Інформаційне повідомлення ВГОІ "Союз Чорнобиль України"

21 січня 2015 року відбулося розширене засідання Президії Центральної Ради Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України», у якому, окрім членів Президії, взяли  участь члени Центральної Ради - керівники Дніпропетровської, Луганської, Харківської, Чернігівської, Полтавської, Київської обласної та Київської міської обласних організацій, а також керівники районних організацій столиці і області, голови організацій - колективних членів  «Союзу Чорнобиль України».

На засідання розглянуті такі питання:

  •     Про стан виконання бюджетних чорнобильських програм за 2014 рік.
  •     Про завдання ВГОІ «Союз Чорнобиль України» у зв’язку з прийняттям Законів України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України», № 76 та «Про Державний бюджет України на 2015 рік», № 80. 
  •     Про участь ВГОІ «Союз Чорнобиль України» у засіданні парламентських слухань «Про зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС, об’єкт «Укриття» та перспективи зони відчуження»   у березні 2015 року.
  •     Про відзначення 25-ї річниці діяльності ВГОІ «Союз Чорнобиль України».
  •     Про проект заходів з відзначення  30-тих роковин Чорнобильської трагедії.
  •     Різне.

 За підсумками обговорення і з урахуванням пропозицій, внесених учасниками засідання, Президія Центральної Ради ВГОІ «Союз Чорнобиль України» прийняла такі рішення:

 І. Про стан виконання бюджетних чорнобильських програм за 2014 рік.

  •     Інформацію Президента ВГОІ «Союз Чорнобиль України» «Про стан виконання бюджетних чорнобильських програм за 2014 рік» взяти до відома.
  •     Доручити Президенту ВГОІ «Союз Чорнобиль України» забезпечити контроль за станом фінансування бюджетних чорнобильських програм у 2015 році, надавати членам Президії Центральної Ради ВГОІ «Союз Чорнобиль України» щоквартальну інформацію з цього питання.
  •     Розробити і внести пропозиції щодо змін до Положення про  умови відшкодування витрат, пов’язаних з лікуванням громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, у закладах охорони здоров’я,  придбання ліків, що відсутні в таких закладах, виробів медичного призначення, протезів, крім зубного протезування дорогоцінними металами та металокерамікою. 
  •     Направити лист до Міністерства соціальної політики України з пропозицією щодо включення представників ВГОІ «Союз Чорнобиль України» до складу Робочої групи з питань надання фінансової підтримки громадським організаціям на відшкодування громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, витрат на лікування у закладах охорони здоров’я на території України, придбання ліків, що відсутні в таких закладах, виробів медичного призначення, протезів, крім зубного протезування дорогоцінними металами та металокерамікою.

ІІ.  Про завдання ВГОІ «Союз Чорнобиль України» у зв’язку з прийняттям Законів України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України», № 76 та «Про Державний бюджет України на 2015 рік», № 80.
Зазначити, що акція протесту 23 грудня 2014 року, організована ВГОІ «Союз Чорнобиль України», Українською Спілкою Ветеранів Афганістану і Радою ветеранів України, забезпечила певні позитивні результати, а саме, не дозволила повністю зруйнувати чинну систему соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших вразливих верств населення.

Однак, Верховна Рада України, порушуючи вимоги ст. 22 Конституції України (яка не дозволяє при прийнятті нових законів чи внесенні змін до чинних законів обмежувати чи скасовувати існуючий обсяг прав громадян), за наполяганням  Кабінету Міністрів України прийняла Закон України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» №76, яким скасувала або обмежила обсяг права на соціальний захист постраждалих 2, 3, 4 категорій, сімей ліквідаторів, потерпілих дітей.

В Законі України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» обсяг витрат на соціальний захист постраждалих скорочено порівняно з попереднім роком на 480 млн. грн. Пунктом 9 «Прикінцевих положень» цього Закону Кабінету Міністрів України повністю передані повноваження з визначення порядку і розмірів компенсацій і пенсій постраждалим.
У зв’язку з викладеним вважаємо за необхідне:

  •     Звернутися до народних депутатів України з пропозицією про направлення конституційного подання до Конституційного суду України щодо неконституційності положень Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» №76, якими скасовуються повністю або частково норми Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», а також норми інших соціальних законів.

 - Звернутися до народних депутатів України – членів Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, з пропозицією ініціювати  відновлення фінансування бюджетних витрат на соціальний захист постраждалих в обсягах, не менших, ніж було передбачено у 2014 році, під час перегляду Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» у лютому 2015 року.

- Звернутися до Міністерства соціальної політики України з пропозицією забезпечити збереження, у тому числі у Державному реєстрі, статусу потерпілих 4 категорії для громадян, які проживають на території зони посиленого радіологічного контролю.

- Запропонувати народним депутатам України, які обрані мешканцями забруднених територій, внести законопроект щодо поновлення у повному обсязі норм Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», обмежених або скасованих Законом України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» №76.

