Меня опять терзают смутные сомнения...

Якось за останніми гучними заявами керівників "Союзу Чорнобиль України" та решти кишенькових всеукраїнських громадських організацій про геноцид чорнобильців та питань, пов’язаних з так званим вибором пільг за одним законом, проблему пенсійного забезпечення чорнобильців, відповідно до норм Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", сьогодні практично ніхто не порушує. 

Робиться це умисно чи від небажання – відповісти важко. Однак складається таке враження, що частину чорнобильців, як це було і раніше, й надалі влаштовує той status quo в якому вони сьогодні знаходяться. Єдине, що їм зараз не вистачає – це зберегти "пільги із зубопротезування" та залишити за собою право користуватися житлово-комунальними привілеями.

Чесно кажучи, з обранням нового керівника ВГОІ "Союз Чорнобиль України" думалось, що відбудеться переоцінка деяких хибних підходів і шляхів, якими користалася та прямувала ця організація за останні роки. Зокрема, це стосується в першу чергу сумнозвісної постанови за №1210, яка підмінила собою норми нашого "чорнобильського закону". Зрозуміло, що ця постанова була прийнята Кабінетом Міністрів України, а не цією організацією. Проте до сих пір ця організація так і не висловила публічно свого ставлення до цього нормативно-правового акту, а значить, й надалі підтримує підходи щодо пенсійного забезпечення за цим документом. Складається таке враження, що ця громадська організація остаточно перетворилася із захисника Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" в його похоронну команду.  І, повірте, огидно читати, коли хтось бідкається якимись "меморандумами" та волає, що влада нібито стала його порушувати. Хіба не є доконаним фактом, що метою підписання "меморандуму" було отримання "зеленого світла" до переписування "чорнобильського" законодавства. І сьогодні про це мовчати – значить й надалі "кривити душею" та обманювати громадськість.

На-жаль громадські керманичі так і не засвоїли простих істин, що ЗАКОН - ПОНАД УСЕ!!! Навіть в часи перетворень, реформ і змін в країні. На жаль, серйозних висновків так і ніхто не робить. Замість того, щоб об’єднати громадськість навколо нагальних проблем, громадські керманичі зосередили свою увагу на другорядних питаннях, які також важливі, але не настільки, як питання пенсійного забезпечення. 

Чому пенсійне...? Думається, що найближчим часом ми всі зрозуміємо про що йдеться. 

А мова йде про те, що з липня місяця такий вид пенсій, як спеціальні пенсії – буде скасовано. Хто уважно спостерігав 2 березня за засіданням у Верховній Раді України, коли на розгляді були законопроекти щодо підвищення пенсійного віку деяким категоріям громадян та зниження пенсій працюючим пенсіонерам, прем’єр-міністр недвозначно натякнув депутатам, що якщо вони не голосуватимуть за весь пакет щодо спеціальних пенсій, то все рівно з липня всі вони будуть скасовані. До речі, багато висновків можна зробити і перечитуючи інтерв’ю міністра соціальної політики Павла Розенка, яке опубліковано у виданні "Ваши Деньги".

Зрозуміло, що чорнобильцям (їх частині) нараховуються пенсії за спеціальним законом – це Законом України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", а значить у них і спеціальні пенсії. Оскільки наші горе-реформатори збираються "європеїзувати"  пенсійну систему, то, звичайно,  вона базуватиметься на однакових для всіх пенсіонерів підходах. Що з цього вийде і як буде далі – залишається лише зачекати.

3 коментарі:

  1. Демократический централизм10 бер. 2015 р., 07:28:00

    Хорошая ,верная статья.Ясно было всем ,что 2 марта минимальщики пришли отстоять "хоть что-то",а максимальщики могли потерять ВСЕ,все что они ценой предательства натворили в ноябре 2011г.ИЗ-за погоды акция была сорвана,шахтеры были лучше организованы и мобилизованы.

    ВідповістиВидалити
  2. Пенсия должна быть для инвалидов вся одинаковая 1 минималка осталное кто сколько заработал.Как остальные пенсионеры.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. срочнив ВВ МВД СССР12 бер. 2015 р., 23:35:00

      Аноним, а как же срочники ченобыльцы, что они могли заработать в свои 18 лет кроме гемороя и минималки, за что же ты их так?

      Видалити