14 грудня-День вшанування ліквідаторів

УКРАЇНА ВШАНОВУВАЛА ЛІКВІДАТОРІВ АВАРІЇЇ НА ЧАЕС

Глава держави вшанував пам’ять героїв-чорнобильців

Президент України Петро Порошенко у День ліквідатора аварії на ЧАЕС ушанував пам’ять героїв-чорнобильців. Про це повідомляє "5 канал".

Зранку він поклав квіти до пам’ятного знака "Воїнам Чорнобиля" та меморіального кургану "Героям Чорнобиля".

Разом з главою держави у церемонії взяли участь міський голова Києва Віталій Кличко, голова Київської ОДА Володимир Шандра, представники уряду, парламенту, духовенства та громадськості. Вони вшанували пам'ять загиблих ліквідаторів хвилиною мовчання.

Водночас прем'єр Арсеній Яценюк у зверненні, розміщеному на урядовому порталі, наголосив: подвиг ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС, які врятували планету від наслідків техногенної катастрофи, пам’ятатимуть завжди.

Звернення Президента у зв'язку з Днем вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Дорогі співвітчизники!

Сьогодні ми вшановуємо подвиг героїв, які захистили людство від радіаційної загрози, спричиненої вибухом на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС 26 квітня 1986 року.

Ризикуючи життям і здоров'ям, вони самовіддано боролися з невидимим підступним ворогом, зробили усе, аби приборкати ядерну стихію.

Основний тягар Чорнобильської катастрофи несе Український народ. Наслідки тієї біди нині відчувають на собі мільйони співгромадян.

Розв'язання проблем, породжених наймасштабнішою в історії людства техногенною аварією, постійно потребує мобілізації зусиль держави, фахівців та науковців, а також міжнародної спільноти.

У сучасних складних умовах ми маємо перш за все подбати про підтримку постраждалих, подальшу безпеку станції та закінчення будівництва нового надійного укриття над зруйнованим реактором. Це наш обов'язок перед героями-чорнобильцями, пам'яттю жертв катастрофи, усіма прийдешніми поколіннями українців.

Висловлюю глибоку вдячність мужнім учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і тим, хто нині продовжує виконувати складні й відповідальні завдання на станції та у зоні відчуження.

Щиро бажаю усім міцного здоров'я, миру, успіхів і нових здобутків в імя України.

Петро ПОРОШЕНКО





Яценюк вшанував чорнобильців

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк звернувся до українських громадян з нагоди вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Про це повідомляє прес-служба Кабміну.

Звернення Прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Дорогі українці!

Добігає кінця третє десятиліття від часу аварії на Чорнобильській АЕС. Ця катастрофа стала присудом тоталітарному режимові, суровим попередженням про крихкість земної цивілізації і вимогливим нагадуванням людству про його відповідальність перед довкіллям.

Для приборкання найстрашнішого радіаційного лиха у світовій історії знадобилися колосальні ресурси. Проте вирішальними виявилися інтелект, жертовність і героїзм тисяч людей. Ми ніколи не забудемо подвиг тих, хто став на шляху ядерної загрози, – пожежників, військовослужбовців, учених, медиків, будівельників.

У цей день ми вшановуємо всіх учасників ліквідації наслідків страшної аварії і схиляємо голову перед пам’яттю тих, хто віддав життя, рятуючи землю від техногенної катастрофи.

Глибокий уклін усім, хто зупинив смертельну небезпеку, яка тоді нависла над людством. Миру Вам і Вашим сім’ям.

З повагою
Прем’єр-міністр                                      Арсеній ЯЦЕНЮК

Урядовці взяли участь у церемонії вшанування пам'яті ліквідаторів аварії на ЧАЕС


У неділю, 14 грудня, члени Уряду України взяли участь у церемонії вшанування пам’яті учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Про це також йдеться у повідомленні прес-служби Кабміну.

Участь у церемонії взяли Віце-прем'єр-міністр України Валерій Вощевський, Міністр оборони України Степан Полторак, Міністр фінансів України Наталія Яресько, Міністр юстиції України Павло Петренко, Міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі, Міністр соціальної політики України Павло Розенко, Міністр молоді та спорту України Ігор Жданов, Міністр інформаційної політики України Юрій Стець.

Вони поклали квіти до пам’ятного знака «Воїнам Чорнобиля» та меморіального кургану «Героям Чорнобиля» в Києві. Учасники церемонії вшанували пам'ять ліквідаторів аварії на ЧАЕС хвилиною мовчання.

УКРАЇНА ВШАНОВУВАЛА ЛІКВІДАТОРІВ АВАРІЇЇ НА ЧАЕС

Хмельниччина вшановувала ліквідаторів


Чернігівщина вшановувала ліквідаторів


У районах міста Харкова вшанували ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС


Так, в Комінтернівському районі на алеї Слави в парку культури і відпочинку ім. Артема відбувся траурний мітинг в пам'ять про померлих учасників ліквідації трагедії на Чорнобильській АЕС. У траурному мітингу та покладанні квітів до пам'ятника загиблим взяли участь представники Адміністрації Комінтернівського району, районної організації «Союз Чорнобиль», представники підприємств і установ, а також жителі району.

Після мітингу для ліквідаторів був організовано святкування в кафе, де вони були нагороджені грамотами Адміністрації Комінтернівського району та Почесними грамотами народних депутатів України Анатолія Денисенка та Віталія Хомутинника.

З нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у Фрунзенському районі відбулося покладання квітів до пам'ятного знака тим, хто запобіг найбільшій техногенній катастрофі. Данину світлої пам'яті померлих ліквідаторів віддали представники організацій, установ району, члени ветеранської громадської організації Фрунзенського району «Ветерани війни - інваліди Чорнобиля», жителі району. Захід став скорботним нагадуванням про важку перемогу людини над вогнем, який охопив реактор атомної станції.

В рамках пам'ятного дня в Адміністрації Фрунзенського району була проведена зустріч членів активу громадської організації ліквідаторів-чорнобильців з головою районної адміністрації Тетяною Топчій, а також представниками прокуратури району, районного управління Пенсійного фонду, районного управління праці та соціального захисту населення. Під час зустрічі обговорювалися актуальні питання соціальних гарантій ветеранам - учасникам ліквідації наслідків ЧАЕС, пенсійного забезпечення інвалідів-ліквідаторів.




В Київській області вшанували учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС

ФАСТІВ


14 грудня - День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС — день пам'яті в України. В цей день у Фастівському міськвідділі міліції відбулися урочисті заходи. На території установи зібрався особовий склад, керівництво, пенсіонери органів внутрішніх справ, духовенство та родичі загиблих ліквідаторів. Розпочалося все з урочистого відкриття меморіальної дошки загиблим ліквідаторам на якій викарбовано імена колишніх співробітників міськвідділу, що віддали своє життя на ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

Виступаючи перед громадою очільник Фастівського міськвідділу міліції Юрій Одрина наголосив, що навіть через століття люди будуть пам’ятати трагедію, яка забрала життя і здоров’я багатьох ліквідаторів та мирних жителів, а вдячність прийдешніх поколінь буде нескінченною.

У свою чергу голова ради ветеранів Петро Орловський в своїй промові зазначив про велику біль втрати колишніх співробітників міськвідділу, які ціною власного здоров’я і навіть життям рятували українців від наслідків страшної катастрофи.

Разом з цим головою Районної Державної Адміністрації Євгенієм Липовченком та міським головою Михайлом Нетяжуком було вручено подяки колишнім співробітникам - ліквідаторам на ЧАЕС.

По завершенню у кожного з присутніх в руках запалала свічка скорботи у знак поваги та пам’яті. Очолив заупокійну літію настоятель храму «Святого Михайла» Отець Василь в ході якої до Бога возносились молитви за упокій душ загиблих ліквідаторів аварії.

«Вони поклали своє життя, свідомо йшли туди, звідки немає вороття, помолімося за душі загиблих ліквідаторів, нехай Господь поселить в їх обителях своїх» - промовив Отець Василь до присутніх. Живим подякували за внесок у порятунок України та світу від атомного лиха, а у згадку про недожившим до цього дня - із вдячністю схилили голови у хвилині мовчання та поклали квіти до пам’ятного знаку.

1 коментар:

  1. ВІКТОР ПОЗНІК13 груд. 2014 р., 12:13:00

    З святом вас-побратими.добра.здоров.я та злагоди.хай бог допомагає завжди.

    ВідповістиВидалити