Президент вручив нагороди за внесок у подолання наслідків Чорнобильської катастрофи

Президент Петро Порошенко вручив 12 нагород за значний особистий внесок у подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, самовідданість, високий професіоналізм, багаторічну плідну громадську діяльність та у зв’язку з 30-ми роковинами аварії на ЧАЕС.

«Із нестихаючим болем у серцях згадуємо тих, хто поклав свої життя у боротьбі з ядерною смертю. Висловлюю глибоку вдячність мужнім учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і тим, хто нині продовжує виконувати складні й відповідальні завдання на станції та у зоні відчуження», - підкреслив Глава держави під час виступу з нагоди 30-ї річниці аварії на ЧАЕС.

Так, орденами "За заслуги" ІІІ ступеня відзначено 9 осіб, ще троє – орденами "За мужність" ІІІ ступеня.


Серед нагороджених орденом «За заслуги» ІІІ ступеня голова Асамблеї вкладників Рахунку ядерної безпеки у 2001–2013 роках Іан Даунінг, який від самого початку активно підтримував міжнародні програми, спрямовані на вирішення проблем, пов’язаних з об’єктом «Укриття», відпрацьованим ядерним паливом та радіоактивними відходами у Чорнобилі. У 1998 році він запропонував уряду Великобританія проект під назвою «Ядерний спадок колишнього Радянського Союзу», що включав у себе, зокрема, подолання наслідків Чорнобильської катастрофи. Проект був цілком підтриманий прем’єр-міністром і Міністерством фінансів Великобританії (виділення щорічного бюджету £34 млн на 10-річний період), а пізніше - був формально включений у ширшу Програму проти поширення зброї та матеріалів масового знищення, яку реалізовували країни «великої вісімки». Іан Даунінг був делегатом від Великобританії в створених ЄБРР Асамблеї донорів Чорнобильського фонду «Укриття» та Асамблеї вкладників Рахунку ядерної безпеки.

Президент також нагородив орденом "За заслуги" ІІІ ступеня ліквідатора, члена Київської обласної організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів "Союз Чорнобиль України" Миколу Жирного. Він одним із перших проводив дозиметричну розвідку у районі станції після аварії, брав участь в евакуації населення м. Прип'ять та в подальшому у забезпеченні їхнього розміщення, харчування та медичного обслуговування.

Орденом «За заслуги» ІІІ ступеня нагороджено ліквідатора, голову Славутицької міської громадської організації "Союз Чорнобиль України" Олександра Кардаша, який брав участь в ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, а з серпня 1987 року до січня 2010 року працював на Чорнобильській АЕС на інженерних посадах у турбінному цеху, відділі надзору та заступником начальника відділу пожежної безпеки.

Глава держави також нагородив орденом "За заслуги" ІІІ ступеня заступника директора Державного спеціалізованого підприємства "Чорнобильська АЕС" Олександра Новікова, який з 1988 року працює на ЧАЕС і за цей час обіймав посади інженера 2 категорії, начальника ядерно-фізичної лабораторії, начальника відділу ядерної безпеки та контролю надійності.

Серед нагороджених орденом "За мужність" ІІІ ступеня, член Київської обласної організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів "Союз Чорнобиль України" Іван Бедринець, який з березня 1987 року по грудень 1994 року працював в зоні відчуження Чорнобильської АЕС. Після виходу на пенсію працює в Верховній Раді на різних посадах, беручи участь у розробці законів та законодавчих актів в комітеті з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та комітеті з питань законодавчого забезпечення органів правоохоронної діяльності.

Президент також вшанував пам'ять ліквідаторів та поклав квіти до пам’ятника Героям Чорнобиля, який розташований поблизу 4-го енергоблока ЧАЕС.

http://www.president.gov.ua/news/prezident-vruchiv-nagorodi-za-vnesok-u-podolannya-naslidkiv-37045

2 коментарі:

  1. житель славутича26 квіт. 2016 р., 21:03:00

    Славутич в шоке от таких наград. Не могли поверить, что такие люди получили награды. У нас столько достойных людей, ликвидаторов, которые еле живы, а эти... Не стыдно им было брать эти награды. А вдвойне позор тем, кто их туда выдвигал. ПОЗОРИЩЕ!

    ВідповістиВидалити
  2. Ребята !!!
    Вот нам и - благодарность ...
    Всем - ЗДОРОВЬЯ !!!
    С уважением !!!
    "КАСКАДЁР".

    ВідповістиВидалити