Законопроект щодо соціального захисту учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи

ПРОЕКТ
Вноситься народним депутатом
Мосійчуком І.В.

ЗАКОН УКРАЇНИ

Про внесення змін до Митного кодексу України (щодо соціального захисту учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи)

І. Доповнити частину десяту статті 374 Митного кодексу України (Офіційний вісник України, 2012, №32 (04.05.2012), ст.1175) пунктом 13 такого змісту:

"13) товари, що класифікуються в одній із товарних позицій 8702, 8703, 8704 (загальною масою до 3,5 тонни), 8711 згідно з УТК ЗЕД (у кількості однієї одиниці за кожною позицією), що ввозяться один раз на 5 років особами, визначеними пунктами 1 та 2 частини першої статті 14 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали в наслідок Чорнобильської катастрофи", або особами, визначеними ст.ст.5-7 закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту."

ІІ. Прикінцеві положення

1. Цей Закон набирає чинності через 180 днів з дня його опублікування
2. Кабінету Міністрів України:
У місячний термін з дня набрання чинності цим Законом внести відповідні зміни до нормативних документів.

Голова Верховної Ради                                                                   А. Парубій
            України


Пояснювальна записка
до проекту Закону України
Про внесення змін до Митного кодексу України (щодо соціального захисту учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи)


1.Обгрунтування необхідності прийняття Закону України

Держава не може ігнорувати ту обставину, що не всі члени суспільства в силу тих чи інших причин в змозі забезпечити нормальний рівень життя собі та своїй родині, а тому вона бере на себе турботу про повне або часткове забезпечення непрацездатних.

Інваліди потребують соціальної допомоги і соціального захисту, а також виконання з боку держави відповідних заходів для забезпечення їх законодавчо-визначених прав. Такими заходами з боку держави є, зокрема, соціальна реабілітація інвалідів, що спрямована на створення і забезпечення умов для повернення особи до активної участі в житті, відновлення її соціального статусу та здатності до самостійної суспільної і родинно-побутової діяльності шляхом соціально-середовищної орієнтації та соціально-побутової адаптації, соціального обслуговування, задоволення потреби у забезпеченні технічними та іншими засобами реабілітації.

Відповідно до Закону України "Про реабілітацію інвалідів в Україні" держава забезпечує розробку, виробництво, закупівлю технічних та інших засобів реабілітації, спеціального автотранспорту, виробів медичного призначення для соціальної адаптації, полегшення умов праці і побуту, спілкування інвалідів, дітей-інвалідів, поширює інформацію про таку продукцію.

Технічними та іншими засобами реабілітації інвалідів є, зокрема, засоби для пересування. На виконання зазначеної норми постановою Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку забезпечення інвалідів автомобілями" №999 від 19.07.2006 р. затверджено відповідний Порядок, що визначає механізм розподілу, обліку та видачу автомобілів інвалідам, які мають право на їх отримання і місце проживання яких зареєстровано в Україні в установленому законодавством порядку.

Насамперед держава забезпечує автомобілями чорнобильців, інвалідів першої групи, ветеранів війни та учасників бойових дій.

Станом на 01 січня 2016 року в Україні налічується 109 186 інваліда з числа громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

З такими темпами, з якими зараз відбувається державне забезпечення інвалідів-чорнобильців автомобілями, аби забезпечити нинішню чергу, потрібно більше ніж півстоліття. Стає очевидним, що дочекатися такого жаданого транспорту більшість людей, з особливими потребами, просто не може.

Законопроектом пропонується не обкладати митними платежами транспортні засоби, що ввозяться (пересилаються) на митну територію України особами визначеними пунктами 1 та 2 частини першої статті 14 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", та особами, визначеними статтями 5-7 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

2. Цілі та завдання прийняття законопроекту

З метою створення умов щодо доступності транспортних засобів для неповносправних громадян, визначених пунктами 1 та 2 частини першої статті 14 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" та статтями 5-7 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" законопроектом пропонується звільнити від оподаткування митними платежами ввезення (пересилання) на митну територію України транспортних засобів, що здійснюється зазначеною категорією осіб. 

3. Загальна характеристика та основні положення законопроекту

Законопроектом пропонується доповнити пункт 10 статті 374 Митного кодексу України новим положенням, згідно якого при ввезенні (пересиланні) на митну територію України звільняються від оподаткування митними платежами товари, що класифікуються в одній із товарних позицій 8702, 8703,8704 (загальною масою до 3,5тонни), 8711 згідно з УКТ ЗЕД (у кількості однієї одиниці за кожною товарною позицією), що ввозяться один раз на 5 років особами,  визначених пунктами 1 та 2 частини першої статті 14 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", або особами, визначеними статтями 5-7 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту"

4. Стан нормативно-правової бази у даній сфері правового регулювання

У даній сфері правового регулювання діють такі нормативно-правові акти:

Конституція України,

Митний кодекс України,

Бюджетний кодекс України,

Закон України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи",

Закон України   "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

5. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація даного проекту Закону не вимагатиме додаткових витрат із державного бюджету України.

6. Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття законопроекту

Реалізація положень законопроекту створить умови для повного забезпечення транспортними засобами неповносправних громадян, зокрема:

1) інвалідів з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до 1 категорії;

2) учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до ІІ категорії;

3) учасників бойових дій та інвалідів війни.


Народний депутат

України                                                          Мосійчук І.В.

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=60049

1 коментар: