Про соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

Про соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

Міністерство соціальної політики України на виконання доручення Віце-прем'єр-міністра України - Міністра культури України В. Кириленка від 07.09.2015 № 36605/1/1-15 до листа Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи від 02.09.15 № 04-15/12-1020 розглянуло колективне звернення Всеукраїнської громадської організацій інвалідів "Союз Чорнобиль України", ВГО "Всеукраїнське об'єднання ветеранів Чорнобиля" та Всеукраїнської Спілки ліквідаторів-інвалідів "Чорнобиль-86" з низки питань щодо поліпшення пенсійного та соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, і в межах компетенції повідомляє.

Щодо пенсійного забезпечення

Відповідно до статті 54 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (далі - Закон) пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв'язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи можуть призначатися за бажанням громадянина із заробітку, одержаного за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках, у розмірі відшкодування фактичних збитків, який визначається згідно із законодавством.

Як підвищаться мінімальні виплати деяким ветеранам війни та чорнобильцям

Набув чинності Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2015 рік", в якому  передбачено підвищення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати. 

Як підвищаться мінімальні виплати деяким ветеранам війни та чорнобильцям з 1 вересня 2015 року?

Пропонуємо до Вашої уваги відповідну таблицю цих показників:

За 10 днів електронна петиція до Президента щодо збільшення пенсій ліквідаторам набрала лише 21 підпис

На Офіційному інтернет-представництві Президента України з подачі електронних петицій з'явилося звернення щодо збільшення розміру пенсії ліквідаторам аварії на ЧАЕС, яке подав Салій Роман Олександрович 31.08.2015 р. Проте, на момент публікації цього матеріалу, зазначена петиція набрала лише 21 підпис.

Подаємо текст електронної петиції:

"Пане Президент!
Я вимагаю збільшення розміру пенсії ліквідаторам аварії на ЧАЕС, оскільки деякі з них отримують всього по 2400 грн (біля 100 доларів США), що є просто знущанням з них. Ці люди пожертвували своїм здоров'ям та всім іншим заради того, аби ми з вами зараз жили. І ганьба тій владі і тій країні, яка не може забезпечити їм достойного рівня життя.".

Ставки судового збору з 01 вересня 2015 року

З 01 вересня 2015 року відповідно до змін внесених Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору" беспосередньо в Закон України "Про судовий збір" (далі - Закон) ставки судового збору суттєво змінюються.

Як визначено у Законі, судовий збір - збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом. Судовий збір включається до складу судових витрат.

Судовий збір справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.