Чорнобильцям хочуть повернути відібрані пільги

У Раді не залишають спроб повернути чорнобильцям низку скорочених їм пільг. Так, народні депутати – члени фракції "Опозиційний блок" Наталія Королевська та Юрій Солод зареєстрували в парламенті законопроект №5055 "Про внесення змін до закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" щодо соціального захисту постраждалих осіб". 

Як наголошується в пояснювальній записці, мета документа – "відновлення належного рівня соціального захисту осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та встановлення соціальної справедливості щодо них".

Автори нагадують про закон "Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України" №76-VIII від 28 грудня 2014 р., яким Рада скасувала низку соціальних гарантій постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи особам. Королевська і Солод зазначають, що парламент таким чином відійшов від припису статті 22 Конституції україни України та фактично звузив зміст та обсяг існуючих прав і свобод.

Що зміниться в разі ухвалення цього закону

Фактично, проект акта повертає у законодавство про статус і соцзахист постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС більшу частину норм, вилучених законом №76-VIII. Ось основні зміни:

1. Повернуть визначення категорій зон радіоактивно забруднених територій. Йдеться про поняття "зона відчуження", "зона безумовного (обов'язкового) відселення", "зона гарантованого добровільного відселення". Кабмін отримає право встановлювати та переглядати межі цих зон.

2. Розширять перелік пільг та компенсацій постраждалим, віднесеним до категорій 2 і 3. Так, представники 2-ї категорії отримають право на першочергове безплатне надання щорічно санаторно-курортних путівок або виплату компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування, 3-ї категорії - першочергове забезпечення пільговою санаторно-курортною путівкою або виплату компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування.

3. Повернуть пільги і компенсації представникам 4-ї категорії. Зокрема, йдеться про першочергове забезпечення пільговою санаторно-курортною путівкою або виплату компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування, першочергове зубопротезування з 50%-ю знижкою, відшкодування половини вартості палива особам, які проживають у будинках без центрального опалення.

Згідно з пояснювальною запискою, у разі прийняття цього закону з 2017 р. на реалізацію його норм необхідно буде виділяти близько 500 млн грн щорічно.

За матеріалами: http://ua.112.ua/statji/piat-kliuchovykh-zakonoproektiv-lita-337535.html

1 коментар:

  1. Полная утопия и пиар ОП.
    Наташа сама в бытность министром, блокировала эти инициативы.
    Тем более, это пиар и больше ни чего.
    С момента прихода, этой антинародной власти, ни один законопроект ОП не был поддержан зРадой, это делается на привлечение электората в надежде на выборы.
    При получении( не дай бог) власти ОП, они будут действовать так же как и власть шоколадного, однотурового, может еще и жесче. Ведь АТО еще не отменял ни кто, А воровать им необходимо. Но кость кинута, сейчас начнется поддержка СЧУ и мразей всех мастей.
    Посмотрите.

    ВідповістиВидалити