"Чернетка" проекту державного бюджету на 2014 рік

Видання "Економічна правда" опублікувало "чернетку" проекту державного бюджету на 2014 рік, пише Gazeta.ua.


Згідно з документом, у 2014 році уряд має намір одержати в держбюджет 403 млрд грн, тоді як до кінця 2013 року планують залучити 370 млрд грн.

У проекті держбюджету не закладені кошти на підвищення зарплати держслужбовцям та посадовим особам місцевого самоврядування.

Цікаво, що в документі з'явився пункт на фінансування спеціального фонду бюджету, який буде наповнюватися в рамках програм допомоги Європейського союзу.

"Іншими словами, уряд апріорі закладає розрахунок на підписання угоди про асоціацію з ЄС", - пише видання.

Також документ припиняє деякі норми Податкового кодексу, які передбачали в 2014 році зниження ставок ПДВ з 20% до 17% і податку на прибуток з 21% до 19%. Ці рішення переносяться на 2015 рік.

У цілому проект держбюджету розширює базу податку на нерухомість. Податком будуть обкладатися не житлова, а загальна площа та житлова нерухомість.

Крім того, проект максимально затискає бюджетне відшкодування ПДВ. Якщо порівнювати з бюджетом-2013, витрати скорочені на чверть - з 59,5 млрд грн до 44,1 млрд грн, що може призвести до зростання бюджетної заборгованості.

Бюджет на 2014 рік також призупиняє низку соціальних статей.

"Вперше за останні роки з 1 січня не будуть підвищені соцстандарти. Прожитковий мінімум, мінімальні пенсія та зарплата "заморожені" до літа. "Заморожуються" і виплати "чорнобильцям", - каже колишній перший заступник міністра праці і соцполітики депутат Павло Розенко.

За його словами, проект показує стратегію влади на президентські вибори: за півроку довести людей до межі бідності, сконцентрувати за цей час ресурс, а з середини осені вийти з черговими "соціальними ініціативами президента" і задешево купити голоси виборців.

Крім того, проект держбюджету-2014 не передбачає підвищення тарифів на послуги ЖКГ. Комунальні субсидії та комунальні витрати бюджетних установ "один в один" списано з бюджету-2013.


1 коментар:

  1. Всё понятно, всё тем же, да по том же, всё те же прикинцеви положення, что в 2011 - 2013 г.г., статьи бюджета и исполнение социальных Законов "застосовуються в порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України, виходячи з наявних фінансових ресурсів Державного бюджету та пенсійного фонду України". И им наплевать на Констиуцию и на Законы Украины, Главное, чтоб для чиновников законы безотказно работали. А народ, а что народ, он и в Африке народ, для его по остаточному принципу, что упадёт с барского стола.

    ВідповістиВидалити