Засідання Кабінету Міністрів України, 28 жовтня 2015 року (ВІДЕО+СТЕНОГРАМА)

Стенограма вступної частини засідання Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2015 року

ЯЦЕНЮК А.П. – Шановні члени Кабінету Міністрів, шановні представники ЗМІ, шановні українці, які дивляться пряму трансляцію засідання Уряду! Пропоную почати з хороших новин, і, напевно, хороша новина повинна бути виголошена Міністром економічного розвитку і торгівлі, а потім друга хороша новина повинна бути висловлена Головою Державної фіскальної служби України.

Айварасе, розкажіть, будь ласка, про наш рейтинг по Doing Вusiness in Ukraine і що в результаті зроблено, що треба ще зробити.



Джерело ВІДЕО: 

АБРОМАВИЧУС А. – Вчера в 21 час вечера вышла информация про новый рейтинг Doing Вusiness Всемирного банка, который показал, что мы поднялись на 83 место, в прошлом году было 96, еще год назад – 112 место.
Что можно констатировать? Что мы на правильном пути. Конечно, это поднятие – совсем не наша цель. Дата отсечки была в конце первого полугодия этого года, поэтому это Правительство в принципе его работа иллюстрировалась в рейтинге только на первые 6 месяцев. Множество инициатив, которые принимаются в Кабинете Министров Минагрополитики, Минтрансом и другими министерствами, они или не обязательно подпадают под этот рейтинг, или уже будут после отсечки и в следующем году.
У нас цель остается одна, я думаю, ее можно достичь, – это ТОП-50 через 2 года после того, как это Правительство начало работать. На самом деле нужно ускоряться, я думаю,  в следующем году нам реально попасть в ТОП-50. Ориентир, я бы сказал, – Литва, в этом рейтинге поднялась до 20 места. Мы это тоже можем.
К сожалению, с депутатами не всегда удается работать полностью скоординировано, поэтому два законопроекта, один из которых не был принят Верховной Радой, о банкротстве и об исполнении контрактов, это стоило нам 16 мест, к сожалению. Другой законопроект о защите прав инвесторов в последнюю минуту один из депутатов вставил туда поправку, которая вводит в действие этот закон не с 1 января следующего года, а с середины следующего года, это стоило еще 13 мест.
Поэтому мы могли бы еще выше подняться, не получилось. Что касается инициатив Правительства по дерегуляции, улучшению инвестиционного климата, упрощению процедур, только где-то 10% подпадает под этот конкретный рейтинг. Рейтинг не охватывает все, мы смотрим на рейтинг, но это не панацея. Самая лучшая оценка нашей работы будет, когда бизнес скажет, что ситуация улучшилась, облегчилась и уже есть прорыв, я бы сказал, в аграрной отрасли, я бы сказал, в транспортной отрасли, где идет полным темпом дерегуляция.
С этой целью для ускорения, улучшения инвестиционного климата мы сделали офис – эффективное регулирование. И при поддержке средств Евросоюза и канадского правительства предлагаю, что в следующую среду на Кабинете Министров тоже новый руководитель сделает презентацию про свои первоочередные задачи.
Тоже, чтобы показать, что дерегуляция и улучшение инвестклимата и есть приоритетным направлением для Правительства, создание рабочих мест, привлечение инвестиций, продвижение экспорта, Кабинет Министров принял поправки в Регламент, и все, что касается экономического роста, дерегуляции, улучшения инвестклимата уже не согласуется месяцами между ЦОИВами, а на это вот всего лишь 5 дней, и потом по умолчанию вносится.
Поэтому, коллеги, я думаю, мы на правильном пути. Совместно с депутатским корпусом будем двигаться вперед. Вчера было заседание Верховной Рады под руководством Владимира Гройсмана по повестке тематического дня, который касается экономики и дерегуляции. 10 ноября в Верховной Раде 15 законопроектов, разбили это на 5 частей: антимонопольный, госсобственность, привлечение инвестиций, и двое, что касается дерегуляции.
И я думаю, что совместно с депутатским корпусом это все примем, и ситуация в нашей стране, что касается экономики, условий ведения бизнеса будет только улучшаться.
Дуже дякую.

