У разі смерті ліквідаторів аварії на ЧАЕС, їх родини мають право на отримання одноразової компенсації

На превеликий жаль, наслідки аварії на Чорнобильській АЕС продовжують свій негативний вплив на здоров'я громадян, які піддалися радіоактивному опроміненню. У разі смерті потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи, в їх родичів виникає питання, чи мають вони право на отримання компенсації за втрату годувальника та як її отримати. Детально про це консультує завідувач сектору з призначення компенсаційних виплат громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, відділу соціальної допомоги управління соціального захисту населення Соснівського району департаменту соціальної політики Черкаської міської ради  Тетяна Лук’яненко.

Статтею 48 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» передбачено виплату одноразової компенсації сім’ям, які втратили годувальника із числа осіб, віднесених до учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та смерть яких пов’язана із Чорнобильською катастрофою.

Право на отримання одноразової компенсації у зв’язку з втратою годувальника має сім’я, в якій є непрацездатні члени, що були на утриманні померлого.

Відповідно до статті 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» до непрацездатних членів сім’ї належать:

чоловік (дружина), батько, мати, якщо вони є інвалідами або досягли пенсійного віку;

діти (у тому числі діти, які народилися до спливу 10 місяців з дня смерті годувальника) померлого годувальника, які не досягли 18 років або старші цього віку, якщо вони стали інвалідами до досягнення 18 років.

Діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх навчальних закладах системи загальної середньої освіти, а також професійно-технічних, вищих навчальних закладах – до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років, та діти-сироти – до досягнення ними 23 років незалежно від того, навчаються вони чи ні;

чоловік (дружина), а в разі їх відсутності – один з батьків або брат чи сестра, дідусь чи бабуся померлого годувальника незалежно від віку і працездатності, якщо він (вона) не працюють і зайняті доглядом за дитиною (дітьми) померлого годувальника до досягнення нею (ними) 8 років.

До членів сім’ї, які вважаються такими, що були на утриманні померлого годувальника, відносяться непрацездатні члени сім’ї, якщо вони були на повному утриманні померлого годувальника або одержували від померлого годувальника допомогу, що була для них постійним і основним джерелом засобів до існування.

Також виплата одноразової компенсації проводиться батькам померлого учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, смерть якого пов’язана з Чорнобильською катастрофою.

Розміри компенсації встановлено постановою Кабінету Міністрів України від 20.04.2007 № 649 «Про встановлення розмірів виплат деяким категоріям громадян, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»:

сім’ям, які втратили годувальника – 7586 грн.;

батькам померлого – 3792 грн.

Відповідно до Порядку використання коштів державного бюджету для виконання програм, пов’язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.09.2005 р. № 936, виплата компенсації проводиться за місцем реєстрації заявника через органи праці та соціального захисту населення.

Довідково:

Якщо на Вас поширюється дія Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», щодо виплати компенсації за втрату годувальника, звертайтесь для призначення компенсації до структурних підрозділів департаменту соціальної політики Черкаської міської ради: сектор з призначення компенсаційних виплат громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, відділу соціальної допомоги управління соціального захисту населення Соснівського району, каб. № 107, тел. 37 15 65, або сектор з призначення компенсаційних виплат громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, відділу соціальної допомоги управління соціального захисту населення Придніпровського району, каб. № 109, тел. 37 74 83.

Офіційний портал Черкаської міської ради

1 коментар:

  1. почему одноразовую компенсацию должны выплатить в течении месяца а нам выплатили еле в течении года Я хочу узнать как должны выплатить 60 минимальных зарплат и в какой срок Тем вдовам у которых мужья умерли год назад им выплатили сразу а вот моему мужу 30 апреля будет год даже не слышно и небещают обьсните пожалуйста

    ВідповістиВидалити