"Кожен голодний кореєць бажає знати, де собака зарита"

Сьогодні на сайті ВГОІ "Союз Чорнобиль України" розташовано чергову заяву лідерів всеукраїнських громадських чорнобильських організацій – Всеукраїнської громадської організації інвалідів "Союз Чорнобиль України", Всеукраїнської громадської організації "Всеукраїнське об’єднання ветеранів Чорнобиля" та Всеукраїнської Спілки ліквідаторів-інвалідів "Чорнобиль-86" щодо акції протесту чорнобильців, яка намічена на 20 жовтня. 

Вона різниться від тієї, що вже була оприлюднена 13 жовтня (зараз на веб-сайті ВГОІ "Союз Чорнобиль України" вона відсутня), а тому виникає багато запитань щодо причин та смислу поширеної сьогодні заяви.

Заява від 13 жовтня передбачала підтримку раніше об’явленої акції протесту Всеукраїнським координаційним центром громадських чорнобильських організацій, яку заплановано провести біля будівлі Кабінету Міністрів України, з вимогами щодо внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України №1210, якими встановити такі розміри мінімальних пенсій для інвалідів-чорнобильців:  для інвалідів І групи – 10 прожиткових мінімумів, для інвалідів ІІ групи - 8 прожиткових мінімумів, для ІІІ групи - 6 прожиткових мінімумів, для дітей-інвалідів - 3 прожиткових мінімуми, негайної підготовки і голосування у Верховній Раді України законопроекту про відновлення статей 50 і 54 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" в редакції, що діяла до 2008 року та виконання рішень судів стосовно належного пенсійного забезпечення і соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

У сьогоднішній же заяві йдеться про те, що акція відбудеться 20 жовтня, але вже біля будівлі Міністерства соціальної політики.

В преамбулі сьогоднішньої заяви лідери посилаються на наступне: "Протягом тривалої роботи з фахівцями і керівництвом Міністерства соціальної політики України нарешті ми підготували проект постанови про внесення змін до урядової постанови №1210. Основний зміст цього документу (розміщений на наших сайтах) полягав у збільшенні з 01 жовтня 2015 року мінімальних пенсій інвалідів-чорнобильців, зокрема,  530 відсотків прожиткового мінімуму для інвалідів І групи, 475 відсотків прожиткового мінімуму для інвалідів ІІ групи, 420 відсотків прожиткового мінімуму для інвалідів ІІІ групи, 200 відсотків прожиткового мінімуму для дітей-інвалідів.

Відновлення у повному обсязі вимог статті 54 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо мінімальних пенсій, відповідно 10 прожиткових мінімумів для інвалідів І групи, 8 прожиткових мінімумів для інвалідів ІІ групи, 6 прожиткових мінімумів для інвалідів І групи, ми погодили віднести до Дня 30-х роковин Чорнобильської катастрофи – 26 квітня 2016 року.".

В чому тут причина, важко зрозуміти. Однак, слід зауважити, що сьогодні на дворі вже 15 жовтня, а змін до постанови 1210 до цих пір нема. Більше того, аргументи в цій заяві (див. нижче текст самої заяви) про нібито те, що Міністерство фінансів України не погодило "наш" проект постанови із-за того, що надійшли інші варіанти постанови від інших громадських чорнобильських організацій, виглядають якось непереконливо.

Хто уважно відслідковує події у чорнобильському русі, то звичайно звернув увагу на такі чинники:

По-перше, Всеукраїнський координаційний центр громадських чорнобильських організацій вирішив проводити акцію протесту вже після 1 жовтня, тобто тоді, коли стало зрозуміло, що ніяких змін і підвищень пенсій у постанові 1210 з 1 жовтня не відбулося. 

