Про зустріч членів Центральної Ради ВГОІ "Союз Чорнобиль України" з Міністром соціальної політики України П.В.Розенком

18 лютого 2015 року з 17.00 до 19.00 тривала зустріч членів Центральної Ради ВГОІ «Союз Чорнобиль України» з Міністром соціальної політики України П.В.Розенком.

Заздалегідь до Міністерства було направлено перелік питань, які, на думку Центральної Ради ВГОІ «Союз Чорнобиль України», найбільше хвилюють сьогодні 2,2 млн. українських чорнобильців, а саме:

Перелік 
питань для обговорення на зустрічі членів Центральної Ради ВГОІ «Союз Чорнобиль України» з Міністром соціальної політики України Розенком П.В.

1. Про підтримку Міністерством пропозицій «Союзу Чорнобиль України» стосовно відновлення норм Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», які  були скасовані у зв’язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України», № 76,  а також про відновлення обсягів фінансування бюджетної програми соціального захисту постраждалих до рівня 2014 року  та відновлення бюджетної програми будівництва житла для постраждалих при внесенні змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015рік». 

2. Про підтримку Міністерством вимог ВГОІ «Союз Чорнобиль України» щодо представлення співдоповіді з питань соціального захисту чорнобильців на парламентських слуханнях «Про зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС, об’єкт «Укриття» та перспективи зони відчуження»   у березні 2015 року.

3. Про підтримку Міністерством  пропозицій ВГОІ «Союз Чорнобиль України» щодо державних заходів з відзначення  30-тих роковин Чорнобильської трагедії.

4. Забезпечення рівномірної, протягом року, реалізації програми відшкодування громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, витрат на високовартісне лікування у закладах охорони здоров'я на території України.

5. Прийняття Постанови Кабінету Міністрів України  про внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України № 1210 з метою поліпшення пенсійного забезпечення інвалідів-ліквідаторів, солдат строкової служби, вдів, евакуйованих…, що були напрацьовані представниками громадських чорнобильських організацій з Мінсоцполітики України і погоджені на рівні Першого Віце-прем׳єр-міністра України.

6. Підтримка пропозицій ВГОІ «Союз Чорнобиль України» про осучаснення пенсій інвалідам-ліквідаторам за показниками заробітної плати за 2007р. (Пенсії для 13 млн. всіх категорій українських пенсіонерів розраховані та виплачуються за показником зарплати  за 2007р., за виключенням інвалідів – чорнобильців, яким пенсія розрахована за показником зарплати за 2006 р.).

7. Підтримка Міністерством та Кабінетом Міністрів України законодавчих пропозицій щодо посилення захисту дітей і вдів учасників ліквідації аварії на ЧАЕС.

8. Прийняття Державної програми реабілітації забруднених територій та перегляду статусу зон радіаційного забруднення за результатами виконання цієї програми.

9. Про виключення випадків вибіркового виконання рішень  національних судів та Європейського Суду з прав людини стосовно виплат пенсій та компенсацій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

10. Про можливість допомоги  з боку Мінсоцполітики у здійсненні заходів з відзначення 25-ї річниці діяльності ВГОІ «Союз Чорнобиль України».

 На початку зустрічі Міністр поінформував присутніх про труднощі в економічній і соціальній сферах країни, намагання Уряду і Міністерства у цій складній ситуації «не розгубити здобутки у соціальній сфері», наголосивши однак на необхідності здійснення т.з. «непопулярних заходів».

У своїх виступах члени Центральної Ради В.Березін, В.Кобчик, О.Геращенко, А.Лигун, В.Шкурпела, Г.Демченко, О.Неділько, І.Дерда, В.Яценко наголошували, що сумнозвісний Закон України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України», №76, яким скасовано низку норм базового Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», був прийнятий під тиском Уряду в порушення вимог Конституції України. Жодне його положення  не погоджувалось з громадськістю, що не можна оцінити інакше, як порушення Урядом «Меморандуму про взаємодію і співробітництво між Кабінетом Міністрів України та Всеукраїнською громадською організацією інвалідів «Союз Чорнобиль України».

Величезне обурення інвалідів-чорнобильців спричинили листи посадових осіб Міністерства стосовно порядку застосування норм ст.60 Закону України  «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» в новій редакції. Керуючись цими листами, місцеві управління соціального захисту примусово вимагають від інвалідів-чорнобильців вибрати для користування лише один із соціальних законів, погрожуючи припиненням соціальних виплат. Члени Центральної Ради наполягали на негайній відміні цих протиправних вимог.

Порушувались також питання неправомірності оподаткування пенсій інвалідів-чорнобильців, оскільки за Законом  це є відшкодуванням завданої людині шкоди.

Міністру пропонували також представити на Чорнобильських парламентських слуханнях, які мають відбутися 4 березня 2015 року, співдоповідь «Про стан та перспективи соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Члени Центральної Ради категорично висловилися за те, щоб унеможливити прийняття антисоціальних законів, які, за повідомленням посадовців, мають супроводжувати прийняття змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік».

Підбиваючи підсумки гострої дискусії, Міністр, нажаль, не дав конкретних відповідей на порушені питання, але  доручив присутнім на зустрічі своїм заступникам та керівникам структурних підрозділів щодо оперативної підготовки заходів з виконання усіх висловлених членами Центральної Ради  пропозицій, а також запевнив, що зустрічі з членами Центральної Ради надалі відбуватимуться щомісяця.

Президія Центральної Ради ВГОІ «Союз Чорнобиль України» контролюватиме  стан реалізації  доручень Міністра, які він надасть за результатами зустрічі, та інформуватиме про це чорнобильську громадськість.




Джерела: 
Веб-сайт ВГОІ "Союз Чорнобиль України"
Сайт Дніпропетровської ОО ВГОІ "Союз Чорнобиль України"

2 коментарі:

  1. вся собравшаяся чернобыльская борзота что-то пытается выдавить из бюджета страны для себя родимых выглядит шкурниками и не найдёт поддержки в обществе, что и отразится в решениях правительства.

    ВідповістиВидалити
  2. А ДЕ ПИТАННЯ ПРО РЕАЛЬНИЙ ПРОЖИТКОВИЙ МІНІМУМ????

    ВідповістиВидалити