Протокол засідання Центральної Ради Всеукраїнської громадської організації інвалідів "Союз Чорнобиль України"

П Р О Т О К О Л
засідання Центральної Ради Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України»
27 лютого 2013 року                                                     с. Пухівка                                
Броварського р-ну
Київської обл.
санаторій «Журавочка»
Головуючий – Андреєв Юрій Борисович – Президент ВГОІ «Союз
Чорнобиль України».
Секретар – Макаревич Надія Петрівна.
Присутні на засіданні 34 члени ЦР ВГОІ «Союз Чорнобиль України» із 37, а саме:


  1. Андреєв Ю.Б.
  2. Базиленко А.Г.
  3. Березін В.О.
  4. Болдескул А.О.
  5. Болтенков В.М.
  6. Бондаренко Д.К.
  7. Бринін А.Е.
  8. Вінник А.І.
  9. Вовк А.А.
  10. Андрушко С.С. – по довіреності Войтова В.В.
  11. Волчанський І.П.
  12. Кухтій Р.А. – передав право голосу Андреєву Ю.Б.    
  13. Геращенко О.В.
  14. Андрєєва Г.М. – по довіреності Герман В.Д
  15. Демченко Г.Х.
  16. Кайдаш Н.І.
  17. Кобчик В.П.
  18. Анищенко О.М. – по довіреності Лігуна А.М.
  19. Лисенко Ю.В.
  20. Нічко М.О.
  21. Неділько О.М.
  22. Нечепоренко І.І.
  23. Олєйников А.О.
  24. Процик С.О.
  25. Симонян Р.Х.
  26. Смеречинський В.Б.
  27. Сокирка К.В.
  28. Стружко Є.П.
  29. Ільєнко І.Я. – по довіреності Тимофеєва В.І.
  30. Угрин В.П.
  31. Хиля Г.А.
  32. Чуба В.Г.
  33. Якимчук В.А.
  34. Яценко В.М.

Відсутні Бутенко О.В. – голова Запорізької обласної організації, Попов І.Г. – голова Херсонської обласної організації і Шкурпела В.П. – голова Полтавської обласної організації.
Присутні запрошені:
  1. Борисюк М.М. – Завідувач секретаріатом Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.
  2. Кучеренко С.А. – заст. директора департаменту Мінсоцполітики України.
  3. Подорожний С.М. – радник Міністра соцполітики України.
  4. Бойко А.П. – заст. голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій.
  5. Шваля С.М. – головний спеціаліст Державного агентства України з управління зоною відчуження.
  6. Малежик І.М. – Федерація профспілок України.
  7. Машкін В.Г. – директор Департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України.
  8.  Алімова Л.Є. – начальник відділу Державної служби з питань інвалідів та ветеранів України.
  9.  Деменко А.В. – голова Броварської райради.
  10. Петренко А.І. – начальник Управління праці Броварської міськради.
  11. Сірай К.М. – начальник відділу у справах захисту населення Броварської райради.
Також присутні запрошені 27 осіб із обласних організацій.
Андреєв Ю.Б. від ВГОІ «Союз Чорнобиль України» привітав Вовка А.А. і Кобчика В.П. з ювілеєм – 75 річчям.
Бондаренко Д.К. – вручив нагороди Андреєву Ю.Б. та Вовку А.А.– медалі «95 років створення Збройних Сил».
Андреєв Ю.Б.  запропонував
                                   П О Р Я Д О К   Д Е Н Н И Й:
1. Звіт Уряду України і Президії Центральної Ради Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» щодо виконання положень Меморандуму від 30.09.2011 року «Про взаємодію і співпрацю між Кабінетом Міністрів України та Всеукраїнською громадською організацією інвалідів «Союз Чорнобиль України»
2.  Розгляд заяви Лященка С.О.
Які є пропозиції по Порядку денному?
Геращенко О.В. – від Донецької, Дніпропетровської і Харківської областей пропонуємо включити питання по Тернопільській обласній організації.
Андреєв Ю.Б. – до ВГОІ «Союз Чорнобиль України» документи по Тернопільській обласній організації не поступали, то про що можна говорити.
Вінник А.І. – засідання у нас 3 дні, значить потрібно зобов’язати Міністра соцполітики України Королевську Н.Ю. завтра прибути до нас сюди, або нехай конкретно визначить дату і час, коли ми з нею зустрінемося і послухаємо її. А зараз 1-е питання взагалі зняти з розгляду.
Андреєв Ю.Б. – щодо зустрічі з Королевською Н.Ю. – я доповім, а знімати перше питання з порядку денного  не має ніякого смислу через якісь капризи.
Даниленко В.Г. – пропоную включити до Порядку денного звіт ревізійної комісії ВГОІ «Союз Чорнобиль України».
Демченко Г.Х. – пропоную звернутися до Прем’єр-міністра України Азарова М.Я. щодо зустрічі з Міністром соцполітики України Королевською Н.Ю. тому, що вона ігнорує зустріч з нами.
Яценко В.М. – пропоную, вже до рішення засідання внести пункт про звернення до Прем’єр-міністра України Азарова М.Я. щодо необхідності зустрічі з Міністром соцполітики України Королевською Н.Ю.
Кобчик В.П. – є вже доручення Прем’єр-міністра України  Азарова М.Я. щодо зустрічі Міністра соцполітики України Королевської Н.Ю. з керівництвом ВГОІ «Союз Чорнобиль України». Королевська Н.Ю. взагалі заявила, що ліквідує чорнобильський Департамент при Мінсоцполітики України. І ми залишимося практично одні. МНС України вже не має, а ще як ліквідують чорнобильський Департамет при Мінсоцполітики України, тоді буде все.
Волчанський І.П. – пропоную включити питання «Різне». Кобчик В.П. сказав щодо зустрічі з Міністром соціальної політики України Королевською Н.Ю., але зустріч і звіт по виконанню Меморандуму – це різні речі. Перед нами має виступити представник Кабінету Міністрів України.
Андреєв Ю.Б. – якщо більше доповнень немає, то пропонується такий

                              П О Р Я Д О К   Д Е Н Н И Й:
1. Звіт Уряду України і Президії Центральної Ради Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» щодо виконання положень Меморандуму від 30.09.2011 року «Про взаємодію і співпрацю між Кабінетом Міністрів України та Всеукраїнською громадською організацією інвалідів «Союз Чорнобиль України».
2.  Звіт ревізійної комісії ВГОІ «Союз Чорнобиль України».
3. Розгляд заяви Лященка С.О.
4. Інформація по Тернопільській обласній організації.
5. Різне (щодо представлення на державні нагороди від ВГОІ «Союз Чорнобиль України).
       Прошу Порядок денний затвердити.
Голосували: «За» – одноголосно; «Проти» – немає; «Утримались» - немає.
І. Звіт Уряду України і Президії Центральної Ради Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» щодо виконання положень Меморандуму від 30.09.2011 року «Про взаємодію і співпрацю між Кабінетом Міністрів України та Всеукраїнською громадською організацією інвалідів «Союз Чорнобиль України».
Андреєв Ю.Б. –  коротка інформація про роботу ВГОІ «Союз Чорнобиль України» за минулий період, а також про стан об’єкту «Укриття» - обвал даху.