По-друге, рішення про проведення акції вже біля будівлі Міністерства соціальної політики виглядає вельми дивним і абсолютно нічого не дає. Хіба що, окрім як втягнутися в черговий і безперспективний виток консультацій та погоджень вже якого за ліком проекту постанови 1210. Адже загальновідомо (за Конституцією України), що прийняття або зміни до нормативно-правового акту знаходиться виключно в компетенції Кабінету Міністрів України, а не окремого міністерства. Тому акцію, після багаторічних страждань чорнобильців та з давно вистражданими вимогами, було б логічно вже проводити безпосередньо біля стін Кабміну.

Зрештою, можна б було навести багато ще й інших цікавих запитань, які виникають із оприлюдненої заяви. Наприклад, коли спільно і публічно оприлюднювались вимоги цих трьох організацій щодо відновлення ст. 50 та ч.4 ст 54 Закону "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи"? Проте в чому криється стратегічна причина таких хитросплетінь лідерів всеукраїнських громадських чорнобильських організацій, покаже звичайно час.

Врешті-решт, для успішності затіяної справи, треба лідерам враховувати і такий немаловажний чинник, про який йдеться в одному із прислів'їв: "Кожен голодний кореєць бажає знати, де собака зарита".

Подаємо текст заяви, розташованої на веб-сайті ВГОІ "Союз Чорнобиль України":

З А Я В А
лідерів всеукраїнських громадських чорнобильських організацій –Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України», Всеукраїнської громадської організації «Всеукраїнське об’єднання ветеранів Чорнобиля», Всеукраїнської Спілки ліквідаторів-інвалідів «Чорнобиль-86», до всіх чорнобильців України

20 серпня 2015 року ми разом дали старт всеукраїнській акції протесту чорнобильців, яка розпочалася біля будівлі Кабінету Міністрів України.

Серед основних вимог резолюції, прийнятої учасниками акції, було докорінне поліпшення пенсійного забезпечення інвалідів-чорнобильців.

Протягом тривалої роботи з фахівцями і керівництвом Міністерства соціальної політики України нарешті ми підготували проект постанови про внесення змін до урядової постанови №1210. Основний зміст цього документу (розміщений на наших сайтах) полягав у збільшенні з 01 жовтня 2015 року мінімальних пенсій інвалідів-чорнобильців, зокрема,  530 відсотків прожиткового мінімуму для інвалідів І групи, 475 відсотків прожиткового мінімуму для інвалідів ІІ групи, 420 відсотків прожиткового мінімуму для інвалідів ІІІ групи, 200 відсотків прожиткового мінімуму для дітей-інвалідів.

Відновлення у повному обсязі вимог статті 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо мінімальних пенсій, відповідно 10 прожиткових мінімумів для інвалідів І групи, 8 прожиткових мінімумів для інвалідів ІІ групи, 6 прожиткових мінімумів для інвалідів І групи, ми погодили віднести до Дня 30-х роковин Чорнобильської катастрофи – 26 квітня 2016 року.

Ми заявили, що готові взяти обв’язок і відповідальність на себе за таке рішення.

Проте, як ми дізналися, Міністерство фінансів України готове було погодити такий проект постанови і для цього є відповідні фінансові ресурси, але Міністерство соціальної політики України спільно з представниками інших громадських чорнобильських організацій погодили зовсім інший проект постанови – про негайне поновлення норм статті 54 Закону України « Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» - 6, 8, 10 мінімальних пенсій за віком відповідно для ІІІ, ІІ, І групи інвалідності, а також про негайну виплату усіх боргів по судах. Це і стало причиною того, що Міністерство фінансів України не погодило наш проект постанови, мовляв, нехай чорнобильці між собою домовляться.

Зважаючи на таку позицію центральних органів влади 13 жовтня 2015 року ми розповсюдили заяву про те, що підтримуємо негайне відновлення статті 54 Закону України « Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» і виконання усіх рішень судів.

Враховуючи викладене, закликаємо наші обласні організації, колективних членів  наших організації, усіх чорнобильців України взяти участь в акції протесту біля будівлі Міністерства соціальної політики України 20 жовтня 2015 року, початок о 10 годині.

Лише спільними діями ми зможемо захистити своє право на життя.


Президент Всеукраїнської  громадської
організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» 
Березін В.О.

