Черговий законпроект

У Верховній Раді України зареєстрували черговий законопроект за №4502, який, на думку ініціаторів, дозволить відновити пільги у пенсіях учасників ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС першої і другої категорій. Про це інформує веб-сайт "Народного контролю".

Ініціаторами законопроекту "Щодо вдосконалення пенсійного забезпечення учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та евакуйованих із зони відчуження"стали депутати об’єднання "Народний контроль" Дмитро Добродомов, Богдан Матківський та Олег Мусій.

Як пояснив лідер "Народного контролю" Дмитро Добродомов, наразі основною умовою отримання пільги у пенсії "є відсоток втрати працездатності, встановлений експертними комісіями, практично без врахування рівня небезпеки та отриманої шкоди". Натомість законопроект пропонує за основу нарахувань взяти – коли, де і скільки відпрацював ліквідатор в зоні відчуження.

"Законопроект встановить однакові правила призначення пенсій для ліквідаторів та евакуйованих із зони відчуження, зменшить навантаження на медичні заклади, адже зніме величезну різницю в пенсійному забезпеченні між 1-ю і всіма іншими категоріями чорнобильців", – аргументує парламентар.

Окрім того, законопроект передбачає зручну і зрозумілу систему призначення пенсій, що позбавить чорнобильців від необхідності розшукувати в архівах документи давно ліквідованих підприємств, знівелює підстави для звернення до судів.

"Щоб повністю пройти шлях прив’язки між захворюванням до робіт із ліквідації наслідків аварії, чорнобильцям потрібно пройти "сім кіл пекла", на що у більшості з них нема ні здоров’я, ні матеріальних засобів. Відтак напередодні 30-ї річниці Чорнобильської катастрофи, ми повинні зробити все можливе, щоб відновити справедливість для людей, які ціною свого здоров’я боролися із жахливими наслідками аварії", – констатує нардеп.

18 коментарів:

  1. Стаття 56. Пільги щодо обчислення стажу роботи (служби)
    1. Час роботи, служби (в тому числі державної) з ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у зоні відчуження зараховується до стажу роботи, стажу державної служби, вислуги років, яка надає право на пенсію за вислугу років відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб": до 1 січня 1988 року - у потрійному, а з 1 січня 1988 року до 1 січня 1993 року - у полуторному розмірі (у тому числі за списком № 1). З 1 січня 1993 року та в наступні роки пільги з обчислення стажу роботи у зоні відчуження визначаються Кабінетом Міністрів України.
    2. Право на пенсію в повному розмірі мають громадяни, які приймали безпосередню участь у ліквідації аварії, віднесені до категорій 1, 2, 3 та особи, що були евакуйовані і відселені із зони відчуження до 1 січня 1991 року, віднесені до категорій 1 і 2, за умови стажу роботи не менш як: чоловіки - 20 років, жінки - 15 років, із збільшенням пенсії на один процент розміру пенсії за кожний рік роботи понад встановлений цим пунктом стаж. У всіх випадках пенсія не може бути нижчою за один і не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність.
    3. Громадянам, віднесеним до категорій 1, 2 і 3 надається статус ветерана праці за умови наявності у них стажу роботи на 10 років більшого за встановлений пунктом 2 цієї статті (у жінок - 25 років, у чоловіків - 30 років).
    катастрофи.";
    2. ст.57 викласти у такій редакції:
    Стаття 57. Особливості обчислення середньомісячного заробітку
    Обчислення середньомісячного заробітку здійснюється, за бажанням особи, що звернулася за її призначенням, відповідно до цього Закону.
    Середньомісячний фактичний заробіток для обчислення пенсії визначається за будь-які 30 днів поспіль із періоду, в якому особа працювала на території зони відчуження, незалежно від кількості відпрацьованих у цей період днів безпосередньо у зоні відчуження із розрахунку середньомісячного середнього заробітку у країні, а саме:
    у 1986-му році - 179 крб.
    1987 р – 185,01 крб.
    1988 р – 199,79 крб.
    1989 р – 217,74 крб.
    1990 р – 248,4 крб.
    із нарахуваннями усіх обов’язкових кратних доплат, премій та іншого, передбаченого законодавством на час ліквідації аварії. Дані нарахування уніфікуються і додаються у повному розмірі до розрахункової заробітної плати незалежно від того, чи були вони фактично вчасно виплачені.
    Для евакуйованих розрахунок робиться за час фактичного впливу іонізуючого випромінювання, виходячи із норми – 1 робоча зміна – 8 годин перебування в зоні відчуження, кратність оплати розраховується виходячи із розрахункових рівнів опромінення.
    Порядок обчислення середньомісячного заробітку для призначення пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсій у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, призначеної відповідно до статті 54 цього Закону,, визначається Кабінетом Міністрів України.

