Чортківчанин до Яценюка: “Чому Ви нам збрехали?” або за що ми маємо затягувати паски міцніше?

Маю намір говорити про діючий в нашій державі захист людей знедолених, малозабезпечених – інвалідів всіх категорій, воїнів-«афганців», постраждалих від аварії на чАЕС, учасників воєнних конфліктів, в тому числі й не визнаних відповідним статусом досі, дітей війни і т. д. Захист істинний і вдаваний.

Пригадаймо, як головний урядовець країни, виступаючи у 2012 році на передвиборному мітингу в Чорткові, пообіцяв, що всі судові рішення по справах «чорнобильців» будуть виконані в повному обсязі.

Але й досі уряд нічого не зробив, діє славнозвісна постанова 1210 Азарова – щодо соціального захисту громадян, постраждалих внаслідок чорнобильської катастрофи, дітей війни та інших незахищених верств населення.

Під якою лупою дивляться на пенсії, що ми отримуємо, наші урядовці, невідомо: їм вони видаються з багатьма нулями або зі зміною цифр попереду.

У нас в Західній Україні немає високих пенсій. Це у схід- них областях були високі зарплати, тому, може, й вищі пенсії. Можливо, хтось і має пенсію в сумі 30 тис. грн., не знаю, не бачив. А от у нас найвища – 2,5 тисячі – це у «чорнобильців» І категорії, інвалідів ІІ групи. Отаке життя.

Постає запитання: чи народ єдиний з нашими керівниками, чи ні? Народ і армія – єдині, прості люди, громади церков, які наколядували гроші, віддають на потреби АТО. З метою підтримати армію і матеріально, й морально.

А де ж уряд? Якщо він справно звітує про ті кошти, на які закуплено до потреби армії, то чому ж армія гола-боса? І хто відповість за смерті молодих людей? Вже давно можна би було пере могти сепаратистів-терористів і російських бандитів, але ж у нашого керівництва немає ніякого плану дій, бо він ніде не оприлюднений.

Тепер щодо простих людей. Настала нова хвиля мобілізації до війська. Йтимуть господарі, які утримували сім`ї, допомагали старим батькам. А як же буде тепер, хто їм до- поможе? Місцеві органи влади і так бідні. Те, що уряд дає їм повноваження, це тільки слова, а дій не буде ніяких. Бо на місцях жодні підприємства не працюють, добре, що функціонує хоч сільське господарство, щоб ми мали хліб і до хліба.

А ось одежу купуємо з гуманітарної допомоги. Де наші фабрики, заводи, щоб могли все це випускати, чому виробництво все падає й падає? Ось в чому треба шукати причини, а не в людях.

І не казати нам: «Затягуйте паски міцніше».

Як наші діти, теж «чорнобильці», будуть оздоровлюватися цьогоріч і наступних років? Ви ж, пане Прем`єре, казали, що не зачіпатимете цих зон (четверту), у 2012 році, на мітингу в Чорткові. А вийшло, що слова розходяться з ділами.

Ми не вимагаємо від вас високих чи надвисоких пенсій. Але дайте пенсії, які прийняті законом, Верховною Радою, а не постановою попереднього уряду. Ви ніяких реформ не робите – тільки все слова, а дій не видно ніяких.

Залишили путівки тільки першій категорії «чорнобильців». Ліквідовано допомогу на харчування ІV категорії. Цікаво, де батьки візьмуть гроші на харчування дітей у школах чи дитячих садках, якщо в сім`ї двоє чи більше дітей і один працює, утримує сім`ю, та ще й його заберуть до війська? У що дитину вдягнути і нагодувати?

Тепер ще й наш Прем`єр пообіцяв підвищення цін на газ. Тож нам доведеться більше за половину своїх пенсій і зарплат віддавати за комунальні послуги. Як жити далі?

Ціни ростуть, мов гриби, а індексації тих же зарплат чи пенсій – жодної. І щодо розміру квартир, будинків – для чого робити таку різницю? Що, ми маємо переходити жити до курників, аби не платити за зайву площу? Маємо ставати ще бідніші? А багатші скуповуватимуть нашу нерухомість, за яку ми неспроможні заплатити?

І чому ви, шановні високопосадовці, розпускаєте тепер чутки, що олігархи, мовляв, – вже не олігархи: що Ахметов – то не олігарх, Тарута – не мільярдер? Кого вводите в оману?

Нинішній уряд продовжує дії попереднього уряду. Ніяких нових постанов. Ще й ситуація погіршується. А всі відсилки – на війну.

