Кишеньковий (конституційний) суд України визнав обмеження виплат ліквідаторам ЧАЕС цілком конституційно


Зміни до законів України, які обмежили максимальну пенсію суддів, визнані неконституційними. У той же час обмеження виплат ліквідаторам ЧАЕС - цілком конституційно, оскільки його рамки встановлює Кабмін.

Таке рішення виніс Конституційний суд, повідомляє УНІАН.

Конституційний суд України визнав неконституційними низку змін до законів, які обмежували максимальну пенсію суддів в 10 тис. 740 гривень.

У відповідь на конституційне подання Верховного суду щодо конституційності окремих положень Закону «Про судоустрій і статус суддів» та окремих положень заключних положень Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» КСУ визнав неконституційними норми законів, які обмежували максимальний розмір довічного утримання суддів у відставці (суддівської пенсії) 10 тис. 740 гривнями.

Крім того, суд у своєму рішенні скасував норми законодавства, які обмежували ці виплати, і роз'яснив, що відтепер діють старі норми, які, зокрема, не встановлюють максимального розміру суддівської пенсії, а також відзначають, що суддівська пенсія повинна складати як мінімум 80% від максимальної заробітної плати того чи іншого судді і індексується по 2% щорічно після 20 років стажу судді, але не більше 90% від його зарплати.

Обгрунтовуючи своє рішення, КСУ заявив, що обмеження суддівської пенсії є, по суті, зниженням гарантії незалежності суддів і порушує їх конституційний статус.

У той же час раніше КСУ визнав конституційними обмеження соціальних виплат для ряду категорій громадян, в тому числі ліквідаторів аварії на ЧАЕС, визнавши, що Кабінет міністрів має право обмежувати такі виплати в залежності від можливостей державного бюджету шляхом подання про внесення змін до закону про державний бюджет.

3 коментарі:

  1. 
    Ст. 55 ЗУ О судоустройстве от 07.07.2010 № 2453-VI

    
    1. Лицо, впервые назначенное на должность судьи, приобретает полномочия судьи после принятия присяги судьи следующего содержания:

    "Я,, вступая в должность судьи, торжественно присягаю объективно, беспристрастно, непредвзято, независимо и справедливо осуществлять правосудие, подчиняясь только закону и руководствуясь принципом верховенства права, честно и добросовестно исполнять обязанности судьи, соблюдать морально-этических принципов поведения судьи , не совершать действий, которые порочат звание судьи и унижают авторитет судебной власти ".
    На хрена тогда присяга, если всё, что написано в ней, если исходить от обоснования решения КСУ - зависит от размера получаемого бабла!?
    Партизан 1986

    ВідповістиВидалити
  2. Стаття 92. Виключно законами України визначаються:
    1) права і свободи людини і громадянина, гарантії цих прав і свобод; основні обов'язки громадянина;
    2) громадянство, правосуб'єктність громадян, статус іноземців та осіб без громадянства;
    3) права корінних народів і національних меншин;
    4) порядок застосування мов;
    5) засади використання природних ресурсів, виключної (морської) економічної зони, континентального шельфу, освоєння космічного простору, організації та експлуатації енергосистем, транспорту і зв'язку;
    6) основи соціального захисту, форми і види пенсійного забезпечення; засади регулювання праці і зайнятості, шлюбу, сім'ї, охорони дитинства, материнства, батьківства; виховання, освіти, культури і охорони здоров'я; екологічної безпеки.в ЗУ № 796-12,КМУ відводилась наступна роль;-КМУ визначає порядок нарахування та виплати пенсій.А може це не суд писав?у цій країні не є своїх пророків.треба рвати кігті.

    ВідповістиВидалити
  3. Старий галицький анекдот:
    __________________________________________

    -Стрілець Цяпка, яке Ваше основне завдання?
    -Віддати життя за батьківщину!
    -Тумане вісімнадцятий! Ваше основне завдання, щоб ваш ворог віддав своє життя за батьківщину!
    ______________________________________________________________
    Отак і в нас. Може, то їм варто рвати кігті?

    ВідповістиВидалити