    Це основна частина Закону.
    Будемо пробувати, може пройде.

    ВідповістиВидалити
  2. По перше, закон в першу чергу стосується ліквідаторів 2 і 3 категорій, інвалідам нема чого турбуватись. Їх ніхто не чіпає. Звичайно, ті, хто мав маленький заробіток, можуть скористатись його положеннями і пенсія у них зросте, якщо вони відпрацювали хоча б 10 днів у зоні. Закон вирішує пролему срочників, бо сьогодні усім ті пацани, котрих в перші дні кинули на станцію, а сьогодні пропонують нараховувати їм пенсії із солдатського утримання.
    Щодо податків із пенсій, то його беруть тільки із суми, що перевищує 4200 грн. Якщо такі хворі і 5-6 тис пенсії Вам мало - це вже на Вашій совісті.
    І 179 крб у 86-му, і 248,4 у 90-му дають однаковий коефіцієнт заробітку - 1 (один). Решту на розмір пенсії впливає кількість днів, за які нарахована кратність. Із одного відпрацьованого дня в Зоні пенсія не вийде. А 70% чорнобильського пенсійного фонду зїдають саме ліквідатори -одноденки.
    Щодо інвалідів одноденок, то 70% втрати працездатності рівні 52 рокам трудового стажу із середньою по країні зарплатою. Сьогодні це 3400 грн.
    Перш ніж коментувати - уважно прочитайте закон. Ще раз прошу інвалідів, особливо психічного захворюваннями не коментувати те, в чому не маєте поняття.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. 1-3 дня на аварії майже нічого до пенсії не дадуть, хіба що людина за цей один день набрала 15-20 рентген. Тоді їй автоматично донарахується премія 500 грн за переопромінення, навіть якщо їй такої премії в свій час не дали. І коефіцієнт заробітку у такому випадку буде не менше 4. Якщо рахувати пенсію із одного дня наради у Чорнобилі - це нічого не дасть. Краще іти на свою трудову і не зїдати гроші чорнобильців.
      Щодо евакуйованих. Щоб вирішити їх проблему - запропонований цей механізм. Вони (припятські) перебували під дією іонізуючого опромінення приблизно 36- 40 годин. Це їм іде як 5 робочих змін ліквідаторам. Тільки там починається із 1-ї зони небезпеки і переходить у третю. Причому, незалежно, мала людина один день чи 81 рік. Я довго думав, але більш справедливого механізму не знайшов. Можете запропонувати щось краще і справедливіше - чекаю пропозицій. Але і їхню проблему мусимо вирішити. Ситуація в селах і Чорнобилі із евакуйованими дещо інша, можливо, навіть краща вийде з пенсіями, бо їх евакуювали пізніше, але там менша кратність і людей значно менше.
      Щодо пенсій загалом, Ви праві. Різниця в пенсійному забезпеченні у того, зто відпрацював 3 роки і 33 роки складає десь 170 грн. Я вже давно пропоную, щоб за кожен відпрацьований рік була встановлена якась мінімальна сума, наприклад 2 долари (50 грн сьогодні), виходячи із можливостей економіки. Це і державу стимулюватиме не хімічити і спекулювати із курсом гривні, і пенсіонерам дасть якусь гарантію.
      Це міг би бути перший крок до хоча б якоїсь справедливості. Загалом ця тема довга і потребувала б обговорення на іншому форумі.