ЯЦЕНЮК А.П. – Дякую, Айварасе.
Що треба робити? Треба нам дуже активно працювати з депутатським корпусом. Я сподіваюся, що народні депутати України так само зацікавлені в тому, щоб рейтинг інвестиційної привабливості України покращувався. За два роки в нас прогрес, тобто динаміка позитивна.
В минулому році... Наскільки ми зросли в минулому році Basic...?

ЯЦЕНЮК А.П. – Тобто в минулому році ми зросли зі 112 до 96-го місця. А в цьому році ми покращили за різними оцінками на 4 позиції. Основне, те, що я дивлюся по звіту Світового банку, основне – реальна реформа, зроблена в реєстрації підприємств, яка вплинула безпосередньо на покращення рейтингу, і в реєстрації власності. І тут я хочу Міністру юстиції особливі слова подяки.
Щодо подальших законопроектів, то прикро, що нам не вдалося отримати підтримку парламенту, але ми з головою Верховної Ради мали розмову про те, щоб робити тематичні дні. І голова парламенту повністю підтримує необхідність формування порядку денного за тематикою.
І що нас потягнуло вниз? Це те, про що я вже говорю протягом останнього року. І звертаюся до Національної комісії з регулювання енергетики і до Міністерства енергетики. Підключення до систем електропостачання – як була монополія, так і залишилася. Як були найгірші підходи в підключеннях – так і є. Як не було закону і нових правил – так немає.
Тому я вкотре звертаюся публічно до відомств, які відповідають за українську енергетику, внести відповідні акти і нарешті демонополізувати цей ринок і дати можливості суб`єктам підприємницької діяльності на прозорих і вільних умовах підключатися до мереж електропостачання. І дуже багато, звичайно, ще потрібно зробити в питаннях правової реформи, захисту прав власності і вирішення питання неплатоспроможності юридичних осіб.
Друге – за моїм дорученням Міністерство юстиції проводило перевірку Державної фіскальної служби на предмет виконання Закону України "Про очищення влади". Акт Міністерства юстиції був складений на минулому тижні. Відповідно до цього акта 42% керівництва – вищого керівництва Державної фіскальної служби підлягає звільненню, 15% керівників обласних відповідних підрозділів Державної фіскальної служби також підлягають звільненню як особи, які напряму підпадають під Закон України "Про очищення влади".
Тобто нам потрібно оновлення Державної фіскальної служби. Нам потрібні нові люди. А ті люди, які не відповідають закону, і їхня репутація не має нічого спільного з подальшими реформами в Україні, повинні покинути державну роботу і Державну фіскальну службу.
Романе Михайловичу Насіров, я прошу проінформувати про виконання рішення Уряду.

НАСІРОВ Р.М. – Шановний Арсенію Петровичу! Шановні панове міністри. Хочу повідомити, що ми постійно проводимо оновлення Державної фіскальної служби. Так, вже з травня цього року було звільнено більше, ніж 1,5 тис. в керівному складі служби і призначено нових більше 500 керівників.
Згідно Вашого доручення ми звернулися до Мін`юсту. Було проведено перевірку. І так на понеділок я вже звільнив 42% керівного складу центрального апарату і 15% керівників в областях, це майже 80 людей. Також ми зараз до 1 січня згідно доручення Кабінету Міністрів плануємо і готуємо скорочення Державної фіскальної служби на 30%. Це значить, що з чисельності в 58 тис. людей, які у нас є зараз по штатному розкладу, ми будемо менше, ніж 40 тис.
Всі ці заходи відбуваються майже щоденно. І я думаю, що вже з нового року це буде суттєво оновлена Державна фіскальна служба.

ЯЦЕНЮК А.П. – Дякую, Романе Михайловичу, за виконання рішення Кабінету Міністрів і за звільнення відповідних посадових осіб. Я щойно отримав довідку, і принаймні по моїй довідці кудись зникло одне прізвище (за попередніми даними), яке залишилося поки що на своїй посаді – це керівник Державної фіскальної служби в Києві, який підлягає невідкладному звільненню. Я так розумію, що, напевно, просто не встигли підготувати документи.
Дайте терміново доручення і звільнити невідкладно керівника ДФС в м. Києві, який відповідно до акта підлягає звільненню.

