Порядок обрахунку пенсій військовослужбовцям, держслужбовцям та чорнобильцям

Постановою «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань пенсійного забезпечення» від 25.03.2014 р. №112 (далі – Постанова №112), яка набула чинності з 24.04.2014 р., Уряд вніс ряд змін до порядку нарахування пенсій українцям.

Так, внесено зміни до Постанови КМУ «Про порядок обчислення вислуги років, призначення та виплати пенсій і грошової допомоги особам офіцерського складу, прапорщикам, мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та членам їхніх сімей» від 17.07.1992 р. №393. Розмір щомісячних додаткових видів грошового забезпечення та премій тепер визначатиметься за вибором того, хто звернувся по пенсію за будьякі 60 календарних місяців служби підряд перед звільненням (раніше для розрахунку такий строк становив 24 останні календарні місяці служби підряд перед звільненням).

Для осіб, які звільнені зі служби у 2008 році та пізніше або які померли в зазначений період і на час звільнення (смерті) мають менш як 60 календарних місяців служби, середньомісячна сума щомісячних додаткових видів грошового забезпечення та премії визначається шляхом ділення загальної суми таких видів грошового забезпечення за фактичні місяці служби підряд перед звільненням (смертю) починаючи з січня 2008 р. на кількість таких місяців.

Розмір виплат (окрім посадових окладів, надбавок за ранг або кваліфікаційні класи, класний чин або спеціальні звання, вислугу років), що включаються в заробіток для обчислення пенсії відповідно до Закону України «Про державну службу», визначається за вибором того, хто звернувся по пенсію за будьякі 60 календарних місяців роботи, яка дає право на цей вид пенсії, підряд перед зверненням по пенсію.

Зміни торкнулися й Порядку обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженого постановою КМУ «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 23.11. 2011 р. №1210 (далі – Постанова №1210). Так, змінено порядок обрахунку щомісячної додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров'ю: відтепер він не прив’язуватиметься до прожиткового мінімуму (який має тенденцію до підвищення). З набранням чинності Постанови №112 така додаткова пенсія встановлюватиметься в твердій сумі та становитиме:

1) особам, що належать до категорії 1:

із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС:

інвалідам I групи – 474,50 грн.;
інвалідам II групи – 379,60 грн.;
інвалідам III групи – 284,70 грн.;

для інших інвалідів, щодо яких установлено причинний зв'язок інвалідності із Чорнобильською катастрофою:

інвалідам I групи – 341,64 грн.;
інвалідам II групи – 227,76 грн.;
інвалідам III групи – 170,82 грн.;

2) особам, що належать до категорій 24:

до категорії 2 – 170,82 грн.;
до категорії 3 – 113,88 грн.;
до категорії 4 – 56,94 грн;

3) дітям-інвалідам, а також хворим внаслідок Чорнобильської катастрофи на променеву хворобу – 170,82 грн.

Щомісячна компенсація сім'ям за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи призначається на кожного непрацездатного члена сім'ї, який був на його утриманні, у розмірі 113,88 грн.

Постановою введено ще одне обмеження: відповідно до нового п. 151 Постанови №1210, особам, які одночасно мають право на отримання надбавки, додаткової пенсії, підвищення до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії, таке підвищення провадиться за однією з підстав за їх вибором.

Також внесено зміни до Постанови КМУ від 28.12.2011 р. № 1381 «Про підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення», згідно з якими членам сімей осіб, зазначених у пункті 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», а також дружинам (чоловікам) померлих інвалідів Великої Вітчизняної війни, які не одружилися вдруге, розмір підвищення становитиме – 398,58 грн.; дружинам (чоловікам) померлих учасників війни і бойових дій, партизанів і підпільників, визнаних за життя інвалідами від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге, підвищення до пенсії встановлено у розмірі 113,88 грн.; діти війни отримуватимуть підвищення у розмірі – 66,43 грн.

За додатковою інформацією громадяни можуть звертатись за телефонами постійно діючої «гарячої» лінії: 73075, 73073.

Богдана БАЛАШОВА, 
начальник відділу пенсійного забезпечення 
Управління Пенсійного фонду України в Сокальському районі.


2 коментарі:

  1. Почему не выполняются ЗАКОНЫ??? Почему нарушается КОНСТИТУЦИЯ. Зачем придумывать всё по новому????

    ВідповістиВидалити
  2. твари одни награбили сбросили другие пришли и давай выдумывать чтобы не платить в украине никогда закон за людей не работал только за панових только отстреливать как баранов

    ВідповістиВидалити