Чи збільшать пенсії чорнобильцям?

Народні обранці з «Опозиційного блоку» пропонують  повністю відновити виплату пенсій для працюючих пенсіонерів-чорнобильців. Проте така ідея не підкріплена належним фінансово-економічним обгрунтуванням.

Для реалізації «опозиційної» ідеї розроблено законопроект № 4442-1:  «Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII щодо встановлення належного рівня пенсійного забезпечення».

На думку авторів даного документу (Юрія Солода та Наталії Королевської) потрібно  встановити такі розміри пенсійних виплат:

1) пенсії інвалідам, яким установлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою:

для учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, евакуйованих із зони відчуження, відселеним із зон безумовного (обов’язкового) відселення, інвалідів з дитинства, які досягли повноліття: по І групі інвалідності — 1000%; по ІІ групі інвалідності — 800%; по ІІІ групі інвалідності — 600% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;
 
для інших інвалідів, щодо яких установлений причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою: по І групі інвалідності — 400%; по ІІ групі інвалідності — 300%; по ІІІ групі інвалідності, дітям-інвалідам — 200% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

2) додаткову пенсію за шкоду, заподіяну здоров’ю, особам, віднесеним до категорії 1: інвалідам І групи — 100%; інвалідам ІІ групи — 75%; інвалідам ІІІ групи, дітям-інвалідам, а також хворим внаслідок Чорнобильської катастрофи на променеву хворобу — 50% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Окрім того, пропонується встановити розмір щомісячної компенсації у разі втрати годувальника на кожного непрацездатного члена сім’ї, який був на його утриманні, на рівні 50% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Враховуючи складну фінансово-економічну ситуацію в державі, законопроектом № 4442-1 пропонується поступове запровадження норм про пенсійне забезпечення чорнобильців. Загалом, для реалізації цієї ідеї необхідно буде тратити близько 216 млн грн, причому щомісяця (як сказано в пояснювальній записці). Де взяти такі кошти, незрозуміло. Чи погодиться Верховна Рада (читай — парламентська більшість) вносити нові зміни до держбюджету-2016 в умовах відсутності коштів? Питання, як-то кажуть, риторичне.

http://kadrovik01.com.ua/news/chi_zbilshat_pensiyi_chornobiltsjam/

2 коментарі:

  1. Всі виплати які положені інвалідам Чорнобиля сійчас получають депутати у ВР, прокурори, судьї но не інваліди які спасали всім життя...

    ВідповістиВидалити
  2. Простий рорахунок показує, що тільки для мінімальних виплат за цим проектом потрібно на рік понад 15 мільярдів гривень. У цьому вмпадку про якихось інших чорнобильців, окрім інвалідів, потрібно забути назавжди.
    Цікаво, чому Королевська, будучи міністром, придумувала 1210 замість того, щоб прийняти такий красивий і казковий закон? Чомусь наші політики думають діаметрально протилежно залежно від того, в якому таборі знаходяться, владному чи опозиційному.

    ВідповістиВидалити