Обвал даху об’єкту «Укриття» - це неподобство, як і будівництво в цілому нікому непотрібного укриття «Арка», копання  під нього фундаменту. Там не тільки зруйнувався дах, а і обладнання також вже зруйноване. Це не перша зима із снігом, який ніби-то призвів до обвалу даху. Причина швидше всього в тому, що не було забезпечено контролю за зміщенням ферм і колон «Арки». І пояснити це простим налипанням снігу – це позор. Те, що передали Державну службу з надзвичайних ситуацій України до Міноборони України, а Національне агентство до Мінекології України призвело до того, що не були скоординовані дії на початку руйнування покрівлі саркофагу. Те, що МНС взнало про зруйнування даху тільки через 4 години після обвалу, це, м’яко говорячи, показує неефективність реформувань і передачу функцій до Міноборони України і Мінекології України. Мінекології України не готове до таких дій.
По випадах активності, що могли бути викинуті при тій погоді – це могло бути тільки на десятки метрів. Але необхідно серйозно розслідувати причини обвалу даху і чи це сталося не через будівництво «Арки».
В мене вчора, 26.02.2013р., відбулася попередня зустріч з Міністром соцполітики України Королевською Н.Ю., де вона підтримала нашу ініціативу щодо дітей Чорнобилю, щодо осучаснення заробітних плат для чорнобильців, щодо реставрації заробітної плати за роботу в зоні відчуження, щодо оздоровлення, а також те, щоб у комісіях по реставрації заробітної плати за роботу в зоні відчуження були представники ВГОІ «Союз Чорнобиль України».
Щодо скорочення чорнобильського Департаменту при Мінсоцполітики України, то це призведе до ліквідації чорнобильських програм. Про це ми змушені були повідомити Прем’єр-міністра України Азарова М.Я., що такі дії помилкові і недопустимі.
Пройшла робоча зустріч з головою Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації Чорнобильської катастрофи Сех І.І. Вона хотіла їхати в зону відчуження і просила дати пораду на що там звернути увагу («Вектор», СВЯП, відсутність проектної документації на зняття станції з експлуатації, відсутність атестації робочих місць). Сех І.І. підтримала нас по дітях Чорнобилю, також по вдовах і сиротах – щодо зняття принизливої процедури зв’язку смерті з аварією на ЧАЕС, по відновленню доплати до пенсії військовим 1 і 2 категорії колись знятих 10% і 5% від основної пенсії, по санаторному оздоровленню чорнобильців – відсутні нормативні документи, про будівництво реабілітаційного центру та паталого-анатомічного корпусу НЦРМ. Взагалі вона інтересувалася практично всіма чорнобильськими питаннями.
Відбулася зустріч з головою підкомітету Верховної Ради України з питань подолання Чорнобильської катастрофи Кальченком В.М.,який вийшов з ініціативою про те, щоб всі важливі питання проходили через його підкомітет.
Також відбулася зустріч  з головою секретаріату Ради національної безпеки України Клюєвим А.П. щодо програми на екстрену медичну допомогу чорнобильцям - 3 млн.грн. Державна служба з питань інвалідів та ветеранів України хотіла ці кошти розподілити на статутну діяльність різних організацій.  Було домовлено, що ці кошти мають бути ціленаправлено виділені на Мінсоцполітики України по тій же програмі, що була в минулих роках. Це великий позитив.
Щодо робочої зустрічі з Премєр-міністром України Азаровим М.Я., то тут потрібна буде допомога Клюєва А.П.
Передача в Міноборони та Мінекології України повноважень, які мало МНС України  та нацагенство, то їм необхідно або швидко покращити свою роботу в цьому напрямку, або відновити МНС. МНС для України дуже актуальне і потрібне, що додаткової аргументації не потребує.
З нашого звіту видно, що положення Меморандуму виконуються досить ефективно (медицина, житло, осучаснення заробітної плати за 2006 рік), на нашому сайті було розміщено підсумкову інформацію про роботу ВГОІ «Союз Чорнобиль України».
Основна проблема полягає в тому, що не має подальших перспектив – не має державної програми по ліквідації Чорнобильської катастрофи на 10 років, програми по дітях Чорнобилю, по осучасненню заробітних плат за 2007 рік, як для всіх решти пенсіонерів. По дітях Чорнобилю, на кінець, в Мінсоцполітики України зроблена оцінка, скільки таких дітей є. Мінсоцполітики України, на жаль, для них передбачає тільки  медзабезпечення - щорічну диспансеризацію та стаціонарне лікування, за необхідності. Ми вважаємо, що також повинна бути державна програма на високовартісне лікування тяжкохворих дітей,  в цілому щорічно потрібно на лікування дітей, які народилися від учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, які працювали у 1986 році на промплощадці станції, або приймали участь у захороненні «рижого лісу» і дезактивації 3-го енергоблоку ЧАЕС, а також дітей , які народилися від громадян, які були евакуйовані із 10-ти кілометрової зони – з зони відчуження ЧАЕС, 15-20 млн.грн.  Цю програму необхідно реалізовувати до 2050 року тому, що досвід подолання наслідків вроджених захворювань у дітей, народжених від жертв ядерних бомбувань міст Хіросіми і Нагасакі, показує, що навіть через 68 років Японія не подолала вроджених захворювань у дітей.
З 2000 року не ведеться чорнобильський реєстр. Поки цей реєстр вело МНС – він працював ефективно,  а потім його перевели на електронний носій, що потребує менше роботи і затрат. 
Щодо комісій по реставрації заробітної плати за роботу в зоні відчуження, то на сьогодні вони практично користі не дають, окрім Міноборони України, МНС, СБУ.   Регіональні комісії також працюють неефективно, а Центральна комісія розглянула всього декілька десятків справ.
По оздоровленню чорнобильців - вже Мінсоцполітики України підготувало і передало до Кабінету Міністрів України проект постанови. Королевська Н.Ю. сказала, що не буде радитися з 50 чорнобильськими організаціями, що проект постанови є на сайті Мінсоцполітики України і нехай всі читають та дають свої зауваження. Але, я думаю, що Міністр соцполітики України слабо собі представляє , що таке ВГОІ «Союз Чорнобиль України», що це тисяча організацій і сотні тисяч людей , які об’єднані навколо цієї організації, це ті люди, які об’єктивно оцінюють громадський моніторинг всіх програм - і соціальних, і техногенних; і отримати зворотну реакцію наскільки ефективно розробляються державні програми можна тільки використавши всі можливості нашої організації.
По паспортизації забруднених територій, яка закінчується, -  потрібна програма розвитку цих територій.
Нам потрібно прийняти рішення через профкомітет Верховної Ради України про відновлення надбавки до пенсії   військовим із числа учасників ліквідації аварії на ЧАЕС 1-ї і 2-ї категорій  на 10% і 5% від основного розміру пенсій - це часткова компенсація за те, що їх звільняли із служби достроково, через що вони не змогли отримати повну вислугу років.
На підвищення пенсій учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС, які не стали інвалідами,  потрібно приблизно 2-2,5 млрд.грн. Така ж сама ситуація і з евакуйованими.
