У "чорнобильське законодавство" пропонують внести зміни

У Верховній Раді України зареєстровано два законопроекти, які стосуються змін в тому числі до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

Зокрема 09 жовтня 2015 року депутатами Верховної Ради України Мураєвим Євгенієм Володимировичем та Бурбаком Максимом Юрійовичем внесені відповідні законопроекти (кожним окремо) за № 3299  "Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо прав на пенсійне забезпечення працівників освіти, охорони здоров'я, соціального забезпечення, шахтарів та громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи)" та за № 3281 "Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (щодо усунення дискримінаційного ставлення до громадян, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях та військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї)".

 Пропонуємо до вашої уваги тексти цих законопроектів:

Проект 
вноситься народним депутатом України
Мураєвим Є.В.

ЗАКОН УКРАЇНИ
«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо прав на пенсійне забезпечення працівників освіти, охорони здоров’я, соціального забезпечення, шахтарів та громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи)»

Верховна Рада України п о с т а н о в л я є:

І. Внести наступні зміни до законодавчих актів України:

1. У Законі України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2003, №№ 49-51,             ст. 376):
у статті 47:

викласти абзац четвертий частини першої статті 47 у новій редакції такого змісту:

«у період роботи на інших посадах/роботах пенсія, призначена особі відповідно до цієї статті (крім інвалідів I та II груп, інвалідів війни III групи та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється дія пункту 1 статті 10 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", статті 8 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» та дія Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», працівників освіти, охорони здоров’я, а також соціального забезпечення, які в будинках -інтернатах для престарілих та інвалідів і спеціальних службах безпосередньо зайняті обслуговуванням пенсіонерів та інвалідів), розмір якої перевищує 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, виплачується в розмірі 85 відсотків призначеного розміру, але не менше 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.».

2. У Законі України «Про пенсійне забезпечення» (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, N 3, ст. 10):

у статті 85:

викласти абзац третій частини четвертої статті 85 у новій редакції такого змісту:

«у період роботи особи (крім інвалідів I та II груп, інвалідів війни III групи та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється дія пункту 1 статті 10 Закону України "Про статус ветеранів  війни, гарантії їх соціального захисту", статті 8 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» та дія Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», працівників освіти, охорони здоров’я, а також соціального забезпечення, які в    будинках - інтернатах для престарілих та інвалідів і спеціальних службах безпосередньо зайняті обслуговуванням пенсіонерів та інвалідів) на інших посадах/роботах пенсії, призначені відповідно до цього Закону, розмір яких перевищує 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, виплачуються в розмірі 85 відсотків призначеного розміру, але не менше 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для  осіб, які втратили працездатність.».

3. У Законі України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (Відомості Верховної Ради УРСР (ВВР), 1991, № 16, ст.200):

у статті 58:

викласти абзац другий частини першої статті 58 у новій редакції такого змісту:

«у період роботи особи (крім інвалідів I та II груп, інвалідів війни III групи та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється дія пункту 1 статті 10 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", статті 8 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» та дія Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», працівників освіти, охорони здоров’я, а також соціального забезпечення, які в будинках - інтернатах для престарілих та інвалідів і спеціальних службах безпосередньо зайняті обслуговуванням пенсіонерів та інвалідів) на інших посадах/роботах пенсії, розмір яких перевищує 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, виплачуються в розмірі 85 відсотків призначеного розміру, але не менше 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.».

4. У Законі України «Про наукову і науково-технічну діяльність» (Відомості Верховної Ради України, 1999 р., № 2-3, ст. 20; 2012 р., № 12-13, ст. 82):

у статті 24:

викласти частину двадцять восьму статті 24 у новій редакції такого змісту:

