Пільги за одним законом


Про зміни в чинному законодавстві у зв'язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України».

У зв’язку з прийняттям зазначеного закону  парламентом за поданням Кабінету Міністрів України  внесено зміни до великої кількості законів України, які скорочують кількість пільгових категорій населення, кількість громадян, які мають право на пільги, та деталізують умови їх надання.

Раніше  законодавством  були передбачені пільги на безоплатний проїзд всіма видами міського та приміського транспорту, а також безоплатний проїзд раз на два роки  по Україні для  учасників війни, членів сімей загиблих ветеранів війни,  жертв нацистських переслідувань. Тепер це  з 1 червня 2015 року буде відмінено.

Також учасники війни, члени сімей загиблих ветеранів війни, медичні працівники, вчителі, жертви нацистських переслідувань, діти війни, ветерани Міністерства внутрішніх справ мали право на пільги з оплати житлово-комунальних послуг, послуг зв’язку та отримання компенсації на придбання твердого палива. В діючій редакції відповідних законів з 1 липня 2015 року пільги, якими користуються дані категорії громадян, зберігаються, але право на вказані пільги настає за умови, що розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї  в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величину доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. (Діюча максимальна величина доходу, яка дає право на податкову соціальну пільгу, наразі складає 1710 грн. на особу).

Значні зміни внесені до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (далі – Закон). Вони  набули  чинності з 1 січня 2015 року. Зокрема, із Закону виключено статтю 2, в якій  визначалися категорії зон радіоактивно забруднених територій. Такими  були: зона відчуження, зона   безумовного  (обов’язкового)  відселення, зона гарантованого добровільного відселення, зона посиленого радіоекологічного контролю.

Щодо пільг та компенсацій громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, ситуація така.

Для 1 категорії (інваліди Чорнобиля) вони залишились без змін.

Для 2 категорії (ліквідатори та евакуйовані)  – виключено пункт про першочергове щорічне безплатне забезпечення санаторно-курортними путівками або путівками на відпочинок.  Всі інші пільги та компенсації для цієї категорії залишились без змін.

Для потерпілих 3 категорії також виключено пункт про першочергове щорічне забезпечення пільговою санаторно-курортною путівкою або путівкою на відпочинок. А от пільги на  відшкодування 50 процентів вартості твердого палива надалі надаватимуться  їм  за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує податкову соціальну пільгу.

Інші пільги та компенсації  для цієї категорії залишились без змін.

Для потерпілих 4 категорії всі пільги та компенсації відмінено (тобто, із Закону вилучено повністю статтю 23).

Зі ст. 30 «Пільги та компенсації потерпілим дітям та їх батькам» з Чорнобильського закону  виключено:

– повне державне забезпечення дітей до вступу їх до школи (не старше 8 років) шляхом безплатного виховання (утримання) їх у державних та комунальних дошкільних навчальних закладах і надання щомісячної грошової допомоги, розмір якої визначається постановою Кабінету Міністрів України від 20.04.2007 року № 649 «Про встановлення розмірів виплат деяким категоріям громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (щомісячна допомога до 3-х років 13,50 грн., до 6 років 26,50 грн.);

– щорічне безплатне забезпечення потерпілих дітей путівками на оздоровлення строком до двох місяців. (Потерпілим дітям віком до 10 років разом з одним із батьків або особою, яка їх замінює, за умови, що така особа належить до постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, передбачалось забезпечення путівками для оздоровлення);

– щомісячні виплати в порядку та розмірі, встановлених Кабінетом Міністрів України від 20.04.2007 року №649, незалежно від інших виплат на кожну дитину шкільного віку, яка евакуйована із зони відчуження або народилася після 26 квітня 1986 року від батька або матері, які на час настання вагітності  мають підстави належати до категорії 1 або 2,  а також на кожну дитину, яка проживала у зоні безумовного (обов’язкового) відселення з моменту аварії до прийняття постанови про відселення (щомісячна допомога у розмірі 16.50 грн.);

– щомісячні виплати в порядку та розмірі, встановлених Кабінетом Міністрів України від 20.04.2007 року №649, сім’ям на кожну дитину шкільного віку, яка стала інвалідом або перебуває на диспансерному обліку по захворюванню внаслідок Чорнобильської катастрофи, а також дітям шкільного віку, батьки яких стали інвалідами I або II групи чи померли внаслідок Чорнобильської катастрофи (щомісячна допомога у розмірі 32 грн.);

– виплата грошової компенсації батькам потерпілих дітей, які не відвідують дитячі дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади (у тому числі й тих, які не перебувають  в обліковому складі шкіл),  на суму середньої вартості харчування в цих закладах, що встановлювалось органами місцевого самоврядування (щомісячна допомога за невідвідування дошкільного закладу: до 3-х років – у розмірі 216 грн., до 6-ти років – 260 грн.).

Безкоштовне харчування учнів середніх загальноосвітніх шкіл, студентів коледжів і технікумів залишається лише в учбових закладах, розташованих на територіях гарантованого добровільного відселення (третя зона). Оскільки змінами до чинного законодавства поняття четвертої зони виключено, то й безкоштовне харчування в шкільних закладах на цій території відмінено.

Збережено надання жінкам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, відпустки по вагітності і пологах тривалістю 90 календарних днів до пологів і  90 календарних днів після пологів, яка обчислюється сумарно і надається жінкам повністю, незалежно від кількості днів, фактично використаних до пологів, з оплатою в розмірі повного заробітку, незалежно від страхового стажу та місця роботи.

З Чорнобильського закону також виключено:

Статтю 37. Компенсації громадянам, які проживають на територіях радіоактивного забруднення:

– у зоні посиленого радіоактивного контролю – 1,60 грн;
– у зоні гарантованого добровільного відселення – 2,10 грн.

