Про затвердження Державного стандарту соціальної послуги підтриманого проживання осіб похилого віку та інвалідів

ПОВІДОМЛЕННЯ

про оприлюднення проекту наказу Міністерства соціальної політики України „Про затвердження Державного стандарту соціальної послуги підтриманого проживання осіб похилого віку та інвалідів”

З метою реалізації державної політики у сфері соціального захисту населення Міністерством соціальної політики України розроблено проект Державного стандарту соціальної послуги підтриманого проживання осіб похилого віку та інвалідів.

Пропозиції та зауваження до проекту наказу Міністерства соціальної політики „Про затвердження Державного стандарту соціальної послуги підтриманого проживання осіб похилого віку та інвалідів” приймаються до 28 березня 2016 року за наступною адресою:

Міністерство соціальної політики України, 01001, м. Київ, вул. Еспланадна, 8/10; е-mail: usolpv@mlsp.gov.ua; тел./факс: 289-75-07.

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства соціальної
політики  України

__________________ № _____


ДЕРЖАВНИЙ СТАНДАРТ
соціальної послуги підтриманого проживання осіб похилого віку та інвалідів

І. Загальні положення

    1. Цей Державний стандарт визначає зміст, обсяг, умови та порядок надання соціальної послуги підтриманого проживання, показники її якості для суб’єктів усіх форм власності, які надають цю послугу.

    2. Цей Державний стандарт застосовується для: організації надання соціальної послуги підтриманого проживання особам похилого віку та / або повнолітнім особам з фізичними, розумовими та / або психічними порушеннями, які потребують стороннього догляду, побутового і медичного обслуговування; здійснення моніторингу й контролю за якістю надання соціальної послуги підтриманого проживання, визначення тарифу платної соціальної послуги за надання соціальної послуги підтриманого проживання.

    3. У цьому Державному стандарті терміни вживаються у таких значеннях:
індивідуальний план надання соціальної послуги підтриманого проживання (далі – індивідуальний план) – документ, складений на підставі проведеного комплексного визначення стану індивідуальних потреб отримувача соціальної послуги, у якому зазначено заходи, що здійснюються для надання такої послуги, відомості про необхідні ресурси, періодичність і строки виконання, відповідальних виконавців, дані щодо моніторингу результатів та інформацію щодо перегляду індивідуального плану;
    моніторинг якості надання соціальної послуги підтриманого проживання осіб похилого віку та інвалідів – постійний чи періодичний перегляд діяльності працівників суб’єкта, який надає соціальну послугу, що має на меті оцінку поточних результатів, виявлення труднощів, визначення проблем, надання рекомендацій для їх усунення;
    мультидисциплінарна команда – команда, до складу якої включається не менше трьох осіб з числа таких працівників: соціальний працівник, фахівець із соціальної роботи, юрисконсульт, психолог, сестра медична тощо;
    надавач соціальної послуги – фахівець у сфері надання соціальних послуг, соціальний працівник або мультидисциплінарна команда, який (яка) безпосередньо виконує (ють) заходи, що складають зміст соціальної послуги;
    отримувач соціальної послуги – особа похилого віку та / або повнолітня особа з фізичними, розумовими та / або психічними порушеннями, яка потребує надання соціальної послуги або отримує таку послугу;
    соціальна послуга підтриманого проживання (далі – соціальна послуга) – комплекс заходів з надання допомоги особам похилого віку та / або повнолітнім особам з фізичними, розумовими та / або психічними порушеннями, спрямований на створення соціально-побутових умов для їх самостійного проживання та захист їх прав та інтересів;
    суб’єкт, що надає соціальну послугу підтриманого проживання осіб похилого віку та інвалідів – підприємства, установи, організації, заклади незалежно від форми власності, фізичні особи – підприємці, які відповідають критеріям діяльності суб’єктів, що надають соціальні послуги.

    Інші терміни застосовуються у значеннях, визначених законами України „Про соціальні послуги”, „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, „Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні”, „Про психіатричну допомогу” та іншими нормативно-правовими актами.

ІІ. Загальні підходи щодо організації та надання соціальної послуги

    1. Надання соціальної послуги здійснюється на підставах:
    звернення (заяви) отримувача соціальної послуги або його законного представника до суб’єкта, що надає соціальну послугу;
    документу, що підтверджує особу;
    направленні суб’єкта, що надає соціальну послугу стаціонарного догляду, з відповідними рекомендаціями (за наявності).

    2. Рішення про надання соціальної послуги чи відмова у її наданні приймається суб’єктом, що надає соціальну послугу, протягом 14 календарних днів з моменту звернення отримувача соціальної послуги з урахуванням його індивідуальних потреб.

    3. Суб’єкт, що надає соціальну послугу, може відмовити отримувачу соціальної послуги у її наданні, якщо він не здатний задовольнити індивідуальні потреби отримувача соціальної послуги (відсутність кваліфікованих спеціалістів, матеріальної бази, вільних місць у суб’єкта, що надає соціальну послугу, стану гострого алкогольного та / або наркотичного сп’яніння, ознак гострого захворювання, інших медичних протипоказань).
    Відмова повинна супроводжуватися письмовим поясненням причин та довідковою інформацією (за наявності) про можливість отримати таку соціальну послугу в іншого суб’єкта, що надає соціальну послугу.

    4. Підставами для припинення надання соціальної послуги є:
    відмова отримувача соціальної послуги та / або його законного представника від отримання соціальної послуги;
    наявність медичних протипоказань для надання соціальної послуги;
    закінчення строку дії та / або порушення умов договору про надання соціальної послуги підтриманого проживання;
    зміна місця проживання / перебування отримувача соціальної послуги;
    направлення отримувача соціальної послуги до суб’єкта для отримання соціальної послуги стаціонарного / паліативного (хоспісного) догляду;
    смерть отримувача соціальної послуги.

ІІІ. Визначення індивідуальних потреб отримувача соціальної послуги 

    1. Соціальна послуга надається суб’єктом, що надає соціальну послугу, після проведення комплексного визначення стану індивідуальних потреб отримувача соціальної послуги, складання індивідуального плану та укладення угоди про надання соціальної послуги підтриманого проживання.
Проведення комплексного визначення стану індивідуальних потреб отримувача соціальної послуги здійснюється впродовж 14 календарних днів з моменту звернення (подання заяви).

    2. Форма проведення комплексного визначення стану індивідуальних потреб отримувача соціальної послуги розробляється суб’єктом, що надає соціальну послугу, з урахуванням його спеціалізації.
    Проведення комплексного визначення стану індивідуальних потреб отримувача соціальної послуги за потреби здійснюється надавачем соціальної послуги (фахівець у сфері надання соціальних послуг, соціальний працівник або мультидисциплінарна команда) із залученням отримувача соціальної послуги та / або його законного представника.
    Ступінь індивідуальних потреб отримувача соціальної послуг визначається:
для осіб похилого віку з фізичними порушеннями відповідно до шкали оцінки можливості виконання елементарних дій та шкали оцінки виконання складних дій, наведених відповідно у таблицях 1-3 додатка 1 до цього Державного стандарту. Для отримання соціальної послуги сума балів за результатами оцінки  можливості виконання елементарних та складних дій має бути не менше  54 балів;

    для повнолітніх осіб з фізичними, розумовими та / або психічними порушеннями відповідно до шкали оцінки можливості виконання елементарних дій та шкали оцінки виконання складних дій, наведених відповідно у таблицях 1-3 додатка 1 до цього Державного стандарту, а також шкали оцінки навичок незалежного проживання за основними категоріями, наведених відповідно у таблицях 4-5 додатка 1 до цього Державного стандарту. Для отримання соціальної послуги сума балів за результатами оцінки  можливості виконання елементарних та складних дій має бути не менше 54 балів; за результатами оцінки навичок незалежного проживання рівень навичок за категоріями здоров’я, користування транспортом, дотримання правил безпеки та поведінки при надзвичайних ситуаціях повинен бути щонайменше базовим (сума балів за даними категоріями повинна бути більша 30 балів), за категоріями організація харчування, зовнішній вигляд, дотримання правил особистої гігієни, утримання помешкання, між особистісні відносини – задовільний (сума балів за даними категоріями повинна бути більша 60 балів).

    3. Результати проведення комплексного визначення стану індивідуальних потреб отримувача соціальної послуги є підставою для складання індивідуального плану та укладення договору про надання соціальної послуги підтриманого проживання.

    4. Через 30 днів з дня початку надання соціальної послуги фахівцем у сфері надання соціальних послуг, медичним працівником або членами мультидисциплінарної команди (за потреби) проводиться повторне визначення ступеня індивідуальних потреб отримувача соціальної послуги з метою коригування індивідуального плану (за потреби). Надалі визначення ступеня індивідуальних потреб отримувача соціальної послуги здійснюється один раз на півроку.

ІV. Складання індивідуального плану надання соціальної послуги 

    1. Індивідуальний план надання соціальної послуги підтриманого проживання (далі – індивідуальний план) є основою для надання соціальної послуги та ґрунтується на результатах проведення комплексного визначення стану індивідуальних потреб отримувача соціальної послуги.

    2. Індивідуальний план складається протягом 5 робочих днів після визначення стану індивідуальних потреб отримувача соціальної послуги за його участю (або його законного представника), підписується ним та представником суб’єкта, що надає соціальну послугу.
Індивідуальний план складається за формою згідно з додатком 2 до цього Державного стандарту у двох примірниках.
Один примірник індивідуального плану надається отримувачу соціальної послуги, другий залишається у суб’єкта, що надає соціальну послугу.

    3. Структура індивідуального плану включає:
    загальні відомості про отримувача соціальної послуги;
    заходи, що здійснюються під час надання соціальної послуги;
    періодичність та строк виконання заходів;
    відомості про виконавців заходів;
    дані щодо моніторингу результатів надання соціальної послуги та перегляду індивідуального плану (за потреби).

    Індивідуальний план переглядається разом з отримувачем соціальної послуги (його законним представником) через 30 календарних днів з дня початку її надання з метою його коригування (за потреби) та за урахуванням повторного визначення ступеня індивідуальних потреб отримувача соціальної послуги.

V. Укладення договору про надання соціальної послуги 

    1. Із кожним отримувачем соціальної послуги та / або його законним представником протягом 3 робочих днів після прийняття рішення про надання соціальної послуги, визначення ступеня індивідуальних потреб та складання індивідуального плану укладається договір про надання соціальної послуги підтриманого проживання осіб похилого віку та інвалідів.

    2. Укладення договору про надання соціальної послуги підтриманого проживання здійснюється за участю отримувача соціальної послуги та / або його законного представника.

    3. Договір про надання соціальної послуги підтриманого проживання підписується отримувачем соціальної послуги та / або його законним представником та представником суб’єкта, що надає соціальну послугу. Кожна зі сторін отримує один примірник договору.

VI. Місце й строки надання соціальної послуги

    1. Соціальна послуга надається у приміщенні суб’єкта, що надає соціальну послугу, або отримувача соціальної послуги (за його письмовою згодою).