«Пенсія, призначена особі відповідно до цієї статті (крім інвалідів I та II груп, інвалідів війни III групи та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється дія пункту 1 статті 10 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту"), в період роботи на посадах, які дають право на призначення пенсії/щомісячного довічного грошового утримання у порядку та на умовах, передбачених цим Законом, законами України "Про державну службу", "Про прокуратуру", "Про статус народного депутата України", "Про судоустрій і статус суддів", виплачується в розмірі, обчисленому відповідно до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування". Тимчасово, у період з 1 квітня 2015 року по 31 грудня 2015 року, у період роботи особи (крім інвалідів I та II груп, інвалідів війни III групи та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється дія пункту 1 статті 10 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", статті 8 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» та дія Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», працівників освіти, охорони здоров’я, а також соціального забезпечення, які в будинках - інтернатах для престарілих та інвалідів і спеціальних службах безпосередньо зайняті обслуговуванням пенсіонерів та інвалідів) на інших посадах/роботах, пенсії, призначені відповідно до цієї статті, розмір яких перевищує 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, виплачуються в розмірі 85 відсотків призначеного розміру, але не менше 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність. Після звільнення з роботи виплата пенсії відповідно до цього Закону поновлюється. Максимальний розмір пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність.».

ІІ. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.


Голова Верховної Ради
              України                                                                                   В. Гройсман

----------------------------------------------------------------------------

Проект
вноситься народним депутатом України
Бурбаком М.Ю.

ЗАКОН УКРАЇНИ

Про внесення змін до Закону України  
“Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” (щодо усунення дискримінаційного ставлення до громадян, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях та військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї)


 Верховна Рада України   п о с т а н о в л я є:

І. Внести до Закону України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” (Відомості Верховної Ради України, 1992 р., № 13, ст. 178, № 37, ст. 543; 1996 р., № 35, ст. 162;       1999 р., № 19, ст. 174; 2001 р., № 44, ст. 230) такі зміни:

1. Назву Закону доповнити словами «інших ядерних аварій та випробувань».

2. Частину першу статті 1 після слів "Чорнобильської катастрофи," доповнити словами "інших ядерних аварій та випробувань, у військових навчаннях  із застосуванням ядерної зброї,".

3. Назву Р о з д і лу II  після слів "Чорнобильської катастрофи," доповнити словами "інших ядерних аварій та випробувань, у військових навчаннях  із застосуванням ядерної зброї".

4. У статті 9:

назву статті після слів «Чорнобильської катастрофи» доповнити словами «, інших ядерних аварій та випробувань, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї";

абзац перший частини першої після слів «Чорнобильської катастрофи,» доповнити словами «інших ядерних аварій та випробувань, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї,»;

доповнити новими пунктами 3) та 4) такого змісту:

"3) учасники ліквідації наслідків інших ядерних аварій, ядерних випробувань - громадяни, які брали безпосередню участь: у ліквідації інших ядерних аварій  та їх наслідків, у ядерних випробуваннях, у військових навчанях  із  застосуванням  ядерної зброї, у  складанні  ядерних  зарядів   і здійснювали  на  них регламентні роботи;

4) потерпілі від інших ядерних аварій, ядерних випробувань -  громадяни, включаючи дітей, які  зазнали  впливу  радіоактивного  опромінення внаслідок інших ядерних аварій, ядерних випробувань, потерпілі, які  захворіли  на  променеву  хворобу  не з власної вини.".

5. У статті 14:

назву статті після слів "Чорнобильської катастрофи," доповнити словами "інших ядерних аварій та випробувань, у військових навчаннях  із застосуванням ядерної зброї";

частину четверту після слів "із застосуванням ядерної зброї," доповнити словами "які складали ядерні  заряди і здійснювали на них регламентні роботи,".

6. Назву Розділу IV після слів "Чорнобильської катастрофи" доповнити словами ", інших ядерних аварій та випробувань, у військових навчаннях  із застосуванням ядерної зброї".

7. Статтю 20 доповнити новою частиною третьою такого змісту:

„Пільги, передбачені пунктами 5, 7, 8, 11, 12, 20, 23 і 27 цієї статті, надаються дружинам (чоловікам) померлих громадян, смерть яких пов’язана з участю у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї,  у  складанні  ядерних  зарядів і здійснювали на них регламентні роботи. Дружинам (чоловікам) зазначеної категорії померлих громадян видається посвідчення у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.”.

