Інформація ВГОІ "Союз Чорнобиль України"

Минулого тижня віце-президент ВГОІ «Союз Чорнобиль України» В.Яценко взяв участь у засіданні ради громадських чорнобильських організацій, ініційованому народним депутатом України В.М.Кальченком – головою підкомітету з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, управління радіоактивно забрудненими територіями, соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

На засіданні розглянуто, зокрема, проект Закону України «Про внесення змін до ст.54 Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Цим законопроектом пропонується фактично відновити для інвалідів-ліквідаторів і евакуйованих із зони відчуження дію редакції зазначеної статті закону, яка діяла до 2008 року і гарантувала пенсійне забезпечення не менше 10, 8, 6 мінімальних пенсій за віком відповідно  для осіб І, ІІ, ІІІ груп інвалідності.

 Віце-президентом ВГОІ «Союз Чорнобиль України» внесені пропозиції до цього законопроекту, зокрема, щодо заміни показника мінімальної пенсії за віком на показник прожиткового мінімуму, який щороку затверджується Законом про держбюджет.

Учасники наради одноголосно підтримали також підготовлений народним депутатом України В.М.Кальченком законопроект про внесення змін до ст.59 зазначеного закону, яким пропонується військовослужбовцям, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС під час проходження служби і віднесені до категорії 1, розмір пенсії за вислугу років збільшити на 10%, а віднесеним до категорій2 та 3 – на 5% відповідних сум грошового забезпечення.

У п׳ятницю, 7 червня, віце-президент ВГОІ «Союз Чорнобиль України»  В.Яценко взяв також участь у селекторній нараді, яка відбулася в Кабінеті Міністрів України під головуванням Міністра соціальної політики України Н.Ю.Королевської.

На нараді, серед інших, розглянуті питання організації оздоровлення постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, в т.ч. потерпілих дітей, а також діяльності Комісій з визначення даних про заробітну плату працівників за роботу в зоні відчуження у 1986-1990 роках.

У вступному слові Міністр зазначила, зокрема, що у державному бюджеті на оздоровлення виділено 370 млн.грн., що гарантує протягом 2-3 років оздоровлення всіх категорій постраждалих. З 11 червня починається масове оздоровлення потерпілих дітей, у зв’язку з цим перед місцевими управліннями соціального захисту постає завдання належної організації цього процесу. Звернуто також увагу відповідних служб на забезпечення належного санітарного стану санаторно-оздоровчих закладів, якісного харчування, лікувально-оздоровчих процедур тощо.

Стосовно Комісій з визначення даних про заробітну плату у зоні відчуження наголошувалось на необхідності активізації  їх діяльності. З початку поточного року усіма регіональними комісіями розглянуто тільки 270 заяв ліквідаторів, 151  особі пенсії перераховані на підставі нових даних про заробітну плату. Причому у деяких областях,  комісії розглянули лише по кілька заяв учасників ЛНА на ЧАЕС.

У зв’язку з наведеним Президія Центральної Ради ВГОІ «Союз Чорнобиль України» звертає увагу обласних організацій щодо необхідності інформування чорнобильської громадськості про Постанову КМУ № 886  від 26.09.2012р. та Постанову КМУ № 685 від 16.07.2012р. «Про комісії з визначення даних про заробітну плату (грошове забезпечення), одержану особою за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках».

5 коментарів:

  1. Что это? Окозамыливание. То у них денег в бюджете нет, то уже 6-8-10 хотят выполнять. Или так для отмазки, мол работаем.

    ВідповістиВидалити
  2. А потерпілі 1 категорія?

    ВідповістиВидалити
  3. нужно проверить потерпевщих которые действительно покупили удостоверения-а ето действительно имеет место а не издеваться над больными ликвидаторами

    ВідповістиВидалити
  4. какое имеют право жоны умерших потерпевших которые никогда небыли ликвидаторами- проживали в 4 зоне пользоваться всеми льготами ликвидаторов.просто абсурд

    ВідповістиВидалити
  5. давно надо откинут припятских от ликвидаторов,можно на удостоверении написат припятский,переселениц,эвакуированый

    ВідповістиВидалити