      Видалити
    2. Я міг би запропонувати дати всім чорнобильцям без винятку по дві тисячі доларів пенсії. Ну і що далі? Ми живемо у конкретному життєвому просторі і бажано адекватно оцінювати усі фактори. Щодо жировладців, то їх вибирає народ. До кого претензії? Який народ - така і влада? Почитайте відгуки навіть на цьому форумі. Найбільше пишуть ті, хто і нашого закону ні разу не читали. Хіба що чули із чужих уст про ст 54 п 3.
      Ось і Ви кажете, що хтось захищає наших можновладців. А насправді йдеться про спробу вирішити конкретні проблеми конкретних людей, котрі разом із нами працювали, та їх дурили і продовжують далі дурити.
      Ось чорнобильці 1-ї категорії працювати можуть,і навіть протестують про податок 15 % на частину пенсії понад 4200 грн, а на протести приїхати здоровя не дозволяє. Давайте говорити конкретно. Можете щось зробити - робіть. Не можете, не знаєте, не хочете - не заважайте іншим.

      Видалити
    3. У 1990 році не було кратності і, відповідно, великої пенсії не заробиш. Тільки кратність, і чим більше таких днів, збільшують пенсію. Фактично, закон робить значні преференції для чорнобильців 86 -го і 87-го років, коли платили у 3-х, 4-х і 5-ти кратному розмірі за роботу в зоні. Для всіх інших - подвійний і полуторний розмір.

      Видалити
    4. Із 1-го травня вже 4200. Щодо мене, то я майже нігде і не був. Усі виїзди відпрацьовані на заміні покрівлі 3- го блоку та дезактивації приміщень 3 і 4 блоків. А був 2 місяці, із яких в зону 23 виїзди, якщо так цікаво.

      Видалити
    5. Дехто з 3-ю групою має 10 тис і більше, що зовсім не мінімально. Є і 2-га категорія із такими пенсіями. Ці зміни зовсім із іншої опери і стосуються інших речей. Не зациклюйтесь на окремих своїх моментах, а погляньте на все ширше. Ви не військовий, тому Вас і оподатковують. Це явище тимчасове, ми ж говоримо про речі постійні і набагато актуальніші. Вони стосуються десятків тисяч чорнобильців. Розкажіть ліквідатору 2-ї категорії,котрий інвалід, але без довідки МСЕКУ і привязки, у котрого 30 років стажу і пенсія 950 грн., що першочерговим є те, щоб не оподатковувати пенсій у три рази більших, ніж в нього. Давайте не переходити на деталі. Закон ще тільки починає свій шлях. Не факт, що дійде він до сесійної зали. А про зняття оподаткування пенсій вже подано декілька законопроектів.

      Видалити
  3. 6-8-10 не буде чи на халяву чи без неї. А все решту залежить від того, чи захоче уряд ( і чи зможе) застосувати ці положення до всіх. Думаю, що ні. Але і спекуляції із законом, довідками, МСЕКАМи припиняться. Можливо, що й кількість інвалідів зменшиться відсотків на 30, бо вигода примарна, залишаться тільки справжні. Все у руках ВР і Уряду.
    Тим часом цей Закон вирішив би проблеми тих 15 ти тисяч ліквідаторів, котрі мають пенсію меншу 1 тис грн і проблеми срочників, котрі тільки починають на пенсію виходити. ну і звичайно тих, чиї архіви підприємств давно втрачені і вони не можуть підтвердити свій заробіток.
    Застосування цього Закону щодо минулого - справа непроста. Можна було б навіть обійтися без жодних додатковвих бюджетних витрат, якщо його застосувати до всіх. Але уявляю, який кіпіш підніметься. Тому поки що говоримо тільки про ті певні групи чорнобильців котрим він допоможе вирішити їхні проблеми.
    Вчора у нас були збори чорнобильців, прийшло десь 50 людей. Поставив питання - хто читав наш Чорнобильський Закон хоч один раз - не піднялося жодної руки. Ось так...

