Пільговикам пропонують безкоштовний проїзд замінити адресною соціальною допомогою

Наприкінці минулого року у Верховній Раді зареєстрували законопроект №5404, який, на думку його авторів, допоможе вирішити проблему пільгових пасажирських перевезень.

За законом витрати на безкоштовний проїзд пільговиків фірмам-перевізникам повинні відшкодовувати місцеві влади. Однак транспортники скаржаться, що виділених грошей бракує. На компенсацію проїзду одного пільговика виділяється всього 47 гривень в рік, але й ці гроші не завжди потраплояють до перевізника. Враховуючи, що саме пільгові категорії становлять значну частину пасажирів, підприємства несуть величезні збитки.

Якщо законопроект №5404 буде прийнятий, безкоштовний проїзд замінять адресною соціальною допомогою. Це означає, що кожен пільговик отримає на руки «живі гроші», якими буде розраховуватися за проїзд, як і всі інші пасажири. Автори проекту запевняють, що таке рішення влаштує всіх — і перевізників, і пільговиків.

По-перше, це дозволить зняти напругу між перевізниками та пільговиками. По-друге, у транспортників з'явиться стимул розвивати ті маршрути, які зараз вважаються невигідними. Наприклад, у віддалених селах, де перевізники нерідко відмовляються працювати, оскільки їх послугами в основному користуються пільговики. По-третє, людина, яка рідко користується громадським транспортом, зможе витрачати отримані гроші на інші потреби, наприклад, на ліки.

Цілком можливо, що в сформованій ситуації криза в політичних колах сприятиме прийняття даного законопроекту. У такому разі уряду потрібно буде знайти кошти на компенсацію пільгового проїзду. За підрахунками експертів, це близько ₴20 млрд.

Якщо законопроект №5404 буде прийнятий, компенсацію на проїзд у міському (крім таксі) та на автомобільному в сільській місцевості транспорті, а також на приміських маршрутах, будуть отримувати:
  • учасники бойових дій;
  • чорнобильці 1 категорії;
  • військовослужбовці;
  • інваліди I і II групи;
  • діти-інваліди;
  • діти-сироти;
  • ветерани силових структур;
  • багатодітні сім'ї;
  • жертви політичних репресій.
Крім того, на «проїзні» зможуть розраховувати діти війни, а ветеранам праці право на компенсацію будуть надавати в залежності від сукупного доходу сім'ї.

Зазначимо, монетизація пільг на проїзд у транспорті означає, що замість безкоштовних послуг пільговики отримують від держави гроші, які платитимуть за ці послуги на загальних підставах. Зараз кошти в якості відшкодування скеровують перевізникам, які перевозять пільговиків.

4 коментарі:

  1. Відповіді
    1. какой войны.скоро этих дармоедов уберут которые вместо автомата держали поварешки

      Видалити
  2. А пенсионерам по возрасту с минимальной пенсией с голоду помирать от таких тарифов на проезд и на всё остальное? , а это около 8 млн человек, т.е по выражению депутатов- "истоты", которых должно остаться к 2025г только 18% в Украине!!! коммент Ревы.

    ВідповістиВидалити