Міністр соцполітики: Маємо дірку в 145 мільярдів, додамо ще 6, отримаємо 151

"Нещодавно зустрічався з чорнобильцями. Вони питали про те, допоки будуть отримувати таку мізерну пенсію? Принесли законопроект, який потрібно затвердити, щоб відновити соціальну справедливість. Я запитав про ціну цього законопроекту. Кажуть, що 6 млрд грн, але, за їхніми думку, це не гроші. Ну як вам сказати? Маємо дірку в 145 мільярдів, додамо ще 6, отримаємо 151. Завтра прийде ще хтось, бо у них взагалі мінімальна пенсія... А у нас проблема в тому, що і нинішній дефіцит покривати, за великим рахунком, нічим", - зазначив Андрій Рева.

Про це в інтерв'ю "Економічній правді" заявив міністр соціальної політики України Андрій Рева.

Пенсійний фонд України - банкрут, оскільки з бюджету в 257 мільярдів гривень 145 млрд - дотація з Державного бюджету.

"Був дефіцит Пенсійного фонду в 80 млрд гривень, вирішили, що його треба терміново скорочувати. Знайшли найбагатших - пенсіонерів і наклали на них податок 15% ПДФО. Потім подумали про те, хто у нас найбідніший. Виявилося, великий бізнес - знизили ЄСВ і віддали йому 65 млрд гривень. Отримали 145 млрд дефіциту і стали чекати, що великий бізнес нам їх ось-ось поверне. Він, звичайно, нічого не повернув. А потім з'ясувалося, що нам потрібно пояснити МВФ, що у нас із головою все нормально", - розповів чиновник.

За його словами, проблема полягає в тому, що дефіцит Пенсійного фонду покривати нічим.


5 коментарів:

  1. Вот и ответ министра на недавнюю встречу с чернобыльцами - отказ !

    ВідповістиВидалити
  2. Тогда зачем он вёл речь 12.04 и рассказывал о своих соображениях к новому закону каким он его видит!?
    Сначала заседания так бы и сказал никаких изменений в сторону увеличения ваших пенсий я не вижу, а все ваши предложенные законопроекты оставьте себе на долгую память.
    Партизан 1986.

    ВідповістиВидалити
  3. А що Ви думали почути у відповідь? Адекватна реакція міністра на неадекватні пропозиції 1-ї категорії. Компроміс можливий у рамках реальних пропозицій. Між нашими "ми хочемо" і їхніми "ми можемо".

    ВідповістиВидалити
  4. Чесно кажучи - не розумію Вас, Максим. Що має накопичувальна система до пенсій чорнобильців? Накопичувальна дасть про себе знати років через 15-20. Тільки тоді можливі її результати. Хоч і міністр розуміє, що при сьогоднішіній інфляції оті усі накопичення перетворяться у фікцію до часу виходу на пенсію. Тому тут годі шукати якісь паралелі.
    Чому міністр зустрічався і слухав? Бо кілька сотень (чи десятків) людей протестували і чогось вимагали. Думаю, коли б на зустрічі стояло питання, що кожен десятий чорнобильський пенсіонер отримує пенсію меншу за мінімальну, що кожен другий не отримує і прожиткового мінімуму - результати зутрічі були б іншими. І сьогодні десятки тисяч ліквідаторів мали б надію на те, що їхні пенсії найближчим часом зростуть на декілька сотень гривень.
    Що ж почув міністр? Один загальний висновок - ті, хто сьогодні має по три тисячі - хочуть отримувати вже і негайно мінімум по 9 і 11 тисяч. Були б Ви міністром - що б сказали? Я би всіх послав, і подальше. Що міністр і зробив, але в дуже культурній формі. Мені набридло говорити про речі очевидні - і так ніхто не пробує навіть почути, не те що зрозуміти. Отож робитимемо свою справу послідовно і наполегливо. В першу чергу найболючіше і найнеобхідніше, а згодом і все інше.

    ВідповістиВидалити
  5. Прошу вибачення, тільки тепер переглянув побіжно закон 4608, який фактично є пенсійним кодексом. Зауважив зміну 56 статті - додали 5 років (ст.120), потрібних для мінімальної пенсії. В цих умовах законопроект 4502 може послугувати поправками в 4608 у ст.123.п.5 щодо визначення заробітку у зоні. Треба уважно вивчити документ - тоді і висновки робити.

    ВідповістиВидалити