Роз'яснення щодо порядку призначення та індексації пенсій роз'яснює урядова телефонна "гаряча лінія"

Уряд продовжує послідовно втілювати соціальні ініціативи Президента України. Зокрема, схвалено законопроект, яким передбачено вдосконалити порядок щорічного перерахунку раніше призначених пенсій шляхом збільшення заробітної плати, з якої призначена (перерахована) пенсія, на коефіцієнт, який відповідає не менш як 20% зростання середньої заробітної плати, порівняно з попереднім роком, але не менше росту інфляції. На реалізацію цього механізму у бюджеті Пенсійного фонду України у 2013 році передбачено 2 мільярди 141 мільйон гривень видатків. Тож урядова телефонна "гаряча лінія" допомагає отримати роз'яснення на ті численні питання, що природно виникають у заявників стосовно їх пенсійного забезпечення.

 Як повідомили УКРІНФОРМу в Управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру (Центр), минулого року у структурі звернень, що надійшли на урядову телефонну "гарячу лінію" та через Інтернет, питання пенсійного забезпечення становили 9,4% від усієї кількості, а з початку 2013-го надійшло вже більше 7 тисяч звернень з цього приводу.

"З початку поточного року на урядову телефонну "гарячу лінію" надійшло 7 324 звернення, в яких були порушені питання пенсійного забезпечення. Значна кількість звернень стосується правильності нарахування основного розміру пенсії (1 852). Після проведення чергових перерахунків, що відбулися у зв'язку з встановленим урядом новим прожитковим мінімумом для осіб, які втратили працездатність, та з урахуванням коефіцієнта зростання заробітної плати порівняно з попереднім роком, спостерігається стала тенденція надходження звернень стосовно підвищення та перерахунку пенсійних виплат (1 446)", - повідомили у Центрі.

 Зокрема, більш як 350 громадян, які звернулися на урядову телефонну "гарячу лінію", потребували роз'яснення щодо порядку й умов призначення пенсій та проведення індексації. Так, наприклад, жителька м.Києва (пенсіонерка, працює) звернулася з проханням надати роз'яснення, чи передбачено у поточному році проведення індексації пенсії пенсіонерам, які продовжують працювати. Жителька смт Макарів Київської області отримує пенсію за віком, встановлену згідно з Законом України "Про державну службу" (індексація становить 9,41 грн). Вона звернулася з проханням перевірити правильність нарахування індексації. Головним управлінням Пенсійного фонду України у Київській області заявницю було проінформовано та надано роз'яснення щодо правильного нарахування та виплати фіксованої суми індексації. Житель Лугинського району Житомирської області звернувся до місцевого Управління Пенсійного фонду України із заявою про призначення пенсії за віком на пільгових умовах за списком №1, проте термін призначення порушується. Після дзвінка на урядову телефонну "гарячу лінію" питання вирішено. За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України у Житомирській області, пенсію за віком на пільгових умовах за списком №1 заявнику призначено. Житель Свердловського району Луганської області, інвалід з дитинства ІІ групи, подав документи на поновлення призначення пенсії за інвалідністю до Управління Пенсійного фонду України в м.Свердловськ, проте термін призначення йому пенсії також було порушено. Головним управлінням Пенсійного фонду України в Луганській області поінформовано, що відповідно до особистої заяви та довідки МСЕК йому було призначено пенсію та продовжено її виплату.

 Заявників також хвилювали питання щодо нарахування та виплати доплат до пенсій (796), переважно дітям війни, ліквідаторам та потерпілим від наслідків аварії на ЧАЕС, учасникам та інвалідам війни, учасникам бойових дій, військовослужбовцям, особам, які здійснюють догляд за інвалідами.

 Отже, ухвалений Кабінетом Міністрів законопроект, який має бути розглянутий Верховною Радою, дозволить удосконалити порядок призначення та індексації пенсій, забезпечити соціальну справедливість: рівні умови індексації пенсій незалежно від закону, за яким вони призначені.

 На урядову телефонну "гарячу лінію" та через Інтернет з 29 березня по 5 квітня 2013 року звернулися 12 тисяч 825 заявників.

 Урядова телефонна "гаряча лінія" працює за номером: 0-800-507-309, з понеділка по п'ятницю з 8 до 21 години, в суботу - з 8 до 19 години, крім неділі та святкових днів. Дзвінки зі стаціонарних телефонів у межах України - безкоштовні.

 Адреса веб-сайту Урядового контактного центру - www.ukc.gov.ua .

УКРІНФОРМ

Немає коментарів:

Дописати коментар