Прем'єр-міністр обговорив із представниками громадських організацій шляхи вирішення проблем соціального захисту чорнобильців

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман у понеділок, 25 квітня, провів зустріч із представниками громадських організацій, що опікуються соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та обговорив нагальні проблеми соціального захисту чорнобильців та можливі шляхи їх вирішення.

Зустріч відбулася за участі Віце-прем’єр-міністра України – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадія Зубка, Віце-прем’єр-міністра України Павла Розенка, Міністра соціальної політики України Андрія Реви, Міністра екології та природних ресурсів України Остапа Семерака, представників інших органів виконавчої влади, а також громадських організацій (Всеукраїнська громадська організація інвалідів "Союз Чорнобиль України", Всеукраїнська Чорнобильська Спілка інвалідів МВС України, Українська Асоціація "Чорнобиль", Всеукраїнська спілка ліквідаторів-інвалідів "Чорнобиль-86", "Всеукраїнське об'єднання ветеранів Чорнобиля", "Пожежні Чорнобиля" та "Всеукраїнське об'єднання інвалідів Чорнобиля "Прип'ять - центр").

Голова Кабінету Міністрів зазначив, що на сьогодні залишається нерозв'язаною низка питань щодо соціального забезпечення чорнобильців. "Україна переживала дуже багато трагічних подій. Але те, що відбулося 30 років тому, не піддається навіть осмисленню. За великим рахунком, 30 років минуло, а питання лишаються, які досі не можуть бути врегульовані", - зауважив він.

Володимир Гройсман наголосив, що необхідно шукати варіанти вирішення нагальних проблем соціального захисту чорнобильців, виходячи з наявних у держави можливостей. "З одного боку, треба підтримати чорнобильців і допомогти. З іншого боку, в такому економічному стані, який ми маємо сьогодні, можливості є надзвичайно обмежені, і нам потрібно знаходити правильні, ефективні рішення, які необхідні і будуть нам під силу", - підкреслив він.

Учасники обговорення окреслили головні проблеми соціального захисту чорнобильців, зокрема питання пенсійного забезпечення, виконання державних програм щодо фінансування лікування та забезпечення медичного страхування.

Співрозмовники погодилися із пропозицією Міністра соціальної політики України Андрія Реви щодо необхідності розробки нового Закону про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи спільно з представниками громадських організацій. Це стане першим кроком на шляху зміни підходів реалізації соціального захисту постраждалих унаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, що необхідно сьогодні. Крім того, потрібно забезпечити адресність державної допомоги, зауважив він.

У цьому контексті Глава Уряду наголосив, що необхідно забезпечити систематичний, розрахований на дальнострокову перспективу підхід до зміни системи соціального захисту.

Представники громадських організацій зазначили, що готові тісно співпрацювати із владою для напрацювання необхідних рішень. Своєю чергою Прем'єр-міністр підкреслив, що Уряд відкритий до діалогу для розробки вирішення проблем.

Володимир Гройсман також зауважив доцільність об'єднання ресурсів та можливостей державного та місцевих бюджетів у виконанні державних програм.

"Нам потрібно знайти механізми взаємодії, щоб вирішити питання, які є, систематизувати пільги, які на сьогодні є, реалізувати їх, залучити місцевий бюджет і таким чином зробити декілька кроків, щоб вирішити проблеми", - наголосив Голова Уряду.


4 коментарі:

  1. Ви просто не уявляєте, для чого влада організовує такі діалоги. Мета – запровадити за згодою громадськості адресність надання пільг. Це питання урядом вже вирішено, але для формальності треба було провести зустріч, щоб потім заявити, що це все робиться "за бажанням трудящих". Звичайно, що з цим контингентом "трудящих " можна знайти спільну мову. Адресність – це означає, що у вас заберуть пільги і виплачуватимуть якійсь копійки, як це має місце з компенсацією за продукти харчування. Не треба забувати, що адресність будуть рахувати від отриманих вами доходів. А щодо доходів, то здебільшого єдиним вашим доходом, шановні чорнобильці є пенсії. В свою чергу пенсії вам будуть збільшувати, виходячи з наявних у держави можливостей.

    ВідповістиВидалити
  2. Рано чи пізно ми прийдемо до монетизації пільг. Все залежить від того, який механізм буде.
    Мене інше цікавить. Знову за 2-3 категорію ніхто і не згадав.

    "часники обговорення окреслили головні проблеми соціального захисту чорнобильців, зокрема питання пенсійного забезпечення, виконання державних програм щодо фінансування лікування та забезпечення медичного страхування.

    Співрозмовники погодилися із пропозицією Міністра соціальної політики України Андрія Реви щодо необхідності розробки нового Закону про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи спільно з представниками громадських організацій".

    Як розумію, із закону потрібно викинути усі категорії, крім 1-ї. І нехай тоді між собою жеруться, як павуки в банці, хто більш чорнобилістийший.

    ВідповістиВидалити