Щодо пенсійного забезпечення та соціального захисту постраждалих від аварії на Чорнобильській АЕС

На сайті ВГОІ "Союз Чорнобиль України" розташовано відповідь голови Комітет Веховної Ради у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів В.Сушкевича з приводу звернень цієї громадської організації щодо пенсійного забезпечення та соціального захисту постраждалих від аварії на Чорнобильській АЕС.

Зокрема у відповіді міститься, що за дорученням Голови Верховної Ради України Турчинова О.В., розглянувши порушені Вами у зверненні питання, інформуємо про наступне:

Не можу не погодитись з Вами, що на сьогодні питання пенсійного забезпечення та соціального захисту постраждалих від аварії на Чорнобильській АЕС, особливо осіб інвалідність який настала внаслідок Чорнобильської катастрофи, є одними із найактуальніших, найболючіших, оскільки йде мова про людей, які мають значні ускладнення стану здорбв'я, тому в умовах економічної кризи потребують особливої уваги та захисту.

На жаль, не знайшли підтримки в сесійній залі принципові зауваження стосовно недопущення звуження діючих норм у сфері соціального захисту населення, висловлені народними депутатами, у тому числі членами Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, при прийнятті законів України про Державний бюджет України в останні роки.

Наразі у Верховній Раді України зареєстровано проект Закону України про внесення змін до статті 54 "Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (щодо перерахунку пенсій) (реєстр. №2489а - доопрацьований, від 06.02.2014р.), поданий народним депутатом України Кальченком В.М., яким пропонується виплачувати пенсії для інвалідів І, ІІ та III груп у розмірі не нижче, відповідно — 10, 8 та 6 прожиткових мінімумів для непрацездатних.

З приводу поновлення порядку пенсійного забезпечення, передбаченого нормами Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" для військовослужбовців, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС під час проходження служби, щодо збільшення розміру пенсії за вислугу років на 5-10 процентів відповідних сум грошового забезпечення інформуємо.

Наразі очікує на повторне друге читання законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань військової служби, соціального захисту військовослужбовців, осіб, звільнених з військової служби, та членів їх сімей» (реєстр. №0907), який був прийнятий Верховною Радою України попереднього скликання у першому читанні 16.02.2010 року (попередній реєстр.№5108). Цим проектом, серед іншого, передбачене поновлення норми статті 13 Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» щодо збільшення розміру пенсії за вислугу років на 10 та 5 процентів відповідних сум грошового забезпечення учасникам ліквідації відповідно І та ІІ і ІІІ категорій.

Крім того, у Верховній Раді України зареєстровано проект закону України про внесення змін до статті 59 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (реєстр.№2409а, н.д. В.Кальченко), яким також пропонується поновити 5-ти та 10-відсоткові збільшення розмірів пенсій учасникам ліквідації відповідно ІІІ, ІІ та І категорій.

Сподіваємося, що запропоновані ініціативи знайдуть підтримку в сесійній залі.

Водночас, можемо Вас запевнити, що зусилля Комітету і в подальшому будуть спрямовані на поліпшення добробуту всіх без виключення незахищених верств населення, а питання вдосконалення системи соціального захисту та гідного рівня пенсійного забезпечення таких осіб, як і раніше, буде пріоритетним.

1 коментар:

  1. это все ложь пока не посадите азарова и тегипка не дурите народ

    ВідповістиВидалити