Держава планує подвоїти фінансове забезпечення чорнобильців

6 червня 2016 року відбулося чергове засідання Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, де учасники обговорили збільшення суми виплат громадянам України, які брали участь в ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Згідно з проектом Закону №4714, який Комітет пропонує Верховній Раді прийняти за основу та в цілому, у 2016 році будуть встановлені розміри мінімальних додаткових пенсій за шкоду, заподіяну здоров'ю ліквідаторів в залежності від суми прожиткового мінімуму для громадян, які втратили дієздатність.

У тексті Бюджету України на 2016 рік зазначено, що з 1 травня прожитковий мінімум для недієздатних громадян становитиме 1 130 гривень, а з 1 грудня - 1 208 гривень.

Це означає, що, в разі прийняття Закону №4714, ліквідатори-інваліди І групи отримають надбавку до пенсії в сумі 100 відсотків від прожиткового мінімуму - спочатку 1 130 гривень, а з грудня - 1 208. Інвалідам ІІ групи належить доплата в розмірі 75% - 848 і 906 гривень, відповідно. Люди з діагнозом "променева хвороба", а також інваліди ІІІ групи зможуть розраховувати на надбавку в половину мінімуму - 565 гривень, а потім на 604 гривні.

"Відповідно до статті 16 Конституції України забезпечення екологічної безпеки та підтримання екологічної рівноваги на території України, подолання наслідків Чорнобильської катастрофи - катастрофи планетарного масштабу, збереження генофонду Українського народу є обов'язком держави. А згідно зі статтею 50 Основного закону гарантується право на відшкодування шкоди, заподіяної порушенням права людини на безпечне для життя та здоров'я довкілля ", - йдеться в пояснювальній записці до документа.

Крім встановлення мінімальної суми надбавок, Закон "Про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи"" встановлює також ряд інших пільг для ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС. Інваліди другої категорії отримають право на безкоштовні санітарно-курортні путівки або компенсацію їх вартості. Крім того, будь-які затримки у виплатах, а також обмеження в добавках для зайнятих пенсіонерів, законом забороняються.

Очевидно, що причиною внесення законопроекту стало проголошення 2016 року роком вшанування ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і пам'яті жертв катастрофи.

Згідно з Указом президента №702 / 2015 від 14 грудня 2016 року "Про заходи у зв'язку з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи", Верховною Радою 2 червня був прийнятий Закон №4437, яким Чорнобильська зона перетворюється в біосферний заповідник із сонячними електростанціями.

"За три десятиліття після Чорнобильської катастрофи зона відчуження стала значно безпечніше. Рівень радіації впав в 10 000 разів. Однак тамтешні магістральні електромережі високої напруги досі не використовують за призначенням. А це - великі території. Там можна будувати сонячні електростанції", - зазначив міністр екології Остап Семерак.

http://bublbe.com/ua/novini-politiki/29933-derzhava-planuie-podvoity-finansove-zabezpechennia-chornobyltsiv

4 коментарі:

  1. ОХ І ЛОКШИНА! жаль віртуальна,навіть не звариш.яке таке подвійне зростання?де ви його бачите? це тільки приведення до норми закону ДОДАТКОВОЇ ПЕНСІЇ ЗА ШКОДУ ЗАПОДІЯНУ ЗДОРОВ*!!!ОХ І ГЕРОЇ,мать ваша жінка!

    ВідповістиВидалити
  2. чи внесуть цей проект до нового року,ЧИ ВКЛЮЧАТЬ В ПОРЯДОК ДЕННИЙ

    ВідповістиВидалити
  3. якоі категоріі пенсіонерів це буде стосуватися?

    ВідповістиВидалити