Про затвердження плану заходів, пов’язаних з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

РОЗПОРЯДЖЕННЯ

від 2 березня 2016 р. № 177-р

Київ

Про затвердження плану заходів, пов’язаних 
з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи

1. Затвердити план заходів, пов’язаних з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи, що додається.

2. Міністерствам, іншим центральним органам виконавчої влади, обласним та Київській міській держадміністраціям, іншим відповідальним виконавцям плану заходів, затвердженого цим розпорядженням, забезпечити його виконання у межах бюджетних призначень, передбачених у Державному бюджеті України на відповідний рік, та за рахунок інших джерел.
Прем’єр-міністр України                                                               А. ЯЦЕНЮК
Інд. 75

ЗАТВЕРДЖЕНО
розпорядженням Кабінету Міністрів України
від 2 березня 2016 р. № 177-р

ПЛАН
заходів, пов’язаних з 30-ми роковинами 

Чорнобильської катастрофи

1. Провести заходи із благоустрою окремих територій меморіальних комплексів загиблим і померлим внаслідок Чорнобильської катастрофи, а також лікувальних закладів, пансіонатів, будинків відпочинку, де перебувають на лікуванні та реабілітації особи, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.
Обласні, Київська міська держадміністрації, органи місцевого самоврядування (за згодою).
I квартал 2016 року.
2. Забезпечити надання адресної соціальної допомоги потерпілим дітям, яким встановлено інвалідність, пов’язану з наслідками Чорнобильської катастрофи, громадянам, віднесеним до категорії 1, громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, вдовам (вдівцям) померлих учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.
Київська міська держадміністрація.
Квітень 2016 року.
3. Провести:
зустрічі з громадянами, віднесеними до категорії 1, та громадянами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, евакуйованими громадянами та переселенцями із забруднених територій з метою виявлення соціальних проблем та вжиття заходів для їх розв’язання.
Центральні органи виконавчої влади, обласні, Київська міська держадміністрації, органи місцевого самоврядування (за згодою).
Протягом 2016 року;
спеціалізованими медичними закладами медичні огляди осіб, які отримали інвалідність внаслідок Чорнобильської катастрофи, учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілих дітей, яким встановлено інвалідність, пов’язану з наслідками Чорнобильської катастрофи.
МОЗ, обласні, Київська міська держадміністрації, Національна академія медичних наук (за згодою).
Протягом 2016 року;
диспансеризацію громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, і розробити відповідні рекомендації для організації їх лікування та оздоровлення.
МОЗ, обласні, Київська міська держадміністрації, Національна академія медичних наук (за згодою).
Протягом 2016 року.
4. Під час опрацювання пропозицій щодо внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2016 рік” передбачити збільшення видатків на пенсійне забезпечення інвалідів з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, потерпілих дітей та евакуйованих у 1986 році із зони відчуження громадян, яким встановлено інвалідність, пов’язану з наслідками Чорнобильської катастрофи, та осіб, які постійно проживали у зоні безумовного (обов’язкового) відселення з моменту аварії до прийняття рішення про відселення, яким встановлено інвалідність, пов’язану із наслідками Чорнобильської катастрофи.
Мінфін, Мінсоцполітики, Мінекономрозвитку, Пенсійний фонд України.
Протягом 2016 року.
5. Терміново опрацювати питання про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо пенсійного забезпечення осіб, які працюють у зоні відчуження і зоні безумовного (обов’язкового) відселення, щодо врегулювання питання фінансування з державного бюджету виплати пенсій особам, які були безпосередньо зайняті повний робочий день у зоні відчуження і зоні безумовного (обов’язкового) відселення, а також надання можливості розстрочення виплати заборгованості, яка виникла у зв’язку з відшкодуванням фактичних витрат на виплату і доставку зазначених пенсій.
Мінсоцполітики, Мінфін, Мінприроди, ДАЗВ.
Березень 2016 року.
6. Опрацювати питання щодо:
внесення змін до Податкового кодексу України стосовно звільнення від оподаткування пенсій інвалідів — учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, яким встановлено інвалідність, пов’язану з наслідками Чорнобильської катастрофи, пенсія яким призначена відповідно до Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”.
Мінсоцполітики, Мінфін.
Протягом 2016 року;
впровадження нового порядку забезпечення санаторно-курортними путівками в частині вільного вибору санаторію з урахуванням побажань громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Мінсоцполітики.
Протягом 2016 року;
підвищення розміру середньої вартості путівки для виплати грошової компенсації за самостійне санаторно-курортне лікування громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та потерпілим дітям, яким встановлено інвалідність, пов’язану з наслідками Чорнобильської катастрофи.