8. Статі 21, 22 доповнити частиною третьою такого змісту:

„Пільги, передбачені пунктами 5, 7, 8, 11, 12, 20, 23 і 27 статті 20, надаються дружинам (чоловікам) померлих громадян, смерть яких пов’язана з участю у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї,  у  складанні  ядерних  зарядів і здійснювали на них регламентні роботи. Дружинам (чоловікам) зазначеної категорії померлих громадян видається посвідчення у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.”.

9. Статтю 48 викласти в такій редакції:

„ Стаття 48. Компенсації за шкоду, заподіяну здоров’ю, особам, які стали інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, інших ядерних аварій та випробувань, військових навчань із застосуванням ядерної зброї, сім’ям за втрату годувальника та щорічна допомога на оздоровлення

Одноразова компенсація виплачується учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які стали інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи, учасникам ліквідації інших ядерних аварій, ядерних випробувань, військових навчань із застосуванням ядерної зброї, складання  ядерних  зарядів і здійснювали  на  них регламентні роботи, які стали інвалідами внаслідок відповідних ядерних аварій та випробувань, військових навчань із застосуванням ядерної зброї, складання  ядерних  зарядів і здійснювали  на  них регламентні роботи,  дружинам (чоловікам) померлих громадян, смерть яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, смерть яких пов’язана з участю у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, з складанням ядерних  зарядів  і здійснювали  на  них регламентні роботи,  сім’ям, які втратили годувальника та батькам померлого із числа осіб, віднесених до учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та смерть яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, дітям-інвалідам, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою.

Щорічна допомога на оздоровлення виплачується громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях  із застосуванням ядерної зброї,  у складанні  ядерних  зарядів  і здійснювали  на  них регламентні роботи та постраждалим за інших обставин від радіаційного опромінення не з власної вини, віднесених до категорії 1, учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, інших ядерних аварій, які брали участь у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях  із застосуванням ядерної зброї,   у складанні  ядерних  зарядів  і здійснювали  на  них регламентні роботи та постраждалим за інших обставин від радіаційного опромінення не з власної вини, віднесених до категорії 2 або 3, дітям-інвалідам, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, кожній дитині, яка втратила внаслідок Чорнобильської катастрофи одного з батьків, евакуйованим із зони відчуження у 1986 році, включаючи дітей.

Компенсації та допомоги, передбачені зазначеною статтею, виплачуються у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України.”.

         II. Прикінцеві положення

 1. Цей Закон набирає чинності з 1 січня 2016 року.

 2. Кабінету Міністрів України у тримісячний термін з дня набрання чинності цим Законом привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом.



         Голова Верховної Ради 
                         України

6 коментарів:

  1. НИ В ОДНОМ ПРОЕКТЕ НЕТ ВОССТАНОВЛЕНИЯ СТ 50,54 В ПОЛНОМ ОБЬЕМЕ! ФИКЦИЯ!

    ВідповістиВидалити
  2. БРЕД СИВОЙ КОБЫЛЫ. ПУСТЬ ТАК СДЕЛАЮТ СЕБЕ. ЧЕРНОБЫЛЬЦАМ ЛИКВИДАТОРАМ ПО ЗАКОНУ 6.8.10.

    ВідповістиВидалити
  3. В онлайні багато чорнобильців а може всі договоримся на яке число нас до 3млн пошлем на *** 3-х та бабахонем Питицію Президенту( як Вердера на прем*ера) а ми про 6-8-10 ААААА коллегии голоснем ПОЛтАВА

    ВідповістиВидалити
  4. З глузду поііхав? Придурок. Дє ти набереш 3 млн.

    ВідповістиВидалити
  5. А КТО КОНТРОЛИРУЕТ СБОР ЭЛЕКТРОННЫХ ЗАЯВ? ВДУМАЙТЕСЬ! ТАМ ПРОХОДЯТ ТОЛЬКО ЗАКАЗНЫЕ!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Существуют электронные заявления,если да,подскажыте как они контролируются

      Видалити