    ВідповістиВидалити
  4. Ярослав, то что пытаються решить вопрос пенсионного обеспечения срочников - солдат, это очень сейчас может и актуально, однако в этом законе указано общий трудовой стаж 20 лет для назначения льготной пенсии, однако, представим себе "стройбат" т.е. "штрафбат", то есть военных строителей и военнослужащих- срочников других род войск, например мед или водителей, так скажите кто нес большую физическую нагрузку ппри одном условии ионизирующего радиологического облучения... Опять же в/строители, по роду своих отраслевой принадлежности они все же строители, и как можно определить их физической нагрузки и КПД участия в особо опасной зоне например возле, под и над 3, 4 реактора строительства плиты под реактором в шахте, сварка и монтаж каркасов - опалубков для стены саркофага, монтирование промплощадок для кранов , и работы дезактивационные в Чернобыле период с 24 мая по 7 июля, работы методом аврала фактически без положеного отдыха и в ночь и в день... и они не ушли на дембель а дальше после выведения из станции работали в закрытом городе Арзамас 16 ( ядерный полигон СССР) и после этого начали свой зарабатывать свой трудовой стаж на гражданке опять же по специальности, а к десяти годам такого стажа начинали рассыпаться на "ионы" ,это 1994 - 96 годы, повальная перестройка ,прихватизация, на работу не брали ,потому что платить частник должен был и больничные и в двойном размере ( а государство не спешило свои долги ПП возвращать) , вот они "прокаженные и остались в дерьме", и каждый кто как мог устраиваться ведь у каждого семьи, им даже запрещало государство иметь детей до 26 лет и ведь доки подписывали, инвалидности за "потерпевшими в очереди они не успевали получать", вот так и жили "по-тихоньку ползком" до своего пенсионного льготного, а трудовой век для мужчин государство поднимает и поднимает, сначала достаточно было 15 лет, потом 20, потом 25, а ща 30 -35, не хватает покупайте... тогда объегорили, нихрена не заплатили, а сейчас покупайте "трудовые годы", чтоб минималку получать, та на хрена нужны такие "помощи", вот и посылают они всех туда куда Макар телят не гонял... я когда понял, что мне писец пришел в 1993 году, я всех послал к "эбеням" живу, да и живу, но ближе меня и ребят нашей смены шахтеров и стройбатовцев к реактору (шахта под реактором 8 метров) были только станционники-дозиметристы и станцработники, так что Ваши проэкты все это коту под хвост... Правильно сказано настоящие-облученные ликвидаторы не таскаются на митинги, здоровья нет и умирают они "стоя" без инвалидностей, отнесли на кладбище и забыли, нет человека нет проблем... А награды пусть себе Порошенко на Ж..у прицепит може в Европе быстрее ему безвизовый режим дадут в офшорную зону... военный строитель= Салабуда Олег ( ВСО 1308 В\ч 55237)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. І що Олег дає тобі існуючий закон? Не знаєш? Пенсію 949 грн. Та ще й із проблемами. Ці зміни дозволять тобі, в залежності від кількості відпрацьованих днів, отримувати пенсію 4-6 тисяч мінімум. Якщо Вас приписали до 605-го управління, то документи збереглися. Стаж 20 років - не моя видумка. Це норма діючого Закону, котру пенсійний не виконує, бо рахує від 35-ти років стажу. Дані зміни прирівнюють 2 і 3 категорію у коефіцієнті заробітку до інвалідів, лиш стаж у тих за рахунок формули постанови 1210 виходить кращий. Приміром, 70% втрати працезданості рівні 52 рокам трудового стажу.
      А для різних анонімів.А чим дитина, котру 40 годин в Припяті 26-27 вітня опромінювали перед евакуацією гірша за того ліквідатора, котрий завіз 1(одну) машину щебня на дорогу біля Діброви 30 червня 1986 року і був у зоні 2 години. А Ви хочете зробити між ними велику різницю. Бо та потерпіла, а той, Ліквідатор 86 року.