Це коротка інформація по виконанню положень Меморандуму. В цілому оцінка така – весь рух і перспективи виконання Меморандуму  зупинилися, що негативно відображається на житті чорнобильців. Така ситуація склалася, думаю, через те, що в Мінсоцполітики України з середини вересня 2012 року, нажаль, відсутні стимули підвищення ефективності роботи по виконанню соціальних чорнобильських програм, в тому числі по вині керівництва Міністерства, тому, що недооцінюють необхідності, в першу чергу головної нашої проблеми – пенсійне забезпечення. Я впевнений, що сьогоднішнє засідання Центральної Ради ВГОІ «Союз Чорнобиль України» дасть хороші перспективи і, якщо буде потрібно і активні дії, для того, щоб у влади України з’явилося бажання зайнятися не обговоренням, а вирішенням чорнобильських проблем.
Які є запитання?
Зараз слово надається заступнику директора Департаменту соціального захисту населення, постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи Мінсоцполітики України Кучеренку С.А.
Кучеренко С.А. -  Міністр соціальної політики України Королевська Н.Ю. дала мені доручення щодо її зустрічі з Президентом ВГОІ «Союз Чорнобиль України» Андреєвим Ю.Б., яка відбулася вчора, 26 лютого 2013 року. А також пообіцяла, що на наступному засіданні Центральної Ради ВГОІ «Союз Чорнобиль України» буде присутня. Крім того, ми готуємо засідання Консультативної ради з питань поліпшення соцзахисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, яка відбудеться в березні цього року. Це той орган, який створений на виконання положень Меморандуму.
Я уповноважений відзвітувати перед вами щодо виконання положень Меморандуму «Про взаємодію і співробітництво між Кабінетом Міністрів України та Всеукраїнською громадською організацією інвалідів «Союз Чорнобиль України» станом на 20.02.2013.
1.Положення Меморандуму - Підтримати пропозицію щодо виключення розділу ІІ „Прикінцеві положення” проекту Закону України „Про гарантії держави щодо виконання судових рішень” (реєстраційний номер 9127).
Уряд виконав зобов’язання. 
5 червня 2012 року Верховною Радою України прийнято Закон України „Про гарантії держави щодо виконання судових рішень” (без прикінцевих положень ІІ розділу).
2.Положення Меморандуму - Забезпечити виплату пенсій, заробітної плати та інших соціальних виплат, надання пільг, гарантій та компенсацій у розмірах, не менше ніж ті, що фактично виплачуються (надаються) на дату підписання Меморандуму.
Уряд виконав зобов’язання.
Виплата пенсій, заробітної плати та інших соціальних виплат, надання пільг, гарантій та компенсацій здійснюється у розмірах, встановлених чинним законодавством.
2013 рік
У IV кварталі 2012 року запроваджено розпочато роботу комісій з визначення даних про заробітну плату (грошове забезпечення) працівників за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках.
На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 26.09.2012 №886 „Про комісії з визначення даних про заробітну плату працівників за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках” запроваджено роботу комісій в усіх регіонах.
За інформацією регіональних органів соціального захисту населення за станом на 14.02.2013 регіональними комісіями по цивільних особах опрацьовано близько 300 пакетів документів.
На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 16.07.2012 № 685 „Про комісії з визначення даних про заробітну плату (грошове забезпечення), одержану особою за роботу (службу) в зоні відчуження в 1986-1990 роках” працюють такі комісії в системі міністерств оборони, надзвичайних ситуацій, внутрішніх справ та Служби безпеки України, яким  за станом на 01.01.2013 опрацьовано майже 600 пакетів документів.
Комісії працюють в усіх без виключення регіонах. Порядок їхньої роботи визначений.
29.01.2013 відбулося 1-ше засідання центральної комісії з визначення даних про заробітну плату працівників за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках (постанова Кабінету Міністрів України від 26.09.2012 № 886). Робота триває.
За інформацією Пенсійного фонду України вже призначаються пенсії за довідками, що видані комісіями, як по атестованих особах, так і по цивільних. Розмір пенсії при цьому збільшується, оскільки пенсію вже призначено не в мінімальному розмірі.
3.Положення Меморандуму - Вжити у встановленому  порядку  заходів щодо збільшення   у 2012 році:
а)прожиткового мінімуму для осіб, що належать до основних соціальних і демографічних груп населення, мінімальної заробітної плати, мінімальної пенсії за віком шляхом проведення індексації не менш як на показник інфляції 2012 року;
Уряд виконав зобов’язання.
Статтею 12 Закону України „Про Державний бюджет України на 2012 рік” передбачено поетапне збільшення розміру прожиткового мінімуму для основних соціальних і демографічних груп населення: з січня, з квітня, з липня, з жовтня та з грудня.
Таким чином збільшення прожиткового мінімуму до кінця 2012 року становитиме:
  10,5 відсотка –  для дітей до 6 років (з 870 у грудні 2011 року до 961 грн. у грудні 2012 року);
 14,9 відсотків – для дітей від 6 до 18 років  (з 1042 до 1197 грн.);
 12,9 відсотка – для працездатних осіб (з 1004 до 1134 грн.);
  10,5 відсотка – для осіб, які втратили працездатність      (з 800 до 884 гривні).
При цьому, фактичний індекс споживчих цін за 2012 року склав 99,8%.
У 2013 р.
Відповідно до статті 7 Закону України „Про Державний бюджет України на 2013 рік” при прогнозному індексі інфляції 104,8 відсотка (грудень 2013 року до грудня 2012 року) прожитковий мінімум до кінця 2013 року підвищиться на 7,4 відсотка:
- для дітей до 6 років – з 961 у грудні 2012 р. до 1032 грн. у грудні 2013 р.;
- для дітей від 6 до 18 років – з 1197 до 1286 грн.;
- для працездатних осіб – з 1134 до 1218 грн.;
- для осіб, які втратили працездатність – з 884 до  949 гривень.
Відповідно до підвищення прожиткового мінімуму збільшуються розміри державних соціальних гарантій, що визначаються на його основі (мінімальна заробітна плата, мінімальна пенсія, державна соціальна допомога та інші соціальні виплати).
б)основного розміру пенсій інвалідам з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у 1986—1990 роках не менш, як на 25 відсотків порівняно з 2011 роком;
Уряд виконав зобов’язання.
З метою врегулювання зазначеного питання у 2012 році збільшено основний розмір пенсій інвалідам з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у 1986—1990 роках шляхом прийняття постанови Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 № 1210 „Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”.
На теперішній час в середньому до 2-х разів підвищено мінімальні розміри пенсій всіх інвалідів внаслідок Чорнобильської катастрофи, що отримують пенсію відповідно до статті 54 Закону. При цьому середній розмір пенсії підвищився майже у   2 рази. Наприклад, серед понад 51 тис.осіб з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС більше третини отримують пенсії в середньому у розмірі понад                 5 тис.гривень на місяць.
Відповідно до постанови від 23.11.2011 № 1210 потерпілим особам підвищено мінімальний розмір пенсії та розмір щомісячної додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю, які разом становлять у інвалідів 1 групи – 1 644,24 грн.; 2 групи – 1 317,16 грн.; 3 групи – 1 131,52 гривні.