НАСІРОВ Р.М. – Буде перевірено і зроблено.

ЯЦЕНЮК А.П. – Перевірте на відповідність акта і Вашого наказу.
Я прошу далі продовжувати реформування фіскальної служби, тому що дуже багато дискусій про податкові реформи. Основна податкова реформа повинна починатися з системи адміністрування податків і з подолання корупції в органах митниці і ДФС. Чим менше буде контактів у фіскалів разом з суб'єктами підприємницької діяльності, чим простіший закон і чим простіші форми звітності, тим легше буде підприємцям працювати і менше шансів, що ці підприємці будуть під тиском інспекторів і працівників або фіскальної, або митниці.
Павле Дмитровичу, у нас ще один новий сервіс має відкритися для того, щоб далі покращувати рейтинг України в підприємництві.

ПЕТРЕНКО П.Д. – Уряд і Міністерство юстиції дуже системно вводять цілу низку електронних он-лайн сервісів, які фактично спрощують життя як наших підприємців, так і простих громадян, і ми отримали першу реально позитивну оцінку в рейтингу Doing Business, де саме завдяки покращенню ситуації в реєстрації бізнесу і нерухомості ми маємо великий прорив за останній рік – плюс 40 фактично пунктів. Ми змогли в загальнонаціональному рейтингу піднятися на 13 пунктів протягом поточного року.
Ми не зупиняємося на тих сервісах, які були запроваджені. Я нагадаю, йдеться про он-лайн реєстрацію компаній через сайт Мін'юсту, про отримання витягів і виписок з сайту без черг і без корупції, про наші електронні сервіси у сфері актів цивільного стану, коли питання щодо одруження, отримання свідоцтва про народження можна реалізувати через сайт Мін'юсту.
Ми запроваджуємо на підставі рішення Уряду новий прогресивний сервіс – електронний апостиль. Я поясню нашим українцям, що це таке. Це відповідне посвідчення документів некомерційного характеру, яке українці отримують в органах юстиції для того, щоб їх подати у відповідні компетентні органи за кордоном. Йдеться про договори купівлі-продажу, які посвідчуються нотаріально, рішення судів, свідоцтва про народження.
Як це відбувалось раніше? Раніше фактично це відбувалось таким чином: українець, а йдеться про 120 тис. українських громадян, які щороку звертались за цією послугою до Мін’юсту, повинен був 4 рази звернутись до Мін’юсту, подати документи до Головного управління юстиції, в подальшому це управління юстиції направляло документи до міста Києва у Мін’юст, і тільки в Мін’юсті людина, яка наприклад проживає в Ужгороді, Львові чи Закарпатті, отримувала сам документ. Це була бюрократія, це були черги, це звичайно була побутова корупція.
Україна приєдналась до відповідно електронного сервісу, який зараз існує в 23 країнах світу, які членами Гаазької конвенції. Суть його зводиться до дуже простої речі, зараз фактично український громадянин по місцю свого поживання в будь-якому органі РАГСу подає необхідні документи для посвідчення їх електронним апостилем. Ці документи опрацьовуються електронною системою, на них накладається електронний апостиль і цей документ протягом 24 годин людина може роздрукувати із сайту або отримати його письмово в тому самому РАГСі. Не потрібно їздити до Києва, не потрібно стояти в черзі і, найголовніше, коли ці документи подаються країни, де необхідно подати пакет документів, відповідно вповноважена країна через наш електронний реєстр перевіряє автентичність апостилю і оригінальність документу.
Це черговий он-лайн сервіс, який ми запровадили. Дійсно, до цієї системи приєднались 23 країни, серед яких США, Великобританія, Австрія, Бельгія, Болгарія, Ірландія, Грузія, Молдова і зараз Україна. Тому ми в принципі входимо зараз у передову двадцятку країн, які застосовують електронний апостиль у транскордонних операціях для простих українців і громадян, які подають документи до іноземної держави.
Ми на цьому не зупиняюсь, я буду мати честь через два тижні презентувати ще один он-лайн сервіс, пов'язаний з ідентифікацією осіб, через банк ІD. Ми готуємо зараз цей проект, який спростить ще більше можливості для українців щодо отримання адмінпослуг органами державної влади.
Дякую за увагу. Прошу підтримати постанову Уряду. Після публікації цієї постанови  ми запускаємо роботу електронного апостилю протягом перших двох тижнів у тестовому режими, потім в повноцінному режимі. Дякую за увагу.

ЯЦЕНЮК А.П. – Дякую, Павле Дмитровичу. Ви ж презентацію зробіть, як завжди, запустіть пресу, покажіть як воно функціонує, як працює, так само, як по всіх електронних реєстрах.

ПЕТРЕНКО П.Д. – В перший день, коли постанова набуде чинності, ми зробимо відповідну презентацію в Мін’юсті самої системи.

ЯЦЕНЮК А.П. – Сандро, закупівлі медичних препаратів.

КВІТАШВІЛІ О. – У нас хорошая информация. Вчера Министерство здравоохранения подписало контракт с Программой развития ООН на общую сумму 620 млн. грн. на закупку лекарственных средств через эту  международную организацию. До 15 ноября мы должны уже сделать оплату и уже в этом году программа развития ООН будет поставлять в Украину и на следующие годы также лекарственные средства по туберкулезу, по тестированию ВИЧ/СПИДа, лечение детей, больных гемофилией А и Б, орфанные заболевания и гепатит В и С.
На прошлой неделе мы подписали рамочный договор с ЮНИСЕФ детским фондом ООН на общую сумму 827 млн. грн. они нам будут закупать препараты по ВИЧ/СПИДу, АРВ-препараты и вакцины, и на подходе буквально на днях до конца этой недели и вначале следующей третье агентство, которое мы выбрали для закупок – это Crown Agency – это большое агентство из Великобритании, с ней мы также будем подписывать контракт на общую сумму 750 млн. грн. В целом по международным закупкам в этом году мы отдаем в руки международных организаций порядка 2 млрд. 197 млн. грн. Это 60% от всей суммы.
Так называемые национальные закупки, которые не перешли пока в руки международных организаций, прошли все абсолютно, и я очень рад, что без скандалов и без обжалований серьезных, они все прошли, 25 программ мы уже ..., из них 5 подписали контракты на общую сумму 120 млн. грн. Так что там тоже нормально идет ситуация.
Я просто рад доложить, что все изменения, которые мы вели в ВОЗе по тендерах, сработали и как видно – если сравнить с прошлым годом, когда во время одного из тендеров были процессы, было 170 обжалований в Антимонопольном комитете, то у нас сегодня только 11 и те не очень серьезные.
Хочу воспользоваться случаем и сказать, что по нашему направлению Антимонопольный комитет работает просто прекрасно. И я хочу поблагодарить их за эту помощь.
На счет международных закупок, то на следующий год мы будем намного быстрее проходить процесс, потому что все постановления, все изменения уже приняты, и этот процесс мы запустим, наверное, в феврале, марте и больше программ, чтобы они были закуплены через международные организации.

ЯЦЕНЮК А.П. – Я хочу задать вопрос, чтобы было понятно. Что это означает для гражданина Украины. Вот что это означает для бюджета, для гражданина Украины, что мы перешли на систему международных закупок? У чому це відображається: якість, ціна, терміни поставки?

КВІТАШВІЛІ О. – Абсолютно. Я сейчас объясню.
Здесь самое лучшее соотношение – цена-качество, потому что ЮНИСЕФ, например, закупает вакцины для более 100 стран. Там есть у них переквалифицированные поставщики, то есть производители, которые являются одними из самых лучших, высокого качества, и цена из-за того, что они закупают в огромных объемах для 100 стран у них очень низкая.
Ни одна частная компания или какая-нибудь дистрибьюторная компания не сможет никогда с ними конкурировать по этой цене. Это раз.
Во-вторых, это сроки поставки. Системная проблема нашей страны была в том, что мы не знали, когда, что будем получать. В прошлом году, и в этом году, все помнят, как все закупки ждали: что-то в апреле получали, в июле и так далее.
Здесь там рассчитаны абсолютно сроки. Знаем, что приходит март, уже заходят вакцины, потому что заказ на производство делается заранее, и Украина будет уже частью большого такого всемирного заказа по разным направлениям лекарственных средств. Так что это качество, это цена, то есть значит, что мы будем и сможем закупать больше за такие деньги, которые у нас есть, и это временные поставки, и не будет ни дефицитов, ни проблем с лечением людей.
Так что это правильный шаг, и я очень рад, что мы это смогли сделать вместе с вами.

ЯЦЕНЮК А.П. – Я дякую, Сандро. І я Вам доручення дав, здається, на позаминулому тижні.
Дорогі друзі, я думаю, що прийшов час, давно він прийшов, щоб з-під Міністерства охорони здоров'я вивести взагалі функцію закупівлі лікарських засобів.
Чому йде війна, наприклад, за посаду міністра охорони здоров'я? Думаєте, по тій простій причині, що страшно хочуть реформувати систему охорони здоров'я? Ні. Мета тільки одна – призначити свого міністра, і щоб цей міністр контролював всі закупівлі.
Ми, коли рік тому збиралися в коаліцію, нагадаю, що тоді коаліція підписувала коаліційну угоду. Деякі положення цієї коаліційної угоди забули, але вони всі написані. І функція міністра відповідно як до закону, так і до коаліційної угоди лежить у формуванні державної політики, а не витрачання державних грошей на закупівлі чи управління об’єктами державної власності.
Тому я прошу, Сандро, на наступне засідання Уряду винести рішення про створення незалежного національного агентства із закупівлі лікарських засобів та медичних препаратів і зразу попустить деякі політичні сили в питанні боротьби за крісла, в тому числі і крісло Міністра охорони здоров'я. Номінаційний комітет, міжнародні організації, які призначать керівника і будуть контролювати систему закупівель лікарських засобів та медичних препаратів за державні кошти. І ми повинні поставити в цьому крапку на наступному тижні.
Арсене Борисовичу.

АВАКОВ А.Б. – Два слова по первым итогам избирательного процесса, который происходил по местным советам. Всего у нас было возбуждено 405 производств по нарушениям избирательного процесса. Обращают на себя внимание два факта, о которых я хочу сейчас рассказать. Один из них – это Черновицкая область, где мы зафиксировали очень ясно, четко и доказательно, и закрепили эти доказательства по подкупу избирателей, когда речь шла о подкупе студентов, подкупали голоса и фиксировали. Это дело в ближайшие 2-3 дня будет передано в суд и мы надеемся, что это будет первый процесс в стране, когда за подкуп избирателей, за покупку голосов за деньги мы будем иметь судебный приговор с ограничением срока. Я бы очень хотел, чтобы наши украинские суды обеспечили этот процесс максимально открыто и эффективно, чтобы мы говорили о справедливости самих выборов.
Второе. Я вынужден сегодня реагировать на обращение Комитета избирателей Украины, гражданской организации "Опора" и народных депутатов по факту отмены второго тура выборов в городе Павлоград, которое принято решением ЦИК. Мы квалифицируем соответствующие действия как нарушение избирательных прав граждан, нарушения Закона "О местных выборах", внесли соответствующее ЕРДР и ведем проверку.

ЯЦЕНЮК А.П. – Дякую. Сьогодні Арсен Борисович вніс наступний пакет змін щодо реформування нової Національної поліції. Я прошу, Арсене Борисовичу, після того, коли акти будуть підписані, щоб Ви дали окрему прес-конференцію і в нас з Вами на порядку денного і в членів Кабінету Міністрів призначення нового керівника Національної поліції України. Тому ми проведемо відповідні консультації, зустрічі з членами Уряду, переговоримо по цьому питанню в своєму колі і приймемо відповідне рішення на наступну середу абсолютно точно. Тобто в наступну середу буде призначений новий керівник нової Національної поліції країни.

Дякую ЗМІ. Переходимо до технічних питань.

Дежрело стенограми: 

13 коментарів:

  1. Ну что стадо баранов дождались повышение пенсий, Сеня даже и не вспомнил про нас,вопрос зачем завтра ехать на акцию, после драки кулаками помахать,сегодня надо было отрывать свои вонючие задницы от дивано,а вы все надеялись что вам на блюдечке принесут повышенные пенсии, пожилые люди а ума нет,верят проходимцам которые уже не первый год водят вас за нос,как Моисей водил еврев ходите дальше бараны.

    ВідповістиВидалити
  2. Может кто-то объяснить ,что за изменения предлагаются в постановление 1210 ? Я так понял предлагают увеличить минимальные пенсии на 530, 475, 420 процентов 1,2,3 группам инвалидности и на 200 детям. Вот только непонятно это всем категориям: ликвидаторам,переселенцам, пострадавшим и т.д. или там в тексте только про переселенцев речь идёт, может кто-то растолковать ?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Первым пунком стоит осовременивание по 2007 году, для этого необходимо 56 млн в месяц а потом уже по 4-5-6. Научитесь читать документы, а то задолбали Полный Проект выложен на все сайты, кроме ВОВЧ и Чернобылец Харьковщины.

      Видалити
  3. Одни говорят внесли, другие говорят не внесли, на видео нет ничего.

    ВідповістиВидалити
  4. Видно ты тоже из стадо баранов ты что не хрена не понял что не какого повышения не будет,видео посмотри Яценюк даже не вспомнил о чернобыльцах.

    ВідповістиВидалити
  5. Не мутите воду.Это вступительная часть с прессой.А что было дальше ничего еще не известно.

    ВідповістиВидалити
  6. НО ЭТО НЕ ВСЁ ВИДЕО КАБМИНА. А ПРОДОЛЖЕНИЕ ГДЕ. ВЫ ДУМАЕТЕ ЧТО КАБМИН ВСЕГО 23 МИНУТЫ ПРОХОДИТ. НЕТ. ЭТО ОДИН ФРАГМЕНТ КТО ТО ПУСТИЛ НА САЙТ ЧТО БЫ НАГАДИТЬ ЛИКВИДАТОРАМ. ВОТ ЭТОТ ФРАГМЕНТ ПУСТИЛ НА САЙТ ПРОВАКАТОР. МОДЕРАТОР ОСТАВЬ МОЮ ПИСАНИНУ НА САЙТЕ. ПО ВСЕМ САЙТАМ ИДЁТ ПОЛНАЯ ПРОВАКАЦИЯ ЧТО БЫ МИНИМАЛЬЩИК НЕ ПОЛУЧИЛ ПОВЫШЕНИЯ. ПРОВАКАТОРЫ ДЛЯ ВАС ЭТО ВСЁ ЗАКОНЧИТСЯ ПЛАЧЕВНО.

    ВідповістиВидалити
  7. Анониму - ничегонепонял! задолбал уже на всех сайтах! читай внимательно документы! Ни хрена минимальщики не получат, потому что у таких как ты , мозгов нет! Нужно протест организовывать из минимальщиков с нашими требованиями ! А не орать под дудку станционщиков Березина , Колядина и мента Проскурина! и не ныть ,сидя дома- Объясните ему!

    ВідповістиВидалити
  8. Что ему обьяснять баран есть баран, до баранов умные мысли не доходят.

    ВідповістиВидалити
  9. ВІКТОР ПОЗНІК29 жовт. 2015 р., 14:15:00

    ЛЯШКОПУКІНЮЛЬКА НАС РОЗВЕЛИ ЗНОВУ.НЕ ВЕДІТЬСЯ НА ПАРТІЇ-ТО ЗЛО...ТУТ МИ САМІ ВИННІ.

    ВідповістиВидалити
  10. Народ чернобыльский !
    Сколько нас будут дурить ?
    Первая неправда в том,что из трех организаций только одна - СЧУ является всеукраинской, отсюда следует,что представители других чернобыльских организаций имеют такое же законнное право " взяти участь у доопрацюванні цього проекту постанови" ( резолюция учасників акції протесту 29 жовтня 2015 року біля будівлі минсоцполитики). Непонятно откуда появляется и куда исчезает "осучаснення по 2007р. Ведь эта требование является ОСНОВНЫМ для "удалой тройки",но тщательно скрывается.

    ВідповістиВидалити
  11. минимальщики! все на 04.11.2015г под КМ с резолюцией только по повышению,без осучаснення!

    ВідповістиВидалити
  12. 04.11.2015 буде мова про осучаснення пенсій максімальщиков.

    ВідповістиВидалити