Голова  Правління ВГО  
«Всеукраїнське об'єднання ветеранів Чорнобиля»
Проскурін В.С.

Голова Всеукраїнської Спілки
ліквідаторів-інвалідів "Чорнобиль-86"
Колядін А.Ф

20 коментарів:

  1. МУДРО АВТОР ПИШЕ , А ТІ ТРОЄ ПСЕВДОКЕРІВНИКИ ( БО ЦІКАВО ХТО ЇХ ОБИРАВ ) ТО Є АФЕРИСТИ З ВЕЛИКОЇ БУКВИ , А ЩЕ Є АФЕРИСТ - КЕРІВНИК ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ІЗ ТРЬОХ ЧЛЕНІВ СПІЛКИ ЧОРНОБИЛЬЦІВ М.Н.М.

    ВідповістиВидалити
  2. ТЕМНЯТ РЕБЯТА ОДНОЗНАЧНО . ПУСТЬ БЫ ПРИНИМАЛИ В КАБМИНЕ УЗГОДЖЕНУ ПОСТАНОВУ И ПАРАЛЕЛЬНО ГОТОВИЛИ ЗАКОНОПРОЕКТ О ВОЗОБНОВЛЕНИИ НОРМ ЗАКОНА. ПО СУДАМ ВОПРОС СЛОЖНЫЙ , НО НАДО И ЭТО РЕШАТЬ..МЫ НЕ МОЛОДЕЕМ , МОЖЕМ И ЗАВТРА ЛАСТЫ СКЛЕИТЬ , А ЗАДОЛЖЕННОСТЬ ПО ВЫИГРАННЫМ И ВСТУПИВШИМ В ЗАКОННУЮ СИЛУ РЕШЕНИЯМ ТАК И НЕ ВЫПЛАТИЛИ ДО СИХ ПОР. И ЕЩЕ СОВЕТ ЭТИМ РУКОВОДИТЕЛЯМ ХОЧЕТСЯ ДАТЬ ЧТОБЫ НЕ БРАЛИ НА СЕБЯ ОТВЕТСТВЕННОСТИ , КАК ОНИ ПИШУТ. ОНИ НЕ ОТВЕТЕЛИ ЕЩЕ ЗА ПРЕДЫДУЩИЕ СВОИ ПРОДЕЛКИ . ОПЯТЬ АВТОРА 1210 ХОТЯТЬ ПОКРАЩИТЬ НАМ ЖИТТЯ .ЗАКОН ПРОСРАЛИ А ТЕПЕР ОПЯТЬ БЕРУТ ОТВЕСВЕННОСТЬ.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Да они испугались что чернобыльцы им выскажут НЕДОВЕРИЕ под кабмином,вот и решили в другом месте провести акцию

      Видалити
  3. хочу додати від себе. до вище оприлюднених вимог потрібно додати ще один пункт. оприлюднити (в рамках проекту бюджету 2016 року) включення цих вимог.вірніше приведення до норм законів України та Конституції України.тому що, як я казав, ЗУ "Про бюджет на ....рік"асфальтним катком давить всі ЗУ включаючи КОНСТИТУЦІЮ УКРАЇНИ.

    ВідповістиВидалити
  4. Усьо йде по написаному плану . Одні бастуют коло кабміну другі під мінсоцполітики)
    Скажут потому йдіт і розбирайтесі між собов а ми зачикаєм. Ви розберітьсі вже хто з вас старший бо надоїло.