      Видалити
  5. Я категорически против ревизии нашего закона и когда новые законопроекты пытаются протащить люди далекие от чернобыльских проблем,не нюхавшие Чернобыля,не понимающие как действует радиация и что такое радиация. Против также тех чернобыльцев,которые все это придумали.
    Ликвидатор,1986г.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Не знаєш про що йдеться - краще помовч. Сьогодні в судах 120 тисяч пенсійних справ чорнобильців. Я пройшов усі суди і відсудив по 2-й категорії все, без жодного адвоката. Вивчив сотні судових справ і добре знаю усі болючі проблеми і суперечливі статті, на яких нас дурить наш уряд вкупі з пенсійним, як його складовою.
      Бачу, на чому роблять гроші недобросовісні судді, адвокати і ще дехто. Щодо радіації, то вона, грунтуючись на статистиці, була чомусь дуже вибірковою. У відсотковому відношенні найбільше радіація вражала лікарів, юристів, генералів, кдбістів, старший офіцерський склад, одним словом, людей із вищою освітою, і чомусь зовсім не діяла на водіїв, зварників, екскаваторників, грейдеристів, простих ліквідаторів, солдат - срочників, які і виконали майже всі найбільш дозозатратні операції. Люди ставали інвалідами із півгодини перебування в зоні, із однієї наради у відносно безпечному восени 86-го Чорнобилі, із роботи у 88, 89, 90 роках, а ті, хто працював на проммайданчику у травні 86-го, на даху 3 енергоблоку у серпні вересні 86-го, на захороненні Рудого лісу, заміні покрівлі 3 і 4 го ЕБ у 87-му, дезактивації однієї тисячі ста приміщень 3 блоку у 87 - му, дезактивації вцілілих приміщень 4-го блоку у 87-88 роках - звичайні ліквідатори, котрим пільгова пенсія менша у 3 рази від звичайної, робочої. Одна справа проблеми нюхати, інша знати їх, розуміти і пробувати виправляти.

      Видалити
  6. тільки індивідуальний окремий підхід до нарахування пенсіі кожному як 12-ти мільйонам інших пенсіонерам.Нас всього 59 тисяч

    ВідповістиВидалити
  7. Розмір будь якої пенсії, в тому числі і чорнобильської, залежить від двох складових – коефіцієнту заробітку і коефіцієнту стажу. Ці зміни до закону спрощують нарахування коефіцієнту стажу. Базовий заробіток однаковий для усіх, що 86-го, що 90 року. Для єфрейтора і генерала, для безробітного і міністра, і становить середній по СРСР на рік участі в ЛНА. А далі на цей базовий нараховуються надбавки – за кратність, кількість, премії і ін., що мали б отримати ліквідатори згідно тодішніх постанов, указів і т.д.
    Стаж за ст.56 для 2 і 3 категорії, 1-й категорії – згідно постанови 1210. Повторюсь, 70% втрати працездатності рівноцінно 52 рокам трудового стажу. Ті із 1-ї, хто має проблеми із бух. документами, можуть скористатись іншим способом визначення заробітку, запропонованим тут.
    Дмитро Добродомов хороший юрист і розумна та небайдужа людина, Олег Мусій – медик, котрий чудово розуміє всі нюанси медичної сторони чорнобильців і знає цю кухню зсередини. Олег Матківський, молода генерація, котра пройшла Майдан і АТО, розуміє проблеми військових ветеранів. Сподіваюсь, він не хоче, щоб з атошниками зробили в майбутньому те, що зробили з нами. Все це моменти, котрі дають надію.
    А що ж в пасиві. Розрізненість чорнобильців. Перша категорія чомусь вирішила, що існує тільки вона – усі інші тільки заважають їм. Це хибний шлях. Привязочну інструкцію медики вже не раз змінювали . Ніхто не завадить їм зробити це ще раз. І буде, як в Росії, коли до Чорнобиля прив’язують тільки онкозахворювання ( бо ті вже довго не проживуть). Всі інші хвороби – загального захворювання. Буде і надалі мало 1-й – тим і у нас закінчиться. Скажуть, що найновіші дослідження доказали, що не може бути дисциркуляторної енцефалопатії від рівня в кілька мілірентгенів, потрібні сотні і тисячі рентгенів, не може бути гіпертонічної хвороби від радіації, як сьогодні це вже сказали про кардіологічні захворювання, а захворювання щитовидки можуть виникнути тільки за період роботи в йодний період. Проведуть ревізію – і залишиться 1-ї категорії половина, а то й менше. Бо наші люди геть зовсім неадекватні. Роблять собі 100% втрату працездатності по психічному захворюванню, а згодом качають права, бо вони чорнобильці, вибивають загально оздоровлюючі путівки, хоч їх на люди без супроводу випускати не можна. Або мають 70%, а їздять автомобілями, ідуть працювати на фізичну працю. Добавиться ще кілька сотень тисяч атовців і нас скоротять, бо грошей їм (владі) і сьогодні для хорошого життя бракує. А ми зібрати кілька тисяч вже не здатні. Одні не можуть, інших все влаштовує, основна маса і не знає про свої права і пільги. Тішаться, що хоч те дають, бо можуть в будь-який момент забрати.

