Експерти рознесли пенсійне "досягнення" Гройсмана

Пенсійну реформу, якою любить хвалитися прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, навряд чи можна вважати перемогою

Про це свідчить витяг з висновку після парламентських слухань щодо страхових принципів у пенсійному забезпеченні, який було опубліковано в Facebook.

Зокрема в ньому зазначається, що внаслідок зміни формули розрахунку пенсії не отримають підвищення пенсії 5072,7 тис. пенсіонерів. Для цих більш як 5 млн. громадян розмір пенсії після перерахунку зменшиться, тому їм буде встановлена доплата до попереднього розміру пенсії, оскільки законодавство гарантує неможливість зменшення розміру призначеної пенсії.

«Проведення перерахунку не вирішить проблему диспропорцій у розмірах пенсій. Майже у 15% з 5,6 млн. пенсіонерів розмір підвищення не досягатиме 100 гривень, що не є адекватним осучасненням пенсій за нинішніх умов. При цьому 5 млн. пенсіонерів (майже 42%) взагалі не одержать підвищення пенсій», – йдеться у висновку експертів.

Також, зазначається, що уряд підвищує пенсійний вік, маскуючи це підвищенням на 10 років страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком.

Уряд передбачає в 2018 році збільшити на 10 років (з 15 до 25 років) страховий стаж, що дає право на призначення пенсії за віком. При цьому вимоги до стажу будуть збільшуватися щороку на один рік протягом 10 років. У 2028 році стаж буде збільшено ще на 10 років, порівняно з діючими умовами він підвищиться загалом на 20 років (з 15 до 35 років).

Вік виходу на пенсію залежатиме від наявного страхового стажу.

Так, пенсія за віком у 2018 році призначатиметься особам, які досягли 60 років, за умови наявності страхового стажу 25 років, а в 2028 році щоб отримати пенсію за віком, треба буде мати 35 років страхового стажу.

У 2018 році пенсія за віком призначатиметься у 63 роки чоловікам і жінкам, за наявності страхового стажу 15 років. Кожні 12 місяців вимога до страхового стажу збільшуватиметься на один рік, і в 2028 році для отримання пенсії за віком необхідно буде 25 років страхового стажу.

Починаючи з 1 січня 2019 року, особам, які матимуть страховий стаж 15 років, пенсія за віком призначатиметься у 65 років. Особи, які не матимуть страхового стажу загальною тривалістю 15 років, після досягнення 65 років матимуть право на призначення державної соціальної допомоги за сукупним доходом сім’ї.

У наступні роки на пенсію претендуватимуть покоління, які вийшли на ринок праці після 1990 року, багато з яких тривалий час не працювали або працювали/працюють у тіньовому секторі економіки чи за кордоном, і більшість із них не зможуть вийти на пенсію у 60 років, тому для таких осіб запроваджується приховане підвищення пенсійного віку.

За прогнозними розрахунками Міністерства соціальної політики України, новопризначені пенсійні виплати у 2018 році отримають лише 191,2 тис. осіб (з урахуванням збільшення страхового стажу для призначення пенсії), що на 88,5 тис. осіб менше (близько 30%), ніж за умовами, що діють на даний час. При цьому середній розмір новопризначеної пенсійної виплати становитиме 2083,92 гривні.

Як прогнозує Кабінет Міністрів України, у 2018 році вийдуть на пенсію 70% осіб, які досягли 60 років, у 2028 році ‒ 55% таких осіб, 40% осіб, які досягли 63 років, і 5% осіб, які досягли 65 років.

Занепокоєння експертів викликає також те, що, крім підвищення вимог до страхового стажу, для обчислення розмірів пенсій у наступні роки пропонується «заморозити» показник середньої заробітної плати на рівні 3764,40 гривні.

Наслідками такої ініціативи називають:

значне зменшення рівня пенсійного забезпечення майбутніх пенсіонерів, оскільки законодавство передбачає щорічне зростання середньої заробітної плати, а для обчислення пенсій цей показник не змінюватиметься;

замість створення ефективного механізму щорічного осучаснення рівнів пенсій та поступового подолання «відставання» розмірів раніше призначених пенсій від розмірів новопризначених пенсій, фактично, пропонується «замороження» розмірів всіх пенсій на нинішньому рівні та штучне стримування підвищення пенсійних виплат у майбутньому;

відбуватиметься вирівнювання розмірів всіх пенсій ‒ і «старих», і «нових» ‒ майже на одному рівні;

подальший перегляд розмірів пенсій ставиться в залежність не від зростання заробітної плати в економіці, а від фінансових можливостей солідарної системи.

За експертними оцінками, прогнозований коефіцієнт заміщення нинішніх працівників, які підуть на пенсію невдовзі після реформи, поступово зменшиться майже до 20% середньої заробітної плати в економіці. За відсутності компенсацій це посилить бідність серед пенсіонерів і зведе нанівець всі стимули для відтермінування виходу на пенсію.

Окрім того, запропоноване зменшення пенсій нових пенсіонерів потенційно суперечитиме Конвенції №102 МОП, яку Україна ратифікувала 2016 року. Положеннями цієї конвенції передбачено, що пенсія за віком на момент виходу на пенсію рекомендується на рівні 40% заробітку працівника після 30 років стажу, який враховується для призначення пенсії.

«Це може спричинити колапс механізму страхових пенсій, оскільки знищуються всі стимули щодо участі в цій системі, і виправити це буде вкрай складно», – зазначають експерти.

Джерело: https://politeka.net/ua/news/456314-eksperty-raznesli-pensionnoe-dostizhenie-grojsmana/

1 коментар:

  1. Якщо законодавство гарантує неможливість зменшення розміру призначеної пенсії то чому тоді у Чорнобильців її зменьшили до мінімалки?????????

    ВідповістиВидалити