Бюджет-2017: українцям обіцяють підвищення зарплат і пенсій

Влада хоче підвищити прожитковий мінімум тричі. Експерти: потрібні реформи

Сьогодні Кабмін розгляне проект бюджету-2017, який, згідно з регламентом, до 15 вересня треба подати до Верховної Ради. Причому, формуючи цей документ, влада хоче вирішити відразу кілька завдань. По-перше, йдеться про забезпечення витрат на оборону в розмірі 5% від ВВП – на ці цілі планується виділити 129 млрд грн (цього року – 114 млрд грн). По-друге, попередньо відомо, що 2017-го Мінфін пропонує підвищити соціальні стандарти тричі, а цього року мінзарплата і пенсія для українців підростають тільки двічі. І по-третє, все це влада хоче реалізувати в рамках підтвердженого урядового прогнозу, який обіцяє 2017 року зростання економіки в 3% (зараз – 1%) при інфляції в 8,1% (зараз – 14%). Реалістичні плани Кабміну і чи не перетвориться основний фінансовий документ країни-2017 на бюджет проїдання, розбиралася "Сегодня".

ГАМАНЕЦЬ. Перші неофіційні дані про зростання соцстандартів-2017 з'явилися ще на початку вересня. Згідно з ними, Мінфін в ході підготовки проекту бюджету на майбутній рік розіслав головним розпорядникам бюджетних коштів повідомлення, в яких відомство і запропонувало підвищити мінзарплату (прожитковий мінімум для працездатних осіб) з 1 січня – до 1600 грн, з травня – до 1684 грн, а з грудня – до 1762 грн. При цьому пенсія (прожитковий мінімум для непрацездатних осіб) може зрости: з січня – до 1247 грн, з травня – до 1312 грн, а з грудня – до 1373 грн.

Нагадаємо, останнє підвищення соцстандартів для населення відбулося в травні цього року – зараз українці отримують мінімальну зарплату в розмірі 1450 грн, а мінпенсію – в 1130 грн. Ще одне зростання прожмінімуму очікується в грудні. Але спочатку в бюджеті планувалося підвищити зарплату до 1550 грн, а пенсію – до 1208 грн. А влітку українців порадували підвищеними соцстандартами – вже в грудні мінзарплата становитиме 1600 грн, а мінпенсія – 1247 грн. Цей же прожитковий мінімум і вказано в проекті бюджету-2017 станом на січень.

Озвучене зростання соцстандартів на наступний рік, в принципі, виглядає привабливо. Але виникає логічне запитання: наскільки воно реалістичне? Як пояснили "Сегодня" наші джерела в Кабміні, ці дані дійсно близькі до істини, але поки що остаточного варіанту немає. "Швидше за все, останні правки вноситимуться до проекту бюджету-2017 традиційно останньої миті", – зазначив наш співрозмовник в уряді.

ЕКСПЕРТИ. Економісти оцінюють соцблок проекту бюджету-2017 обережно, оскільки на папері можна красиво розписати що завгодно. Але при цьому ніхто не відміняв реалій, що в країні триває конфлікт на Сході і Україна тільки починає відштовхуватися від кризового дна.

"Не можна під час кризи не підвищувати соцстандарти, оскільки це може в умовах девальвації гривні та зростання цін призвести до повного зубожіння населення. Але разом з тим правильно, що ростуть витрати на ВПК – галузь створюватиме нові робочі місця, підвищуватиме зарплати. Щоправда, цього мало, щоб економіка майбутнього року показала серйозне зростання, адже бізнес, як і раніше, знаходиться в тіні, корупція і рейдерство нікуди не поділися. Відповідно, залучення інвестицій від іноземних інвесторів і реалізація нових бізнес-проектів – під питанням. А без підтримки малого та середнього бізнесу, в тому числі в питанні виведення їх товарів на міжнародні ринки, економіка не зможе швидко впоратися з кризою", – вважає експерт агентства "МПП Консалтинг" Павло Мельник.


Експерти: витрати на соціалку зростатимуть


На думку експертів, якщо зазначені соцстандарти стануть реальністю 2017 року, значить, зростання зарплат може становити не тільки озвучені урядом 5-10%, а вище. "Прем'єр Володимир Гройсман заявив, що майбутнього року зростання зарплат працівників першого тарифного розряду становитиме до 6400 грн, а лікарів-терапевтів – до 7000 грн. Якщо врахувати, що зараз в рамках Єдиної тарифної сітки педагоги-першорозрядники отримують близько 2,2 тис. грн, а терапевти – 2443 грн, можна зробити висновки, що їх зарплати повинні вирости майже втричі", – говорить фінаналітик Іван Нікітченко. Економіст зазначає, що якщо брати середню зарплату по країні в 5,3 тис. грн, тоді в рамках озвучених соцстандартів зарплати медиків і лікарів стануть навіть вище середніх. "Тобто рівень життя цих бюджетників зросте, і це особливо важливо в невеликих містечках або сільській місцевості", – уточнює Нікітченко. Водночас експерт відзначає, що поки що зростання рівня життя для інших категорій бюджетників та пенсіонерів буде набагато менше.

ЗВІДКИ ГРОШІ. Зростання соцстандартів потребує від влади закласти більше коштів на зарплати бюджетникам і пенсії. "За різними оцінками, якщо цього року на Мінсоцполітики пішло близько 215,5 млрд грн, то наступного знадобиться вже близько 316 млрд. Це чималі кошти, які в тому числі будуть спрямовані на субсидії, допомогу родинам по догляду за дітьми та інші виплати. Але ці витрати можна компенсувати акцизами, зростанням надходжень від ОСВ, експортерів, приватизації. Можливо, частково доведеться витратити на соціалку та засоби від іноземних кредитів. Але якщо курс валюти буде стабільним в межах 27 грн/$, тоді обслуговування боргу не буде великим тягарем для держбюджету", – пояснює Нікітченко. На його думку, можна прогнозувати невелике економічне зростання: "Але для цього держава повинна реалізовувати інфраструктурні проекти, залучати інвестиції. Важливо проводити реформу енергозбереження, що дозволить відмовитися в майбутньому від дорогого газу, впроваджувати нові технології і економити на платіжках".


http://ukr.segodnya.ua/economics/enews/byudzhet-2017-ukraincam-obeshchayut-povyshenie-zarplat-i-pensiy-751865.html

ДО ТЕМИ: Засідання Уряду 14 вересня 2016 року


2 коментарі:

  1. За чернобыльские пенсии тишина,обещаного три года ждут,инвалиды Чаэс ждут уже много лет

    ВідповістиВидалити
  2. И не будет уже- не ждите!!! В Правительстве, как всегда, на чернобыльцев -немаэ коштив!.

    ВідповістиВидалити