Мінсоцполітики.
Протягом 2016 року.
7. Передбачити кошти в місцевих бюджетах:
для закупівлі санаторно-курортних путівок для громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесених до категорії 2, та потерпілим дітям (крім дітей, яким встановлено інвалідність, пов’язану з наслідками Чорнобильської катастрофи);
для закупівлі путівок до дитячих закладів оздоровлення та відпочинку дітей, потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Обласні, Київська міська держадміністрації, органи місцевого самоврядування (за згодою).
Протягом 2016—2018 років.
8. Опрацювати питання підвищення розмірів:
грошової компенсації вартості продуктів харчування громадянам, віднесеним до категорій 1 і 2, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Мінсоцполітики, Мінфін.
Протягом 2016 року;
щорічної допомоги на оздоровлення громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, зокрема, підготувати і в установленому порядку подати на розгляд Кабінету Міністрів України пропозиції щодо внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 12 липня 2005 р. № 562 “Про щорічну допомогу на оздоровлення громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”.
Мінсоцполітики, Мінфін.
Протягом 2016 року.
9. Під час опрацювання пропозицій щодо внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2016 рік” передбачити:
видатки на фінансування заходів, пов’язаних з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи;
збільшення обсягів фінансування бюджетної програми “Комплексне медико-санітарне забезпечення та лікування онкологічних захворювань із застосуванням високовартісних медичних технологій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”;
виплату пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, в повному розмірі без урахування одержаного заробітку (доходу);
фінансування реконструкції реабілітаційного центру державної установи “Національний науковий центр радіаційної медицини Національної академії медичних наук України” для забезпечення реабілітації громадян, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС та від інших надзвичайних ситуацій;
у показниках обсягу медичної субвенції чисельність наявного населення міст обласного значення, районів, яке частково обслуговується спеціалізованою медично-санітарною частиною МОЗ;
відновлення фінансування бюджетної програми “Забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”.
Мінфін, Мінсоцполітики, МОЗ, Пенсійний фонд України, ДАЗВ.
Протягом 2016 року.
10. Підготувати проект звернення Президента України до світової громадськості у зв’язку з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи.
Мінприроди, МЗС, ДАЗВ.
Березень 2016 року.
11. Провести:
у регіонах мітинги-реквієми пам’яті загиблих та померлих внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Обласні, Київська міська держадміністрації за участю органів місцевого самоврядування та громадських об’єднань.
26 квітня 2016 року;
у м. Києві мітинг-реквієм біля пам’ятника “Жертвам Чорнобильської катастрофи”.
Київська міська держадміністрація, МВС за участю громадських об’єднань.
Квітень 2016 року;
у м. Києві мітинг-реквієм пам’яті загиблих та померлих внаслідок Чорнобильської катастрофи біля пам’ятного знака “Воїнам Чорнобиля”.
Київська міська держадміністрація, Мінприроди, МВС, Міноборони, Мінсоцполітики, ДАЗВ за участю громадських об’єднань.
Квітень 2016 року.
12. Організувати:
відкриття меморіальних дощок Героям Радянського Союзу Кибенку В., Правику В., Героям України Ващуку В., Ігнатенку В., Титенку М., Тишурі В. на будинку Головного управління ДСНС у Київській області (м. Київ).
Київська обласна держадміністрація та Київська міська держадміністрація, ДАЗВ, МВС, ДСНС за участю громадських об’єднань.
26 квітня 2016 року;
відвідування кладовищ у зоні відчуження та зоні безумовного (обов’язкового) відселення сім’ями громадян, які евакуйовані або відселені.
МВС, ДАЗВ, обласні, Київська міська держадміністрації за участю громадських об’єднань.
Квітень — травень 2016 року;
видання Книги пам’яті “Чорнобильська трагедія”.
Житомирська обласна держадміністрація, Житомирське обласне відділення пошуково-видавничого агентства “Книга Пам’яті України” (за згодою).
Протягом 2016 року.
13. Провести:
зустрічі з представниками громадських об’єднань постраждалих громадян внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Міністерства, інші центральні органи виконавчої влади, обласні, Київська міська держадміністрації за участю громадських об’єднань.
Березень — квітень 2016 року;
спортивно-масові заходи з пожежно-прикладних видів спорту на спортивному комплексі “Міжнародний Меморіал пам’яті пожежників Чорнобиля” Головного управління ДСНС у Київській області (м. Вишневе).
Київська обласна держадміністрація, МВС, ДСНС, Всеукраїнська громадська організація “Федерація пожежно-прикладного спорту України” (за згодою).
Протягом 2016 року;
Всеукраїнський фестиваль героїчно-патріотичної пісні “Чорнобиль. Ми пам’ятаємо…” серед військових формувань (м. Біла Церква).

Громадські організації “Всеукраїнська асоціація ветеранів війни та служби цивільного захисту” і “Пам’ять без кордонів” (за згодою).
Травень 2016 року;
благодійні концерти, виставки, експозиції, спортивно-масові заходи, уроки пам’яті, зустрічі з учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.
Обласні держадміністрації за участю органів місцевого самоврядування та громадських об’єднань.
Протягом 2016 року.
14. Організувати покладення квітів до:
Меморіального кургану Героїв Чорнобиля та провести поминальний молебень за тими, хто загинув чи помер внаслідок Чорнобильської катастрофи, у м. Києві, просп. Миру, 16.
Київська міська держадміністрація, Мінприроди, МВС, Міноборони, Мінсоцполітики, ДАЗВ за участю громадських об’єднань.
Квітень 2016 року;
пам’ятного знака Героям Чорнобиля у м. Славутичі Київської області.
Славутицький міськвиконком (за згодою), ДАЗВ.
Квітень 2016 року.
15. Провести за участю учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у загальноосвітніх і вищих навчальних закладах лекції, бесіди, зустрічі, присвячені пам’яті жертв Чорнобильської катастрофи.
МОН, обласні, Київська міська держадміністрації за участю громадських об’єднань.
Березень — квітень 2016 року.
16. Під час опрацювання пропозицій щодо внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2016 рік” передбачити видатки для забезпечення фінансування робіт з будівництва першої черги комплексу виробництв “Вектор”.
Мінфін, Мінприроди, ДАЗВ.
Протягом 2016 року.
17. Створити у м. Чорнобилі постійно діючі виставкові експозиції, присвячені народній культурі Чорнобильського Полісся.
ДАЗВ, Державний науковий центр захисту культурної спадщини від техногенних катастроф (за згодою).
Квітень 2016 року.
18. Провести:
пам’ятний захід “Чорнобиль: бій за Україну” у Національному центрі “Український дім”.
Міжнародний фонд “Діти Чорнобиля за виживання” (за згодою).
26 квітня 2016 року;
круглий стіл на тему: “Державна політика України щодо подолання наслідків Чорнобильської катастрофи”.
Національний інститут стратегічних досліджень (за згодою).
Квітень 2016 року;
міжнародний форум “Уроки Чорнобиля — для ядерної безпеки світу”.
Національна академія наук (за згодою), МЗС, Мінприроди, ДАЗВ, Національний технічний університет “Київський політехнічний інститут” (за згодою), державне спеціалізоване підприємство “Чорнобильська АЕС” (за згодою).
22 квітня 2016 року;
міжнародну конференцію “Радіологічні та медичні наслідки Чорнобильської катастрофи — тридцять років потому”.
Національна академія медичних наук (за згодою).
18—19 квітня 2016 року.
19. Забезпечити підготовку електронного видання Національної доповіді “Радіологічні та медичні наслідки Чорнобильської аварії” та розміщення на веб-сайті ДАЗВ.
Національна академія медичних наук (за згодою), ДАЗВ.
Квітень 2016 року.
20. Провести із закордонними дипломатичними установами України в країнах перебування тематичні заходи (прес-конференції, зустрічі з представниками засобів масової інформації тощо) у зв’язку з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи, а також заходи для представників українських громад країн перебування та заходи за їх участю (поминальні богослужіння/панахиди, тематичні публікації у виданнях діаспори, інші заходи з урахуванням специфіки країн перебування).
МЗС, Мінприроди, ДАЗВ.
Квітень 2016 року.
21. Провести міжнародну інформаційно-культурну акцію “Світе, живи майбуттям!” (Білорусь, Азербайджан, Вірменія, Грузія, Естонія, Латвія, Литва та інші країни).
Благодійний фонд “Рідна країна” (за згодою) за участю громадських об’єднань.
Березень — квітень 2016 року.
22. Забезпечити:
проведення на належному рівні Асамблеї донорів Рахунку ядерної безпеки Європейського банку реконструкції та розвитку і Конференції із збору додаткових коштів до Рахунку ядерної безпеки, які відбудуться у м. Києві, а також відвідування учасниками зазначених заходів м. Чорнобиля у зв’язку з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи.
Мінприроди, МЗС, ДАЗВ, Київська міська держадміністрація, Київська обласна держадміністрація.
25—26 квітня 2016 року;
проведення культурного заходу для представників країн-донорів, потенційних країн-донорів та інших офіційних делегацій.
Мінкультури, Мінприроди, МЗС, ДАЗВ, МВС, Київська міська держадміністрація.
25 квітня 2016 року;
проведення заходів безпеки та супроводу учасників засідання Асамблеї донорів Рахунку ядерної безпеки Європейського банку реконструкції та розвитку за маршрутом м. Київ — м. Чорнобиль — м. Київ.
МВС.
26 квітня 2016 року;
висвітлення у засобах масової інформації заходів, пов’язаних з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи.
Держкомтелерадіо.
I квартал 2016 року;
показ документальних фільмів та тематичних програм в ефірі державних телекомпаній до 30-х роковин Чорнобильської катастрофи.
Держкомтелерадіо.
Квітень 2016 року;
трансляцію заходів, пов’язаних з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи, за участю керівників держави, громадськості та почесних гостей.
Держкомтелерадіо.
Квітень 2016 року;
проведення Всеукраїнського телемарафону пам’яті “Чорнобиль. 30 років подолання”.
Держкомтелерадіо, МІП.
25—26 квітня 2016 року;
виготовлення плакатів “Вони врятували світ” про Героїв Радянського Союзу та Героїв України — ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС.
Громадська організація “Всеукраїнська асоціація ветеранів війни та служби цивільного захисту” (за згодою).
Квітень 2016 року;
проведення для засобів масової інформації прес-конференції, пов’язаної з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи.
Мінприроди, МОЗ, МЗС, Мінсоцполітики, Держкомтелерадіо, Національна академія наук (за згодою), Національна академія медичних наук (за згодою), Національна комісія радіаційного захисту населення (за згодою), Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи (за згодою).
Квітень 2016 року.
23. Створити відеофільм “На лінії вогню”, присвячений учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.
Громадська організація “Всеукраїнська асоціація ветеранів війни та служби цивільного захисту” (за згодою).
Грудень 2016 року.
24. Провести інформаційно-просвітницькі заходи у навчальних закладах, на підприємствах, в установах з метою поширення екологічних знань серед молоді (конференції, засідання за круглим столом, бесіди, тематичні вечори, виставки з питань охорони навколишнього природного середовища тощо).
МОН, Мінприроди, ДАЗВ, обласні, Київська міська держадміністрації, органи місцевого самоврядування (за згодою).
Квітень 2016 року.
25. Забезпечити видання другої частини Книги пам’яті “Шануємо і пам’ятаємо”.
Громадська організація “Всеукраїнська асоціація ветеранів війни та служби цивільного захисту” (за згодою).
Грудень 2016 року.
26. Провести:
концерт-реквієм “Чорнобиль без кордонів” (майдан Незалежності, м. Київ).
Київська міська держадміністрація, громадська організація “Всеукраїнський союз Афганістану та Чорнобиля” (за згодою).
26 квітня 2016 року;
художню виставку та фотовиставку, присвячені 30-м роковинам Чорнобильської катастрофи (майдан Незалежності, м. Київ).
Київська міська держадміністрація, громадська організація “Пам’ять без кордонів” (за згодою), Українська студія батального мистецтва (за згодою).
26 квітня 2016 року;
Всеукраїнську культурно-освітню акцію “Чорнобильський дзвін”.
Громадська організація “Всеукраїнський союз Афганістану та Чорнобиля” (за згодою).
1 лютого — 26 квітня 2016 року;
концерт-реквієм в Національному будинку органної та камерної музики України в м. Києві “Чорнобиль — молодь буде пам’ятати”.
Мінкультури, Всеукраїнська громадська організація “Асоціація “Афганці Чорнобиля” (за згодою).
21 квітня 2016 року;
концерт-реквієм в м. Чорнобилі біля меморіалу “Тим, хто врятував світ” — “Чорнобиль — біль серця нашого” (м. Чорнобиль).
ДАЗВ, Всеукраїнська громадська організація “Асоціація “Афганці Чорнобиля” (за згодою).
25—26 квітня 2016 року.