Статтю 39. Доплата громадянам, які працюють на територіях радіоактивного забруднення.
Положення цієї статті передбачали щомісячні доплати працюючим особам за роботу в зоні радіоекологічного контролю в розмірі 5,20 грн., у зоні гарантованого добровільного відселення – 10,50 грн.

Статтю 45. Збереження за працівниками середньої заробітної плати та стажу роботи при звільненні у зв’язку з відселенням або самостійним переселенням.

Статтею 60 в  редакції  Закону, який діяв до 31.12.2014 року, особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, надавались й інші пільги та компенсації, передбачені законодавством України. Нова  її редакція передбачає право особам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, які мають одночасно право й на інші пільги та компенсації, передбачені законодавством України, вибір пільг та компенсацій відповідно лише  до одного із законів України. Отже, особам, які користуються пільгами інвалідів війни, пільгами за професійною ознакою, пільгами  для працівників міліції тощо, припиняються пільги та компенсації для 1 категорії внаслідок Чорнобильської катастрофи. А саме: щомісячна компенсація вартості продуктів харчування (310 грн.), оздоровлення (120 грн.), забезпечення безкоштовною  санаторною путівкою та відшкодування вартості проїзду один раз на рік по Україні.

Особам, які  мають право на користування пільгами за кількома законами України, необхідно терміново звернутись до нашого управління соціального захисту населення  стосовно вирішення питання про вибір пільги за одним із законів.

7 коментарів:

  1. интересно, теоретически я могу подать иск в суд к Президенту Украины;-" Про проти правні дії особи за порушення моїх прав. А саме. про підписання ЗУ про державний бюджет на 2015 в частині зупинки дії статей ЗУ № 796-12"? всупереч вимогам статей Конституції України.

    ВідповістиВидалити
  2. Да -однозначно Любой нарушивший Конституцию украины кто бы он ни был -ОБЯЗАН отвечать согласно Законов Украины !-в том числе и "харант" Конституции.

    ВідповістиВидалити
  3. ...отримав лист із УПСЗН про те, що маю ТЕРМІНОВО з'явитись, щоб написати заяву про перехід на пільги по одному закону.
    Моя відповідь наступна - Законом України від 28 грудня 2014 року № 76-VШ «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» внесено зміни до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».
    Зокрема, статтю 60 викладено у такій редакції: «Стаття 60. Право вибору пільг та компенсацій особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
    Звертаю Вашу увагу, що стаття 60 називається «Право вибору пільг та компенсацій особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».
    Отже, це моє право, а не обов’язок.
    Особа не може бути примушена до дій, вчинення яких не є обов'язковим для неї. «Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством». (Стаття 19 Конституції України).
    В зв’язку з Вашим попередженням про те, що у разі моєї неявки виплата пільг та компенсацій буде призупинена, хочу застерегти Вас від цих дій, так як вони можуть містити ознаки кримінального правопорушення – перевищення влади та службових повноважень !
    Закон України від 28 грудня 2014 року № 76-VШ «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» суперечить принаймі шести рішенням Конституційного суду України, зокрема:
    1. Від 9 липня 2007 року № 6-рп/2007 (справа про соціальні гарантії громадян), згідно з яким: «Верховна Рада України не повноважна при прийнятті закону про Державний бюджет України включати до нього положення про внесення змін до чинних законів України, зупиняти дію окремих законів України та/або будь-яким чином змінювати визначене іншими законами України правове регулювання суспільних відносин»;
    2. Від 20 березня 2002 року № 5-рп/2002 (справа щодо пільг, компенсацій і гарантій) ;
    3. Від 1 грудня 2004 року № 20-рп/2004 (справа про зупинення дії або обмеження пільг, компенсацій і гарантій);
    4. Від 11 жовтня 2005 року № 8-рп/2005 (справа про рівень пенсії і щомісячного довічного грошового утримання), згідно з якими при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод;
    5. Від 17 березня 2004 року № 7-рп/2004 (справа про соціальний захист військовослужбовців та працівників правоохоронних органів), згідно з яким надання пільг і гарантій військовослужбовцям зумовлене особливістю професійних обов’язків, пов’язаних з ризиком для життя та здоров’я, певним обмеженням конституційних прав і свобод, у тому числі права заробляти матеріальні блага для забезпечення собі і своїй сім’ї рівня життя, вищого за прожитковий мінімум. Здійснення таких заходів не залежить від розміру їхніх доходів чи наявності фінансування з бюджету, а має беззастережний характер;
    6. Від 2 червня 1999 року № 2-в/99 (справа про внесення змін до статті 46 Конституції України), згідно з яким право на соціальний захист громадян не обмежується тільки пенсійним забезпеченням, а й включає інші види передбаченої законом допомоги.
    До речі ! З метою виконання рішень судів щодо пільг та компенсацій , ухвалених на мою користь, прошу ТЕРМІНОВО виконати їх, вони набули законної сили ще в 2011 році.
    Ми ж живемо у правовій державі !

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Клас. Дуже грамотно складено текст відповіді, з натяком на безграмотність працівників УПСЗН. Цікаво чим закінчиться.

      Видалити
    2. цікаво чим закінчилась Ваша справа...:)

      Видалити
  4. Як вийшли з ситуації? чим закінчилось?

    ВідповістиВидалити
  5. Я постраждала 1 кат. внаслідок Чорноб.катастрофи в грудні 2014р вперше скористалась путівкою в Трускавець,обіцяли повернути кошти за проїзд (440грн) в січні-лютому,в але ще й досі не повернули.....здається проїзд не відміняли? Живу в Київській обл,м.Буча.

    ВідповістиВидалити