Про соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

Про соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

Міністерство соціальної політики України на виконання доручення Віце-прем'єр-міністра України - Міністра культури України В. Кириленка від 07.09.2015 № 36605/1/1-15 до листа Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи від 02.09.15 № 04-15/12-1020 розглянуло колективне звернення Всеукраїнської громадської організацій інвалідів "Союз Чорнобиль України", ВГО "Всеукраїнське об'єднання ветеранів Чорнобиля" та Всеукраїнської Спілки ліквідаторів-інвалідів "Чорнобиль-86" з низки питань щодо поліпшення пенсійного та соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, і в межах компетенції повідомляє.

Щодо пенсійного забезпечення

Відповідно до статті 54 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (далі - Закон) пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв'язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи можуть призначатися за бажанням громадянина із заробітку, одержаного за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках, у розмірі відшкодування фактичних збитків, який визначається згідно із законодавством.

Умови, порядок призначення та. мінімальні розміри пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв'язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи визначаються актами Кабінету Міністрів України з відповідних питань.

Порядок обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 № 1210 "Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".
Порядком визначено механізм обчислення пенсій по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсій у зв'язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи відповідно до статей 54 і 57 Закону (далі - пенсії).

На виконання доручення Прем'єр-міністра України Яценюка А. П. від 31.08.2015 № 33426/1/1-15 та за результатами зустрічі проведеної у Мінсоцполітики 04 вересня 2015 року з представниками чорнобильських громадських організацій з питання внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2011 р. № 1210 "Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" якою, затверджено Порядок обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (далі-Порядок), Міністерством опрацьовано зміни до Порядку з питань щодо:

-  осучаснення середньої заробітної плати на рівні 2007 року для обчислення  пенсій призначених відповідно  до  статті  54  „Про  статус  і соціальних захист громадян, які постраждали  внаслідок "Чорнобильської катастрофи";

- підвищення мінімальної пенсійної виплати особам з числа інвалідів- ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою; особам, евакуйованих у   1986 році  із  зони  відчуження,  щодо  яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою; особам/які постійно   проживали   у   зоні   безумовного   (обов'язкового)   відселення   з моменту   аварії   до   прийняття   постанови   про   відселення,   щодо   яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою та дітям інвалідам, щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою.

Після погодження із центральними органами виконавчої влади проект Постанови буде подано в установленому порядку на розгляд Кабінету Міністрів України.

Питання поліпшення пенсійного забезпечення всіх категорій громадян залишається для Уряду пріоритетним завданням.

Водночас підвищення розмірів державних соціальних гарантій, в тому числі і мінімальних пенсій, а також надбавок та підвищень до пенсій, розмір яких залежить від прожиткового мінімуму, планується з 01 вересня 2015 року.

У найближчий тиждень Верховною Радою України буде розглянуто урядовий проект змін до Державного бюджету України на 2015 рік з відповідними пропозиціями щодо збільшення розміру мінімальної пенсії, яку запропоновано встановити у розмірі 1 074,00 гривні.

Враховуючи зазначене, з підвищенням розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність суттєво збільшиться розмір мінімальних  пенсійних  виплат,  зокрема  і  громадянам,  які   постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Щодо відновлення бюджетної програми забезпечення житлом осіб, постраждалих в наслідок Чорнобильської катастрофи

Протягом 2011-2013 років бюджетна програма "Забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" виконувалася Державною службою з питань інвалідів та ветеранів України.

За вказаною бюджетною програмою у 2011-2012 роках було придбано 233 квартири, у 2013-му - 146 квартир.

На 2014 рік забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи планувалося здійснювати в межах бюджетних призначень, передбачених Мінсоцполітики за бюджетною програмою "Забезпечення житлом інвалідів війни, воїнів-інтернаціоналістів, громадян, які постраждалих в наслідок Чорнобильської катастрофи, інвалідів по зору та слуху, військовослужбовців, звільнених у запас або відставку, для відселення їх із закритих та віддалених від населених пунктів військових гарнізонів". Але згідно із Законом України "Про внесення змін до Закону України „Про Державний бюджет України на 2014 рік" усі призначення за вказаною бюджетною програмою було знято.

