На межі бідності: стали відомі нові приголомшиві деталі пенсійної реформи

Щоб українцям після реформування отримати пенсію в 2500 гривень з 35 роками стажу, сьогодні потрібно заробляти в 1,9 разів вище середньої зарплати.

На даний момент це більше 12 тисяч гривень. Однак, якщо пропрацювати 38 років, то пенсію в 2500 гривень можна отримати і з зарплатою в 11 тисяч.

За даними Міністерства соціальної політики, реальний прожитковий мінімум для пенсіонера – 2500 гривень. Це та сума, якої достатня для придбання мінімального «кошика» товарів і послуг. Усі, хто отримують менше, фактично живуть за межею бідності.

Сьогодні найвища пенсія в Україні – 58 тисяч гривень, її отримує льотчик-випробувач, герой України.

З 12 мільйонів українських пенсіонерів майже вісім мільйонів отримують мінімалку (1312 гривень). Після запропонованої урядом пенсійної реформи отримати високу пенсію буде складніше.

Високою вважається пенсія, яка становить 60% від звичного заробітку. У 102-ї конвенції Міжнародної організації праці говориться: розмір пенсії повинен бути як мінімум 40% від заробітку бенефіціарія.

На даний момент при зарплаті приблизно в 10 тисяч гривень і 30 роках стажу можна отримати пенсію менше 2300 гривень (23% від зарплати), а після реформи – до 1700 гривень (менше 17% від зарплати). У той же час деякі українці мають право на пенсію в 60% або навіть 80% від свого заробітку.

Вже кілька років в Україні діє обмеження: розмір призначеної пенсії не повинен перевищувати 10 740 гривень. Щоправда, якщо пенсію, наприклад, в 20 тисяч призначили до обмеження, «різати» виплати ніхто не буде, пояснюють в Пенсійному фонді. Середній розмір пенсії судді – більше 22 тисяч гривень, парламентарі на заслуженому відпочинку отримують в середньому 15 тисяч гривень, а прокурори – близько 10 тисяч.

Пов’язано це з тим, що зазначені категорії виходять на пенсію за спеціальними законами. Так парламентарії та прокурори мають право на пенсії отримувати 60% від зарплати, а судді – 80%.

Щоб отримати як мінімум 40% від співвідношення свого заробітку до середнього по країні за три роки, на даний момент потрібно відпрацювати 30 років. Після пенсійної реформи для цих же 40% знадобиться вже 40 років стажу. Пов’язано це з тим, що коефіцієнт оцінки стажу пропонують знизити з 1,35 до 1%.


http://korupciya.com/na-mezhi-bidnosti-stali-vidomi-novi-prigolomshuyuchi-detali-pensiynoyi-reformi-takogo-tochno-nihto-ne-buv-gotoviy/

Немає коментарів:

Дописати коментар