Про осучаснення пенсій чорнобильцям

Міністру соціальної політики України 
Королевській Н.Ю.

Про осучаснення  пенсій інвалідам - ліквідаторам і підвищення пенсій для евакуйованих із зони відчуження у 1986 році                                 

              Шановна Наталіє Юріївно!

На виконання Ваших доручень за результатами робочої зустрічі, яку Ви провели з керівництвом ВГОІ «Союз Чорнобиль України» 27.11.13 року, надаємо узгоджені  з фахівцями Мінсоцполітики та Пенсійного фонду України пропозиції щодо перерахунку пенсій інвалідам-ліквідаторам і евакуйованим із зони відчуження, а саме:

Провести з 01.03.2014 року осучаснення показника заробітної плати, яка була нарахована за роботу в зоні відчуження особам, що стали інвалідами для перерахування пенсій за показником середньої заробітної плати за 2007рік;

Розрахункова потреба в коштах: осучаснення + 20 відсотків від середнього розміру пенсії 3200 грн. становить 640 грн. на місяць. Для 51,3 тисяч інвалідів-ліквідаторів, які отримують пенсію нижче максимальної, загальна потреба на 8 місяців становитиме 220 млн. грн.

Провести з 01.12.2014 року осучаснення показника заробітної плати, яка була нарахована за роботу в зоні відчуження особам, що стали інвалідами для перерахування пенсій за показником середньої заробітної плати за 2008рік;

Розрахункова потреба в коштах: чергове осучаснення + 20 відсотків від середнього розміру пенсії становитиме для кожного інваліда 1200 грн. на місяць. Загальна потреба для 55 тисяч інвалідів-ліквідаторів - 70 млн. грн.

Підвищити з 01.05.2014 року мінімальний розмір пенсії інвалідам-ліквідаторам, яким встановлено мінімальний розмір пенсії, а також інвалідам, з числа евакуйованих із зони відчуження у 1986 році.

1 группа – 310 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

ІІ группа – 280 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

ІІІ группа – 250 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Розрахункова потреба в коштах: для 10 тисяч інвалідів-ліквідаторів, яким встановлено мінімальний розмір пенсії, а також для 6 тисяч інвалідів  із числа евакуйованих, з розрахунку підвищення по 2 тис. грн. на кожного, загальна потреба на 8 місяців становитиме 256 млн. грн.

Загальна потреба коштів на 2014 рік для осучаснення пенсій інвалідам-ліквідаторам і евакуйованим із зони відчуження  становитиме 540 - 608 млн. грн.

Просимо ініціювати внесення відповідних змін до «Порядку обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України  від 23.11.2011 року №1210, а також вжити заходів щодо обов’язкового врахування зазначених пропозицій під час підготовки проекту Закону України «Про державний бюджет України на 2014 рік» до першого і другого читання.


З повагою,
Президент ВГОІ
«Союз Чорнобиль України»                                                Ю.Б. Андреєв