Чорнобильцям 1 категорії видають лікарняний на весь період санаторно-курортного лікування

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) пояснює: згідно з п. 16 ст. 20 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 р. № 796-ХІІ, особи, віднесені до категорії 1, мають право на одержання лікарняного листка на весь період лікування в санаторіях і спеціалізованих лікувальних закладах з урахуванням часу проїзду туди й назад, з виплатою допомоги по державному соціальному страхуванню незалежно від того, ким і за чий рахунок видано путівку, але зазначені обставини не виключають обов’язок страхувальників щодо виконання вимог Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-ІІІ та Порядку отримання застрахованими особами і членами їх сімей санаторно-курортного лікування, що сплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженого постановою правління Фонду від 25.02.2009 р. № 12.

Ураховуючи це, застраховані особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та віднесені до категорії 1, мають право на отримання санаторно-курортного лікування, що сплачується за рахунок коштів Фонду, у період відпустки та відновлювального лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів після перенесених захворювань і травм з одержанням листка непрацездатності на весь період зазначеного лікування (з урахуванням часу проїзду в обох напрямках), із виплатою допомоги по державному соціальному страхуванню.

Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 26.02.2014 р. № 06-32-459


ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ З ТИМЧАСОВОЇ ВТРАТИ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ
   
ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ

   ЛИСТ

   від 26.02.2014 р. № 06-32-459

   
   Щодо порядку отримання застрахованими особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та віднесені до категорії 1, санаторно-курортного лікування за рахунок коштів загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням

   На звернення щодо порядку отримання застрахованими особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та віднесені до категорії 1, санаторно-курортного лікування за рахунок коштів загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, повідомляємо.

   Відповідно до статті 47 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 № 2240-ІІІ (далі – Закон № 2240) для забезпечення відновлення здоров’я застрахована особа та члени її сім’ї мають право на отримання санаторно-курортного лікування, оздоровлення в спеціалізованих оздоровчих закладах (у тому числі дитячих) у межах асигнувань, установлених бюджетом Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі – Фонд) на зазначені цілі, та в порядку і на умовах, визначених правлінням Фонду.

   Умови отримання застрахованими особами і членами їх сімей санаторно-курортного лікування, сплаченого за рахунок коштів Фонду, визначені Порядком отримання застрахованими особами і членами їх сімей санаторно-курортного лікування, що сплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженим постановою правління Фонду від 25.02.2009 № 12, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 14.04.2009 за № 339/16355 (далі – Порядок № 12).

   Пунктом 4.2 Порядку № 12 передбачено, що відповідно до рішення комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємство (установа, організація), яке є основним місцем роботи застрахованої особи, видає путівку до санаторію в період відпустки.

   Відповідно до частини десятої статті 35 Закону № 2240 допомога по тимчасовій непрацездатності в разі здійснення санаторно-курортного лікування надається застрахованій особі, якщо тривалість щорічної (основної та додаткової) відпустки недостатня для лікування та проїзду до санаторно-курортного закладу і назад.

   Застрахованій особі, яка направляється на лікування в реабілітаційне відділення санаторно-курортного закладу після перенесених захворювань і травм безпосередньо із стаціонару лікувального закладу, допомога по тимчасовій непрацездатності надається за весь час перебування у санаторно-курортному закладі (з урахуванням часу на проїзд до санаторно-курортного закладу і у зворотному напрямку) у порядку і розмірах, встановлених цим Законом.

   Згідно з пунктом 16 статті 20 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-ХІІ особи, віднесені до категорії 1, мають право на одержання лікарняного листка на весь період лікування в санаторіях і спеціалізованих лікувальних закладах з урахуванням часу проїзду туди й назад, з виплатою допомоги по державному соціальному страхуванню незалежно від того, ким і за чий рахунок видано путівку, але зазначені обставини не виключають обов’язок страхувальників щодо виконання вимог Закону № 2240 та Порядку № 12.

   Враховуючи викладене, застраховані особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та віднесені до категорії 1, мають право на отримання санаторно-курортного лікування, що сплачується за рахунок коштів Фонду, в період відпустки та відновлювального лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів після перенесених захворювань і травм з одержанням листка непрацездатності на весь період зазначеного лікування (з урахуванням часу проїзду з обох напрямках), з виплатою допомоги по державному соціальному страхуванню.

   Пропозиції щодо правового врегулювання порушеного питання будуть винесені на розгляд постійної комісії правління Фонду з питань страхових виплат та соціальних послуг за рахунок бюджету Фонду відповідно до Положення про постійні комісії правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженого постановою правління Фонду від 30.10.2008 № 58.

   Директор В.В. Ткаченко

Немає коментарів:

Дописати коментар