- Доручити Президенту ВГОІ «Союз Чорнобиль України» Березіну В.О.:

1) звернутися до Міністра соціальної політики України П. Розенка щодо проведення невідкладної зустрічі з членами Центральної Ради ВГОІ «Союз Чорнобиль України» для обговорення заходів з подолання кризової ситуації у сфері соціального захисту інвалідів, ліквідаторів, інших категорій постраждалих;

2) ініціювати зустрічі з керівництвом УСВА і Ради ветеранів України, а також інших чорнобильських громадських організацій з метою визначення спільних дій, спрямованих на поновлення порушених прав на соціальний захист вразливих категорій українського населення;

3) вжити заходів щодо виготовлення достатньої кількості прапорів ВГОІ «Союз Чорнобиль України»;

4) звернутися до керівництва країни щодо невідкладного відновлення усіх передбачених законодавством соціальних виплат інвалідам, ліквідаторам, іншим категорія постраждалих, які проживають на тимчасово непідконтрольних українській владі територіях Донецької і Луганської областей.

ІІІ. Про участь ВГОІ «Союз Чорнобиль України» у засіданні парламентських слухань «Про зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС, об’єкт «Укриття» та перспективи зони відчуження»   у березні 2015 року.

Звернутися до Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи з пропозиціями щодо:

  •     запрошення делегації ВГОІ «Союз Чорнобиль України» для участі у зазначених парламентських слуханнях;
  •     підготовки і представлення на слуханнях співдоповіді з питань соціального захисту інвалідів, учасників ЛНА на ЧАЕС, інших категорій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  •     включення в проект рекомендацій парламентських слухань пропозиції про відновлення у повному обсязі дії норм Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», відновлення у поточному році бюджетного фінансування заходів з соціального захисту постраждалих на рівні, не нижчому ніж було передбачено у 2014 році, з урахуванням рівня інфляції, а також відзначення на державному рівні 30-х роковин Чорнобильської трагедії;
  •     об’явлення 2016 року роком вшанування пам’яті учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС та її наслідків.

ІV. Про відзначення 25-ї річниці діяльності ВГОІ «Союз Чорнобиль України».

Підтримати пропозицію голови Чернігівської обласної організації ВГОІ «Союз Чорнобиль України» А. Лігуна про відзначення у грудні 2015 року 25-ї річниці діяльності ВГОІ «Союз Чорнобиль України», на найближчому засіданні Центральної Ради ВГОІ «Союз Чорнобиль України» створити з цією метою організаційний комітет, розробити відповідний план заходів, залучивши для його реалізації й спонсорську допомогу.

V. Про проект заходів з відзначення 30-тих роковин Чорнобильської трагедії.

1. Підтримати проект Постанови Верховної Ради України «Про вшанування 30-ї річниці Чорнобильської трагедії та затвердження плану заходів (квітень 2016 року)», реєстр. № 1477 від 16.12.2014 року та запропонувати Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи прискорити його опрацювання та внесення до порядку денного ІІ сесії Верховної Ради України і прийнятті рішення.

2. Доповнити перелік заходів, що викладені у додатку №1 до зазначеної Постанови, такими:

-розробити і прийняти Національну програму мінімізації наслідків Чорнобильської катастрофи на 2015 – 2020 роки та на період до 2025 року;

-відновити у повному обсязі дії норм Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», скасованих Законом України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» №76;

-прийняти розроблені громадськими чорнобильськими організаціями разом з Міністерством соціальної політики України, Пенсійним фондом України та Кабінетом Міністрів України зміни до Постанови Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 року № 1210 «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо поліпшення пенсійного забезпечення інвалідів-ліквідаторів та деяких інших категорій постраждалих;

-узгоджувати з ВГОІ «Союз Чорнобиль України», іншими громадськими чорнобильськими організаціями будь-які кроки щодо змін законодавства з питань соціального захисту постраждалих, своєчасно надавати для обговорення громадськості відповідні проекти законодавчих і нормативних актів;

-об’явити 2016 рік роком вшанування пам’яті учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС та її наслідків;

-звернутися до Європейського парламенту та Організації Об’єднаних Націй з пропозиціями про відзначення 30-х роковин Чорнобильської трагедії, надання Україні підтримки і допомоги у подолання її згубних наслідків.

VІ. Різне.

Враховуючи інформацію голови Ревізійної комісії ВГОІ «Союз Чорнобиль України» про стан виконання рішення Центральної Ради ВГОІ «Союз Чорнобиль України» від 13.11.2014 року щодо проведення засідання Ради Київської обласної організації в приміщенні ВГОІ «Союз Чорнобиль України», доручити голові Київської обласної організації ВГОІ «Союз Чорнобиль України» Дерді І.І. підготувати на найближче засідання Центральної Ради ВГОІ «Союз Чорнобиль України» звіт про виконання згаданого рішення Центральної Ради.

4 коментарі:

  1. ВІКТОР ПОЗНІК28 січ. 2015 р., 11:38:00

    Говорили-балакали...нас-ліквідаторів .ніхто навіть не питав.що ви хочете.....4 кат треба забути.

    ВідповістиВидалити
  2. Вважай, 4 категорію вже забули. Ще трохи говорили-балакали і забудуть 2 і 3. Залишаться тільки інваліди . Які , на жаль , довго не протягнуть...

    ВідповістиВидалити
  3. Говорили говорили і нічого як завжди не зробили. ПОЛтАВА

    ВідповістиВидалити
  4. А що їм ще робити? Їм би, убогим, засідання ради Київської обласної організації проводити в себе на вул. Ю. Коцюбинського, бо саме ця рада є дієвою і проовідною в роботі ВГОІ "Союз Чорнобиль України".
    Стосовно всіх катерорій (крім 1) питання повинно вирішуватись на законодавчому рівні. Профукав Березін державні соцгарантії для цих людей.

    ВідповістиВидалити