Відповідь Мінсоцполітики України на звернення ВГОІ "Союз Чорнобиль України" до Кабінету Міністрів України

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
(Мінсоцполітики)


Президенту Всеукраїнської громадської організації і
нвалідів „Союз Чорнобиль України"
Войтову В. В.


Шановний Володимире Васильовичу!

Департамент соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи Мінсоцполітики на виконання доручення Секретаріату Кабінету Міністрів України від 28.07.2016 № 24004/3/1-16 розглянув звернення Всеукраїнської громадської організації інвалідів „Союз Чорнобиль України" стосовно посилення соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи і повідомляє.

Щодо пенсійного забезпечення.

З метою поліпшення матеріального становища інвалідів - учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, інвалідів війни та учасників бойових дій Мінсоцполітики розроблено проект постанови Кабінету Міністрів України „Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 28 липня 2010 р. № 656 і від 23 листопада 2011 р. № 1210".

Проектом акту пропонується мінімальну пенсійну виплату, зокрема, для інвалідів 1-Ш груп - учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, інвалідів війни та учасників бойових дій підвищити на 30 відсоткових пунктів, в розмірах 315, 285, 255 та 195 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, відповідно.

У разі погодження заінтересованими органами виконавчої влади проект акта буде подано на розгляд Уряду в установленому порядку.

Щодо призначення пенсії у зв'язку з втратою годувальника.

На виконання доручення Прем'єр-міністра України В. Гройсмана від 05.07.2016 № 24004/1/1-16 Мінсоцполітики розроблено проект акта, яким пропонується внести зміни до статті 54 Закону в частині надання права дружинам (чоловікам) померлих осіб, із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (категорія 1) на отримання пенсії у зв'язку з втратою годувальника незалежно від причинного зв'язку смерті з Чорнобильською катастрофою. Тобто пенсії у зв'язку з втратою годувальника призначатимуться на основі матеріалів пенсійної справи померлих інвалідів, із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які отримували пенсію у розмірі відшкодування фактичних збитків, незалежно від причинного зв'язку смерті з Чорнобильською катастрофою.

Прийняття проекту акта дозволить удосконалити механізм призначення вдовам (вдівцям) пенсій у зв'язку з втратою годувальника із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (категорія 1) та посилити соціальний захист цієї категорії осіб.

Щодо компенсаційних витрат за самостійно придбану санаторно-курортну путівку.

З метою належного забезпечення соціального захисту громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи та на виконання пункту 6 Плану заходів, пов'язаних з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 02.03.2016 № 177-р, Мінсоцполітики розроблено новий порядок забезпечення санаторно-курортними путівками постраждалих громадян в частиш їх вільного вибору санаторно-курортного закладу. Це дасть змогу покращити результативні показники в сфері санаторно-курортного лікування постраждалих осіб шляхом надання можливості громадянам обирати санаторно-курортне лікування в будь-якому закладі України за їх бажанням або отримувати грошову компенсацію замість санаторно-курортної путівки (далі - грошова компенсація) та виконати норми Закону України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (далі-Закон).

Запровадження нового порядку передбачає ведення окремого обліку постраждалих громадян, які виявили бажання отримати грошову компенсацію, та порядок виплати такої компенсації.

Діятиме такий порядок за умови встановлення фактичного середнього розміру вартості путівки в Україні, що дасть змогу повністю або частково компенсувати вартість санаторно-курортного лікування постраждалим особам.

Проекти постанов Кабінету Міністрів України „Про деякі питання санаторно-курортного лікування та відпочинку громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" та „Про встановлення у 2017 році розміру грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам і закладам оздоровлення та відпочинку" направлені на погодження зацікавленим органам виконавчої влади.

Слід зазначити про те, що у законах України про державний бюджет України на відповідний рік, виходячи з реальних фінансових ресурсів державного бюджету та з огляду на те, що більшість інших видатків бюджету мають також соціальну направленість і потребують пріоритетного врахування, передбачаються видатки на надання пільг, допомоги, компенсацій та гарантій окремим категоріям громадян, в тому числі і постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи. Підвищення їх розмірів можливе лише за умови суттєвого збільшення фінансування з державного бюджету.

З повагою
Директор Департаменту                                                                   О. Дейнeга

2 коментарі:

  1. Финансования,как всегда нефатит,в прошлом году обещали инвалидам чаэс добавить пенсии,заложить в бюджет,все теперь снова забыли

    ВідповістиВидалити
  2. Задрали ви своїм законом №1210..

    ВідповістиВидалити