Рада вирішила виплачувати працюючим пенсіонерам лише 85% пенсії до кінця 2015 року

2 березня, законопроект за №2212 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення", який був розроблений Кабінетом Міністрів, було проголосовано 238 депутатами.

Верховна Рада вирішила на період до 1 січня 2016 обмежити виплати працюючим пенсіонерам на рівні 85% пенсії, але не менше півтора прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність (949 х 1,5 = 1423,5 грн).

При цьому парламент кілька разів повертався до розгляду даного законопроекту, що не набираючи мінімально необхідних 226 голосів (спочатку за прийняття проголосувало 164, потім 218, а потім 208 депутатів). Лише після оголошення спікером перерви і наради з лідерами фракцій документ був підтриманий.

Відповідно до законопроекту, в період роботи на посадах, що дають право на призначення спеціальних пенсій (народні депутати, державні службовці та прирівняні до них особи, судді, прокурори), пенсії виплачуватися не будуть.

За словами міністра соціальної політики Павла Розенка, у разі звільнення працюючого пенсіонера вищевказане обмеження припиняє діяти і пенсія такій особі починає виплачуватися в повному обсязі.

Не обмежуватимуться виплати пенсій для ряду категорій громадян, в тому числі, учасників бойових дій, учасників АТО, членів сімей загиблих учасників бойових дій, інвалідів першої, другої та третьої груп.

Первісна редакція законопроекту також передбачала поетапне підвищення на 5 років пільгового пенсійного віку для жінок, збільшення страхового стажу для осіб, які мають право на пільгову пенсію, а також страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за вислугу років. Збереглася ця норма в остаточній редакції, не уточнюється.

Документ набирає чинності з 1 квітня 2015 року.

За словами прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, до 1 травня уряд також внесе на розгляд парламенту законопроект про призначення всіх пенсій (в тому числі, спеціальних) на загальних підставах, а якщо такий законопроект не буде прийнятий до 1 липня, всі спеціальні пенсії з цієї дати автоматично будуть скасовані.

1 коментар:

  1. картина "стадо чернобыльских вожаков" битва за бюджетный кусочек.

    ВідповістиВидалити