    ВідповістиВидалити
  8. Свої пільги потрібно було заробляти в Зоні, а не в лікарських комісіях. Чим гірший чорнобилець, котрий і на ліквідації відпрацював більше за багатьох із 1-ї категорії, і потім ще все життя працював на пенсійний фонд. Там була правда, а не тут. Зараз, з відстані 30 років, усі ті моменти видно краще. Не я, так хтось інший усе узагальнить і скаже – «Що ж ми робимо?» І так обов’язково буде. Та не всі доживуть до того. І винуватий у цьому не тільки зруйнований 4-й блок, а й ми самі. Навколо нас помирають люди, багато з них молодші, котрі радіації і не нюхали. Таке у нас життя. А ми хочемо бути вічними? Не вийде. Коли доходить до того, щоб пролікувати 30-річного і 70-річного, то потрібно лікувати молодшого. З старого толку і так не буде. Така жорстока доцільність життя. Хто був військовим – той розуміє. Ми зробили свою справу – ми маємо відійти. Бажано достойно і з гідністю. Не потрібно ганьбити своє імя чорнобильця, ліквідатора, переможця озвірілого атома. Ота міжусобна гризня не принесе нам дивідендів. Тільки шкодить. Давайте зрозуміємо, що ми є частина суспільства і не потрібно себе ставити осібно. Можливо, якщо апетити зменшимо – і відношення до нас зміниться? Якщо вимоги будуть адекватні і реальні. Життя і майбутнє належить молодим, котрі працюють і платять податки. Нам же треба шукати той компроміс, котрий і нас якось влаштує, і вони зможуть оплатити.
    Знаю, що пишу надаремно. Але чогось сьогодні на мене найшло, настрій такий. Говорю, бо я один з Вас і маю таке право. Тим, що збоку, це зробити важче. Зрештою, хто буде слухати і їх, і мене? Як і 90% з тих, що прочитають, так і не зрозуміють, про що насправді йдеться.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Даремно Ярославе витрачаєте свої сили, намагаючись пояснити свою точку зору. Частина присутньої тут братви дійсно не розуміє про що йдеться, але намагається підхопити обговорювання, щоб здатися розумною. Інша, і найбільша частина, це тролі яких позбавили дармових пенсій. Вони вміють так заговорити тему і відволікти від її змісту, що ти і сам загубишся в своїх думках. В основному це переселенські нероби, у яких патологічна ненависть до ліквідаторів. Те, що підіймається питання по ліквідаторах, які не мають інвалідності - це правильно і потрібно робити. Водночас, це дасть й змогу збільшити заробітки і для 1 категорії ліквідаторів, у яких не було великих зарплат. За відсутності фіксованих мінімальних пенсій в Чорнобильському законі – це є вирішенням питання для малооплачуваних категорій ліквідаторів або, наприклад, тих-таки солдатів строкової служби з числа інвалідів. Цього розуміння, на жаль, немає в багатьох наших братів ліквідаторів, які перебувають на інвалідності. Короткозорість і шкурний інтерес не дає можливості піднятися вище свого "я і мені". Бажаю успіхів і плідної праці з депутатами.

      Видалити
  9. Формула та сама, що й сьогодні. Наповнення інше.

    ВідповістиВидалити
  10. Законопроект непонятный, разъяснений по начислению пенсий нет. Чем дальше от аварии тем больше пенсия? Зачем изобретать велосипед, если Вы пишите, что формула та же. Всё равно будут недовольные, только поменяются (может быть) лица.Уравняли ликвидаторов и переселенцев? Не понятно.

    ВідповістиВидалити