У 2013 році,
Завдяки зростанню з 1 січня 2013 року розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, зросли розміри мінімальної пенсійної виплати інвалідам з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та інвалідам, з числа потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи, а також додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю, особам, віднесеним до категорій 1, 2, 3 та 4 постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, та щомісячної компенсації сім’ям за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, що призначаються відповідно до Закону України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”.
в)обсягу видатків на комплексне медико-санітарне забезпечення та лікування онкологічних і серцево-судинних захворювань, протезування суглобів та встановлення кардіостимуляторів та стентів, громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, із застосуванням високо вартісних медичних технологій не менш як на 85 відсотків порівняно з 2011 роком;
Уряд виконав зобов’язання.
Найголовніше для інвалідів-ліквідаторів та інвалідів з числа потерпілих від Чорнобильської катастрофи є вирішення питання своєчасного отримання безкоштовної медичної допомоги.
Тому у 2012 році на 88,5 % збільшено видатки на комплексне медико-санітарне забезпечення і лікування (з 11,5 у 2011до 21,3 млн. грн. на 2012 р.). До цієї суми додатково виділено ще 28,7 млн. грн., фінансування доведено до 50 млн. грн., зокрема, на забезпечення лікування важкохворих та онкохворих громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи передбачено 13,7 млн. грн. (в порівнянні з 2011 роком було виділено 5, 9 млн. гривень).
У 2013 р.
На комплексне медико-санітарне забезпечення і лікування  онкологічних захворювань із застосуванням високовартісних медичних технологій заплановано      49,9 млн.гривень;
г)обсягу видатків на забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, не менш як на 13,6 відсотка порівняно з 2011 роком;
Уряд виконав зобов’язання.
У 2012 році передбачено 50 млн. грн. на забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, що на 13,6 % більше порівняно з попереднім періодом (у 2011 році  на зазначені потреби було передбачено 44 млн. гривень.).
На даний час додатково на зазначені цілі виділено ще 100,0 млн.гривень, фінансування доведено до 150 млн. гривень).
У 2013 р.
На забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи передбачено    157,5 млн.грн.
д)обсягу видатків на забезпечення інвалідів України технічними та іншими засобами реабілітації, не менш як на 155,5 млн, гривень, або на 43 відсотки порівняно з 2011 роком.
Уряд виконав зобов’язання. 
У 2012 р. збільшено видатки на забезпечення інвалідів технічними та іншими засобами реабілітації (з 361,4 до 516,9 млн. грн. На даний час до цієї сумидодатково виділено ще 97,4 млн. грн., фінансування доведено до 614 млн. гривень). Це дало змогу на 100% забезпечити потребу окремих категорій населення у протезно-ортопедичних виробах та кріслах колісних.

У 2013 р.
Згідно з Законом України „Про Державний бюджет України на 2013 рік” на реалізацію напрямку по забезпеченню окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації передбачені видатки у сумі              525,4 грн., що складає 83,4 % від потреби (потреба складає 630,2 млн. гривень).
Слід зауважити, що питання забезпечення окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації знаходитися на постійному контролі в  Мінсоцполітики.
4. Положення Меморандуму - Забезпечити поетапне осучаснення показника заробітної плати, яка була нарахована за роботу в зоні відчуження особам, що стали інвалідами, з числа учасників ліквідації     аварії на Чорнобильській АЕС у 1986—1990 роках, під час перерахування пенсій.
Уряд виконав зобов’язання.
З метою реалізації заходів щодо підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок  Чорнобильської катастрофи, прийнято постанову Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 № 1210  „Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, якою передбачено провести осучаснення індивідуального заробітку для осіб, з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, інвалідність яких пов’язано з Чорнобильською катастрофою, та                  непрацездатним особам, які втратили годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Для обчислення розмірів пенсій застосовується середня заробітна плата працівників, зайнятих у галузях економіки України за 2006 рік  (928,81 гривні).
На теперішній час в середньому до 2-х разів підвищено мінімальні розміри пенсій всіх інвалідів внаслідок Чорнобильської катастрофи, що отримують пенсію відповідно до статті 54 Закону. При цьому середній розмір пенсії підвищився майже у  2 рази. Наприклад, серед понад 51 тис.осіб з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС більше третини отримують пенсії в середньому у розмірі понад                 5 тис.гривень на місяць.
Підвищено мінімальний розмір пенсії та розмір щомісячної додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю, інвалідам з числа потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи та розмір щомісячної додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю, особам, віднесеним до категорій 2, 3 та 4.
5.Положення Меморандуму - З метою забезпечення подальшої взаємодії щодо вирішення протягом п'яти років питань соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи,       опрацювання пропозицій стосовно удосконалення законодавства з урахуванням збільшення розмірів соціальних виплат, які передбачено здійснити у 2012 році, розгляду  питань щодо визначення  джерел додаткових  надходжень до   бюджетів усіх рівнів та бюджету Пенсійного фонду утворити Консультативну раду з представників центральних  органів  виконавчої влади та всеукраїнських і регіональних громадських організацій громадян, які постраждали      внаслідок Чорнобильської катастрофи (далі — Консультативна рада).
Затвердити протягом трьох тижнів Положення про Консультативну раду за погодженням з громадськими організаціями громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Уряд виконав зобов’язання.
Утворено Консультативну раду з питань поліпшення соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затверджено Положення та її склад із представників центральних органів виконавчої влади та громадських організацій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (постанова Кабінету Міністрів України від 26.10.11 № 1112).
Які до мене є запитання?
Геращенко О.В. -  пропонуємо, щоб і для інвалідів-ліквідаторів, і для інвалідів-евакуйованих пенсії були мінімальні 6, 8, 10 пенсій за віком, тому що Постанова №1210 не вирішує всіх питань по пенсіях чорнобильців.
Кучеренко С.А. – через те, що не врегульовано по 6, 8, 10 пенсій за віком для інвалідів-чорнобильців, тому і прийнято Постанову Кабінету Міністрів України №1210. У березні цього року я доповім по цьому питанню Міністру соціальної політики України.
Волчанський І.П. – коли було засідання Консультативної Ради при Мінсоцполітики України, яка була створена у 2011 році?
Неділько О.М. – якщо людина дійсно була на ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, але у неї без підстав вилучили посвідчення, хоча вона знов пройшла МСЕК, яка все доказує. Як бути в цьому випадку?
Андреєв Ю.Б. – спочатку по таких питаннях потрібно звертатися до ВГОІ «Союз Чорнобиль України», ми постійно ведемо роботу по таких питаннях. Від вас ми не отримали ні одного листа вже на протязі років десяти, хоча інші звертаються.
Кучеренко С.А. – 95 справ надійшло із Кіровоградської ОДА. Під час перевірки було здійснено зустрічні перевірки, де  і  виявлено масу фальсифікацій. І поки я тут працюю, то земля буде горіти під таки ділками, які займаються фальсифікаціями.
Якимчук В.А. – чому призупинені виплати за рішеннями судів?
Кучеренко С.А. – Королевська Н.Ю. дала доручення щодо виплат за рішеннями судів. 
Вінник А.І. – по 121 військовому строкової служби 1 категорії, біля 1300 по Україні, отримують мізерні пенсії.  Чому потрібно робити причинний зв'язок смерті з аварією на ЧАЕС, коли є зв'язок захворювань?