Варто зазначити, що 01.08.2014 Мінсоцполітики надало Міністерству фінансів пропозиції щодо необхідності при підготовці проекту Закону України "Про Державний бюджет України на 2015 рік" врахувати потребу у видатках на забезпечення житлом громадян, які постраждалих в наслідок Чорнобильської катастрофи, які перебувають на квартирному обліку^ в органах місцевого самоврядування. Однак у державному бюджети на 2015 рік кошти на вказану бюджетну програму не передбачені.

Водночас відповідно до Закону України "Про Державний бюджет України на 2015 рік" заплановано видатки за бюджетною програмою КПКВК 3511090 "Державні капітальні видатки, що розподіляються Кабінетом Міністрів України" в сумі 1,1 млрд гривень.

У зв'язку з цим Мінсоцполітики звернулося листом від 09.04.2015 № 1701/0/10-15/04 до Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів, Міністерства економічного розвитку і торгівлі з проханням при розподілі вказаних капітальних видатків врахувати кошти на придбання житла для громадян пільгових категорій. Але постановою Кабінету Міністрів України від 03.08.2015 № 543 "Деякі питання використання у 2015 році державних капітальних видатків" виділення коштів на придбання житла не передбачено.

Питання будівництва (придбання) житла для громадян, які постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи за рахунок бюджетних коштів може бути вирішено у разі відновлення фінансування бюджетної програми КПКВК 2501100 "Забезпечення-житлом інвалідів війни, воїнів-інтернаціоналістів, громадян, які постраждалих в наслідок Чорнобильської катастрофи, інвалідів по зору та слуху, військовослужбовців, звільнених у запас або відставку, для відселення їх із закритих та віддалених від населених пунктів військових гарнізонів".

Питання щодо забезпечення житлом громадян пільгових категорій, у тому числі громадян, які постраждалих в наслідок Чорнобильської катастрофи, Мінсоцполітики тримає на постійному контролі.

Щодо оподаткування пенсій

Верховна Рада України 28.12.2014 ухвалила Державний бюджет України на 2015 рік та низку законів, що регулюють питання бюджетного, податкового, трудового, пенсійного та іншого законодавства.

Законом України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи" від 28.12.2014 № 71-УШ (далі - Закон) внесено зміни до Податкового кодексу України, зокрема, щодо зниження розміру оподатковуваної пенсії або щомісячного довічного грошового утримання.

Згідно із законодавством, чинним до 01.01.2015, оподаткуванню підлягали суми пенсії, що перевищували 10 тис грн, у частині такого перевищення.

Змінами до підпункту 164.2.19 пункту 164:2 статті 164 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) установлено, що обкладенню податком на доходи фізичних осіб підлягають суми пенсій (включаючи суму їхньої індексації, нараховану відповідно до закону) або щомісячного довічного грошового утримання, одержуваних платником податку з Пенсійного фонду України чи бюджету згідно із законом, якщо їхній розмір перевищує три розміри мінімальної заробітної плати (в розрахунку на місяць), установленої на 01 січня звітного податкового року (у 2015 році - 3 654 грн), у частині такого перевищення, а також пенсій з іноземних джерел, якщо згідно з міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, такі пенсії підлягають оподаткуванню чи не оподатковуються в країні їхньої виплати.

За результатами наради з представниками громадських організацій, які опікуються соціальним захистом громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, Міністерство соціальної політики України разом із заінтересованими центральними органами виконавчої влади опрацювало питання про неоподаткування пенсій, що призначені відповідно до частини першої статті 54 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" та виплачуються в розмірі відшкодування фактичних збитків.

За повідомленням Державної фіскальної служби України, незалежно від виду пенсії та категорій осіб, які її отримують, сума пенсій (включаючи суму їхньої індексації, нараховану відповідно до закону) в частині перевищення (у 2015 році становить 3 654 грн; 1218 грн. х 3) включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку та оподатковується на загальних підставах.