    2. Соціальна послуга надається протягом строку, необхідного отримувачу соціальної послуги для набуття навичок самостійного проживання.

    3. Строки надання соціальної послуги визначаються індивідуально для кожного отримувача послуг залежно від його потреб та узгоджуються з отримувачем соціальної послуги та / або його законним представником після проведення комплексного визначення стану індивідуальних потреб та зазначаються в договорі про надання соціальної послуги підтриманого проживання осіб похилого віку та інвалідів.

VII. Принципи надання соціальної послуги підтриманого проживання

    1. Доступність соціальної послуги:
    суб’єкт, що надає соціальну послугу, вживає заходів щодо інформування отримувачів соціальної послуги про соціальну послугу, порядок звернення за її наданням та порядок і умови її надання. Інформація для отримувачів соціальної послуги розміщується на спеціальних стендах у доступному місці приміщення суб’єкта, що надає соціальну послугу, простою, доступною мовою, крупним шрифтом, висвітлюється в засобах масової інформації тощо.
    суб’єкт, що надає соціальну послугу, організовує свою діяльність у приміщеннях, спеціально обладнаних та пристосованих для обслуговування в них осіб з обмеженими фізичними можливостями.

    2. Незалежність отримувача соціальної послуги:
    надавачі соціальної послуги застосовують індивідуальний підхід (з урахуванням фізичного та психічного стану отримувача соціальної послуги) та з повагою ставляться до особи, раси, національності, культури, релігії, віку, статі отримувачів соціальної послуги;
    отримувачі соціальної послуги повинні бути поінформовані про свої права, обов’язки, а також про державні й громадські організації, до повноважень яких належить здійснення захисту прав людини, шляхом розміщення інформації на інформаційних стендах, вручення інформаційних листівок, буклетів тощо.

    3. Захист та безпека отримувачів соціальної послуги:
    надавачі соціальної послуги провадять свою діяльність з повагою до гідності отримувачів соціальної послуги та з недопущенням негуманних і дискримінаційних дій щодо них;
    отримувачам соціальної послуги надається інформація про порядок оскарження дій надавачів соціальної послуги;
    отримувачі соціальної послуги інформуються щодо своїх прав та обов’язків.

    4. Конфіденційність інформації:
    суб’єкт, що надає соціальну послугу, вживає заходів щодо захисту персональних даних відповідно до вимог Законів України „Про інформацію”, „Про захист персональних даних”, конфіденційної інформації щодо отримувачів соціальної послуги;
    отримувачі соціальної послуги в обов’язковому порядку ознайомлюються із заходами щодо дотримання принципу конфіденційності;
    надавачі соціальної послуги інформують отримувачів соціальної послуги щодо нерозголошення отриманої ними конфіденційної інформації.

VIII. Зміст соціальної послуги підтриманого проживання

    1. Основні заходи (додаток 3), що складають зміст соціальної послуги, форми роботи та орієнтовний час для їх виконання передбачають:
    надання місця для проживання;
    навчання, розвиток та підтримка навичок самостійного проживання;
    допомога в організації розпорядку дня;
    організація медичного патронажу;
    допомога у веденні домашнього господарства (сприяння у закупівлі продуктів харчування, ліків та інших товарів, приготуванні їжі, пранні, прибиранні тощо);
    представництво інтересів;
    допомога в організації взаємодії з іншими фахівцями та службами;
    надання інформації з питань соціального захисту населення;
    допомога в отриманні безоплатної правової допомоги.

    2. Зміст та обсяг соціальної послуги для кожного отримувача соціальної послуги визначаються індивідуально залежно від ступеня індивідуальної потреби отримувача соціальної послуги та зазначаються в індивідуальному плані надання соціальної послуги.

    3. З метою визначення стану індивідуальних потреб отримувача соціальної послуги надавач соціальної послуги впродовж перших двох тижнів здійснює щоденний нагляд, спостереження за адаптацією отримувача соціальної послуги.
    Після визначення стану індивідуальних потреб отримувача соціальної послуги в індивідуальному плані надання соціальної послуги зазначаються заходи, термінами, періоди відвідування особи надавачем соціальної послуги.

ІX. Використання ресурсів під час організації надання соціальної послуги 

    1. Суб’єкт, що надає соціальну послугу, забезпечує необхідну кількість працівників відповідно до потреб отримувачів соціальної послуги згідно зі штатним розписом, складеним в установленому порядку.

    2. Безпосереднє надання соціальної послуги здійснюють надавачі соціальної послуги. Суб’єкт, що надає соціальну послугу, у разі потреби може залучати до надання соціальної послуги інших фахівців, зокрема психологів, соціальних педагогів, юрисконсультів тощо.
    Для виконання заходів, обумовлених в індивідуальному плані та договорі про надання соціальної послуги підтриманого проживання, суб’єкт, що надає соціальну послугу, на договірних засадах може залучати для виконання цієї роботи інші підприємства, установи, організації, фізичних осіб, зокрема волонтерів.

    3. Надавачі соціальної послуги повинні володіти знаннями й навичками та відповідати кваліфікаційним вимогам, визначеним „Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 80 „Соціальні послуги”, затвердженим наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 14 жовтня 2005 року № 324.

    4. Суб’єкт, що надає соціальну послугу, вживає заходів із:
    підвищення кваліфікації надавачів соціальної послуги;
    формального та неформального професійного навчання надавачів соціальної послуги;
    проведення атестації надавачів соціальної послуги.

    5. Суб’єкт, що надає соціальну послугу, розробляє і затверджує посадові інструкції надавачів соціальної послуги.

    6. Надавач соціальної послуги повинен проходити обов’язкові профілактичні медичні огляди відповідно до законодавства.

X. Приміщення та обладнання

    1. Суб’єкт, що надає соціальну послугу, забезпечує наявність необхідної кількості приміщень для здійснення заходів із надання соціальної послуги.
Основні рекомендації до приміщення визначені у додатку 4 до цього Державного стандарту.

    2. Приміщення суб’єкта, що надає соціальну послугу, мають відповідати санітарним та протипожежним вимогам і бути забезпечені гарячим і холодним безперебійним водопостачанням та водовідведенням, освітленням, опаленням згідно з вимогами законодавства.

    3. Суб’єкт, що надає соціальну послугу, для забезпечення виконання заходів цієї соціальної послуги повинен:
    мати твердий та м’який інвентар (меблі, посуд, постіль тощо), мийні та дезінфікувальні засоби у разі надання місця для проживання;
    забезпечити надавачів соціальної послуги робочим місцем, обладнанням, інвентарем, витратними матеріалами та робочим одягом, необхідними для виконання їхніх посадових обов’язків із здійснення підтриманого проживання. У випадку, якщо у відповідності до виявлених потреб групи отримувачів соціальної послуги передбачено цілодобове перебування персоналу, для працівника повинно бути обладнане окреме місце для відпочинку (спальне місце).

XI. Інформаційно-методичне забезпечення організації та надання соціальної послуги

    1. Суб’єкт, що надає соціальну послугу, організовує інформаційно-методичне забезпечення своєї діяльності, зокрема забезпечує своїх працівників нормативно-правовими актами, методичними та іншими матеріалами у сфері надання соціальних послуг.

    2. Суб’єкт, що надає соціальну послугу, створює можливості для підвищення кваліфікації надавачів соціальної послуги, зокрема щодо обміну досвідом надавачів соціальної послуги з іншими суб’єктами надання соціальних послуг.

XII. Взаємодія з іншими суб’єктами, що надають соціальну послугу 

    Суб’єкт, що надає соціальну послугу, організовує виконання заходів з надання цієї соціальної послуги із залученням (за потреби та на договірній основі) інших підприємств, установ, організацій, закладів.

XIII. Оцінка ефективності надання соціальної послуги 

    1. Оцінка ефективності надання соціальної послуги здійснюється під час проведення зовнішнього та внутрішнього оцінювання якості зазначеної соціальної послуги.

    2. Суб’єкт, що надає соціальну послугу, здійснює опитування отримувачів соціальної послуги з метою отримання відгуків стосовно організації та надання соціальної послуги.
Результати опитувань обговорюються під час проведення аналізу діяльності суб’єкта, що надає соціальну послугу, та надавачів соціальної послуги і враховуються у подальшій роботі з метою підвищення ефективності та якості надання соціальної послуги.

XIV. Документація, що застосовується під час організації процесу надання соціальної послуги 

    Суб’єкт, що надає соціальну послугу, здійснює свою діяльність відповідно до установчих документів (положень), цивільно-правових угод (для фізичних осіб-підприємців).
Документація ведеться, оформляється та зберігається відповідно до вимог законодавства.

XV. Механізми оцінки дотримання стандарту підтриманого проживання осіб похилого віку та інвалідів

    1. Діяльність суб’єкта, що надає соціальну послугу, підлягає внутрішній та зовнішній оцінці на відповідність професійним вимогам та законодавству України.
    Для проведення внутрішньої та зовнішньої оцінки якості надання соціальної послуги застосовуються показники якості соціальної послуги, наведені в додатку 5 до цього Державного стандарту.
    Результати проведення внутрішньої та зовнішньої оцінки якості надання соціальної послуги оприлюднюються і поширюються серед отримувачів соціальної послуги, населення адміністративно-територіальної одиниці, де здійснює свою діяльність суб’єкт, що надає соціальну послугу.

    2. Суб’єкт, що надає соціальну послугу, проводить не рідше ніж один раз на рік внутрішнє оцінювання своєї діяльності щодо відповідності соціальної послуги, що ним надається, вимогам цього Державного стандарту та вживає заходів щодо усунення виявлених недоліків.

    3. До процедури проведення оцінювання залучаються надавачі соціальної послуги, отримувачі соціальної послуги, їх законні представники.
    З цією метою розробляється і впроваджується процедура консультацій з отримувачами соціальної послуги щодо відповідності обсягу, змісту, умов та порядку надання соціальної послуги вимогам, установленим у цьому Державному стандарті.

    4. Суб’єкти, що надають соціальну послугу, підлягають зовнішньому оцінюванню, що здійснюється центральними та місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, іншими уповноваженими органами відповідно до законодавства.
    Суб’єкт, що надає соціальну послугу, вживає заходів щодо:
    інформування отримувачів соціальної послуги про проведення та результати зовнішнього оцінювання діяльності суб’єкта, що надає соціальну послугу;
    забезпечення безперешкодного доступу отримувачів соціальної послуги до органу, що здійснює зовнішнє оцінювання.

XVI. Фінансово-економічне обґрунтування вартості соціальної послуги 

    Вартість соціальної послуги розраховується з урахуванням собівартості послуги, адміністративних витрат і податку на додану вартість.
    Вартість соціальної послуги, що надається за рахунок коштів місцевих бюджетів, формується з урахуванням фінансових можливостей відповідних місцевих бюджетів.


