Про виплату державних допомог окремим категоріям громадян

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

Структурні підрозділи соціального
захисту населення обласних,
Київської міської державних адміністрацій

Державне підприємство
"Інформаційно-обчислювальний центр
Міністерства соціальної політики України"

Про   виплату   державних   допомог окремим категоріям громадян

Міністерство соціальної політики України на заміну свого листа від 03.09.2014 № 9961/0/14-14/5 щодо забезпечення виплати різних видів соціальної допомоги особам, які переселилися з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції в інші регіони України, інформуємо наступне.

З метою вирішення організаційних та технічних питань щодо використання електронних даних Центрального сховища Мінсоцполітики (далі - Центральне сховище) для забезпечення виплати допомоги та компенсацій відповідно до законів України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми", "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям", "Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам", "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам, та державну соціальну допомогу на догляд", "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" та постанов Кабінету Міністрів України від 22.06.2006 № 189 "Про затвердження Порядку призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме", від 31.01.2007 № 81 "Про затвердження Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім'ях за принципом „гроші ходять за дитиною", від 02.08.2000 №1192 "Про надання щомісячної грошової допомоги особі, яка\ проживає разом з інвалідом І чи II групи внаслідок психічного розладу, який за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за ним", від 26.07.1996 № 832 "Про підвищення розмірів державної допомоги окремим категоріям громадян", від 29.04.2004 № 558 "Про затвердження Порядку призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги" до осіб, які переселилися з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції в інші регіони України (далі - одержувачі допомоги), застосовується електронна технологія обробки даних Центрального сховища.

Особи, які звертаються за призначенням соціальної допомоги, надбавки на догляд, компенсації (далі - допомога), подають до управління соціального захисту населення за місцем фактичного проживання (місцем перебування) копію паспорта громадянина України (за умови пред'явлення оригіналу) та документи, передбачені чинним законодавством для призначення відповідного виду допомоги.

При зверненні одержувача соціальної допомоги за продовженням її виплати за місцем фактичного проживання (місцем перебування) він подає до управління соціального захисту населення копії паспорта громадянина України та ідентифікаційного номера (за умови пред'явлення оригіналів).

Для оперативного прийняття рішення щодо продовження виплати допомоги за місцем фактичного проживання (місцем перебування) управління соціального захисту населення в одноденний термін надсилає запит щодо отримання електронної особової справи одержувача допомоги до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення обласної, Київської міської держадміністрацій, які узагальнюють такі запити і в одноденний термін передають їх державному підприємству "Інформаційно-обчислювальний центр Міністерства соціальної політики" (далі - ДП ЮЦ).

При отриманні запиту на передачу електронної особової справи ДП ЮЦ в одноденний термін здійснюється контроль щодо передачі електронної особової справи іншому регіону за його запитом. Якщо електронна особова справа вже була передана раніше іншому регіону, то про це ДП ЮЦ інформує запитувача. Електронна особова справа при цьому не передається.

ДП ЮЦ протягом не більше п'яти робочих днів обробляє запити та на підставі даних Центрального сховища формує електронні особові справи одержувачів допомоги і надсилає їх структурному підрозділу з питань соціального захисту населення обласної, Київської міської держадміністрацій захищеними каналами зв'язку згідно з вимогами законодавства про захист персональних даних.

Щотижня ДП ЮЦ здійснюється формування списків осіб, по яких було здійснено передачу електронних особових справ. Ці списки передаються до обласного рівня регіонів, які визначені районами проведення антитерористичної операції

Донецька область - відповідальна особа:

Тадевосян Рузанна Суриківна;
моб. тел.: 099-963-82-53;
електронна адреса -г.іас1еуозуап2015@уапсіех.ги;

Луганська   область   -   відповідальна   особа:

Колмичек Ірина Олексіївна;
моб. тел.: 068-761-20-13, 095-106-97-87;
електронна адреса - sevutczn@yandex.ru

Структурний підрозділ з питань соціального захисту населення обласної, Київської міської держадміністрацій передає отриману інформацію управлінню соціального захисту населення для прийняття рішення щодо продовження виплати допомоги за фактичним місцем проживання (місцем перебування) без довідки-атестата з місця реєстрації.

Виплата соціальної допомоги на підставі електронної особової справи продовжується з місяця звернення одержувача допомоги до управління соціального захисту населення за місцем фактичного проживання (місцем перебування).

У разі неотримання соціальної допомоги за попереднім місцем проживання виплата допомоги поновлюється за весь період її невиплати після отримання довідки-атестата.

У разі неможливості подання одержувачем даних про доходи та майновий стан своєї сім'ї при зверненні на новий період за призначенням соціальної допомоги, що надається із врахуванням сукупного доходу сім'ї (державна соціальна допомога малозабезпеченим сім'ям, допомога на дітей одиноким матерям, допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, щомісячна грошова допомога особі, яка проживає разом з інвалідом І чи II групи внаслідок психічного розладу), одержувачі особисто вносять зазначені дані до Декларації про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги, затвердженої наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 22.07.2003 № 204, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 13.08.2003 за № 709/8030.

З метою попередження подвійних виплат одержувачам соціальної допомоги рекомендуємо управлінням соціального захисту населення вести реєстр одержувачів, яким призначена допомога на підставі електронної особової справи.

Після оновлення даних Центрального сховища по особах, по яких були надані відповіді на запити, ДП ЮЦ щомісячно до 15 числа формує електронні списки з дубльованими нарахуваннями в розрізі областей, районів. Сформовані списки дубльованих особових рахунків передаються структурним підрозділам з питань соціального захисту населення обласної, Київської міської держадміністрацій та Мінсоцполітики захищеними каналами зв'язку.

Структурні підрозділи соціального захисту населення обласних, Київської міської державних адміністрацій кожного місяця перевіряють списки дубльованих особових рахунків та про проведену роботу інформують Мінсоцполітики.

Міністр                                                                                  Л. Денісова

Немає коментарів:

Дописати коментар