Кучеренко С.А. – по військових строкової служби потрібно вирішувати і в Постанову Кабінету Міністрів України №1210 потрібно вносити зміни.
Олєйников А.О. – в Севастополі  2 квартири, які виділені чорнобильцям, не проплачені до цього часу. І ще віроломно знижують категорії – з 2-ї на 3-ю.
Кучеренко С.А. – житлове питання – не питання до Мінсоцполітики. 3-я категорія – це ті, хто брав участь у підземних ядерних випробуваннях.
Демченко Г.Х. – стан справ по експертних комісіях.
Кучеренко С.А. – Андреєв Ю.Б. вніс пропозицію  Міністру щодо проведення інструкторсько-методичного заняття за участю представників ВГОІ «Союз Чорнобиль України», Мінсоцполітики і  регіональних органів, які займаються соціальними питаннями  чорнобильців.
Лисенко Ю.В. – військові строкової служби, в яких медичні книжки ліквідовувалися через секретність (державна тайна), вони давали підписку про нерозголошення і їх залишилося в Україні біля 200 осіб, не можуть доказати зв’язку захворювань з ядерними випробуваннями.
Кучеренко С.А. – це компетенція Міністерства охорони здоров’я.
Андреєв Ю.Б. – пропоную Лисенку Ю.В. підготувати лист на Міністра охорони здоров’я України по даному питанню. Зараз слово надається директору Департамету пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України Машкіну В.Г.
Машкін В.Г. –  середній розмір чорнобильської пенсії збільшився з 3500 грн. до 4082грн. До 1-ї категорії додалося ще приблизно 2000 осіб. Бюджетні кошти на пенсійне забезпечення чорнобильців збільшено на понад 1 млрд.грн. і, якщо буде осучаснення заробітної плати для чорнобильців за 2007 рік, то пенсії значно збільшаться.
Геращенко О.В. – по додаткових 10% і 5% до пенсій військовим.
Машкін В.Г. – до цього часу це питання не вирішене.
Волчанський І.П. – про те, чи є гроші на виконання рішень судів, то Кучеренко С.А. сказав, що є, але не має механізму реалізації. По комісіях по реставрації заробітної плати за роботу в зоні відчуження – хто регулює прийняття довідок у Пенсійному фонді?
Машкін В.Г. – по механізму – Казначейство працює як оператор. Є спірні моменти. Коли буде механізм, тоді ми все і будемо вирішувати. Комісії по реставрації заробітної плати за роботу в зоні відчуження були створені, щоб колегіально вирішувати видання довідок тим працівникам, підприємства яких ліквідовані. І якщо Комісія видала таку довідку, то Пенсійний фонд України зобов’язаний її взяти.
Якимчук В.А. – на комісію по реставрації заробітної плати за роботу в зоні відчуження потрібно подавати різні документи, яких тепер люди вже не можуть взяти, чи може Пенсійний фонд України користуватися тими довідками, які вже є в нього?
Машкін В.Г. – обов’язково тими довідками треба користуватися.
Волчанський І.П. – така ситуація є і в нас. Поки не має довідки з комісії по реставрації заробітної плати за роботу в зоні відчуження, чому людину переводять на мінімальну пенсію?
Машкін В.Г. – в таких ситуаціях потрібно розбиратися конкретно.
Андреєв Ю.Б. – якщо є збільшення в Пенсійному фонді України на 1 млрд. 200 тис.грн. на ст. 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», то чому не можна чорнобильцям зробити осучаснення за 2007 рік?
Машкін В.Г. – ми повинні все порахувати.
Андреєв Ю.Б. – слово надається керівнику секретаріату Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Борисюку М.М.
Борисюк М.М. – передаю всім вітання від голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Сех І.І та голови підкомітету Верховної Ради України з питань подолання Чорнобильської катастрофи Кальченка В.М.  Сех І.І. обіцяла, що на наступному засіданні Центральної Ради ВГОІ «Союз Чорнобиль України» буде присутня.
До Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи входять 16 народних депутатів України, більшість із них обрані до Верховної Ради України вперше і вони вперше знайомляться з чорнобильськими питаннями. Але їх найбільше шокувало те, що в чорнобильському русі не має єдності.
Пенсійне забезпечення чорнобильців по ст. 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», тобто так звані 6, 8, 10, не регулюється. Постанову Кабінету Міністрів України №1210 Конституційний суд України визнав правильною. Комітет поставив завдання – відпрацювання нової редакції ст. 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Що то буде за формула, невідомо, бо одних вона влаштовує, інших – ні. Але потрібно робити так, щоб влаштовувала хоча б більшість. Люди кажуть, що Постанова №1210 влаштовує тільки станційників. Але і 6, 8, 10 вже не буде. Можна ще брати дозову нагрузку більше 25 бер – об’єктивний показник, і ст. 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» має запрацювати. Постанова Кабінету Міністрів України №1210 – це тимчасовий захід Уряду України.
По житлу виникають застереження, бо Міністерство, яке зараз тим займається, ліквідовується. Хто буде далі цим займатися?
Паспортизація забруднених територій ще не закінчена.
По дітях – в 4-й зоні діти досі отримують посвідчення потерпілих, хоча багато з тих територій вже можна віднести до умовно чистих.
Нажаль, довгий час не має підвищення витрат на продукти харчування чорнобильцям.
Для комплексного вирішення чорнобильських питань, вони мають бути виділені окремо. Напрацювання мають бути саме до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».
Сех І.І. сказала, що з Андреєвим Ю.Б. вона готова зустрічатися в будь-який час і вона задоволена тією зустріччю, яка вже відбулася.
Зараз над чорнобильськими питаннями працюють дві комісії і, тільки після закінчення їх роботи, будемо робити висновки.
Кайдаш Н.І. – багато займаюся дітьми і ті діти, які були в епіцентрі Чорнобильської катастрофи мають бути захищеними. По житлу – є люди, які приїхали, отримали житло, потім продали його і знову просять житло.
Борисюк М.М. – житло надається тільки один раз. Щодо дітей, то їх необхідно захищати, але як в 4-й зоні можна давати посвідчення потерпілих дітей?
Соннік Є.Г. – МНС вже не має, а є Державна служба України з питань надзвичайних ситуацій. Було виділено на житло в Чернігівській області 10 млн.грн., яке за 2 роки побудували, а потім почали судитися, бо коштів виявилося замало.
Борисюк М.М. – звертайтеся до нас і ми вам відповімо.
Волчанський І.П. – яка з чорнобильських організацій вносить пропозиції по змінах до ст. 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»?
Борисюк М.М. – були люди з Чернігова. Пенсійне забезпечення може регулюватися тільки Законом України.
Кобчик В.П. – ст. 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» дуже важлива і в мене є особиста просьба – групу від ВГОІ «Союз Чорнобиль України», щоб прийняли особисто по цьому питанню.
Борисюк М.М. – якщо від депутатів, чи від Кабінету Міністрів України будуть пропозиції, то вважаю за необхідність узгоджувати їх з ВГОІ «Союз Чорнобиль України».