Начальник Управління 
у справах людей похилого віку 
та надання соціальних послуг                                                               О. Суліма 

Додаток 1
до Державного стандарту
підтриманого проживання осіб похилого віку та інвалідів
(пункт 2  розділу ІІІ)


ВИЗНАЧЕННЯ СТУПЕНЯ
індивідуальної потреби отримувача у наданні соціальної послуги підтриманого проживання

1. Ступінь індивідуальної потреби отримувача соціальної послуги з числа осіб похилого віку визначається на підставі оцінки можливості виконання елементарних та складних дій:

Таблиця 1

Група рухової активності
           
Сума балів за шкалами Бартела і Лаутона
Ступінь
 Характеристика ступенів індивідуальної потреби
I група
127 балів
0
Сторонньої допомоги не потребує.
II група
100 - 126 балів
1
Основні види елементарних дій (вмивання, одягання, взування, контроль за актами сечовиділення та дефекації, прийняття ванни, душу, користування туалетом, харчування, користування посудом та побутовою технікою) виконує самостійно й у повному обсязі.
Основні види складних дій (приготування їжі, прийом ліків, користування телефоном, транспортом, ведення домашнього господарства, прибирання, прання, заняття рукоділлям, розпоряджання особистими фінансами, здійснення покупок у магазинах й отримання послуг в організаціях району, у якому мешкає) виконує самостійно й у повному обсязі.
Пересувається поза помешканням й двором без віддалення на великі відстані. Користується транспортом. Має труднощі при підйомі крутими сходами.
Може потребувати сторонньої допомоги при здійсненні покупок чи отриманні послуг в організаціях району, у якому мешкає.
Незначна залежність від сторонньої допомоги.
З огляду на наявні фактори ризику, отримувач соціальної послуги може потребувати сторонньої допомоги й догляду у незначному обсязі (часткової сторонньої підтримки потребує виконання отримувачем соціальної послуги менше ніж 10% простих та складних дій).
ІІІ група
88 - 99 балів
2
Основні види елементарних дій (вмивання, одягання, взування, контроль за актами сечовиділення та дефекації, користування туалетом, харчування, користування посудом та побутовою технікою) виконує самостійно й у повному обсязі.
Основні види складних дій (приготування їжі, прийом ліків, користування телефоном, транспортом, розпоряджання особистими фінансами) виконує самостійно й у повному обсязі.
Пересувається в межах двору біля помешкання й на невеликі відстані.
Користується транспортом. Має складнощі при підйомі сходами.
Ванну чи душ приймає самостійно, може періодично потребувати сторонньої допомоги (присутність сторонньої особи з метою уникнення травм).
Може потребувати незначної допомоги у веденні домашнього господарства, часткової допомоги при пранні, занятті рукоділлям, у здійсненні покупок у магазинах чи отриманні послуг в організаціях, що не знаходяться поблизу місця проживання.
Помірно виражена залежність від сторонньої допомоги. Отримувач соціальної послуги може потребувати помірного обсягу сторонньої допомоги й догляду, з огляду на наявні обмеження у життєдіяльності, умовах проживання й фактори ризику (часткової сторонньої допомоги
може потребувати виконання отримувачем соціальної послуги до 20% простих та складних дій).
76 - 87 балів
3
Основні види елементарних дій (вмивання, контроль за актами сечовиділення та дефекації, користування туалетом, харчування, користування посудом та побутовою технікою) виконує самостійно й у повному обсязі.
Види складних дій (прийом ліків, користування телефоном, розпоряджання особистими фінансами) виконує самостійно й у повному обсязі.
Пересування в основному обмежується помешканням. Може пересуватися на невеликі відстані самостійно чи з супроводом пішки або на транспорті.
Може мати значні труднощі при підйомі сходами, або не у змозі самостійно підніматися сходами без сторонньої допомоги.
Під час купання у ванні чи душі може потребувати часткової сторонньої допомоги.
Може потребувати незначної допомоги при вдяганні та взуванні, при приготуванні їжі, веденні домашнього господарства; в частковій допомозі при пранні, у здійсненні покупок у магазинах чи отриманні послуг в організаціях, що не знаходяться поблизу місця проживання.
Помірно виражена залежність у сторонній допомозі. Отримувач соціальної послуги може потребувати помірного обсягу сторонньої допомоги й догляду, з огляду на наявні обмеження у життєдіяльності, умовах проживання й фактори ризику (часткової і повної сторонньої допомоги може потребувати виконання отримувачем соціальної послуги до 40% простих та складних дій).
63-75 бали
4
Основні види елементарних дій (вмивання, контроль за актами сечовиділення та дефекації, користування туалетом, користування посудом та побутовою технікою) виконує самостійно й у повному обсязі.
Види складних дій (прийом ліків, користування телефоном, розпоряджання особистими фінансами) виконує самостійно й у повному обсязі.
Пересування обмежується помешканням.
У рідких випадках може пересуватися на невеликі відстані самостійно чи з супроводом пішки або на транспорті.
Не може підніматись сходами без сторонньої допомоги.
Може потребувати часткової сторонньої допомоги при вдяганні та взуванні, при приготуванні та прийомі їжі, у веденні домашнього господарства, при пранні, при купанні у ванні чи душі.
Потребує допомоги у здійсненні покупок у магазинах чи отриманні послуг в організаціях
Отримувач соціальної послуги має виражену залежність у сторонній допомозі й догляді, у тому числі з огляду на наявні обмеження у життєдіяльності, умовах проживання й фактори ризику (часткової і повної сторонньої допомоги й догляду потребує виконання отримувачем соціальної послуги до 50% простих та складних дій).
IV група
54-62 бали
5
Основні види елементарних дій (вмивання, контроль за актами сечовиділення та дефекації, користування туалетом, користування посудом та побутовою технікою) виконує самостійно й у повному обсязі.
Види складних дій (прийом ліків, користування телефоном, розпоряджання особистими фінансами) виконує самостійно й у повному обсязі.
Пересування обмежується помешканням.
У рідких випадках може пересуватися на невеликі відстані з супроводом пішки або на транспорті.
Не може підніматись сходами без сторонньої допомоги.
Може вести домашнє господарство невеликого обсягу при великих часових затратах. Не може прати великі речі.
Може потребувати часткової сторонньої допомоги при купанні у ванні чи душі, при одяганні й взуванні, при приготуванні й прийомі їжі.
Потребує допомоги у здійсненні покупок у магазинах чи отриманні послуг в організаціях
Отримувач соціальної послуги має виражену залежність від сторонньої допомоги й догляду, у тому числі, з огляду на наявні обмеження у життєдіяльності, умовах проживання й фактори ризику (часткової і повної сторонньої допомоги й догляду потребує виконання отримувачем соціальної послуги до 90% простих та складних дій).
43 – 53 бали
6
Може вмиватися, розчісуватися, чистити зуби, взуватися і вдягатися, приймати їжу з частковою сторонньою допомогою. Може частково контролювати акти сечовиділення та дефекації.
Пересування в основному обмежене кімнатою. У рідких випадках може виходити у двір з супроводом.
Приймає ванну чи душ зі сторонньою допомогою. Користується туалетом зі сторонньою допомогою (потребує допомоги при збереженні рівноваги , вдяганні, роздяганні).
Основні види домашнього господарства вести не у змозі. Може приготувати самі прості страви й випрати невеликі речі.
Потребує допомоги у здійсненні покупок у магазинах чи отриманні послуг в організаціях
Може користуватись телефоном.
Приймає ліки самостійно чи з незначною допомогою. Може розпоряджатися особистими фінансами.
Отримувач соціальної послуги має виражену залежність від сторонньої допомоги й догляду, у тому числі, з огляду на наявні обмеження у життєдіяльності, умовах проживання й фактори ризику (часткової і повної сторонньої допомоги й догляду потребує виконання отримувачем соціальної послуги до 100% простих та складних дій, із них 60% і більше потребують часткової сторонньої допомоги).
32 - 42 балла
7
Може вмиватися, розчісуватися, чистити зуби, взуватися і вдягатися, приймати їжу, приймати ванну чи душ зі сторонньою допомогою.
Користується туалетом зі сторонньою допомогою (потребує допомоги при збереженні рівноваги, вдяганні, роздяганні).
Пересування обмежене кімнатою.
При переході з ліжка на крісло іноді потребує мінімальної допомоги чи нагляду.
Не може вести домашнє господарство, готувати навіть найпростіші страви, прати.
Викликає труднощі самостійний прийом ліків.
Часто не у змозі розпоряджатися власними фінансами.
Може користуватися телефоном з незначною допомогою.
Отримувач соціальної послуги повністю залежний від сторонньої допомоги й догляду, у тому числі, з огляду на наявні обмеження у життєдіяльності, умовах проживання й фактори ризику (часткової і повної сторонньої допомоги й догляду потребує виконання отримувачем соціальної послуги до 100% простих та складних дій, із них тільки близько 50% потребують часткової сторонньої допомоги).
V група
25 - 31 бал
8
Приймає ванну чи душ, вмивається, розчісується, чистить зуби, вдягається, взувається зі сторонньою допомогою. Потребує часткової допомоги при прийомі їжі. Акт сечовиділення й дефекації може контролювати повністю або частково.
Пересування обмежене ліжком й простором навколо нього.
При переході з ліжка на крісло може потребувати часткової сторонньої допомоги. Користуватися туалетом може самостійно чи зі сторонньою допомогою (крісло-туалет біля ліжка чи судно).
Користується телефоном чи має труднощі при користуванні ним.
Не може самостійно готувати їжу, вести домашнє господарство, прати, займатися рукоділлям.
Не може самостійно приймати ліки й розпоряджатися особистими фінансами.
Отримувач соціальної послуги повністю залежний від сторонньої допомоги. Часткова залежність складає менше ніж 50% випадків виконання простих і складних дій, обумовлена станом здоров’я й можливістю пересування.

12 - 24 бали
9
Отримувач соціальної послуги постійно знаходиться у ліжку.
Потребує сторонньої допомоги при переході з ліжка на крісло.
Може здійснювати активні рухи у межах ліжка. Може самостійно сидіти.
Сідає самостійно чи з незначною допомогою. Контролює акти сечовиділення й дефекації частково чи повністю. Користується судном чи кріслом-туалетом.
Отримувач соціальної послуги повністю залежний від сторонньої допомоги.
0 - 11 балів
10
Отримувач соціальної послуги постійно знаходиться у ліжку.
Пересувається тільки зі сторонньою допомогою.
Вмивання, купання, вдягання й роздягання, прийом їжі здійснює тільки зі сторонньою допомогою.
Не сідає самостійно й не може сидіти. Не контролює акти сечовиділення й дефекації. Необхідний постійний цілодобовий догляд.
Отримувач соціальної послуги повністю залежний від сторонньої допомоги.

2. Вивчення можливості виконання отримувачем соціальної послуги різних видів життєдіяльності здійснюється за допомогою анкетування, яке проводиться з використанням шкали оцінки можливості виконання елементарних дій (таблиця 2) та шкали оцінки можливості виконання складних дій (таблиця 3) з метою визначення:
залежності від будь-якої сторонньої допомоги (фізичної, словесної, нагляду)*;
можливості самостійно задовольняти свої основні життєві потреби;
ступеня залежності** і передбачуваної тривалості індивідуальної потреби у сторонній допомозі, причин, що її викликають.
3. Ступінь залежності отримувача соціальної послуги від сторонньої допомоги визначається оптимальним для конкретної ситуації методом: шляхом опитування отримувача соціальної послуги, Представників, членів його сім’ї, надавача соціальної послуги; шляхом здійснення фахівцями безпосереднього спостереження за отримувачем соціальної послуги.

4. При застосуванні зазначених шкал обрані відповіді на питання повинні відображати реальні дії отримувача соціальної послуги. Оцінка проводиться на підставі інформації за попередні 24-48 годин (у разі необхідності оцінка проводиться за довший період часу).

5. Шкала оцінки можливості виконання елементарних дій оцінює повсякденну діяльність людини за допомогою 10 критеріїв, що стосуються сфери самообслуговування та можливості пересуватися (таблиця 2). Оцінка рівня виконання елементарних дій здійснюється за сумою балів, визначених для кожного отримувача соціальної послуги за кожним із розділів цієї шкали. Максимальний результат складає 100 балів, мінімальний - 0 балів.

Таблиця 2

Шкала оцінки можливості виконання елементарних дій

№ п/п
Критерій
Характеристика
Бали
1
Прийом їжі
Приготування до прийому їжі й прийом їжі здійснює самостійно, користується посудом, столовими приборами й побутовою технікою без труднощів.
10
Приготування до прийому їжі й прийом їжі здійснює самостійно, але за довший проміжок часу.
9
Приготування до прийому їжі й прийом їжі здійснює самостійно із застосуванням спеціального посуду й технічних засобів реабілітації (далі - ТЗР)
8
Насилу здійснює самостійно або за допомогою ТЗР приготування до прийому їжі й прийом їжі
7
Приймає їжу самостійно або за допомогою ТЗР, але не може приготуватися до прийому їжі (покласти їжу в тарілку чи налити рідину у стакан і т.п.)
6
Потребує нагляду чи незначної сторонньої допомоги при приготуванні до прийому їжі й прийомі їжі (при розрізанні продуктів, приготуванні бутербродів), (до 25% дій чи часу приймання їжі)
5
Необхідний постійний нагляд або часткова допомога при прийомі їжі (до 50% дій чи часу приймання їжі)
3
Потребує значного обсягу допомоги при прийомі їжі
1
Не може самостійно приймати їжу
0
2
Купання
Приймає ванну чи душ самостійно без труднощів
5
Приймає ванну чи душ самостійно з труднощами
4
Потребує нагляду чи незначної сторонньої допомоги при прийомі ванни чи душу, наприклад при виході з ванни чи душу, при роздяганні (до 25% дій чи часу)
3
Потребує сторонньої допомоги при прийомі ванни чи душу (до 50% дій чи часу)
2
Потребує значного обсягу сторонньої допомоги при прийомі ванни чи душу
1
Купання здійснюється тільки зі сторонньою допомогою в межах ліжка, у тому числі за допомогою ванни-простині.
0
3
Особистий туалет (вмивання, розчісування, чистка зубів, бриття, маніпуляції із зубними протезами)
Самостійно без труднощів
5
Самостійно з труднощами
4
Потребує нагляду чи незначної сторонньої допомоги (до 25% дій чи часу)
3
Потребує сторонньої допомоги (до 50% дій чи часу)
2
Потребує значного обсягу сторонньої допомоги
1
Не може самостійно
0
4
Одягання і взування
Вдягається і взувається самостійно без труднощів
10
Вдягається і взувається самостійно із застосуванням ТЗР без труднощів
9
Повільно вдягається і взувається самостійно або із застосуванням ТЗР
8
З труднощами вдягається і взувається самостійно або із застосуванням ТЗР
7
При вдяганні і взуванні потребує нагляду чи незначної сторонньої допомоги, наприклад, при застібанні ґудзиків, зав’язуванні шнурків (до 25% дій чи часу)
5
Потребує сторонньої допомоги при вдяганні і взуванні (до 50% дій чи часу)
3
Потребує значного обсягу сторонньої допомоги при вдяганні і взуванні
1
Не може самостійно вдягатися і взуватися
0
5
Контроль дефекації

Повністю контролює, за необхідності, може використовувати клізму чи свічки без сторонньої допомоги
10
Має функціонуючу колостому, за якою доглядає самостійно із застосуванням калоприймача
8
Випадкові інциденти не частіше 1 разу на тиждень або потребує допомоги при використанні клізми і свічок (не частіше 1 разу на тиждень)
5
Періодично (2-3 рази на тиждень) не контролює дефекацію або потребує використання клізми, яку ставить надавач догляду, або має функціонуючу колостому за якою може доглядати самостійно з частковою сторонньою допомогою із застосуванням калоприймача
2
Практично не контролює (порушення більше 3-х раз у тиждень), за колостомою доглядати самостійно не може
1
Постійно не контролює або потребує застосування клізми чи догляду за колостомою, що здійснюватиметься надавачем соціальної послуги догляду
0
6
Контроль сечовиділення



Повністю контролює без сторонньої допомоги
10
Самостійно справляється з уростомою із застосуванням сечоприймача та інших спеціальних засобів або самостійно справляється з катетером
8
Випадкові інциденти не частіше 1 разу на добу
5
Періодично (2-3 рази на добу) не контролює сечовиділення або є функціонуюча уростома за якою може доглядати з частковою сторонньою допомогою із застосуванням сечоприймача
2
Практично не контролює (порушення більше 3 раз на добу), за уростомою доглядати самостійно не може, використовуються памперси
1
Постійно не контролює чи потребує використання катетера, яким не може користуватися самостійно; постійно використовуються памперси або відмовляється від їх використання (внаслідок психічних порушень чи інших причин)
0
7
Відвідування й здійснення туалету



Відвідує й здійснює туалет самостійно без труднощів
10
Відвідує й здійснює туалет самостійно із застосуванням ТЗР
9
Насилу відвідує й здійснює туалет із використанням крісла туалету, ТЗР без сторонньої допомоги
7
Потребує незначної сторонньої допомоги й нагляду під час відвідування й здійснення туалету, застосування крісла-туалету, наприклад, для збереження рівноваги, при роздяганні, вдяганні й інших діях.
5
Потребує значної сторонньої допомоги при відвідуванні й здійсненні туалету
3
Потребує постійної сторонньої допомоги при відвідуванні й здійсненні туалету
2
Туалет здійснюється тільки із застосуванням спеціальних засобів безпосередньо у ліжку (судно, памперси)
0
8
Вставання й перехід з ліжка





Переходить самостійно без труднощів
15
Переходить за допомогою ТЗР без
12
При переході потребує нагляду (чи мінімальної допомоги)
10
Переходить самостійно чи за допомогою ТЗР з труднощами
7
Може самостійно сидіти у ліжку, при переході необхідна часткова стороння допомога
5
Може сидіти, але перехід здійснюється за постійної сторонньої допомоги
3
Може сідати й сидіти тільки за підтримки, перехід здійснюється за постійної сторонньої допомоги
1
Не може сидіти й встати з ліжка навіть за сторонньої допомоги
0
9
Пересування
Може без сторонньої допомоги пересуватися на відстань більше 500 метрів. Може ходити по помешканню без сторонньої допомоги
15
Може без сторонньої допомоги самостійно пересуватися на відстань більше 500 метрів із застосуванням ТЗР. Може ходити по помешканню без сторонньої допомоги
14
Може без сторонньої допомоги самостійно пересуватися на відстань більше 500 метрів із застосуванням ТЗР повільно і з труднощами. Може ходити по помешканню без сторонньої допомоги.
11
Може пересуватися зі сторонньою допомогою в межах 500 метрів. Може ходити по помешканню без сторонньої допомоги
10
Може самостійно прийти до 100 метрів або пересувається за допомогою крісла-коляски. Пересувається по помешканню повільно із зупинками на відпочинок.
5
Може пройти до 100 метрів із застосуванням ТЗР. По помешканню пересувається з труднощами.
3
Може пройти до 100 метрів тільки із сторонньою допомогою. По помешканню пересувається зі сторонньою допомогою
2
Не може самостійно рухатись на відстань більше 50 метрів чи не у змозі пересуватися
0
10
Підйом по сходах
Може підніматись самостійно
10
Піднімається самостійно за допомогою ТЗР
9
Потребує багато часу для самостійного чи за допомогою ТЗР підйому по сходах
7
Потребує незначної сторонньої допомоги (чи нагляду)
5
Підніматися по сходах може тільки зі сторонньою допомогою
2
Не у змозі підніматися сходами навіть зі сторонньою допомогою
0

Сума балів



6. Шкала оцінки можливості виконання складних дій оцінює складні дії людини за допомогою 9 критеріїв (таблиця 3). Оцінка рівня виконання складних дій здійснюється за сумою балів, визначених для кожного отримувача соціальної послуги за кожним із розділів цієї шкали. Максимальний результат складає 27 балів, мінімальний - 10 балів.

Таблиця 3

Шкала оцінки можливості виконання складних дій

№ п/п
Критерій
Характеристика
Бали
1
Користування телефоном

Може користуватися самостійно
3
Може користуватися тільки спеціально обладнаним телефоном (наприклад, через слабкий слух чи зір)
2,5
Може користуватися з невеликою допомогою чи набираючи тільки добре знайомі номери
2
Може говорити по телефону, якщо хтось набере необхідний номер
1,5
Не може користуватися
1
2
Пересування на відстані, куди не можна дійти пішки

Може пересуватися самостійно, у тому числі, громадським транспортом чи на таксі. Планує поїздки самостійно
3
Може пересуватися самостійно, у тому числі, громадським транспортом чи на таксі після докладних словесних інструкцій
2,5
Може пересуватися самостійно, з незначною сторонньою допомогою, у тому числі, громадським транспортом чи на таксі
2
Може пересуватися тільки з постійним супроводом громадським транспортом чи на таксі
1,5
Не пересувається
1
3
Дрібні покупки в магазині
Може робити покупки самостійно
3
Може робити покупки з незначною допомогою
2
Робить покупки за умови сторонньої допомоги й супроводу
1,5
Не у змозі робити покупки
1
4
Приготування їжі
Може готувати самостійно
3
Може готувати із напівфабрикатів
2,5
Може готувати з незначною допомогою
2
Може тільки розігрівати їжу
1,5
Не у змозі готувати
1
5
Ведення домашнього господарства
Може вести самостійно
3
Може робити самостійно не трудомісткі види робіт
2,5
Може вести з незначною допомогою
2
Потребує сторонньої допомоги при виконанні більше ніж половини робіт
1,5
Не у змозі вести домашнє господарство
1
6
Дозвілля, у тому числі рукоділля

Дозвілля може організувати й займатися самостійно
3
Може організувати й займатися деякими видами самостійно
2,5
Може організувати дозвілля й займатися з незначною допомогою
2
Не у змозі організувати своє дозвілля й займатися самостійно
1
7
Прання
Може прати самостійно
3
Може прати самостійно тільки за допомогою пральної машини
2,5
Може прати самостійно з незначною допомогою, наприклад, при розвішуванні білизни
2
Потребує значного обсягу сторонньої допомоги
1,5
Не у змозі займатись пранням
1
8
Прийом ліків
Може приймати ліки самостійно (правильно дозуючи й у відповідний час)
3
Може приймати ліки самостійно з незначною допомогою (хтось визначає точну дозу й нагадує про необхідність прийняти ліки)
2
Може приймати ліки самостійно, якщо хтось постійно контролює їх прийом)
1,5
Не у змозі самостійно приймати ліки
1
9
Розпорядження особистими фінансами
Роспоряджається самостійно
3
Роспоряджається самостійно з незначною допомогою
2
Роспоряджається поточними витратами самостійно, але місячний бюджет розподілити не у змозі
1,5
Розпоряджатися не у змозі
1

Сума балів



* Необхідність у нагляді й словесній допомозі означає, що потенційний отримувач соціальної послуги належить до категорії тих, хто потребує сторонньої допомоги (залежний).
** Категорія “незалежний” допускає використання допоміжних технічних засобів реабілітації


7. Ступінь індивідуальної потреби отримувача соціальної послуги з числа повнолітніх осіб з фізичними, розумовими та / або психічними порушеннями визначається на підставі оцінки можливості виконання елементарних та складних дій (таблиці 1-3 цього Додатка), а також оцінки навичок незалежного проживання за основними категоріями, що проводиться відповідно до картки визначення індивідуальних потреб отримувача соціальної послуги (далі – Картка).

8. Метою заповнення Картки є оцінка навичок незалежного проживання особи шляхом визначення кількісних показників потреби  у соціальній послузі, що базується на уніфікованих показниках рівня володіння навичками виконання елементарних та складних дій у 14 категоріях життєдіяльності. Результати оцінки застосовується за принципом:
при нульовому рівні (до 70 балів) – потреба складає ­­105 годин послуги на тиждень;
при базовому рівні (від 71 до 140 балів) – потреба складає 98 годин послуги на тиждень;
при задовільному рівні (від 141 до 210 балів) – потреба складає 35 годин послуги на тиждень;
при доброму рівні (від 211 до 280  балів) – потреба складає 21 годину послуги на тиждень;
при відмінному рівні (від 281 до 350 балів) – потреба складає 14 годин послуги на тиждень.

9. При проведенні оцінки навичок незалежного проживання отримувача соціальної послуги беруть участь: особа, яку оцінюють, фахівці мультидисциплінарної команди, близькі та інші родичі, котрі здійснюють догляд, інші особи, які знають про навички отримувача соціальної послуги.

10. Рівень навичок незалежного проживання для кожної оцінюваної особи визначається за найнижчим рівнем задовільних відповідей у відповідній категорії (усього оцінка виконується за 14 категоріями). Отримувач соціальної послуги може мати відмінний рівень навичок незалежного проживання в одній категорії, але базовий чи нульовий в іншій.
         
11. Для оцінювання за кожною з 14 категорій життєдіяльності запитання представлені від простіших до складніших, поділені на 5 рівнів (від нульового до відмінного), по 5 запитань для кожного рівня. За кожну ствердну відповідь на одне запитання нараховується один бал.

12. Процес оцінювання починається з відповідей на запитання найнижчого (нульового) рівня. На наступний рівень оцінювання переходять при наявності трьох ствердних відповідей, за які відповідно зараховується три бали. Якщо на нульовому рівні ствердними є відповіді лише на два запитання, рівень володіння навичками оцінюється як нульовий. 

13. Нульовий рівень навичок для всіх категорій життєдіяльності означає, що особа не виявляє ознак розуміння необхідності виконання тих чи інших функцій, а також здатності їх виконувати без сторонньої допомоги і тому потребує значної підтримки фахівця.

Таблиця 4
Шкала оцінки навичок незалежного проживання за основними категоріями

№ п/п
Категорія
Рівень навичок незалежного проживання за категоріями
Характеристика

Відмітка (так/ні)
1.
Управління фінансами/ обізнаність у сфері споживання
Нульовий
□ Відрізняє гроші від папірців.
Розуміє, що гроші заробляють.
Розуміє, що в магазині товари без грошей не дають.
Відрізняє банк від магазину.
Розуміє, у якому магазині, що купують.

Базовий

□ Розуміє вартість монет та паперових грошей.
□ Може здійснити покупки в магазині та порахувати решту.
□ Має уявлення про різницю між „розкішшю” та „необхідністю” у харчуванні, транспорті, одязі, житлі.
□ Знає різницю між „ціною зі знижкою” та „звичайною ціною”.
□ Може визначити спосіб заощадження грошей на покупках.

Задовільний

□ Знає як відкрити банківський рахунок (розрахунковий або ощадний).
□  Знає як зробити та зняти банківський вклад.
□ Може обмежити бюджет на один тиждень (демонструє деяке вміння заощаджувати).
□ Розуміє різницю між нарахованою та фактично отриманою заробітною платою.
□ Може використовувати калькулятор, щоб додавати, віднімати, ділити і множити.

Добрий

□ З допомогою може скласти місячний бюджет, що покриває витрати для самостійного життя.
□ Стійкий до впливів маркетингових кампаній (розпродажів, акцій, дешевих кредитів тощо).
□ Знає як звернутися в банк та отримати виписку з банківського рахунку.
□ Може порівнювати магазини відповідно до цін у них.
□ Знає, як обрізати і використовувати різноманітні акційні купони.

Відмінний

□ Може заощадити та відкласти кошти для непередбачуваних ситуацій, сезонних рахунків і т.д.
□ Розуміє що означають покупки в кредит, відсотки та пеня.
□ Розуміє відрахування із заробітної плати, податки, страхування.
□ Може заповнити коротку форму для податкової декларації.
□ Має регулярну програму заощадження.

2.
Організація харчування
Нульовий
□ Миє руки перед їжею без нагадування.
□ Розуміє, які продукти можна їсти без приготування, а які потрібно обробляти та готувати.
□ Знає, що овочі та фрукти потрібно мити, чистити.
□ Користується столовими приборами такими, як ложка, виделка.
□ Прибирає після себе посуд зі столу.

Базовий

□ Миє руки перед вживанням чи приготуванням їжі.
□ Поводиться належним чином за столом.
□ Може замовити їжу у кафе чи закладі швидкого харчування.
□ Знає про продукти, які рекомендовано вживати для підтримки здорового способу життя.
□ Знає назви кухонного приладдя та те, як його використовувати.

Задовільний
□ Може замовити їжу в ресторані, використовуючи меню.
□ Може приготувати сніданок чи обід на одну людину.
□ Може скласти список необхідних покупок для походу в магазин.
□ Може ефективно і безпечно використовувати кухонне приладдя для приготування їжі (ножі, терки, консервні ножі, картоплечистки тощо).
□ Уміє правильно накрити на стіл.

Добрий

□ Виявляє продукти, які швидко псуються і повинні зберігатися в холодильнику. 
□ Розрізняє ознаки зіпсованої їжі.
□ Уміє дотримуватися інструкцій з приготування консервованих або заморожених продуктів.
□ Уміє купувати продукти для тижневого меню та не перевищувати бюджет на продукти харчування.
□ Уміє здійснити покупки у магазині (обрати товари зі списку покупок та сплатити за них касиру).

Відмінний

□ Готує страви за рецептами.
□ Уміє змінити рецепт, щоб приготувати страву для більшої чи меншої кількості людей.
□ Розуміє, як використовувати дати з терміном придатності товару для запобігання їх псуванню.
□ Уміє планувати щотижневе меню із поживних страв.
□ Розуміє та вміє використовувати ціни для порівняння магазинів.

3.
Зовнішній вигляд, дотримання правил особистої гігієни
Нульовий
□ Одягається з допомогою інших осіб.
□ Користується туалетом і купається з допомогою інших.
□ Миє руки, чистить зуби, розчісує волосся з допомогою.
□ Може поголитися з допомогою (для чоловіків)./ Може з допомогою дотримуватися правил особистої гігієни, у тому числі при менструальному циклі (для жінок).
□ Замінює брудний одяг з нагадуванням/ допомогою.

Базовий

□ Самостійно одягається і взувається відповідно до сезону.
Знає, коли потрібно змінити білизну і брудний одяг.
□ Самостійно купається.
□ Використовує мило, шампунь, дезодорант, крем для гоління, інші засоби з урахуванням статі.
□ Регулярно самостійно чистить зуби.

Задовільний

□ Регулярно приймає душ та миється.
□ Доглядає за волоссям, підтримує його чистим та охайним.
□ Може самостійно скористатися послугами перукарні.
□ Одягається в достатньо чистий одяг.
□ Сушить взуття за потреби.

Добрий

□ Може читати етикетки на одязі та визначити спосіб прання відповідних речей.
□ Може сортувати одяг для прання в пральній машині.
□ Знає вартість та може запланувати в бюджеті гроші для спеціальних процедур з волоссям, нігтями (фарбування, плетіння, манікюр тощо).
□ Може самостійно прасувати одяг.
□ Може пришивати ґудзики і робити дрібний ремонт одягу.

Відмінний

□ Може прати речі руками, виконуючи інструкції на етикетці.
□ Знає, який одяг потрібно одягнути майже для будь-якої події.
□ За потреби може віднести до ательє одяг, для складного ремонту, орієнтується в послугах ательє та цінах.
□ Знає, яка косметика підходить саме йому/їй.
□ Уміє безпечно користуватися побутовою технікою для догляду за власною зовнішністю (феном, електробритвою, електроепілятором тощо).
 

4.
Здоров’я
Нульовий
□ Може сказати, що погано себе почуває.
□ Може показати/сказати, де болить.
□ Знає, що таке ліки і де вони зберігаються і продаються.
□ Не бере ліки без дозволу.
□ Розуміє, що коли захворів, то потрібно звертатися до лікаря.

Базовий

□ Знає, що не можна брати чужі ліки, і не бере їх.
□ Знає, що вживання наркотиків, алкоголю або тютюну шкодить здоров’ю.
□ Знає основи анатомії людини.
□ Знає про методи контрацепції.
□ Знає, як і де отримати невідкладну медичну допомогу.

Задовільний 

□ Може розпізнавати і описувати симптоми застуди, грипу та інших найбільш поширених захворювань.
□ Погоджується пройти медичні процедури на прохання людини, котрій довіряє.  
□ Знає, що робити при незначному порізі, опіку чи занозі.
□ Розуміє ризики вагітності та захворювань, що передаються статевим шляхом.
□ Розуміє ризики зловживання наркотиками і алкоголем.

Добрий

□ Може доглядати за собою під час застуди чи грипу, виміряти собі температуру.
□ Розпізнає/правильно вживає ліки, які продаються без рецептів.
□ Може викликати лікаря або записатися до нього на прийом і дотримуватися лікарських інструкцій.
□ Вміє без нагляду безпечно приймати ліки, що входять до аптечки першої допомоги.
□ Знає методи контролю народжуваності (контрацепції), як їх отримати і запобігти поширенню захворювань, що передаються статевим шляхом.

Відмінний

□ Усвідомлює необхідність здорового харчування, фізичних вправ, правильного харчування та інших профілактичних заходів для здорового способу життя.
□ Може визначити, коли треба звернутися в лікарню за невідкладною допомогою, та коли піти до сімейного лікаря чи в поліклініку.
□ Усвідомлює необхідність повноцінного сну та прогулянок на свіжому повітрі.
□ Знає про заклади планування сім’ї.
□ Знає, що таке належне допологове спостереження.

5.
Утримання помешкання
Нульовий
□ Знає, що потрібно дотримуватися чистоти в помешканні.
□ Відрізняє брудне помешкання від чистого.
□  Може прибрати брудний посуд зі столу.
□ Знає назви основних предметів для прибирання і де вони зберігаються.
□ Може скласти свій одяг з допомогою інших.

Базовий

□ Може мити посуд, використовуючи миючі засоби та гарячу воду.
□ Може поміняти лампочку.
□ Може застелити ліжко.
□ Може самостійно винести сміття.
□ Як правило кладе речі на їхні місця.

Задовільний 

□ Вміє правильно використовувати пилосос і чистити його, чистити туалет та ванну.
□ Може міняти постільну білизну.
□ Знає, як не допустити засмічення раковини і унітазу.
□ Знає, як підмітати і мити підлогу, мити вікна, витирати пил.
□ Знає відповідні миючі засоби для різних видів очищення.

Добрий

□ Знає, як користуватися вантузом для пробивання туалету чи раковини.
□ Може розморожувати холодильник, якщо це необхідно.
□ Знає, як економити енергію і воду.
□ Виконує рутинні та генеральні прибирання, щоб підтримувати будинок в достатньо чистому стані.
□ Правильно використовує ящики і шафи для зберігання речей.

Відмінний

□ Знає, що ремонт повинен виконувати власник будинку і може подати запит щодо проведення ремонтних робіт.
□ Може зробити невеликий побутовий ремонт. 
□ Може поміняти запобіжник або вимикач.
□ Може виміряти вікно для встановлення жалюзі чи штор.
□ Знає, як позбутися тарганів і як не завести шкідників тощо.

6.
Обізнаність у сфері нерухомості
Нульовий
□ Може відрізнити житловий будинок від будинку іншого призначення.
□ Може сказати, в якому будинку проживає (приватний чи багатоквартирний будинок). 
□ Знає людей, з якими проживає в будинку.
□ Знає працівників, які регулярно надають йому/їй послуги для задоволення базових потреб (догляду).
□ Розуміє, до кого звертатися з питаннями про умови проживання.

Базовий

□ Розуміє поняття „здається в оренду”.
□ Знає, як дістатися до аварійного виходу в будівлі.
□ Може правильно написати свою адресу.
□ Розрізняє в межах спільного приміщення, до яких кімнат може входити без дозволу, а до яких має постукати. 
□ Може самостійно без допомоги користуватися ліфтом.

Задовільний

□ Може читати і розуміє оголошення про оренду.
□ Розуміє основні терміни (власне житло, оренда, попросити довідку тощо).
□ Може розрахувати витрати, пов’язані з орендою різного виду житла.
□ Знає правила поведінки з сусідами.
□ Уміє звернутися по допомогу, щоб орендувати житло.

Добрий

□ Може визначити тип житла, що можна орендувати в рамках власного бюджету і відповідає сучасним вимогам щодо житла.
□ Може розрахувати „початковий внесок” (депозити, плати за підключення, застава, оренда - перший місяць, придбання меблів та інших предметів домашнього вжитку).
□ Може заповнити орендну заяву і обговорити її з орендодавцем.
□ Знає, що потрібно оглянути квартиру, щоб переконатися, що господар будинку надав правдиву інформацію про квартиру та сусідів.
□ Розуміє наслідки, якщо права інших мешканців щодо майна чи можливого шуму не дотримуються.

Відмінний

□ Демонструє здатність налагоджувати контакт та спілкуватися з іншими жителями і орендодавцем.
□ Знає, як отримати допомогу, якщо є конфлікт з орендодавцем.
□ Може викликати майстра у сфері комунальних послуг за необхідністю.
□ Уміє враховувати права інших співмешканців при проживанні в орендованій квартирі.
□ Може регулярно сплачувати орендну плату та комунальні платежі

7.
Користування транспортом
Нульовий
□  Знає, що можна пересуватися за допомогою транспорту.
□ Може відрізнити громадський транспорт від приватного, вантажівку від легкового авто.
□  Розрізняє різні види громадського транспорту.
□  Знає, що за проїзд у громадському транспорті потрібно платити.
□ Розуміє важливість дотримання правил дорожнього руху.

Базовий

□ Розуміє важливість безпеки та використовує ремені безпеки при поїздці в авто.
□ Ознайомлений із будь-якими формами доступного громадського транспорту.
□ Знає найближчі зупинки громадського транспорту біля свого будинку.
□  Знає вартість користування кожним видом громадського транспорту.
□ Може самостійно дістатися на громадському транспорті від дому до установи, що відвідує регулярно.

Задовільний

□ Може безпечно їздити на велосипеді.
□ Вміє сплатити вартість поїздки або пред’явити документ про пільговий проїзд.
□ Усвідомлює наслідки водіння без прав та страхування.
□ Знає, як викликати таксі та приблизну вартість поїздки на таксі.
□ Якщо є пояснення, може їздити в громадському транспорті з кількома пересадками.

Добрий

□ Може організувати щоденне пересування транспортом на роботу чи на навчання.
□ Знає, що потрібно зробити, щоб отримати права водія.
□ Знає дорожні знаки.
□ Може полагодити велосипед.
□ Може орієнтуватися по карті.

Відмінний

□ Може скористатися альтернативним маршрутом громадського транспорту у разі, якщо регулярний маршрут не працює.
□ Знає, як здійснювати основне обслуговування автомобіля.
□ Може оцінити вартість утримання та експлуатації автомобіля на місяць / рік, включаючи вклади і страхування.
□ Уміє знайти інформацію про проїзд у громадському транспорті до іншого населеного пункту.
□ Може здійснити проїзд в обидва кінці на міжміському громадському транспорті.

8.
Організація навчального процесу
Нульовий
□ Вміє читати.
□ Розрізняє поняття „один” і „багато” на прикладі конкретних предметів.
□ Може у складі групи проводити певний період часу за трудовою діяльністю (працетерапією) і для виконання роботи готовий освоювати певні трудові операції.
□ Відрізняє робочий час від дозвілля і поводить себе відповідно.
□ Розуміє, що кожен повинен працювати, і що необхідно добре вчитися, щоб працювати.

Базовий

□ Виявляє уподобання у певній сфері трудової діяльності під час групових занять із працетерапії.
□ Виявляє бажання освоювати нові трудові навички під час групових або індивідуальних трудових занять.
□ Розуміє поняття „професія” і виявляє бажання набути певної професії.
□ Має реалістичний погляд на свою майбутню професію.
□ Розуміє, що таке школа, професійне училище, технікум, університет.

Задовільний

□ Може заповнювати форми при вступі на освітні програми.
□ Має загальне уявлення про те, яка освіта необхідна для роботи, яку він/вона хоче виконувати.
□ Може обговорювати освітні/професійні плани з вчителями/консультантами.
□ Знає як дізнатися про умови для вступу на навчальні програми.
□ Має уявлення про те, де зможе працювати після отримання бажаної освіти.

Добрий

□ Знає, як писати конспекти.
□ Розуміє різницю між лекцією та практичним заняттям.
□ Розуміє освітні потреби/навички, необхідні для обраної роботи.
□ Знає вартість навчальних курсів.
□ Розуміє, що таке стипендія і як її отримати.

Відмінний

□ Може вибрати освітній заклад, що підходить для здобуття бажаної професії.
□ Знає, де знайти і як отримати доступ до освіти або професійну підготовку в громаді.
□ Знає, як отримати фінансову допомогу для додаткової освіти.
□ Розуміє перспективи та можливі стандарти життя у відповідності до рівня освіти і спеціалізованих навичок.
□ Розуміє, що повинен про себе турбуватися сам, якщо буде здобувати освіту в іншому місті і готовий до самостійного проживання і самообслуговування.

9.
Навички пошуку роботи
Нульовий
□ Знає, що дорослій людині потрібно працювати, щоб заробляти на життя.
□ Розрізняє різні види діяльності.
□ Розуміє різницю між працетерапією і найманою працею.
□ Усвідомлює, що улюблене заняття може не приносити прибутку.
□ Знає, що на роботі може виникнути потреба робити те, що скажуть, а не те, що хочеш.

Базовий

□ Знає, що зазвичай працюють у робочі дні, а відпочивають у вихідні.
□ Уміє підготуватися до виходу на роботу вранці – вчасно встати, вдягтися, зібрати необхідні речі, замкнути двері.
□ Має відповідне уявлення про типи роботи, доступні для нього/неї.
□ Знає, що за роботу людина отримує відповідну заробітну плату.
□ Знає, на яку роботу і на яку оплату може розраховувати. 

Задовільний

□ Може написати стандартну форму заяви на роботу.
□ Може шукати оголошення про роботу й знаходити відповідні вакансії для себе.
□ Може пройти співбесіду, даючи підходящі відповіді на потенційні запитання.
□ Може домовитися про час для проходження співбесіди.
□ Знає про відповідний одяг для співбесіди.

Добрий

□ Може написати резюме і підготуватися до співбесіди.
□ Може пройти співбесіду.
□ Знає функції Державної служби зайнятості України і може до них звернутися.
□ Знає функції приватних служб зайнятості та розуміє, що вони беруть плату за свої послуги.
□ Може визначити оголошення, розміщені приватними службами зайнятості.

Відмінний

□  Має резюме.
□ Вміє реалістично зважувати переваги однієї роботи над іншою.
□ Розуміє прояви дискримінації на роботі і те, де шукати допомогу в таких випадках.
□ Може реалістично оцінити свою здатність виконувати посадові обов’язки після ознайомлення з ними.
□ Знає, до кого звернутися за консультацією у випадку, якщо необхідно вибрати одну роботу із декількох вакансій і проаналізувати ризики.

10.
Організація роботи (зайнятості)
Нульовий
□ Знає, що потрібно ходити на роботу/у трудові майстерні регулярно.
□ Знає, що на роботі/трудовій майстерні працюють люди в колективі.
□ Може виконувати роботи/завдання з постійним супроводом, наглядом.
□ Потребує частих змін видів діяльності протягом робочого часу.
□ Потребує частих відпочинків протягом робочого часу.

