Про зміни в пенсійному забезпеченні для осіб, постраждалих від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

З 24 квітня 2014 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 25.03.2014 № 112 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань пенсійного забезпечення», якою внесено зміни до ряду постанов, зокрема, до постанов Кабінету Міністрів України від 23.11.2011р. № 1210 «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та від 13.09.2001 № 1155 «Про встановлення щомісячної доплати до пенсії непрацюючим пенсіонерам, вивільненим у зв’язку із закриттям Чорнобильської АЕС».

Зокрема, постановою визначено фіксовані розміри щомісячної додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю наслідками Чорнобильської катастрофи, потерпілим 1, 2, 3, 4 категорій, які не залежать від розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (до 23.04.2013 р. розмір таких виплат встановлювався у відсотковому відношенні до прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян), а саме:

- особам, що належать до категорії 1, з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС: інвалідам І групи – 474,50 грн.; інвалідам ІІ групи – 379,60 грн.; інвалідам ІІІ групи – 284,70 грн.;

- для інших інвалідів, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою: інвалідам І групи – 341,64 грн.; ІІ групи – 227,76 грн.; ІІІ групи – 170,82 грн.;

- особам, що належать до категорії 2 – 170,82 грн.;

- особам, що належать до категорії 3 – 113,88 грн.;

- особам, що належать до категорії 4 – 56,94 грн.;

- дітям-інвалідам, а також хворим внаслідок Чорнобильської катастрофи на променеву хворобу – 170,82 грн.;

- розмір щомісячної компенсації сім’ям за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, яка призначається на кожного непрацездатного члена сім’ї, який був на його утриманні, становить – 113,88 грн.;

- щомісячна доплата до пенсії непрацюючим пенсіонерам, які на 15.12.2000 р. перебували в трудових відносинах з Чорнобильською АЕС на постійній основі і мають право на отримання пенсії як на загальних, так і на пільгових умовах, а також по інвалідності і вивільнені у зв’язку із закриттям Чорнобильської АЕС, при стажі роботи на цій станції до 5 років, призначається в розмірі 237,25 грн. та за кожний наступний повний рік роботи збільшується на 47,45 грн.

Також звертаємо увагу, що постанову Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 р. № 1210 доповнено пунктом 15.1, яким визначено, що особам, які одночасно мають право на отримання надбавки, додаткової пенсії, підвищення до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії, відповідно до Законів України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про жертви нацистських переслідувань» і «Про соціальний захист дітей війни», таке підвищення проводиться за їх вибором за однією з підстав.

Положення щодо отримання за вибором особи надбавки, додаткової пенсії, підвищення відповідно до законів України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про жертви нацистських переслідувань», і «Про соціальний захист дітей війни» поширюється на осіб, які звертаються за встановленням відповідних надбавок, додаткової пенсії, підвищення після набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 25.03.2014 р. № 112, тобто після 24.04.2014 р.

У разі наявності права на встановлення виплат, передбачених вищезазначеними законами, встановлюється виплата, що є більшою, якщо пенсіонер не обрав іншого.

При цьому, дія пункту 15.1 постанови Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 р. № 1210 «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» не поширюється на осіб, яким призначається виплата, передбачена статтею 52 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (щомісячна компенсація за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи), оскільки ця виплата не належить до надбавки, додаткової пенсії, підвищення до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії.

Начальник відділу з призначення пенсій Згурко С.В.

2 коментарі:

  1. Всё это лажа. Получил за октябрь минималку.Как была с нового года так и осталась минималка инвалидам.

    ВідповістиВидалити
  2. они уже сами не знают как нас опустить ниже плинтуса.че мы должны кудато бегать и выпрашивать.везде есть наши исполнительные.в пенсонном есть в двс были по три года.пока не отказали нам.перебросили в казначейство там теперь лежат.теперь сосдали новую постанову про очередность выплат.тоже опускают нас.а теперь рассказывают что нам что то добавили..опять гнуть нас.а в нас минимальщиков как была пенсия так и осталась с 2011 годазвешают лапшу науши.

    ВідповістиВидалити