Харківські чорнобильці просять Центральну Раду ВГОІ "Союз Чорнобиль України" підтримати їх ініціативу

27 травня 2014 року, на засіданні ради Харківської обласної організації ВГОІ "Союз Чорнобиль України", було прийнято рішення звернутися після інавгурації до обраного Президента України з проханням вирішення чорнобильським проблем.

У зв'язку з цим Харківська облорганізація просить Центральну Раду ВГОІ "Союз Чорнобиль України" підтримати цю ініціативу та пропонує проект такого звернення.



ПРОЕКТ

Президенту України
Порошенко П.О.

Високоповажний пане Президенте!

Перш за все дозвольте від чорнобильців України сердечно поздоровити Вас з обранням на високу державну посаду Президента України.

Ми з великою надією на покращення життя сприйняли Ваш виступ під час церемонії інаугурації, яка відбулась 07.06 2014 року.

В вашій промові зазначено « Україна має все необхідне, щоб забезпечити людям європейський добробут».

Чорнобильці України чекають на поліпшення свого існування майже 30 років.

26 квітня  2016 року,  виповнюється 30 років аварії на Чорнобильській атомній станції. Катастрофа планетарного рівня була ліквідована за рахунок героїчних зусиль, ціною життя та втраченого здоров’я майже 600 тисяч наших співвітчизників.

Серед чорнобильців України близько 130 тисяч інвалідів.

На сьогоднішній день у нашій країні нараховується 2 млн 300 тисяч громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

У свій час уся Європа, та не тільки Європа, а й увесь світ, називали чорнобильців героями, які врятували нашу планету від ядерної катастрофи.

Чорнобильці усієї країни займають активну життєву позицію. Серед нас  – керівники господарських структур, депутати місцевих рад, багато займаються суспільно-політичною діяльністю, очолюють громадські організації.

Абсолютна більшість чорнобильців – це патріотично налаштовані громадяни України.

Сьогодні, як і завжди,  чорнобильці підтримують бачення більшості громадян України стосовно збереження суверенітету, національної та територіальної цілісності України.

Ми  також маємо думку, що всі життєві проблеми  потрібно вирішувати на законодавчому рівні, за рахунок напрацювання законів України, які б відповідали суспільно-політичним вимогам народу України та віддзеркалювали вимоги Конституції України – нашого Основного Закону.

Безумовно, і що такий важливий для чорнобильців та суспільства Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» не є виключенням з цього. Цей Закон регулює соціальний захист учасників ліквідації аварії і постраждалих від Чорнобильської катастрофи.

На жаль, сьогодні існує низка болючих проблем, вирішення яких знаходиться в площині соціального захисту та пенсійного забезпечення.

За останні 20 років до зазначеного вище Закону більш ніж 40 разів вносилися зміни, і в більшості – не задля покращення соціального захисту чорнобильців.

Високі державні структури, які були при владі в різні роки, зміна яких відбувається, на жаль, частіше ніж виконання соціальних обіцянок, давали письмові та усні обіцянки щодо вирішень цих проблем, але вони залишаються невирішеними й до цього дня.

Серед них такі гострі й болючі як:

 - пенсійне забезпечення солдат строкової служби;

 - пенсійне забезпечення і соціальний захист вдів чорнобильців;

 - соціальні питання дітей-чорнобильців після досягнення ними 18-річного віку;

 - медичне та санаторно-курортне лікування;

 - забезпечення житлом чорнобильських сімей.

Найбільш гостро стоїть питання пенсійного забезпечення інвалідів-чорнобильців.

Чорнобильці області та України категорично не згодні із тим, що підпунктом 15 пункту 28 розділу ІІ Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» з 01 січня 2008 року Верховна Рада України змінила механізм нарахування та призначення пенсії, що був передбачений частиною 4 статті 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Рішенням Конституційного Суду України від 22 травня 2008 року № 10-рп/2008 положення пункту 28 розділу ІІ Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» визнано такими, що не відповідають Конституції України (є

 неконституційними). Та незважаючи на те, що положення зазначеного Закону України втрачають чинність з дня ухвалення Конституційним Судом

України цього рішення, неконституційні норми продовжували діяти й діють до цього часу.

Таке становище вимусило чорнобильців упродовж 2008-2011 років звертатись до судових інстанцій щодо перегляду розміру їх пенсій за нормою вищезазначеного Закону. Є тисячі рішень судів на користь чорнобильців, але з жовтня 2011 року їх виконання призупинено, що є грубим порушенням Конституції України, законів України, а також норм міжнародного права.

Ми вважаємо, що керівництво держави, все суспільство України, вся Європа, весь світ спільно повинні найближчим часом зробити все можливе, щоб пенсії  героїв-чорнобильців були достатніми, лікування — високоефективним, а сім’ї ліквідаторів нарешті отримали необхідне житло.

Просимо Вас, пане Президент, терміново доручити уряду України та Верховній Раді України при формуванні Державного бюджету України на 2015 рік врахувати в повному обсязі наші законні вимоги, які роками знаходяться на полицях високоповажних Державних структур.

Маємо надію, що найближчим часом будуть розроблені дієві заходи, які дозволять протягом цього та наступного років вийти на 100% вирішення питань соціального захисту і, перше за все, пенсійного забезпечення постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

За здалегідь вдячні за порозуміння, та з надією вирішення наших законних соціальних проблем.

За дорученням
Центральної ради ВГОІ «Союз Чорнобиль України»
Тво Президента ВГОІ  «Союз Чорнобиль України»                                           Березін В.О.

За матеріалами

4 коментарі:

  1. Високоповажний пане Президенте!
    Перш за все дозвольте....
    Ми з великою надією ....
    В вашій промові .....
    Чорнобильці України чекають ....
    26 квітня 2016 року, виповнюється 30 років ....
    Серед чорнобильців України близько 130 тисяч інвалідів. ....
    На сьогоднішній день у нашій країні нараховується 2 млн 300 тисяч громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. ...
    У свій час уся Європа, та не тільки Європа, а й увесь світ, називали чорнобильців героями, які врятували нашу планету від ядерної катастрофи. ...
    Абсолютна більшість чорнобильців – це патріотично налаштовані громадяни України. ...
    Безумовно, і що такий важливий для чорнобильців та суспільства Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» не є виключенням з цього. Цей Закон регулює соціальний захист учасників ліквідації аварії і постраждалих від Чорнобильської катастрофи. ...
    Найбільш гостро стоїть питання пенсійного забезпечення інвалідів-чорнобильців. ...
    ... керівництво держави, все суспільство України, вся Європа, весь світ спільно повинні найближчим часом зробити все можливе, щоб пенсії героїв-чорнобильців були достатніми, лікування — високоефективним ....
    А ВСЕ КТО НЕ ИНВАЛИДЫ - ЗНАЧИТ ОНИ ТАМ НЕ БЫЛИ !!!

    ВідповістиВидалити
  2. все загальнi тези . а в пiдсумку буде осучаснення! нiяких постанов та ревiзiй закону!! виконання негайне а не поетапне

    ВідповістиВидалити
  3. Т олько выполнение Закона в полном объеме и никаких абсурдных Постановлений ! Особенно в вопросах пенсионного обеспечения ВСЕХ инвалидов-чернобыльцев ,а не выборочно, как мечтает переговорная группа.

    ВідповістиВидалити
  4. Пока вы думаете, а мы уже обратились. А вы думайте, думайте.Согласовывайте, договаривайтесь. Вранье видно издалека. Сначала совесть почистите. Без вранья оно как-то сподручнее.

    ВідповістиВидалити