Андреєв Ю.Б. – всі решта чорнобильські організації займаються тільки ст.  54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» і тільки ВГОІ «Союз Чорнобиль України» займається всіма чорнобильськими питаннями. Це тому, що вони хочуть вирішувати тільки свої питання для себе, а ВГОІ «Союз Чорнобиль України» старається вирішувати питання для всіх. Також потрібно вирішити питання по 731 батальйону, бо їм записали по 16 годин роботи на добу, коли всім решта – 6 годин, хоча вертольоти літали тільки в світлий час дня.
Борисюк М.М. – вважаю, що при вирішуванні таких питань, потрібно терпимо висловлюватися, нікого не ображаючи.
Андреєв Ю.Б. – слово надається заступнику голови Державної служби України з питань надзвичайних ситуацій Бойку А.П.
Бойко А.П. – хочу побажати засіданню Центральної Ради ВГОІ «Союз Чорнобиль України» успішної роботи. Інформую, що МНС, яке завершує свою роботу, за бюджетною програмою, на житло було використано 137 млн.грн. – 475 квартир. Майже 16 млн.грн. на цю програму не додано, а це 54 квартири.
З цього приводу МНС звернулося листами до голів Харківської, Рівненської, Волинської обласних держадміністрацій і Севастопольської міської держадміністрації, на територіях яких допущено недофінансування за укладеними договорами, що призвело до зриву проведення процедур закупівлі житла для громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, стосовно пришвидшення вирішення питання надання житла постраждалим згідно черги.
На 2013 рік на житло заплановано 157 млн. 500 тис.грн., на медицину – 49 млн. 895,1 тис.грн.
Анищенко О.М. – скільки коштів було виділено на житло на Чернігівщину і хто буде розпорядником коштів в подальшому?
Бойко А.П. – всі запитання тепер до Мінсоцполітики України.
Хиля Г.А. – чи будуть проплачені ті кошти, які недоплачені?
Бойко А.П. – так, будуть.
Болтенков В.М. -  а що по Черкасах?
Бойко А.П. – я завтра буду в Черкасах.
Андреєв Ю.Б. – пропоную працювати без перерви. Слово надається Віннику А.І. – голові Харківської обласної організації.
Вінник А.І. – підписання Меморандуму «Про взаємодію і співробітництво між Кабінетом Міністрів України та ВГОІ «Союз Чорнобиль України» від 30.09.2011р. одобряю і підтримую. Але хід реалізації положень Меморандуму практично нульовий.
По звіту Кабінету Міністрів України щодо виконання положень Меморандуму – звіт не відбувся,бо звітувати має хтось із Кабінету Міністрів України і, вважаю, що це має бути сам Прем’єр-міністр України Азаров М.Я. Тому пропоную підготувати мотивоване звернення до Азарова М.Я. по чорнобильських питаннях (причинний зв'язок смерті з аварією на ЧАЕС, по дітях, по військовослужбовцях, по учасниках ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, по евакуйованих). Потрібно добиватися, щоб працювала ст. 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» для учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС ті евакуйованих із зони відчуження., можливо, в незначній редакції. Якщо ні, то я пропоную наступне: керівництво ВГОІ «Союз Чорнобиль України» і обласних організацій повинно сказати, що складає свої повноваження і йде у відставку.
Андреєв Ю.Б. – слово надається Віце-президенту ВГОІ «Союз Чорнобиль України» Яценку В.М.
Яценко В.М. – шкода, що чиновники вже пішли.
  1. Виконання рішень судів – Європейський суд продовжує виносити рішення на користь людей, а в Державному бюджеті не має строки – кошти на виконання рішень судів. Нам потрібно вимагати, щоб до Державного бюджету було внесено кошти на виконання рішень судів.
  2. Видача чорнобильських посвідчень – державні чиновники зобов’язані робити тільки те, що не порушує закони і Конституцію України. Чиновник має сам збирати всі довідки для людей, а не люди мають доказувати свою причетність до участі у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. І рішення спочатку треба відмінити, щоб потім прийняти інше.
  3. Харчування дітей – на забруднених територіях харчування дітей  недопустиме – не має риби, м’яса, сиру і т.д., тих важливих продуктів, які вкрай потрібні дітям.
  4. Щодо змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» - ми написали кращий закон, ніхто кращого не написав. В мене така пропозиція – всі присилають свої виважені пропозиції, але, прошу, з обмеженнями будьте острожними.
Андреєв Ю.Б. – слово надається голові Донецької обласної організації Стружку Є.П.
Стружко Є.П. – питання в нас дуже важливі. Заявляю, що ст. 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» не працює майже по нашій же вині. Опозиційні сили, хоча і повітря ганяють, але можуть нас змести. Комісії по реставрації заробітної плати за роботу в зоні відчуження не працюють тільки тому, що не мають належних повноважень, навіть не знають, хто печатку має поставити.
В мене пропозиція: звернутися до Президента України Януковича В.Ф., Прем’єр-міністра України Азарова М.Я., Верховної Ради України з приводу роботи комісій по реставрації заробітної плати за роботу в зоні відчуження. 
Андреєв Ю.Б. – слово надається голові Кіровоградської обласної організації Недільку О.М.
Неділько О.М. – Постанова Кабінету Міністрів України №1210 не встановлює порядку виплати пенсій чорнобильцям. До комісій по реставрації заробітної плати за роботу в зоні відчуження звернутися можуть тільки ті, чиї підприємства ліквідовані, і ще багато чого в комісіях не враховують. Пропонуємо підтримати Харківську, Донецьку обласні організації. Часу в нас немає  і розглянути разом з Кобчиком В.П. постанову про порядок відшкодування шкоди. Андреєв Ю.Б. сказав, що ми зараз топчемося на місці. Вважаю, що це гра влади з чорнобильцями у наперстки. 
Андреєв Ю.Б. – слово надається Віце-президенту ВГОІ «Союз Чорнобиль України», голові Товариства ветеранів та інвалідів ліквідації аварії на ЧАЕС Кобчику В.П.
Кобчик В.П. – Державна служба з питань інвалідів та ветеранів України дала нам багато матеріалів, де чітко написано, що було проведено осучаснення заробітної плати всім пенсіонерам України за 2007 рік (8 млн. 33 тис. пенсіонерам України), окрім чорнобильців. Пункт 4 Меморандуму призупинив своє виконання.
Андреєв Ю.Б. – слово надається голові Львівської обласної організації Смеречинському В.Б.
Смеречинський В.Б. – щодо виконання Меморандуму Урядом України, то Прикінцеві положення із законопроекту №9127 виключили, але в Законі України «Про державний бюджет України» вони дослівно виплили. Судам дані вказівки не вживати слово «стягнути», а писати «нарахувати і виплатити».  Держава практично по Казначейству скасувала будь-які стягнення. Робочі комісії практично не працюють і до них не включені представники ВГОІ «Союз Чорнобиль України».
Андреєв Ю.Б. – пропонуються до обговорення такі пропозиції до рішення ЦР ВГОІ «Союз Чорнобиль України» по першому питанню:
  1. Визнати виконання положень Меморандуму Урядом України незадовільним.
  2. Звернутися до Кабінету Міністрів України і Верховної Ради України щодо зобов’язання Мінсоцполітики України відпрацювати проект постанови Кабінету Міністрів України  по оздоровленню чорнобильців.
  3. Спільно з секретаріатом Комітету Верховної Ради внести зміни в Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи» по соціальному захисту вдів і сиріт.
  4. Створити разом з Міністерством соціальної політики України робочу групу по розробці положень проекту загальнодержавної програми   «Про соціальний захист Дітей Чорнобилю» на період до 2050 року.
  5. Звернутися до Президента України та Уряду України щодо покращення пенсійного забезпечення учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та евакуйованих.
  6. Звернутися до Президента України  і Уряду України щодо осучаснення заробітної плати за показниками 2007 року при нарахуванні пенсій учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС. 
  7. Підготувати пропозиції по укріпленню Департаменту соціального захисту населення, постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи при Мінсоцполітики України або створення Державної служби соціального захисту населення, постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи.
  8. Підготувати необхідні пропозиції по порядку денному зустрічі з Прем’єр-міністром України Азаровим М.Я.
  9. Звернутися до влади України, щоб положення по ст. 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» було реалізовано для всіх учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.
  10. Підготувати доповнення до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», які б відновили надбавку до пенсій на 10% і 5% для військовослужбовців – учасників ліквідації аварії на ЧАЕС 1-ї та 2-ї категорії. 
  11. За підсумками 1-го кварталу 2013 року підготувати зміни до Закону України «Про Державний бюджет на 2013 рік» щодо передачі Мінсоцполітики України реалізації програми  про екстрену медичну допомогу чорнобильцям спільно з ВГОІ «Союз Чорнобиль України».  
  12. Доручити Стружку Є.П. підготувати пропозиції про внесення доповнень в Постанову Кабінету Міністрів України «Про порядок роботи комісій по реставрації заробітної плати за роботу в зоні відчуження».
Яценко В.М. – пропоную внести ще один пункт до рішення по реструктуризації боргів по пенсіях за рішеннями судів.
  1. Підготувати пропозицію Прем’єр-міністру України Азарову М.Я. щодо прийняття рішення про реструктуризацію боргів держави щодо виконання рішень судів по пенсіях, а також передбачення відповідних видатків при внесенні змін до Закону України «Про державний бюджет України на 2013 рік» за підсумками І кварталу 2013 року.

Хіля В.Г. – у нас все йде боротьба за 6. 8, 10. Повинна бути соціальна справедливість. Ми повинні прийняти рішення щодо звернення до Президента України і Прем’єр-міністра України по цих питаннях. 
Нечепоренко І.І. – щодо оздоровлення військових, то є пропозиція, щоб вони могли оздоровлюватися і за місцем лікування.
Олєйников  А.О. – погані справи по забезпеченню інвалідів автотранспортом.
Хиля Г.А. – пропоную – хто не йде по формулі, то мають отримувати по 6, 8, 10 мінімальних пенсій за віком. Необхідно чітко розділити по категоріях. Щодо зустрічі з Королевською Н.Ю. – потрібно попередити, що якщо ця зустріч не відбудеться, то ми їй назначаємо зустріч біля Кабінету Міністрів України.
Якимчук В.А. – потрібно провести в березні цього року парламентські слухання.
Болтенков В.М. – участь в парламентських слуханнях мають взяти всі області і має бути 2-3 виступаючих.
Волчанський І.П. – 4901 – не працює, пропоную звернутися до Мінюсту України з цього приводу.
Андреєв Ю.Б. – прошу голосувати за запропоноване рішення по першому питанню.
Голосували:
«За» – одноголосно; «Проти» – немає; «Утримались» - немає.

ІІ. Звіт ревізійної комісії ВГОІ «Союз Чорнобиль України».
Андреєв Ю.Б. – слово надається голові ревізійної комісії ВГОІ «Союз Чорнобиль України» Даниленку В.Г.
Даниленко В.Г. - Перевірка фінансової діяльності використання майна ВГОІ «Союз Чорнобиль України», виконання Статуту за 2012 рік.
В відповідності із Статутом ВГОІ «Союз Чорнобиль України» і Положенням Центральної ревізійної ВГОІ «Союз Чорнобиль України» проведена перевірка фінансової діяльності, обліку, збереження, використання майна ВГОІ «Союз Чорнобиль України», виконання рішень Президії Центральної Ради ВГОІ «Союз Чорнобиль України» та Центральної Ради ВГОІ «Союз Чорнобиль України» за 2012 рік.
На 13-й звітно-виборній Конференції від 17.12.2012 року Центральна ревізійна комісія була обрана в складі:
Даниленко В.Г. – голова комісії;
Шумицький О.В. – заступник голови комісії;
Хіля В.Г. – член комісії;
Ландяк М.М. - член комісії;
Тарабанчук С.Ф. - член комісії.
Перевірка фінансової діяльності використання майна, виконання Статуту розпочата 20.01.2013 року та закінчена 10.02.2013 року  і проведена у відповідності зі Статутом з відома Президента ВГОІ «Союз Чорнобиль України» Андреєва Юрія Борисовича в присутності головного бухгалтера Орловської Катерини Дмитрівни.
Відповідальними особами за діяльність ВГОІ «Союз Чорнобиль України» були:
  1. Андреєв Юрій Борисович – Президент ВГОІ «Союз Чорнобиль України»;
  2. Орловська Катерина Дмитрівна – головний бухгалтер ВГОІ «Союз Чорнобиль України».
Юридична і фактична адреса ВГОІ «Союз Чорнобиль України»: 04053, м. Київ, вул. Юрія Коцюбинського, 3,  тел. 272-65-51.
Банківські реквізити: р/р 35238005000957 в УДК Шевченківського району м. Києва, МФО 820019, код ЄДРПОУ 00032690.
ВГОІ «Союз Чорнобиль України» працює на підставі Статуту, затвердженого установчою конференцією 13 січня 1991 року, перереєстрованого Міністерством юстиції України 18.02.2009 року, згідно змін і доповнень.
«Союз» діє на всій території України в відповідності зі Статутом. «Союз» має територіальний принцип побудови, його основа складає місцеві підрозділи (первинні, районні, міські, обласні організації).
На 01 січня 2012 року до центрального апарату «Союзу» входять Комітет «Інваліди Чорнобиля» та Комітет «Діти Чорнобиля», які відповідно до Статуту є постійно діючими виконавчими органами «Союзу». Слід зазначити, що відповідно до Статуту п. 6.5. в місцевих осередках утворені зазначені Комітети, які працюють за відповідними напрямками діяльності.
Місцеві осередки: 29 обласних і міських організацій; колективні члени – 9 (перелік організацій в наявності).
«Союз» складає 183000 членів, з них – 80000 інвалідів (43,7%). Всього інвалідів по Україні – 112000 осіб.
Виконання рішення по приведенню Статутів первинних організацій у відповідність до Статуту ВГОІ «Союз Чорнобиль України» - на 01.01.2013 рік Статути перереєстрували 17 організацій. Решта по різних причинах до цього часу не внесли змін до назв організацій і не перейшли на єдиний Статут, а саме – Вінницька, Волинська, Закарпатська, Запорізька, Кіровоградська, Львівська обласні організації. Неприведення Статутів обласних організацій відповідно до Статуту ВГОІ «Союз Чорнобиль України» ставить питання про легітимність цих організацій.
В минулому році на підставі рішення Президії ЦР ВГОІ «Союз Чорнобиль України» від 17 травня 2012 року про здійснення перевірки Центральною ревізійною комісією ВГОІ «Союз Чорнобиль України» Підприємства об’єднання громадян «Чорнобиль Сервіс» 21 травня було створено комісію в складі: Даниленко В.Г., Шумицький О.В., Хіля В.Г. з залучення головного бухгалтера ВГОІ «Союз Чорнобиль України» Орловської К.Д. та розпочати перевірка фінансово-господарської діяльності ПОГ «Чорнобиль Сервіс».
Основною діяльністю ПОГ «Чорнобиль Сервіс» є надання юридичної допомоги чорнобильцям в судах України, в тому числі виконання судових рішень по пенсійних питаннях. За словами Котія А.П. – директора ПОГ «Чорнобиль Сервіс», ним опрацьовано і оформлено в суди 5000 справ. У зв’язку з відмовою Котія А.П. працювати з ревізійною комісією і надати фінансово-господарчі документи, на адресу Президента ВГОІ «Союз Чорнобиль України» було передано доповідну записку, в якій на підставі вищезазначених обставин було запропоновано здійснити повну ревізію ПОГ «Чорнобиль Сервіс» із залученням податкової інспекції, а тепер у зв’язку з тим, що Котій А.П. самозвільнився без передачі документів, напевно, ще й із залучення правоохоронних органів.
За дорученням Президента ВГОІ «Союз Чорнобиль України» Андреєва Ю.Б. ревізійна комісія розглянула конфліктну ситуацію, яка створилася в Чернівецькій обласній організації ВГОІ «Союз Чорнобиль України» у зв’язку з проведенням звітно-виборної конференції – керівникам організацій було вказано на те, що така конференція повинна проводитися точно у відповідності до Статуту ВГОІ «Союз Чорнобиль України».
В 2012 році ВГОІ «Союз Чорнобиль України» здійснила значний об’єм роботи. Найбільш значним  було те, що за ініціативи ВГОІ «Союз Чорнобиль України» з 01 січня 2012 року набула чинності Постанова Кабінету Міністрів України №1210 від 23.11.2011 року «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Заробітна плата чорнобильців була осучаснена за показниками середньої заробітної плати по Україні 2006 року. Основні положення Постанови КМУ №1210 широко обговорювалися у всіх організаціях «Союзу», а в листопаді 2012 року на 13-й Всеукраїнській конференції ВГОІ «Союз Чорнобиль України» де були загалом схвалені.
Центральна ревізійна комісія ВГОІ «Союз Чорнобиль України» підтверджує об’єм виконаних робіт, представлених в «Підсумках робіт ВГОІ «Союз Чорнобиль України» з подолання наслідків Чорнобильської катастрофи за 2012 рік».
Фінансова та статутна діяльність ВГОІ «Союз Чорнобиль України» за 2012 рік.
ВГОІ «Союз Чорнобиль України» є одержувачем коштів за бюджетною програмою 2507020 «Фінансова підтримка громадських організацій інвалідів». Джерело фінансування  бюджетних коштів на 2012 рік – Міністерство соціальної політики України.
Під час звірки проведено суцільну перевірку банківських виписок та доданих до них первинних документів (договорів, платіжних доручень,рахунків-фактур, актів виконаних робіт) за 12 місяців 2012 року. Проведеною перевіркою фактів безпідставного перерахування коштів за надані послуги та придбані товари не встановлено.
У 2012 році 25 травня та 22 серпня Державною фінансовою інспекцією України здійснено дві зустрічні перевірки ВГОІ «Союз Чорнобиль України» щодо документального підтвердження виду, обсягу і якості операцій та розрахунків з Фондом соціального захисту інвалідів за період з 01.01.2011р. по 31.12.2011р. та з 01.01.2010р. по 03.09.2012р. Проведеною перевіркою фактів безпідставного перерахування коштів не встановлено.
Комісія перевірила стан діловодства – всі протоколи, листи, документи знаходяться в окремих папках і на електронних носіях.
З результатами роботи Комісії ознайомлені Президент ВГОІ «Союз Чорнобиль України» Андреєв Ю.Б. та головний бухгалтер Орловська К.Д.
Андреєв Ю.Б. – є пропозиція прийняти до відома і розмістити на сайті ВГОІ «Союз Чорнобиль України».
Голосували:
«За» – одноголосно; «Проти» – немає; «Утримались» - немає.
ІІІ. Розгляд заяви Лященка С.О.   

Андреєв Ю.Б. – пропоную доручити Яценку В.М. дати відповідь від Центральної Ради ВГОІ «Союз Чорнобиль України» Лященку С.О. на його звернення.
Голосували:
«За» – одноголосно; «Проти» – немає; «Утримались» - немає.
ІV. Інформація по Тернопільській обласній організації.
Андреєв Ю.Б. – по Тернопільській обласній організації слово надається голові виконавчого комітету ВГОІ «Союз Чорнобиль України» Березіну В.О.
Березін В.О. – на сайти викладають тільки негативи, а позитиви не викладаються. 2-3 тижні назад до ВГОІ «Союз Чорнобиль України надійшов незавірений протокол від Тернопільської обласної організації і все. Тому ми в них запросили додаткові документи, після чого можна буде приймати відповідні рішення.
Геращенко О.В. – біля 20 років Тернопільська обласна організація входила до складу ВГОІ «Союз Чорнобиль України» і всі документи в них є.
Андреєв Ю.Б. – перевиборна конференція відбулася в травні 2012 року і  до цього часу  ми не отримували ніяких документів від Тернопільської обласної організації. Як будуть відповідні документи, тоді будемо говорити.
V. Різне (щодо представлення на державні нагороди від ВГОІ «Союз Чорнобиль України).
Андреєв Ю.Б. – слово надається Березіну В.О.
Березін В.О. – якось голова Волинської обласної організації сказав, щоб подати документи Андреєва Ю.Б. на нагородження і на сайтах вже з’явилася інформація, що Андреєву Ю.Б. дають Героя України, хоча ніякого подання не було.
Пропоную:  від апарату ВГОІ «Союз Чорнобиль України» на нагороди нікого не подавати.
Прошу проголосувати за це.
Голосували:
«За» – одноголосно; «Проти» – немає; «Утримались» - немає.
Андреєв Ю.Б. - оголосив про закриття засідання Центральної Ради ВГОІ «Союз Чорнобиль України».

Головуючий, 
Президент ВГОІ 
«Союз Чорнобиль України»                                                     Андреєв Ю.Б.

Секретар                                                                                       Макаревич Н.П. 

1 коментар:

  1. Звертаюся до п.Бєрєзіна! Ви не дезінформуйте людей! Я особисто запрошував Вас на конференцію в Тернопіль в травні минулого року. Ви не знайшли можливості прийняти участь в наших зборах. Тоді б Ви знали хто у нас керівник обласної організації. Зараз же Ви розповсюджуєте брехню про відсутність якихось документів. І останнє- президент ВГОІ просто боїться присутності представників Тернопілля. Голова Тернопільської міської організації "Інваліди Чорнобиля" Харитонов О.Є.

    ВідповістиВидалити