Нове у пенсійному забезпеченні

Закон України №76-VIII «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» передбачає:

Щодо спеціальних пенсіонерів

Зменшення відсотка від заробітної плати, що береться для обчислення пенсії, з 70 до 60 для таких спеціальних категорій пенсіонерів, як прокурори, державні службовці, судді, народні депутати, службовці органів місцевого самоврядування.

Для науковців відсоток від заробітної плати, що береться для обчислення пенсії, зменшений з 80 до 60, а також змінені умови обчислення пенсій по інвалідності від нещасного випадку на виробництві та пенсій у зв’язку із втратою годувальника.

Для всіх спеціальних категорій пенсіонерів також передбачене позбавлення права на одержання спеціальних пенсій, якщо громадяни були звільнені з роботи у зв’язку із засудженням за умисний злочин із використанням свого посадового становища або притягненням до адміністративної відповідальності за вчинення правопорушення, пов’язаного з корупцією.

Перерахунок пенсій вже не буде проводитися щоразу після зростання заробітної плати працюючих службовців. Порядок проведення перерахунків пенсій визначатиметься Кабінетом Міністрів України.

Щодо дострокового виходу на пенсію

Скасована можливість виходу на пенсію достроково за півтора року до досягнення пенсійного віку через звільнення осіб у зв’язку зі скороченням штату або за станом здоров’я.

Також скасована норма щодо дострокового виходу на пенсію на два роки до досягнення пенсійного віку особам, що звільняються у зв’язку із закриттям ЧАЕС. Пенсії, призначені достроково, до 01.01.2015, продовжуватимуть виплачувати у встановленому раніше порядку.

Щодо розмірів пенсій, надбавок, підвищень

Розміри мінімальної пенсії інвалідам-чорнобильцям, додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю внаслідок аварії на ЧАЕС, розміри компенсацій сім’ям за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи встановлюються Кабінетом Міністрів України.
Аналогічне право надане урядові і щодо визначення розміру підвищення дітям війни.
Сьогодні розміри зазначених виплат встановлені постановами Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 №1210 та від 28.12.2011 №1381.

Скасована норма щодо призначення до пенсій доплат за проживання на забруднених територіях.

Розміри раніше призначених пенсій у зв’язку з ухвалою цієї норми не зменшаться. А для пенсій, призначених після 01.01.2015, відповідна доплата вже не встановлюватиметься (розмір доплати становив від 5,20 грн. до 13,20 грн.).

Законом України №80-VIII»Про Державний бюджет України на 2015 рік» також підтверджене надання права Кабінету Міністрів України на встановлення розмірів окремих соціальних виплат, зокрема, чорнобильцям, дітям війни, військовослужбовцям та деяким інших категоріям громадян.

Крім цього, відповідно до державного бюджету, урядом буде затверджений спеціальний порядок проведення індексації розмірів пенсій у 2015 році.

Немає коментарів:

Дописати коментар