    ВідповістиВидалити
  5. В ноябре отчетно- выборная конференция СЧУ, вот Березин и пляшет под дудку Яценюка цель та же- РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАСТВУЙ! Мое мнение : Березин хочет остаться президентом СЧУ и провернуть по 1210 осучаснення з/пл по 2007г, чтобы пенсия еще больше была; Проскурина интересует пенсия- срочника без учета з/пл в 30км зоне ; Колядин хочет бизнес наладить по ввозу автомобилей без пошлин, а все вместе дружно слили закон!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. ХАЙ КИЇВСЬКІ ЧОРНОБИЛЬЦІ І ПІДТРИМУЮТЬ ЦЮ АКЦІЮ ЇХ ТАМ БАГАТО ЖИВЕ. З ОБЛАСТЕЙ ЇХАТИ НА КИЇВ ЗАРАЗ ДОРОГУВАТО І ВПЕВНЕНОСТІ, ЩО З ЦЬОГО ЩОСЬ ВИЙДЕ НЕМА НІЯКОЇ. ОДНІ ДЗВОНЯТЬ І КАЖУТЬ ЇХАТИ ПІД МІНСОЦПОЛІТИКИ, ДРУГІ ПІД КАБМІН .КРАЩЕ 20 ПРОВЕСТИ МІТИНГ ПО ЧЕРЗІ ПІД КАБМІНОМ І ПІД МІНСОЦПОЛІТИКИ. ХОЧЕТЬСЯ АБИ ЗРОЗУМІЛИ ЦЕ НАШІ КЕРМАНИЧІ .

      Видалити
    2. не так вже й дорого,а кого підтримувати думайте самі,не маленкі вже... підтримувати тих що скільки років дурили чорнобильску братію максимальщиків,чи тих хто дійсно добивається гідної пенсії і поваги для ліквідарів

      Видалити
    3. хоть один реально оценил и написал правду

      Видалити
  6. Знаменита трійка видчула пасту і що буде їх діям біля КМУ капец. І чиновникам тим з якими вони дурачать.От вони і придумали вийти з акцією до мінсоц соцполітики, щоб поті обєднатися в одну групу з організаторами акції Ковальчука. Трийця себе зганьбила і гнати їх треба, що не встигали навіть оглянутися.

    ВідповістиВидалити
  7. А мен1 здаеться що вся ця заворушкка це н1 що 1нше, н1ж в1дпрцювання отриманих кошт1в перед виборами. Подивимось, прапори яких пол1тичних парт1й будуть на першому план1 б1ля М1нсоцпол1тики 20-го. Тод1 1 стане зрозум1ло, чи1 грош1 в1дробляють л1дери.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Насрать,яки прапори та партии,аби наш Закон був виконаний в повному обсязи!

      Видалити
  8. Сейчас у меня нет возможности быть на акции - выборы,никогда не пропускаю протесты...но нет и сожаления : не хочу быть статистом,объектом манипулирования в этой массовке...Нет доверия.

    ВідповістиВидалити
  9. После псевдоакции 20 августа испарилось последняя надежда и доверие. Горько это осознавать.

    ВідповістиВидалити
  10. хватит писать всякую херню,20 октября все на киев и всем вместе отстаивать ст.54,ч.4 ,максимальщики конечно против акции их устраивает постанова 1210.

    ВідповістиВидалити
  11. а по моему эта заварушка для того , что бы сбить протестную акцию Полтавчан -"Тарифы для Яценюка."!

    ВідповістиВидалити
  12. анониму 18.10. 2015 18:05:00 , а по -моему ваш комментарий имеет цель увести внимание от главной темы- восстановление пенсий по закону1

    ВідповістиВидалити
  13. В онлайні багато чорнобильців а може всі договоримся на яке число нас до 3млн пошлем на *** 3-х та бабахонем Питицію Президенту( як Вердера на прем*ера) а ми про 6-8-10 ААААА коллегии голоснем ПОЛтАВА

    ВідповістиВидалити
  14. 2011год СЧУ стали преступниками, 2015 год, к ним присоеденились Проскурин и Колядин Я не в одной организации не состою, какое они имели право делать 1210

    ВідповістиВидалити
  15. Самі купаються в шоколаді, а решту чорнобильців виживають. Куди дівають міліони Союз чорнобиля? ВАМ, чось дали. Покійний андрєв, вишукував шкурників по областях щоб списати кошти. Ліквідатори не дозволяйте себе дурити. 6,8,10 і баста всі до кабміну останній шанс пролежите.

    ВідповістиВидалити