Невтішні нововведення від Закону № 76-VIII: скорочення чисельності працівників, урізання зарплат, скасування пільг

Законом України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28.12.2014 р. № 76-VIII (далі – Закон № 76), внесено зміни до 42 нормативно-правових актів. В основній частині зміни запрацювали з 01.01.2015 р. (окремі наберуть чинності протягом 2015 року). Зміни спрямовані на економію бюджетних коштів за рахунок скорочення видатків на оплату праці, соціальні гарантії та пільги. Стисло проаналізуємо найбільш значущі із них.
Скорочення, відпустки за свій рахунок: тепер у всіх держорганах. У 2015 році з метою раціонального використання бюджетних коштів усі керівники органів виконавчої влади та інших державних органів1, за деякими винятками2 (п. 9 розд. III Закону № 76), повинні вжити заходів щодо:
а) скорочення чисельності працівників цих органів на 20 %;
б) надання працівникам відпусток без збереження зарплати (тепер керівники самостійно визначають їх тривалість залежно від бюджетних призначень і ст. 26 Закону про відпустки3 в частині обмеження строку не діє)4;
в) встановлення для працівників неповного робочого часу (узгоджувати з ними такий режим керівники не зобов'язані);
г) зменшення або скасування стимулюючих виплат, підвищень посадових окладів, зменшення надбавок і доплат, установлених у граничних розмірах;
д) перегляду укладених договорів на придбання товарів, робіт і послуг.
Зарплата держслужбовців. В абз. 1 п. 10 розд. III Закону № 76 установлено максимальний місячний розмір зарплати (грошового забезпечення, суддівської винагороди) у розмірі 7 МЗП5 для народних депутатів, членів Кабміну, прокурорів, суддів, працівників держорганів (крім Нацантикорупційного бюро та Нацагентства з питань запобігання корупції), працівників інших бюджетних установ.
За умови економії бюджетних коштів за рахунок скорочення чисельності працівників цих органів максимальний розмір зарплати обмежується 10 МЗП.
Під час визначення максимального розміру зарплати (7 чи 10 МЗП) не враховують допомогу у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю, допомогу для оздоровлення, матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань, оплату часу щорічної відпустки.
Обмеження не стосується грошового забезпечення (зарплати) військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та працівників, які беруть участь в АТО.
Виплати суддям у разі звільнення (відставки). Встановлено додаткову суддівську винагороду в разі звільнення (відставки) – з моменту закінчення його повноважень до моменту прийняття рішення про його звільнення (відставку) – у розмірі однієї МЗП у розрахунку за повний календарний місяць (у 2015 році – у порядку та розмірах, встановлених Кабміном (за умови затвердження) виходячи з наявних фінансових ресурсів; ч. 9 Прикінцевих положень Закону про Держбюджет-20156).
Індексація. У 2015 році доходи населення потрібно й надалі індексувати, однак зважаючи на фінансові можливості бюджетів усіх рівнів, бюджету ПФУ та бюджетів інших соцфондів на відповідний рік (нова ч. 6 ст. 5 Закону про індексацію7). У цій нормі нічого не сказано про особливий порядок проведення індексації для бюджетників. Але про те, що він має бути, свідчать відразу два приписи:
1) у п. 14 розд. III Закону № 76 зазначено: порядок проведення індексації зарплати, грошового забезпечення, пенсійних та соціальних виплат Кабмін має затвердити за результатами першого півріччя 2015 року;
2) згідно з ч. 9 Прикінцевих положень Закону про Держбюджет-2015 норми Закону про індексацію у 2015 році слід застосовувати у порядку та розмірах, установлених Кабміном (за умови затвердження), у межах фінансових ресурсів.
Проте відсутність особливого порядку індексації не означає, що проводити її не потрібно. Отже, до появи такого документа слід проводити індексацію на загальних підставах.
Що стосується підприємств небюджетної сфери, то, як і раніше, індексацію проводити обов'язково!
Пенсії З 1 січня 2015 року знизиться відсоток для розрахунку пенсій:
• з 70 до 60 % – для прокурорів та слідчих прокуратури, державних службовців та посадових осіб органів місцевого самоврядування, народних депутатів, суддів, які вийшли у відставку;
• з 80 до 60 % – для наукових (науково-педагогічних) працівників.
На жаль, працівники, які потраплять під чергове скорочення і яким до виходу на пенсію за віком залишилося не більше ніж 1,5 року, не матимуть можливості достроково вийти на заслужений відпочинок.

«Порізали» пільги

Вкотре змінено порядок надання пільг деяким категоріям осіб. Зокрема, законотворці переглянули пільги для чорнобильців («зрізали» не тільки кількість пільг для чорнобильців, а й власне межі Чорнобильської зони). Чорнобильців 4 категоріїЗаконом № 76 позбавили усіх пільг, передбачених ст. 23 Закону № 7968 (цю статтю вилучили взагалі). Для чорнобильців 1 категорії компенсації та пільги, встановлені ст. 20 Закону № 796, застосовують у порядку та розмірах, визначених Кабміном (за умови затвердження), виходячи з наявних фінансових ресурсів9. Чорнобильців 2 та 3 категорії повністю позбавили права на щорічне пільгове забезпечення санаторно-курортними путівками або путівками на відпочинок шляхом надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок (п. 2 ч. 1 ст. 21п. 2 ч. 1 ст. 22 Закону № 796 виключено). А решта пільг та компенсацій надаватиметься в порядку та розмірах, установлених Кабміном (за умови затвердження), виходячи з наявних фінансових ресурсів9.
Громадян, які проживають чи працюють на території радіоактивного забруднення, також позбавлено компенсацій та доплат (ст. 37 і 39 Закону № 796 виключено). А от за постійну роботу в зоні відчуження доплату у фіксованому розмірі 1827,00 грн. продовжено до 01.01.2016 р. (постанова КМУ від 29.12.2014 р. № 717).
Пішло в небуття і збереження за працівниками середньої зарплати та стажу роботи в разі звільнення у зв'язку з відселенням або самостійним переселенням з території радіоактивного забруднення на період до 4 місяців.
І ще нововведення. Якщо чорнобилець має право на пільги, передбачені іншими законодавчими актами, він повинен буде зробити вибір на користь одного з них (ст. 60 Закону № 796).

Мораторій на перевірки

Ще на півроку (січень – червень 2015 року) «продовжено життя» мораторію на перевірки підприємств, установ та організацій, фізосіб-підприємців контролюючими органами (здійснюються виключно з дозволу Кабміну або за заявкою суб'єкта господарювання щодо його перевірки; п. 8 розд. III Закону № 76). Заборона не поширюється на перевірки Держфіскальної служби та Держфінінспекції.
Посвідчення застрахованої особи. До 01.01.2017 р. зупинено дію норм Закону № 246410, які стосуються посвідчення застрахованої особи. А тому до цієї дати працівники під час працевлаштування не повинні пред'являти таке посвідчення, а роботодавці, у свою чергу, не зобов'язані отримувати такі посвідчення в органах ПФУ та видавати працівникам.
ДЖЕРЕЛО

2 коментарі:

  1. Так зроби усім пенсионерам одінакову пенсію по 1100грн. І подивимся що буде з Україною.

    ВідповістиВидалити
  2. пожарные харькова львова днепропетровска 1986г 1987 г инвалиды чаэс кто получает к пенсии боевой резерв отозвитесь

    ВідповістиВидалити