Тобто запроваджено оподаткування лише тих пенсій, які у 2,3 разу перевищують середній розмір пенсії та фактично дорівнюють середньому розміру оподатковуваної заробітної плати в Україні, чим дотримано один Із принципів побудови податкової системи України, а саме принцип соціальної справедливості, який полягає у встановленні податків та зборів відповідно до платоспроможності платника податку.

Водночас з 01 вересня 2015 року набрав чинності Закон України "Про внесення змін до статті 164 Податкового кодексу України щодо оподаткування пенсій інвалідів війни та деяких інших категорій осіб" № 653-VIII від 17.07.2015 року.

Законом доповнено статтю 164 Податкового кодексу України нормою щодо неоподаткування пенсій, які виплачуються учасникам бойових дій Другої світової війни, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність статті 10 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

Щодо обмеження пенсій працюючим пенсіонерам

Верховною Радою України 02.03.2015 року прийнято Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення" № 213 (далі - Закон).

Законом з 01 квітня 2015 року встановлюється особливий порядок виплати пенсій працюючим пенсіонерам.

Передбачається, що у період роботи пенсіонера на посадах, які дають право на призначення пенсії або щомісячного довічного грошового утримання у порядку та на умовах, передбачених Законами України "Про статус народного депутата України", "Про державну службу", "Про прокуратуру", "Про судоустрій і статус суддів", пенсії або щомісячне довічне грошове утримання, призначені відповідно до законодавства, не виплачуються.

У період роботи пенсіонера на інших посадах, роботах пенсії призначені на загальних умовах, розмір яких перевищує 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, виплачуються в розмірі 85 відсотків призначеного розміру, але не менше 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.

Обмеження щодо виплати пенсії працюючим пенсіонерам застосовується тимчасово з 1 квітня 2015 року до 31 грудня 2015 року та не поширюється на інвалідів І та II груп, інвалідів війни І - III групи, учасників бойових дій та осіб, на яких поширюється чинність пункту 1 статті 10 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", а також на працюючих пенсіонерів, які працюють в силових структурах або приймають участь в антитерористичній операції.

Прийняття Закону обумовлено необхідністю реалізації заходів щодо економного та раціонального використання державних коштів та приведення до фінансових можливостей дії положень окремих Законів України.

Урядом здійснюються заходи щодо забезпечення своєчасної виплати пенсій у розмірах, визначених Законом, та виконання програм спрямованих на соціальний захист громадян.

Щодо забезпечення транспортом

Станом на 01.01.2015 на обліку для забезпечення спеціальним автотранспортом перебуває 66318 інвалідів. З них:

-  мають право на першочергове забезпечення автотранспортом: - 3240;
-   мають право на позачергове забезпечення автотранспортом: - 8010;
-  мають право на забезпечення автотранспортом в порядку загальної
    черги: - 55068 інвалідів.

Мінсоцполітики забезпечує автомобілями за кошти державного бюджету (за наявності необхідних фінансових ресурсів) інвалідів, у тому числі інвалідів-чорнобильців, які перебувають на обліку за місцем реєстрації у відповідному структурному підрозділі обласної державної адміністрації. Забезпечення здійснюється відповідно до Порядку забезпечення інвалідів автомобілями, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19.07.2006 № 999 (зі змінами) (далі - Порядок).

Для вирішення проблеми із забезпеченням всіх інвалідів автотранспортом з Державного бюджету України необхідно спрямувати видатки у розмірі понад 9,7 млрд гривень.

Разом з тим, відповідно до пункту 41 Порядку за бажанням інвалідів регіональні органи з питань соціального захисту населення можуть забезпечувати їх автомобілями, ввезеними в Україну і визнаними в установленому порядку гуманітарною допомогою, без права продажу, дарування, передачі (в тому числі за довіреністю) іншій особі. Автомобілями, отриманими регіональними органами з питань соціального захисту населення як гуманітарна допомога, інваліди (за їхнім бажанням або за бажанням законних представників недієздатних інвалідів), які перебувають на обліку в регіональних органах з питань соціального захисту населення та управліннях виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, забезпечуються безоплатно в порядку черговості.

