Чорнобилець через суд добився призначення пільгової пенсії

Хмельницькі чиновники пенсійного фонду за довідкою не побачили людину. Небезпечна робота у зоні відчуження, свідчення очевидців, підтвердження Бородянської районної державної адміністрації – все виявилось неважливим, порівняно з одним папірцем.

Петро Андрійович Соломаха* у 1986 році  працював у зоні відчуження під час ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Цей факт письмово засвідчили жителі села Нове Залісся Бородянського району Київської області. Бородянська районна державна адміністрація Київської області видала йому довідку, в якій написано, що у 1986 році для вивезення домашніх речей жителів, евакуйованих із 30-кілометрової зони ЧАЕС, були задіяні водії із багатьох областей України. Серед них був і Петро Андрійович. Облік залучених до роботи водіїв здійснювало Чорнобильське агропромислове об’єднання, яке в той час розміщувалось в смт.Бородянка. Інших документів, які підтвердили би факт його перебування в зоні відчуження в Бородянській райдержадміністрації немає.

Більше року тому чоловік звернувся письмово до Управління пенсійного фонду у місті Хмельницькому з проханням призначити йому пенсію зі зниженням пенсійного віку на 10 років. Однак він отримав офіційну відмову. У листі чиновники просили надати довідку № 122, яка видається тими установами, де безпосередньо працював робітник. Але Петро Андрійович не може надати такий документ, бо підприємство - ТДВ «Хмельницької МТС», де він був працевлаштований, вже давно ліквідоване.

Для підтвердження стажу роботи, чоловік неодноразово звертався в архів. Після першого звернення йому видали довідку, в якій повідомлялося: «документи з особового складу (відомості по зарплаті, накази з особового складу) «Агропромтехніки» в трудовий архів Хмельницького району не передавалися». Тому підтвердити стаж неможливо.

Після другого звернення він отримав довідку, в якій зазначалось, що документи Хмельницького ремонтно-транспортного підприємства на державне зберігання не надходили, тому надати довідку про заробітну плату за вересень 1986 року також неможливо.

Зрозумівши, що він ходить по колу, Петро Андрійович звернувся в Центр правової інформації та консультацій ХОГО «Подільської правової ліги». Юрист Центру написала заяву до суду про встановлення факту перебування в зоні радіактивного забруднення. Суд виніс ухвалу з відмовою у заявлених вимогах.

Але Петро Андрійович вирішив не зупинятися. Тому юрист Центру написала адміністративний позов про визнання дій управління пенсійного фонду незаконними та зобов’язання їх призначити пільгову пенсію пану Петру. У суді першої інстанції справа була програна, тож писали апеляційну скаргу на постанову Хмельницького міськрайонного суду.

Вінницький апеляційний адміністративний суд апеляційну скаргу задовольнив повністю. Визнав неправомірними відмову управління пенсійного фонду, а також зобов’язав призначити пенсію Перту Андрійовичу, починаючи з 16 квітня 2014 року. Це судове рішення апеляційної інстанції є остаточним і оскарженню не підлягає.

Такий довгий та тернистий шлях пройшов Петро Андрійович. І успіху досяг завдяки наполегливості юриста громадської організації «Подільська правова ліга», що надають безоплатну правову допомогу.

*Ім`я та прізвище героя змінено з етичних міркувань

Довідка
Згідно з статтею 55 Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», учасникам ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, які працювали в зоні відчуження з моменту аварії по 1 липня 1986 року незалежно від кількості днів, а з 1 липня 1986 року по 31 грудня 1986 року – не менше 5 календарних днів – пенсія призначається зі зниженням пенсійного віку на 10 років.


Детальніше у першоджерелі публікації, яке розташоване  ТУТ

Немає коментарів:

Дописати коментар