Ви війною, шановні, не прикривайтеся, не можна цього робити. Президент сказав, що ми кожного дня ви- трачаємо 100 млн. грн. на армію. То ж скільки треба грошей на рік? Виходить, 36 млрд. грн. А до бюджету на ці потреби закладено цілих 90 млрд. Куди підуть інші гроші?

А сьогодні солдати приходять у відпустку – не мають ні бронежилетів, ні берців, ні теплої одежі – нічого. То що ж держава дає?

Народ одягає-годує, волонтери. Так, у нас є «паркетні» генерали, які не були на фронті і не знають потреб військових, не відають, що там робиться.

Повторюся знову: хто нестиме відповідальність за загиблих, яким не можна відкривати вогонь, а чекати, поки російський солдат вистрілить, щоб аж потім стріляти у відповідь? Війну війною у нас ніхто не називає…

Чому ми маємо купувати вугілля в Росії – свого ворога? Чому не використовуємо високоякісне вугілля Львівсько- Волинського басейну? Вагони переповнені паливом, але їх куди потрібно не пускають. І чому хочуть закривати шахти Львівсько-Волинського басейну? Щоб люди не мали роботи і були озлоблені?

Хто веде війну проти свого народу? Комусь, звісно, це вигідно, це – корупція. А на словах ведемо з нею боротьбу.

Ще одне «чому». Платимо ПДВ на весь товар: газ, елек- троенергію і т. д. Кого фінансуємо зі своїх пенсій та зарплат? Теж запитання риторичне.

І органи місцевої влади не можуть нічого зробити, доки у «верхах» не схаменуться, не повернуться лицем до людей, а не спиною. І доки не виконуватимуться закони, а не постанови.

Якщо ж так триватиме й далі, якщо нинішні можновладці не навчаться хоч не любити, то поважати свій народ, цікаво, де, в яких то вже країнах вони збираються переховуватись від сплеску його гніву?

Олексій ОМЕЛЬЧУК, ВО «Свобода”

5 коментарів:


  1. ПІДТРИМУЮ ВСЕ СКАЗАНЕ.

    ВідповістиВидалити
  2. ВІКТОР ПОЗНІК29 січ. 2015 р., 12:16:00

    ЧОРТКІВ-ВСІ 4 КАТЕГОРІЯ......

    ВідповістиВидалити
  3. Найшли кому вірить. Коли він те обіцяв, то був у БЮТ, а зараз він Народний фронт. Чому міняє партії-щоби невиконувати обіцянки. А до БЮТ був Фронт змін, тоже щось обіцяв. Не розумію чому люди віддали за партію Народний фронт, якій місяць і в яку набігли всі невігласи 22% голосів???? Хіба не видно було що за більш ніж півроку нічого не зробив. За що голосували те і маємо, як то кажуть, бачили очі що купували, а тепер їжте хоч повилазьте.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Цікаво, чи вони б усе те сказали, коли б у Чортківському районі не ліквідували 4-ту "чорнобильську" зону. Комусь добре обірвалось. А усі інваліди із району хочуть 6-8-10. І їх там більше, ніж в деякій області...

      Видалити
  4. ПІДТРИМУЮ ВИСЛІВ АНОНІМА,ЯКИЙ ГОВОРИТЬ ЧИСТУ ПРАВДУ,ЩО ДІЙСНО ТРЕБА РОБИТИ,БО ВІД ЦІЄЇ ВЛАДИ ЖДАТИ ЩОСЬ КОРИСНЕ-ЦЕ АБСУРД.ВОНИ ДУМАЮТЬ ТІЛЬКИ ПРО СВОЄ І СВОЇ СІМ"Ї. БЕРЕМО ОСТАННЄ- ЗНЯТТЯ ПІЛЬГ ЗНЕДОЛЕНОМУ НАСЕЛЕННЮ.А СОБІ- ЗАЛИШИЛИ.ХІБА ЦЕ СПРАВЕДЛИВО? ЗАРПЛАТА ДЕПУТАТА-6000 ТИСЯЧ ГРИВНІВ,А МИ ЖИВЕМО ЗА 1000 ГРИВНІВ,АБО І ЩЕ МЕНШЕ.Я НЕГОВОРЮ ПРО ЇХНІЙ БІЗНЕС РАЗОМ ІЗ ПРЕЗИДЕНТОМ. НІ! ТАК ДАЛІ ЖИТИ НЕМОЖЛИВО!!! ОСТАННЯ СТРОЧКА,ЯКУ НАПИСАВ АНОНІМ-СПРАВЕДЛИВА. Я ГОЛОСУЮ ЗА НЕЇ!!!

    ВідповістиВидалити