Базовий

□ Одягається на роботу належним чином.
□ Уміє розрахувати час, щоб дістатися до роботи вчасно.
□ Вчасно звітує про виконану роботу.
□ Знає свої посадові обов’язки і те, як виконувати завдання на роботі.
□ Знає, як зв’язатися з роботодавцем, коли не може вийти на роботу.

Задовільний

□ Уміє відповідно спілкуватися на роботі.
□ Уміє відрізняти робочі стосунки від приватних, розуміє робочу ієрархію і дисципліну.
□ Знає, як отримати розрахунковий листок.
□ Знає, через яку поведінку його/її буде одразу звільнено.
□ Знає, як звернутися по допомогу під час проблем на роботі.

Добрий

□ Знає, коли має право на лікарняний, відпустку, або особистий час.
□ Знає, яка процедура подання та розгляду скарг.
□ Знає, що потрібно зробити, щоб отримати підвищення.
□ Знає, де і коли не можна говорити з колегами.
□ Знає, як упоратися з гнівом, у випадку, коли гнів направлений на керівника, колег або клієнтів.

Відмінний

□ Може справлятися з гнівом у більшості випадків.
□ Знає „неписані правила” компанії і може виконувати їх.
□ Знає, як просити про підвищення або збільшення заробітної плати.
□ Знає, що потрібно зробити, щоб мати право на просування по службі.
□ Знає законні права працівника.

11.
Дотримання правил безпеки та поведінки при надзвичайних ситуаціях
Нульовий
□ Знає про типові небезпечні ситуації і про їх наслідки.
□ Знає про необхідність звернутися по допомогу у цих ситуаціях.
□ Знає, що у небезпечну ситуацію можуть потрапити і близькі люди, яким потрібна буде допомога.
□ Розрізняє звукові та візуальні сигнали небезпеки. 
□ Виконує інструкції доглядальника або професійного рятувальника у разі небезпечної ситуації.

Базовий

□ Знає функції поліції, швидкої допомоги та пожежної, а також номери телефонів, за якими можна викликати кожну із служб.
□ Знає, що несправні прилади можуть призвести до пожежі.
□ Знає правильний спосіб утилізації недопалків, якщо палить.
□ Вміє закривати і відкривати двері та вікна.
□ Розуміє, що таке пожежна сигналізація і які дії повинні бути при її спрацюванні.

Задовільний

□ Розуміє основні протипожежні заходи.
□ Знає,  як правильно евакуюватися у разі пожежі.
□ Може розпізнати запах витоку газу.
□ Знає, що робити, і кому дзвонити, якщо він / вона почули запах витоку газу.
□ Дотримується правил дорожнього руху.

Добрий

□ Знає правила купання у водоймі та дотримується їх.
□ Знає, як правильно зберігати миючі засоби.
□ Дотримується правил безпеки при побутовому використанні миючих засобів та електроприладів.
□ Може, як правило, визначити, коли потрібна професійна медична допомога, допомога пожежників, поліції.
□ Знає, як користуватися вогнегасником.

Відмінний

□ Уміє плавати.
□ Знає і застосовує на практиці застережні заходи для орієнтації у місті або на місцевості.
□ Чітко виконує правила спілкування з незнайомцями, не ініціює контактів з незнайомими людьми.
□ Уміє безпечно користуватися газовою плитою.
□ Знає, що робити, коли зупинився ліфт.


12.
Знання ресурсів громади
Нульовий

□ Знає, що існують магазини, школи, поліклініки, лікарні тощо, куди звертаються люди.
□ Знає, що в певних установах потрібно платити за послуги.
□ Знає, де розташований найближчий супермаркет або торговий центр.
□ Знає про існування парків, кафе, кінотеатрів тощо для проведення дозвілля та відпочинку.
□ Може назвати по іменах своїх сусідів.

Базовий

□ Знає, як отримати потрібну інформацію по телефону.
□ Може подзвонити найближчим родичам чи знайомим для вирішення певних проблем.
□ Знає, до кого звернутися у випадку поранення або хвороби.
□ Знає, як отримати доступ до їжі та притулку в екстрених ситуаціях.
□ Знає, як користуватися посвідченням для безоплатного проїзду в транспорті, пільгового придбання їжі, отримання знижок в певних торгових мережах.

Задовільний

□ Знає, де знаходиться районне управління соціального захисту і питання, за якими можна туди звернутися.
□ Знає ті установи соціальної інфраструктури, де послуги надаються безоплатно.
□ Може використовувати довідники, щоб отримати інформацію.
Знає місцезнаходження найближчої недержавної організації.
□ Знає розташування найближчого поштового відділення та як користуватися його послугами.

Добрий

Знає, до кого звернутися, якщо є проблеми з отриманням комунальних послуг.
□ Знає, де і як вирішуються питання щодо військового обліку.
Знає, до якої релігійної громади може звернутися по допомогу.
Знає „спеціалізовані” ресурси в громаді: консультування щодо психічного здоров'я, консультування як споживача, клініки щодо репродуктивного та сексуального здоров’я, офіси допомоги людям з інвалідністю, контроль за тваринами, місця масового відпочинку тощо.
Розуміє важливість проведення благодійних акцій і з готовністю бере в них участь.

Відмінний

Знає, хто обраний владним представником (депутатом) від територіальної громади і як до нього звернутися по допомогу.
Має абонентний квиток для відвідання спортивного клубу або басейну.
Знає, де знаходяться спеціалізовані громадські організації, в яких можна отримати допомогу.
Знає, від яких благодійних програм можна отримати допомогу і яким чином (харчування, одяг, волонтерська допомога тощо).
Має постійних друзів, родичів, приятелів, які регулярно надають психологічну підтримку та практичну допомогу у вирішенні певних життєвих ситуацій.

13.
Міжособистісні відносини
Нульовий
□ Відрізняє чужих людей від близького оточення.
Дивиться в очі іншій людині та потискає руку, якщо інша людина це пропонує.
□ Виявляє інтерес до людей навколо себе, спостерігає за ними.
□ Демонструє адекватні мімічні реакції.
□ Адекватно коментує  картинки про стосунки між людьми та їх взаємодію.

Базовий

Може реагувати на звернення та відповідати на прості запитання.
Може визначити одного друга.
Може недовго поговорити з іншою людиною (обличчя в обличчя).
Спілкується принаймні з однією людиною на тиждень.
□ Розрізняє сімейні стосунки від приятельських і виробничих (ділових).

Задовільний 

□ Може представитися, в тому числі попросивши інших представити себе.
□ Розуміє межі спілкування, не завдає шкоди іншим людям.
□ Може звернутися по допомогу.
□ Може пояснити власні почуття.
□ Може визначити стосунки, які можуть бути шкідливі або небезпечні.

Добрий

Може визначити свої  сильні сторони і потреби (з допомогою, якщо необхідно).
Бере активну участь у роботі громадської організації.
Знає, де можна отримати допомогу, якщо сам не в змозі вирішити міжособистісні конфлікти.
Утримується від фізичного насильства як засобу вирішення міжособистісних конфліктів.
Знає, як сказати „ні” тому, хто намагався переконати його / її зробити щось неправильне, уникає стосунків, які ображають чи несуть небезпеку.

Відмінний  

□ Визначає та висловлює гнів або інші сильні почуття належним чином, проговорює проблеми.
□ Може розробити реалістичний план з відповідними кроками для досягнення цілей і виконати його з чиєюсь допомогою.
□ Може передбачити, з обмеженою участю інших, які наслідки можуть бути пов’язані з різними варіантами поведінки.
□ Знає, як висловити людині свою повагу та подяку.
□ Може описати зв’язок між діями і наслідками.

14.
Обізнаність у юридичній сфері
Нульовий
□ Може назвати своє ім’я та прізвище.
□ Може назвати імена своїх опікунів/доглядальників.
□ Відрізняє власні речі від чужих.
□ Знає назву та розташування базової установи соціального захисту, освіти чи забезпечення денної зайнятості, яку регулярно відвідує.
□ За відсутності матері /доглядальника знає, до кого звернутися по допомогу.

Базовий

□ Має номер телефону особи, якій може подзвонити при певних життєвих негараздах.
□ Розуміє, які дії порушують закон та які будуть наслідки від такої поведінки.
□ Знає, хто такий поліцейський, юрист, нотаріус.
□ Знає свої основні права.
□ Може висловити правильне припущення про дії інших осіб, які порушують його/її права.

Задовільний 

□ Знає особисті права, якщо його/її заарештовано, а також функції адвоката в цій ситуації.
□ Знає дозволений вік для покупки алкоголю і тютюнових виробів.
□ Розуміє значення поняття „повноліття” в юридичних термінах (те, що можна робити, а що не можна робити).
□ Вміє читати договори і розуміє їх значення.
□ Знає, як і де зареєструватися, щоб голосувати.

Добрий

□ Усвідомлює потребу в юридичній допомозі при підписанні будь-якої угоди.
□ Розуміє, що є  безкоштовні юридичні послуги і в яких випадках доцільно звертатися по юридичну допомогу.
□ Знає, де і яким чином можна отримати безкоштовну юридичну допомогу.
□ Розуміє наслідки підписання контракту або договору оренди.
□ Має уявлення про штрафи за різні види проступків та злочинів.

Відмінний

□ Показує себе хорошим громадянином і розуміє права і обов’язки громадянина.
□ Виконує обов’язки волонтера у своїй громаді.
□ Зареєстрований для голосування.
□ Знає, куди йти голосувати.
□ Знає різницю між „кримінальний злочин”, „проступком” і „порушення”.


Таблиця 5. 
Додаток 2
до Державного стандарту підтриманого проживання осіб похилого віку та інвалідів
(пункт  2 розділу ІV)

Індивідуальний план
надання соціальної послуги підтриманого проживання осіб похилого віку та інвалідів*

Інформація про отримувача соціальної послуги:

Прізвище, ім’я, по батькові: ___________________________________________

Вік: _______________________________________________________________

Стать: _____________________________________________________________

Сімейний стан: _____________________________________________________

Ступінь індивідуальної потреби у наданні соціальної послуги:______________
___________________________________________________________________

Дата звернення:____________________________________________________

Надавач соціальної послуги, відповідальний за організацію та надання соціальної послуги:__________________________________________________

Потреба у залученні інших фахівців, підприємств, установ, організацій, закладів незалежно від форми власності:________________________________
___________________________________________________________________

Послуга
Заходи, що складають зміст послуги
Ресурси (обладнання, інвентар, розхідні матеріали)
Періодичність і строк (термін) виконання
Виконавці
Підтримане проживання
1.                                  




2.                                  




3.                                  




4.                                  



Моніторинг виконання індивідуального плану / поточне оцінювання результатів, перегляд індивідуального плану (дата проведення, підпис)



Надавач послуги:_____________________________       ___________________
                                                       (П. І. Б.)                                          (підпис)

Отримувач послуги:___________________________         _________________
                                                       (П. І. Б.)                                          (підпис)

____________________
* Персональні дані використовуються з метою надання соціальної послуги підтриманого проживання осіб похилого віку та інвалідів та захищаються і обробляються відповідно до вимог Закону України „Про захист персональних даних”.



Додаток 3
до Державного стандарту підтриманого проживання осіб похилого віку та інвалідів
(пункт 1 розділу VIII)

ОСНОВНІ ЗАХОДИ,
що складають зміст соціальної послуги підтриманого проживання осіб похилого віку та інвалідів, форми роботи та орієнтований час для їх виконання

з/п
Назва заходу
Форма роботи (І/Гр.)*

Періодичність, орієнтовний час виконання
(хв., середній показник)**
Нормативи
1.
Надання місця для проживання
1.1.
Забезпечення ліжко-місцем
І
постійно

1.2.
Створення соціально-побутових умов для проживання (забезпечення твердим інвентарем, посудом, комплектом постільної білизни)
І
постійно
Відповідно до наказу Мінсоцполітики від 19.08.2015 № 857 „Про затвердження Мінімальних норм забезпечення предметами, матеріалами та інвентарем громадян похилого віку, інвалідів та дітей-інвалідів в інтернатних установах та територіальних центрах соціального обслуговування (надання соціальних послуг) системи соціального захисту населення” зареєстрованого в Мін’юсті 04.09.2015 за № 1068/27513.           

2.
Навчання, розвиток та підтримка навичок самостійного проживання: проведення навчальних занять з різноманітної тематики
І/Гр.
60/180
щоденно (за винятком вихідних та святкових днів)


3.
Допомога в організації розпорядку дня
3.1.
Контроль за дотриманням отримувачами послуг розпорядку дня

Гр.


3.2.
Організація вечірнього відпочинку (перегляд телепрограм, читання книг, спільні ігри тощо)
Гр.
60/90
за потреби згідно з індивідуальним планом/графіком

3.3.
Організація екскурсій, виїздів на природу, релігійних та обрядових заходів.
Гр.
240-300
1 раз на місяць


3.4.
Організація дозвілля у вихідні дні та у період відпусток.
Гр.


4.
Організація медичного патронажу
4.1.
Контроль за прийомом ліків за призначенням лікаря
І
за потреби згідно з індивідуальним планом/графіком

4.2.
Спостереження за станом здоров’я отримувача соціальної послуги відповідно до медичних показань та рекомендацій лікаря
І
за потреби згідно з індивідуальним планом/графіком

4.3.
Спрямування до відповідного закладу  охорони  здоров’я
за   місцем   проживання  (за потреби)
І
15
за потреби згідно з індивідуальним планом/графіком

5.
Допомога у веденні домашнього господарства
5.1.
Сприяння у закупівлі продуктів харчування, ліків та інших товарів
І
45
за потреби згідно з індивідуальним планом/графіком

5.2.
Допомога у приготуванні їжі
І/Гр
90/120
за потреби згідно з індивідуальним планом/графіком

5.3.
Прибирання, прання
Гр
45
за потреби згідно з індивідуальним планом/графіком

6.
Представництво інтересів
6.1.
Допомога в оформленні або відновленні документів
І
30
за потреби згідно з індивідуальним планом/графіком
Наказ МВС України від 22 листопада 2012 року № 1077 „Про затвердження Порядку реєстрації місця проживання та місця перебування фізичних осіб в Україні та зразків необхідних для цього документів”, зареєстрований у Мін’юсті України 18 грудня 2012 року за № 2109/22421
6.2.
Сприяння в реєстрації місця проживання або перебування
І
30
за потреби згідно з індивідуальним планом/графіком

МВС України від 13 квітня 2012 року № 320 „Про затвердження Порядку оформлення і видачі паспорта громадянина України”, зареєстрований у Мін’юсті України 02 липня 2012 року за № 1089/21401
7.
Допомога в організації взаємодії з іншими фахівцями та службами
7.1.
Допомога у написанні заяв, скарг, веденні переговорів  з питань отримання соціальних та інших послуг

І
45
за потреби згідно з індивідуальним планом/графіком

8.
Надання інформації з питань соціального захисту населення
8.1.
Проведення лекцій, бесід тощо з питань соціального захисту населення
Гр
60 за потреби згідно індивідуального плану/графіку

8.2.
Підтримка в організації консультування отримувача соціальної послуги з питань соціального захисту населення

І
45 за потреби згідно індивідуального плану/графіку

9.
Допомога в отриманні безоплатної правової допомоги:
консультування щодо отримання правової допомоги через центри безоплатної правової допомоги
І
45 за потреби згідно індивідуального плану/графіку


__________________
* І – індивідуальна форма роботи
   Гр. – групова форма роботи
**  час, необхідний для виконання заходів по наданню соціальної послуги подано орієнтовно (як середній показник), він може відрізнятися з огляду на ступінь індивідуальної потреби отримувача соціальної послуги.





Додаток 4
до Державного стандарту
підтриманого проживання осіб похилого віку та інвалідів
(пункт 1 розділу X)


ОСНОВНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ
до приміщення для здійснення заходів із надання соціальної послуги підтриманого проживання осіб похилого віку та інвалідів

Соціальна послуга підтриманого проживання осіб похилого віку та інвалідів надається в окремому приміщенні (окремій квартирі чи будинку), що може перебувати у державній, комунальній або приватній власності, для забезпечення самостійного проживання отримувача / групи отримувачів соціальної послуги.
У разі якщо соціальна послуга підтриманого проживання надається на базі суб’єкта, що надає соціальну послугу стаціонарного догляду, надання цих послуг організовується у різних будівлях / приміщеннях.
За відсутності таких ресурсів соціальна послуга підтриманого проживання може бути організована на окремому поверсі, в окремому крилі тощо суб’єкта, що надає соціальну послугу стаціонарного догляду.

2. Соціальна послуга також може бути організована в приміщенні, що перебуває у власності отримувача соціальної послуги.
При цьому для оптимізації вартості соціальної послуги підтриманого проживання частина приміщення (квартири, будинку) може відповідно до законодавства передаватися (в оренду, позику, довгострокове користування) суб’єкту, що надає соціальну послугу, для поселення до нього інших отримувачів соціальної послуги, які не є власниками цього приміщення.
Така організація надання соціальної послуги можлива лише за умови отримання інформованої письмової згоди власника приміщення, отримувача послуги.

3. Приміщення для надання соціальної послуги повинно:
- містити: окремі спальні кімнати, розраховані для 1-2 осіб, вітальню, кухню, передпокій, ванну кімнату та туалет;
- бути обладнане засобами зв’язку;
- передбачати місце для надавача соціальної послуги (чергового соціального робітника), який надає соціальну послугу.

4. Приміщення для проживання мають відповідати вимогам універсального дизайну та мати наявні засоби, необхідні для забезпечення нормальної життєдіяльності отримувачів соціальної послуги, включаючи: відповідно обладнану кухню, яка передбачає можливість приготування їжі одночасно кількома особами; кімнати господарського призначення (приміщення для зберігання запасів їжі та господарського інвентарю) та відповідне обладнання (пральна машина, плита для приготування їжі, холодильник, телевізор, праска тощо).


Додаток 5
до Державного стандарту
підтриманого проживання осіб похилого віку та інвалідів
(пункт 1 розділу XV )

ПОКАЗНИКИ ЯКОСТІ
соціальної послуги підтриманого проживання осіб похилого віку та інвалідів

1. Кількісні показники:
кількість скарг та результати їх розгляду (у розрахунку на 30 отримувачів соціальної послуги);
кількість подяк (у розрахунку на 30 отримувачів соціальної послуги);
чисельність отримувачів соціальної послуги, у яких відбулося покращення емоційного, психологічного, фізичного стану;
кількість задоволених звернень про отримання соціальної послуги (% від загальної кількості звернень);
чисельність працівників, які мають відповідну освіту (%);
чисельність працівників, які підвищили рівень кваліфікації (%);
періодичність здійснення моніторингу якості надання соціальної послуги;
відповідність установлених показників якості (встановлюється шляхом здійснення моніторингу).

2. Якісні показники:

1) адресність та індивідуальний підхід:
критерії оцінювання:
наявність визначення індивідуальних потреб отримувача соціальної послуги;
співвідношення чисельності звернень за отриманням соціальної послуги та чисельності обслугованих отримувачів соціальної послуги;
наявність індивідуального плану надання соціальної послуги, що відповідає визначеним індивідуальним потребам отримувача соціальної послуги;
забезпечення перегляду індивідуального плану надання соціальної послуги (за потреби);

2) результативність:
критерії оцінювання:
рівень задоволеності соціальною послугою (за оцінками отримувачів соціальної послуги);
покращення емоційного, психологічного, фізичного стану отримувачів, позитивні зміни у стані отримувача соціальної послуги у процесі її надання порівняно з періодом, коли соціальна послуга не надавалась;
проведення внутрішнього та зовнішнього моніторингу якості надання соціальної послуги;

3) своєчасність:
критерії оцінювання:
прийняття рішення щодо надання соціальної послуги, визначення індивідуальних потреб отримувача соціальної послуги, підготовка індивідуального плану надання соціальної послуги у встановлений строк;
складання та підписання договору про надання соціальної послуги;
відповідність строків та термінів надання соціальної послуги зазначеним у індивідуальному плані надання соціальної послуги;

4) доступність та відкритість:
критерії оцінювання:
наявність приміщень, що відповідають вимогам, визначеним цим державним стандартом;
наявність оформлених стендів з інформацією для отримувачів соціальної послуги про порядок надання, умови та зміст соціальної послуги;
наявність копій довідника, буклетів та інших витратних матеріалів, газетних статей, записів радіо- та телепрограм щодо надання соціальної послуги;

5) повага до гідності отримувача соціальної послуги:
критерії оцінювання:
відгуки отримувачів соціальної послуги щодо ставлення до них надавачів соціальної послуги;
повага до гідності отримувачів соціальної послуги та недопущення негуманних і дискримінаційних дій щодо них;
наявність оформлених стендів із зазначенням інформації про правозахисні організації, порядок подання та розгляду скарг;
наявність у договорі про надання соціальної послуги положень щодо дотримання принципу конфіденційності;

6) професійність:
критерії оцінювання:
штатний розпис сформовано відповідно до законодавства та з урахуванням спеціалізації суб’єкта, що надає соціальну послугу;
наявність затверджених посадових інструкцій;
розроблена програма стажування для надавачів соціальної послуги;
розроблені графіки проведення: навчання, підвищення кваліфікації та атестації соціальних працівників;
наявність документів про освіту (державного зразка) працівників суб’єкта, що надає соціальну послугу;
наявність особистих медичних книжок надавачів соціальної послуги та проходження обов’язкових медичних оглядів;
графік проведення робочих нарад з питання законодавства у сфері надання соціальних послуг;
наявність обладнання, інвентарю, витратних матеріалів, робочого одягу тощо, необхідних для надання соціальної послуги.


Начальник Управління
у справах людей похилого віку
та надання соціальних послуг



О. Суліма



http://www.mlsp.gov.ua/

Немає коментарів:

Дописати коментар