Автомобіль, отриманий регіональним органом з питань соціального захисту населення як гуманітарна допомога для конкретного інваліда, який перебуває на обліку, видається безоплатно такому інваліду (за його згодою або за згодою законного представника недієздатного інваліда) незалежно від черговості на десятирічний строк, визначений з дати видання, із зняттям з обліку.

Інше чинним законодавством не передбачено.

Щодо посилення соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

Мінсоцполітики розроблено та надіслано на розгляд заінтересованим центральним органам виконавчої влади проект Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

Прийняття акта дозволить удосконалити норми статей Закону, якими передбачено надання пільг, компенсацій та допомоги громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та привести їх у відповідність до норм діючого законодавства.

Зазначеними змінами передбачено запровадити медичне обстеження (диспансеризації) та лікування осіб, які народилися від учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та евакуйованих із зони відчуження.

Після погодження зазначеного законопроекту та отримання експертного висновку Мінюсту його буде подано на розгляд Уряду в установленому порядку.

Щодо медичного забезпечення постраждалих громадян

З 01.01.2014 за Міністерством соціальної політики України закріплено бюджетну програму 2501460 "Комплексне медико-санітарне забезпечення та лікування онкологічних захворювань із застосуванням високовартісних медичних технологій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

Законом України "Про Державний бюджет України на 2015 рік" за бюджетною програмою 2501460 "Комплексне медико-санітарне забезпечення та лікування онкологічних захворювань із застосуванням високовартісних медичних технологій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" передбачено кошти на вищезазначені цілі у сумі 60,3 млн грн., з них 58,2 млн грн. на придбання лікарських засобів, виробів медичного призначення та лабораторних реактивів, що більше на ЗО % у порівнянні з 2014 роком (38,7 млн грн).

Реалізація бюджетної програми 2501460 проводиться відповідно до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для комплексного медико-санітарного забезпечення та лікування онкологічних захворювань із застосуванням високовартісних медичних технологій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.05.2014 № 134.

У межах цієї бюджетної програми здійснюється надання медичної допомоги громадянам, захворювання яких пов'язані з наслідками Чорнобильської катастрофи, а також лікування онкологічних захворювань громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, у закладах охорони здоров'я державної та комунальної форм власності, придбання лікарських засобів, виробів медичного призначення, лабораторних реактивів для стаціонарів спеціалізованих лікувальних закладів, що надають медичну допомогу громадянам зазначеної категорії.

Щодо Плану заходів з відзначення 30-х роковин Чорнобильської катастрофи

Відповідно до доручення Прем'єр-міністра України А. Яценюка від 22.05.2015 № 17755/2/1-15 до постанови Верховної Ради України від 22.04.2015 № 348-УШ "Про Рекомендації парламентських слухань на тему: „Про зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС, об'єкт "Укриття" та перспективи розвитку зони відчуження" Мінсоцполітики опрацювало зазначене доручення, а саме:

  1.  Міністерством   надана  кандидатура  до   складу  Організаційного комітету з підготовки та проведення заходів, пов'язаних із 30-ми роковинами Чорнобильської   катастрофи   заступника   Міністра   —   керівника   апарату Іванкевича Віктора Вікторовича;

2.  розглянуто та погоджено без зауважень проект розпорядження Кабінету Міністрів України "Про утворення Організаційного  комітету з підготовки   та   проведення   заходів,   пов'язаних   з   30   -   ми   роковинами Чорнобильської катастрофи";

3.  опрацьовані пропозиції Мінсоцполітики до проекту державного Плану заходів, який буде затверджено на засіданні Організаційного комітету з   підготовки   та   проведення   заходів,   пов'язаних   із   30-ми   роковинами Чорнобильської катастрофи.


Заступник Міністра                                                     В. Мущинін


Джерело: http://www.souzchernobyl.org/?section=3/&id=3042

4 коментарі: