Не збільшуючи чорнобильцям мінімальний розмір пенсій – сьогодні Кабінет Міністрів України не порушує закон!

Не збільшуючи чорнобильцям мінімальний розмір пенсій – сьогодні Кабінет Міністрів України не порушує закон!

Проводячи на протязі більше трьох останніх років численні акції протесту з приводу підвищення мінімальних пенсій інвалідам-чорнобильцям, які як правило супроводжувалися переговорами в Міністерстві соціальної політики, самі чорнобильці ще не до кінця усвідомили, що вже близько року, як остаточно позбавлені будь-яких гарантій на ті-ж-таки мінімальні розміри пенсій по інвалідності (йдеться в широкому розумінні цього визначення), що надавав їм Закон України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи". Підкреслю, мова йде не лише про нинішні фактично нараховані пенсії, які чорнобильці звикли називати "мінімальними" і "максимальними", але як такі взагалі.

Із внесенням змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", які були здійснені іншим Законом України "Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України" № 76-VIII від 28 грудня 2014 року, фактично залишилися правові норми, які нікого ні до чого не зобов'язують.

Сьогодні стаття 54 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" передбачає призначення пенсій по інвалідності із заробітку у зоні відчуження, в розмірі відшкодування фактичних збитків, який визначається згідно з законодавством, а також призначення мінімальних пенсій, які визначаються актами Кабінету Міністрів України.

Однак якщо конкретно вникнути в положення статті 54 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" про призначення пенсій із заробітку, то виникає закономірне питання: а яким сьогодні законодавством визначається відшкодування цього збитку? У цьому Законі будь-які механізми щодо цього сьогодні геть відсутні.

У самій Постанові Кабінету Міністрів України № 1210 від 23 листопада 2011 року "Про підвищення рівня соціального захисту громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи" закладені виключно формули, за якими нараховується заробітна плата для призначення пенсій. Однак ці формули, у разі змін або скасування вищезазначеної постанови (Кабінет Міністрів України в цьому випадку "сам собі пан"), можуть бути легко нівельовані. Це стосується також і мінімальних пенсій, які прописані у зазначеній вище Постанові, однак їх розміри, за нині діючими положеннями Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", вже по праву встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Тобто, якщо говорити простою мовою – відсутність гарантованих раніше Законом України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" мінімальних розмірів пенсій по інвалідності, які визначалися 6, 8 і 10 мінімальними пенсіями, дає сьогодні право Кабінету Міністрів України маніпулювати розмірами, як мінімальних так і максимальних пенсій, без огляду на Закон.

Також відсутність сьогодні у Законі України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" встановлених мінімальних розмірів пенсій – геть позбавляє права інвалідів-чорнобильців звертатися до суду і відсуджувати мінімальні пенсії, що вони раніше успішно здійснювали.

Більше того, а хто дає гарантії, що завтра, під прикриттям нібито відсутності фінансових можливостей, Кабінет Міністрів України не змінить або взагалі не скасує Постанову Кабінету Міністрів України № 1210 від 23 листопада 2011 року "Про підвищення рівня соціального захисту громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи" і встановить припустимо мінімальні пенсії, виходячи з одного прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність? Все можливо! Адже, як було вже сказано вище, відсутні чітко прописані законодавчі гарантії щодо будь-яких розмірів пенсій.

На тлі того, що сьогодні відбувається з соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, особливо дотепно спостерігати за поведінкою і діями громадських чорнобильських організацій, які, як громадські представники чорнобильців, мали б миттєво реагувати на будь-які негативні зміни і явища в соціальному захисті цієї категорії громадян. Пройшов майже рік, коли у грудні 2014 року влада "вкрала закон" у чорнобильців, однак всі громадські представники мовчали і не надавали цьому великого значення. Навіть зараз, як видно із  ситуації в чорнобильській спільноті, багато-хто ще не до кінця усвідомлює того, що сталося. Одні сьогодні продовжують писати філософські праці, які вимагають для їх реалізації законодавчої бази, інші водять хороводи навколо Міністерства соціальної політики, вимагаючи підвищення пенсій, а треті, ще за інерцією, намагаються організовувати переговорні групи і вести якісь перерахунки пенсій.

А чи не пора зрозуміти, що сьогодні вести будь-які дискусії на ці теми, особливо з Міністерством соціальної політики, справа вже абсолютно безперспективна? Не згадуючи вже про зазначене міністерство, яке тривалий час успішно "розводило" чорнобильців, для багатьох сьогодні стає зрозумілим і те, що навіть Кабінет Міністрів України навряд чи погодиться на будь-яке підвищення пенсій інвалідам-чорнобильцям. І в першу чергу через те, що сьогодні відсутня законодавча база, яка б змушувала думати тих-таки високопосадовців, що порушується закон і за його порушення можна колись понести відповідальність. Тобто, простіше кажучи, не збільшуючи чорнобильцям мінімальний розмір пенсій – сьогодні Кабінет Міністрів України не порушує закон!

Напевно, за логікою, виникає питання: а що робити далі інвалідам-чорнобильцям?

Звичайно, що зараз важко про будь-що говорити, адже в основному чорнобильські організації, а точніше їхні лідери, були учасниками не лише розколу чорнобильців, але й сприяли владі в їх зубожінні. Проте, настав час каяття. І один, як із варіантів: Не треба чекати і сподіватися, що до 30-ї річниці Чорнобильської катастрофи, як багато-хто намагається "зігрівати" себе та інших надіями, станеться якесь надзвичайне чудо щодо чорнобильців, а необхідно збирати народний "чорнобильський" майдан! На майдані вимагати від Кабінету Міністрів України, як суб'єкта законодавчої ініціативи, і Верховної Ради України, як законодавчого органу країни, відновлення норм статті 54 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи". Навіть якщо і станеться якесь підвищення пенсій інвалідам-чорнобильцям, у що мало віриться, однак законодавчі гарантії пенсійного забезпечення цієї категорії громадян повинні бути відновлені!

Чи є розуміння, воля і рішучість до цього у всіх нас – покаже час.

21 коментар:

  1. Не кто не встанет на защиту своих прав ,с 2011 г. акции протеста были малочисленные,чернобыльцы ленивый,трусливый, разрозненый социальный класс,которым диван ближе к ж...пе, и они не могут оторвать свой зад от дивана,неужели так трудно отрвать свой зад от дивана и всем дружно приехать в Киев,чтобы чинуши увидели что Чернобыльцы есть и с ними надо счтаться,28 октября есть такая возможность напомнить власти что мыеще есть,но вочто я не верю диванная болезнь не излечима,это стало ясно с ноября 2011г.

    ВідповістиВидалити
  2. есть максимальщики иесть минимальщики.максимальщикам уже на это все на-----ть а минимальщики чухаются и надеются что кто то за них будет это делать.и ДАЖЕ СЛАВА УКРАИНЕ НЕ ПОМОЖЕТ.А ТЕМ ПАЧЕ-ГЕРОЯМ СЛАВА.

    ВідповістиВидалити
  3. Нужно всем чернобыльским организациям подать в суд на КМ, ВР, Президента! Содержание закона №76-8 противоречит Конституции Украины, и проголосован всеми партиями ВР ,( кроме Каплина, да и то потому что отец- чернобылец)- ночью 29.12.2014г, подписан Президентом накануне - 28.12.2014г нелигитимно!!! Не сотрясать воздух пустыми разглагольствованиями, а действовать юридически, в правовом поле! Уже писали на сайте о Чернобыльском майдане, идея хорошая, но кто будет его финансировать, а самое главное кто пожнет плоды? Ведь кто платит, тот и заказывает музыку! Было два майдана-нам простым украинцам лучше жить стало? А в результате жируют олигархи и появляются новые на крови народа!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Плолды пожнут Станционщики проскурин, Колядин и иже с ними Они уже раз писали список по 86 годук Здоровье дороже, чем мерзнуть на акции за станционщиков и тратить деньгию СЧу же не зря оплачивает автобусы по областям

      Видалити
  4. Ребята! А вы заметили, что активизировались работы по установке памятников чернобыльцам- ликвидаторам? Памятники это хорошо, но кто это финансирует и сколько? один момент и второй -как по мне так это власть к 30-летию аварии готовит вот такую подяку ликвидаторам! А пенсий зась!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. ДА НА ПАМЯТНИКИ ТО МЕНШЕ ДЕНЕГ НАДО,ВОТ ВМЕСТО ПОВЫШЕНИЯ ПЕНСИЙ ПАМЯТНИКИ

      Видалити
    2. и место на кладбище

      Видалити
  5. Автор вышеуказанной поэмы, должен знать что закон обратно силы не имеет,и может изменятся только в лучшую сторону,так что не надо тролить на кого работаешь поет?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Авто написал всю правду Мы привели к власти псевлопкформаторов. через Майдан А в головах некоторых умников еще теплится фраза. Закон обратной силы не и меет Еще как имеет А вы водите хорооводы возле УМУ и минсоцполитики Он правду написал и константиров факт. самі чорнобильці ще не до кінця усвідомили, що вже остаточно позбавлені будь-яких гарантій на ті-ж-таки мінімальні розміри пенсій по інвалідності " Через работув СЧУ в 2011 году и все эти годы.она против протестных акйций, и только благодаря тому, чт Проскурин снова ввязался в игу, не5понятную ни кому, СЧУ еще смогла вывести людей на акцию. Завтра будет завершающий аккорд 4-5-6 и осовре менивание 2007 гш. Только это требование законно потом отказ И снова разводняк на акции

      Видалити
    2. Ты либо бухой либо на компе клавиш не хватает

      Видалити
    3. ЧЕРНОБЕЛЬЦЫ,ЧТО ВЫ ПОДЕЛИЛИСЬ НА МАКСИМАЛЬЩИКОВ,МИНИМАЛЬЩИКОВ,АВАРИЮ ЛИКВИДИРОВАЛИ ОБЩУЮ РАБОТУ ДЕЛАЛИ,А ТЕПЕРЬ СООБЩА НУЖНО ЧЕРНОБЫЛЬСКИЙ МАЙДАН,ТОЛЬКО СООБЩЯ МЫ СМОЖЕМ ДОБИТЬСЯ СВОИХ ПРАВ

      Видалити
  6. кто автор статьи , источник?

    ВідповістиВидалити
  7. С 1 сентября пенсии повысили . Чего еще хотите.

    ВідповістиВидалити
  8. Если Вы считаете что уже повысили пенсии.то мы ничего лишнего не хотим.Дай Боже всем чернобыльцам здоровья.акто завидует пусть Господь пошлет наши деньги и наше здоровье

    ВідповістиВидалити
  9. Оце коник закон обратної сили нема А ПЕНСІЇ ВИСУДЖЕНІ В СУДАХ 6-8-10 ДЕ З 2011 року в законах в Україні е обратна сила. ПОЛтАВА

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. пенсии6,8,10 ,между жопой и диваном,чтобы получать6-8-10,надо оторвать задницу от дивана и завтра приехать в Киев,а не надеятся что максимальщики отстоят твою пенсию,у них свои интересы и они их отстаивают перспект им и уважение,а вы лохи диванные сидите дальше не кто ваши пенсии кроме вас самих не отстоит,но видно вам нравится сидеть на диване и ныть как херовые бабы а не мужики пошли на хер ленивые жопы.

      Видалити
    2. Согласен...зато тут строчат..Пушкин бы замёрз от этой писанины

      Видалити
  10. ЧЕРЕЗ ПРИПЯТСКИХ КОРОВ БЫЧКОВ ЗАБРАЛИ ЗАКОН . ШКУРЫ ТАК БАСТОВАЛИ И ВЫРВАЛИ ПАРКАН У РАДИ ТАНКОМ НЕ СОРВЕШ., АДРЕЕВ ХОРОШО ЧТО ПЕНСИЮ ЗАБРАЛ ВНЕРОБ

    ВідповістиВидалити
  11. Філософська стаття і не меншь філософські коментарі.

    ВідповістиВидалити
  12. И смех и грех! Грешно над убогим смеяться. Но, читая комментарии этого анонима больно за поруганные судьбы ликвидаторов и пострадавших!

    ВідповістиВидалити
  13. Звичайно, що зараз важко про будь-що говорити, адже в основному чорнобильські організації, а точніше їхні лідери, були учасниками не лише розколу чорнобильців, але й сприяли владі в їх зубожінні. Проте, настав час каяття. І один, як із варіантів: Тількі вдумаїтись у ці слова Це зробила СЧУ , АЮб, Березін, Копчік. Болтенков, Вінік, Волчанській, Войтов, Попов ,Яценко,

    ВідповістиВидалити