Розмитнення авто на інваліда в Україні

Законодавство України передбачає пільги при оплаті податків за ввезення транспортного засобу на територію України. Ці пільги можуть бути використані при розмитненні автомобілів для інвалідів.

Так як же розмитнити автомобіль на інваліда в Україні? Ми зібрали всю інформацію із законів України, що регламентують це питання.

Хто має право на безкоштовне розмитнення автомобілів серед інвалідів?

Згідно п. 3 Постанови Кабінету Міністрів України від 19 липня 2006 р. N 999 Київ “Про затвердження Порядку забезпечення інвалідів автомобілями”:

  • інваліди I і II групи з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілих від Чорнобильської катастрофи, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою;
  • громадян, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій та випробувань, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї (категорія 1);
  • інваліди війни I групи по зору або без обох рук;
  • інваліди з куксами обох ніг і рук;
  • інвалід або член його сім’ї, зареєстрованого за місцем реєстрації інваліда і якому передається право користування автомобілем, законний представник недієздатного інваліда, дитини-інваліда, інша особа, якій передається право користування автомобілем. 
Етапи розмитнення автомобіля на інваліда:
  1. Потрібно стати на облік за убезпечення автомобілями інвалідів в головному управлінні соціального захисту за місцем реєстрації. Для забезпечення автомобілями діти-інваліди беруться на облік після досягнення ними п’ятирічного віку. Згідно з п. 5 Постанови Кабінету міністрів України от 19 липня 2006 р. N 999 Київ “Про погодження Порядку забезпечення інвалідів автомобілями” на облік беруться і забезпечуються автомобілями інваліди, які: не мають в особистому користуванні автомобільного транспортного засобу, протягом семи років перед взяттям на облік і за час перебування на обліку не отримували автомобіль як благодійну допомогу або протягом цього часу не реєстрували придбаний автомобіль, термін експлуатації якого менше п’яти років.
  2. Знайти людину за кордоном який подарує Вам автомобіль для того що б оформити його як гуманітарну допомогу, про це йдеться в п. 41 тієї ж постанови. При цьому благодійник з-за кордону повинен написати відповідний лист до головного управління соціального захисту за місцем Вашої реєстрації про те що він дуже сильно хоче позбутися свого улюбленого автомобіля і подарувати його Вам.
  3. Рішення від Мінсоцполітики України про визнання такого автомобіля гуманітарною допомогою.
  4. Привезти автомобіль і пройти митне оформлення на території України без оплати будь-яких податків і мит.
  5. Зареєструвати автомобіль на інваліда, або на його опікуна, більш детально в п. 12 тієї ж постанови.
Які плюси “+” при розмитненні авто на інваліда?
  • Можливість отримати автомобіль без сплати податків у розмірі мінімум 38% від його вартості.
  • Присвоїти собі автомобіль після 10 років використання.
Які мінуси “-” при розмитненні авто на інваліда?
  • Складна і тривала процедура оформлення.
  • Відсутність можливості передавати автомобіль в інші руки (крім законному опікуну) в тому числі і нотаріально.
  • Управлінні соціального захисту може забрати автомобіль з причин згідно із законодавством.
  • Знайти і умовити людини за кордоном подарувати Вам автомобіль, виписати необхідні Вам документи, тим більше що право на це мають лише резиденти в інших країнах.
  • Оформити можна тільки один автомобіль на одного інваліда.

4 коментарі:

  1. Так що інвалід без рук і ніг має право на безкоштовне розмитнення автомобілів, а інвалід Чорнобиля 3группи немає?????????

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. рассчитать стоимость растаможки автомобиля по новому закону https://rastamozhka.magnit.one/калькулятор-растаможки-авто

      Видалити
  2. Эта процедура тяжела и для здорового человека, а для настоящего инвалида неподъемна! Чиновники Украины уже себе давно оформили автомобили под гуманитарку для чернобыльцев!

    ВідповістиВидалити
  3. НЕ дражніть людей де в істинних ліквідаторів чорнобильців такі кошти на автомобілі ПОЛтАВА

    ВідповістиВидалити