Держава надає компенсаційні виплати дітям, потерпілим внаслідок Чорнобильської катастрофи

Держава надає компенсаційні виплати дітям, потерпілим внаслідок Чорнобильської катастрофи

Консультує завідувач сектору з призначення компенсаційних виплат громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, відділу соціальної допомоги управління соціального захисту населення Соснівського району департаменту соціальної політики Черкаської міської ради Тетяна Лук’яненко.

«Статтею 30 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» визначено допомоги та компенсації дітям, потерпілим від Чорнобильської катастрофи, та їхнім батькам.

Відповідно до Порядку використання коштів державного бюджету для виконання програм, пов’язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.09.2005 № 936, компенсації на потерпілих від Чорнобильської катастрофи дітей виплачуються батькам за місцем реєстрації через органи праці та соціального захисту населення. Виплата компенсацій, допомоги певного виду та надання пільг здійснюється з дня подання заяви, але не раніше, ніж з дня видачі посвідчення встановленого зразка.

Право на отримання компенсаційних виплат та допомоги на дітей, потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи, надає дитяче посвідчення жовтого кольору серії Д, яке дійсне до досягнення потерпілою дитиною 18 років.

Право на отримання певного виду компенсації чи допомоги та розмір виплат залежать від багатьох факторів та обставин (вік дитини, місце навчання, категорія батьків на час народження дитини тощо).

Відповідно до статті 30 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» на потерпілих дітей проводяться наступні грошові виплати:

1. Компенсація батькам дітей, які не відвідують заклади освіти (п.12 ч.1 ст.30 Закону).

Право на отримання зазначеної вище компенсації мають батьки дітей, потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи, якщо діти не відвідують дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади (не знаходяться в обліковому складі цих закладів).

Компенсація виплачується в розмірі середньої вартості харчування в закладах освіти. Розміри компенсації встановлюються щорічно наказом Міністерства соціальної політики України.

 Відповідно до Наказу Міністерства соціальної політики від 31.01.2013 № 35 розміри цієї компенсації на 2013 рік затверджено на рівні:

на дітей до 3-х років – 8,25 гривень за робочий день;

на дітей від 3-х до 6-ти років – 12,00 гривень за робочий день.

Розміри компенсації на 2014 рік мають бути затверджені відповідним Наказом Міністерства соціальної політики.

Виплата зазначеної компенсації проводиться до вступу дитини до дитячого закладу.

2. Щомісячна грошова допомога батькам на потерпілих дітей, які перебувають у державних та комунальних дошкільних закладах освіти (за дні відвідування та невідвідування) (п.1 ч.1 ст.30 Закону).

Право на отримання допомоги мають батьки дітей, потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи, якщо діти зараховані до дошкільних навчальних закладів, зокрема, й у випадках, коли вони тимчасово не відвідують дитячий дошкільний навчальний заклад.

Розміри допомоги встановлено постановою Кабінету Міністрів України від 20.04.2007 № 649 «Про встановлення розмірів виплат деяким категоріям громадян, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»:

на дітей, які відвідують дитячі заклади:

віком до 3 р. – 13,50 грн.;

віком від 3 до 8 р. – 26,50 грн.;

на дітей, які не відвідують д/з:

віком до 3 р. – 49 грн.;

віком від 3 до вступу їх до школи – 72,50 грн.

3. Щомісячна виплата на дітей шкільного віку (п.6 ст.30 Закону).

Отримувати зазначені виплати мають право батьки на кожну дитину шкільного віку, яка евакуйована із зони відчуження або народилась після 26 квітня 1986 року від батька, який на час настання вагітності матері мав підстави належати до категорії 1 або 2, або матері, яка на час настання вагітності або під час вагітності мала підстави належати до категорії 1 або 2.

Розмір таких виплат установлено постановою Кабінету Міністрів України від 20.04.2007 № 649 – 16,50 грн.

П.8 ст. 30 Закону передбачено щомісячну виплату (замість виплати, передбаченої п.6 ст.30 Закону) сім’ям на кожну дитину шкільного віку, яка стала інвалідом або перебуває на диспансерному обліку із захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи, а також дітям шкільного віку, батьки яких стали інвалідами І або ІІ групи чи померли внаслідок Чорнобильської катастрофи, якщо така дитина не перебуває на повному державному забезпеченні. Розмір установлено вищевказаною постановою Кабінету Міністрів України від 20.04.2007 № 649 – 32,00 грн.

Виплати на дітей шкільного віку, передбачені п.6,8 ст.30 Закону, проводяться в період навчання дітей у загальноосвітніх навчальних закладах (школах), оскільки після закінчення школи, вони набувають іншого статусу (учнів закладів профтехосвіти, студентів, курсантів та ін.), але не більше ніж до досягнення дитиною повноліття.

4. Компенсація дітям, що не харчуються в закладах освіти (п.11 ч.1 ст.30 Закону)

Право на отримання цієї компенсації мають батьки учнів середніх загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних закладів освіти, технікумів (училищ), коледжів, розташованих на територіях радіоактивного забруднення, а також дітей, які є інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи, що не харчуються в закладах освіти (п.11. ст.30).

Постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.1997 №155 «Про порядок та розміри компенсаційних виплат дітям, які потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи» встановлено, що зазначена грошова компенсація на цих дітей виплачується в наступних розмірах:

- віком від 6 до 10 років – 180 грн.,

- від 11 до 14 років – 185 грн.,

- від 15 до 18 років – 190 грн. на місяць пропорційно до навчальних днів, у які діти не відвідували цих закладів.

Якщо на Вас поширюється дія Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», звертайтесь для призначення компенсаційних виплат на дітей, потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи, до структурних підрозділів департаменту соціальної політики Черкаської міської ради:

- сектор з призначення компенсаційних виплат громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, відділу соціальної допомоги управління соціального захисту населення Соснівського району, каб. № 107, тел. 37 15 65, або сектор з призначення компенсаційних виплат громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, відділу соціальної допомоги управління соціального захисту населення Придніпровського району, каб. № 109, тел. 37 74 83.

1 коментар:

  1. Постановление 649 2007г. было признано неконституционным и с 2007г. ни разу не индексировалось я дважды выиграл суды местные и аппеляционные и прокуратура трижды от моего имени. Но ни одного не исполнено. Я подал в Европейский суд. Ликвидатор аварии на ЧАЭС Инвалид 2-й группы с 1992г.

    ВідповістиВидалити