"Союз Чорнобиль України" пропонує виплачувати ліквідаторам адресну допомогу замість пенсії за законом


ПРЕМ'ЄР-МІНІСТР УКРАЇНИ

До листа Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» від 05.03.13 р.№ 127
КОРОЛЕВСЬКІЙ Н. Ю. - скликання КОЛОБОВУ Ю. В.
Прошу   розглянути   та   про   результати   поінформувати   ВГОІ   «Союз Чорнобиль України» та Кабінет Міністрів.
АРБУЗОВУ С. Г. АНДРЕЄВУ Ю. Б.
Ящук В. В. (Апаршину І. М.)


ВСЕУКРАЇНСЬКА ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ ІНВАЛІДІВ"СОЮЗ ЧОРНОБИЛЬ УКРАЇНИ"

Вих.№ 127 від 05.03.2013р.

Прем'єр-міністру України
Азарову М.Я.

«Щодо осучаснення пенсійного забезпечення
учасників ЛНЛ на ЧАЕС,
яким встановлена інвалідність»


Шановний Миколо Яновичу!


Центральна Рада Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» 27 лютого 2013 року на своєму засіданні розглянула питання: «Звіт Уряду України і Президії ЦР ВГОІ «Союз Чорнобиль України» щодо виконання положень Меморандуму від 30.09.2011 року «Про взаємодію і співпрацю між Кабінетом Міністрів України та Всеукраїнською громадською організацією інвалідів «Союз Чорнобиль України» та вважає, що Уряд не виконав Ваше доручення щодо осучаснення розміру пенсій учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС на підставі показників про середню заробітну плату 2007 року.


Нажаль, Міністерство фінансів України категорично проти проведення осучаснення заробітної плати, а Пенсійний фонд та Міністерство соціальної політики України не підтримують цих пропозицій.


Це дивно, що чорнобильці стали «ізгоями» у власній державі.


Відповідно до соціальних ініціатив Президента України В. Ф. Януковича, Уряд з 1 травня 2012 року пенсіонерам та інвалідам України осучаснив заробітну плату за показниками середньої заробітної плати за 2007 рік для нарахування пенсій, але 60 тисячам інвалідів з числа учасників ліквідації аварії на ЧАЕС розрахунки пенсії проводять за показниками середньої зарплати за 2006 рік.


Оскільки соціальні ініціативи Президента України стосовно осучаснення пенсії по відношенню до інвалідів - чорнобильців не діють, це викликає невдоволення і соціальну напругу серед інвалідів ЧАЕС.


Ряд чорнобильських організацій вимагають від Уряду безумовного виконання статті 54 Чорнобильського закону стосовно виплат мінімальних пенсій у розмірах 6, 8, 10 мінімальних пенсій за віком, маючи на увазі розміри мінімальної пенсії станом на 1 січня 2013 року, тобто 894 грн.

Ця вимога не може бути виконана з двох причин. По-перше, навантаження на бюджет Пенсійного Фонду не дозволяє профінансувати виплати по 54 статті для всіх 60 тисяч інвалідів - ліквідаторів. По-друге, беручи за розрахунки мінімальну пенсію станом на 1 січня 2013 року, тобто 894 грн, інваліди - ліквідатори (точніше ті хто їх на це підштовхує) отримають не справедливу преференцію, оскільки всі інші пенсіонери України отримують пенсію осучаснену за 2007 рік.


Саме тому для досягнення компромісу, і в той же час, виконання статті 54 Чорнобильського закону в повному обсязі пропонується за розрахункову величину мінімальну пенсію за 2007 рік - тобто 415 грн. Це дозволить зняти напругу підвищивши мінімальні чорнобильські пенсії і в той же час не відступати від 54 статті закону.


У разі прийняття змін до Постанови 1210, мінімальні пенсії учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС становитимуть: 1 група - 4150 грн, 2 група - 3320 грн, 3 група - 2490 грн, діти - інваліди - 1245 грн.


Просимо Вас, шановний Миколо Яновичу, дати доручення відповідним міністерствам і відомствам розглянути наші пропозиції щодо внесення змін до Постанови № 1210 від 23 листопада 2011 року.

Додаток на 1 арк.


З повагою,

Президент

ВГОІ "Союз Чорнобиль України"                                Андреєв Ю.Б.


Проект

Постанова

Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України №1210

від 23 листопада 2011 року

Кабінет Міністрів України постановляє:
  • В пункті   9   порядку обчислення пенсій особам,   які
    постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи 2006 рік. що
    застосовується для обчислення пенсій змінити на 2007 рік.
  • Пункт 12 порядку обчислення пенсій викласти в слідкуючій редакції: у
    разі,    коли    розмір    пенсійної    виплати    (з    урахуванням
    надбавок, підвищень,    додаткових  пенсій,   цільової  грошової
    допомоги,    сум індексації та інших доплат до пенсії, встановлених
    законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною) не
    досягає в інвалідів - учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС
    щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з
    Чорнобильською катастрофою - 1 групи - 10, 2 групи - 8, 3 групи -
    6, дітей-інвалідів - 3 мінімальних пенсії за віком за 2007 рік
    виплачується щомісячна державна адресна  допомога до пенсії у
    сумі, що не вистачає до зазначених розмірів. 
ДЖЕРЕЛО

5 коментарів:

  1. а лодарям чернобыльцам что не работали на чаэс сколько им пенси будут платит,тем чернобыльцам переселенцам и припятским пролотным сколько будут пенсии платит

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Писать грамотно научись для начала, мудак, а потом будеш определять кто работал на ЧАЭС кто нет. Ты сам-то там был, знаеш где это находится?

      Видалити
  2. Подай пример сам сядь на минималку может тогда тебя и поймем

    ВідповістиВидалити
  3. ЛЮДИ ДОБРЫЕ! НУ СКАЖИТЕ НА БОЖЬЮ МИЛОСТЬ, КАКОЕ ПРАВО ИМЕЕТ ЭТОТ МОРАЛЬНЫЙ УРОД аНДРЕЕВ ОПРЕДЕЛЯТЬ ВСЕМ НАМ РАЗМЕР ПЕНСИИ?
    ЕГО - "ПЕТУХА" ГЕРОЙСКОЕ МЕСТО - "ШКОНКА", ДАВНЫМ-ДАВНО ЗА НИМ ДВУЛИКИМ ЖУЛИКОМ, МОШЕННИКОМ И ПРОХОДИМЦЕМ ПЛАЧЕТ.
    3 АПРЕЛЯ, ЕСЛИ ЭТО ДЕРЬМО ОБЪЯВИТСЯ ХОТЬ В БЛИЗИ НАШЕГО ПИКЕТА, ПРЕДЛАГАЮ ПРИДАТЬ ЕМУ "УСКОРЕНИЕ" ТАК, ЧТОБ НЕ ТОЛЬКО ОН ЗАПОМНИЛ, А И ДРУГИМ ЕМУ ПОДОБНЫМ УРОДАМ НЕ ПОВАДНО БЫЛО.

    ВідповістиВидалити
  4. Олег,ликвидатор1986года1 квіт. 2013 р., 00:14:00

    "Пан"Андреев!!!Ну возьми ты хоть почитай наш Чернобыльский закон.Там ясно написано что применяется для расчёта пенсии минимальный размер пенсии действующий на момент выплаты.И прекрати переиначивать Закон.Он выстрадан нашим здоровьем.Тебе никто не позволял этого делать.

    ВідповістиВидалити