5 коментарів:

  1. Сказочники! Самое главное пенсия- в завтраках из лапши!!!

    ВідповістиВидалити
  2. ось такі відзнаки пропонує держава своїм захисникам.так і це стосується тільки ГЕРОЇВ.всі інші-"БАЛАСТ ДЛЯ ДЕРЖАВИ"!!!"виготовлення плакатів “Вони врятували світ” про Героїв Радянського Союзу та Героїв України — ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС.
    Громадська організація “Всеукраїнська асоціація ветеранів війни та служби цивільного захисту” (за згодою).
    Квітень 2016 року;"

    ВідповістиВидалити
  3. НАДО ОТОБРАТЬ У ЛИКВИДАТОРОВ ПЕНСИИ У ТЕХ КТО РАБОТАЛ НА КРЫШЕ ЧАЭС.И ДАТЬ ПЕНСИИ ТЕМ КТО НЕ РАБОТАЛ ПО ЛИКВИДАЦИИ ЧАЭС .ЭТО ОНИ ЩЕТАЮТ ПРАВЕЛНО БУДЕТ

    ВідповістиВидалити
  4. а какие герои,что влада внесла закон потерпевшым,дети дошкольного возроста,какие дети детям уже больше сорока лет,какие льготы или я что то не так понимаю

    ВідповістиВидалити
  5. Короче всем вэлика щира подяка(((.

    ВідповістиВидалити