Закон України "Про державні гарантії соціального захисту учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС"?

ДУМКА

Сьогодні соціальний захист учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС практично зведено нанівець. 

Здавалося б, Закон України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" повинен надавати можливість ефективного захисту цієї категорії громадян, які винесли на своїх плечах весь тягар по ліквідації цієї катастрофи. Однак сьогодні чітко зрозуміло, що даний закон не виконав тих функцій, на які покладали надію в першу чергу самі ліквідатори.

Протягом усіх цих років відбувалося планомірне вихолощення норм закону. І відбувалося це не тільки за рахунок деяких "розмитостей" в законі, але й за рахунок створення чиновницьким апаратом нових положень, які по своїй суті міняли і руйнували норми закону.

Внаслідок цього "розмивались" кошти на реалізацію різноманітних  програм, що не приносило користі людям. Тому не дивно, що на сьогоднішній день рівень пенсійного забезпечення ліквідаторів, забезпечення їх житлом, або медичне обслуговування чи забезпечення ліками, знаходиться на такому ж рівні, як людей, які ніколи в очі не бачили Чорнобильської АЕС.

Немає меж обурення, коли, наприклад, багато хто з ліквідаторів пішли з життя, але, так і не дочекавшись за ці 28 років отримання житла. А в цей час, знову ж таки, його отримували люди, про яких згадувалося вище.

Можна наводити багато і різноманітних прикладів, однак вони тільки принижують гідність людей, які свого часу стали на захист своєї Батьківщини і з честю виконали свій громадянський і конституційний обов'язок.

Так, де ж все-таки вихід?

А вихід може бути тільки один - це ухвалення додаткового закону про державні гарантії соціального захисту учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Можливо, для деяких така ідея може виглядати трохи авантюристичною, але у кожного з нас, ліквідаторів, є чітке розуміння і усвідомлення - у Законі України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" не закладено чітких механізмів саме державних гарантій соціального захисту захисників Вітчизни.

Тут не ставиться питання, щоб виходити з якимись ініціативами щодо скасування нині діючого закону. Адже люди постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи повинні бути захищені державою, і це однозначно.

Не вдаючись до якихось концептуальних речей, тут ставиться для обговорення питання щодо дієвих механізмів гарантій держави з соціального захисту учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і, це - доречно і актуально. А одним з таких механізмів може бути - це прийняття, приміром, саме закону "Про державні гарантії соціального захисту учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС".

"Паперові пільги" треба замінити реальними державними гарантіями захисту ліквідаторів!!!

27 коментарів:

  1. Согласен.Это давно назрело.Я писал не раз.Вопрос в другом-кто его будет писать и что напишут.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. В першу чергу ліквідатори повинні самі поставити питання перед нашими законодавцями, тобто депутатами, про необхідність прийняття такого закону. А свої пропозиції мають викласти в написаному і запропонованому законопроекті. Самим необхідно його писати, щоб уникнути популізму, через що ми вже пройшли. Треба, принаймні, почати рухатися в цьому напрямку і працювати з депутатами, оскільки розраховувати на те, що Закон "Про статус ..." запрацює, не доводиться.

      Видалити
    2. уже один закон О ГАРАНТИЯХ есть (выполнения судебных решений). А толку ?

      Видалити
  2. Ярослав Олійник,голова ГО "Прикрпатбат Чорнобиль"18 вер. 2014 р., 15:37:00

    З автором можна тільки погодитися. А тепер про гарантії держави?! Просто Закон треба виконувати.Хто не хоче - в буцигарню.Адже в Законі "Про статус..." чітко названі компенсації за втрачене здоров'я.Все прописано.Тільки виконувати. Зараз практично норми нашого закону проігноровані. Чиновники ПФУ прсвоїли собі функцію аудиторів. Любе рішення блокують,посилаючись на право,але не обов'язок,робити різні запити. Вони навіть не визнають законно виданих посвідчень ліквідаторів.Приміром,ліквідатор другої категорії зараз без рішення суду не може скористатися своїм правом на пільгову пенсію по віку у 50 років. А що можна оздоровити за 100-120 гривень на рік?! Треба ввести відповідальність кожного за порушення норм законів. Якщо суд підтвердив право ліквідатора на ту чи іншу компенсацію - винного гнати у три шиї з роботи. Суддю за неправильне рішення у пожиттєву відставку. І жодних додаткових паперових гарантій не потрібно,бо їх чиновник заблокує.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Давайте реально дивитися на речі. Ви прекрасно знаєте, що Закон України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" з дня його прийняття був популістський. Про це всі знали і про це всі говорили з першого дня його прийняття. Держава ніколи не надавала необхідних коштів на повну його реалізацію, і це також загальновідомий факт. Тому, пов’язувати це з бажанням або не бажанням будь-якого місцевого чиновника його не виконувати - не варто. Звичайно, що окремі випадки та ініціативи чиновників, пов’язані з порушенням прав ліквідаторів, треба жорстко викорінювати. Має працювати в першу чергу прокуратура. Якщо ж вона не виконує своїх прямих функцій в таких випадках, то громадські організації мають «бити в набат», використовуючи в тому числі чинники, які притаманні громадянському суспільству.
      Питання, яке тут порушується, лежить трохи в іншій площині – це не ефективності соціального захисту ліквідаторів в нинішньому правовому полі. Причина ж в цій неефективності криється у тому, що ліквідатор відсунутий на другий план. Повірте, що такі підходи суперачать не лише здоровому глузду, але принижують гідність цих людей. Держава має гарантувати, а не декларувати виплату таким людям пенсій, компенсацій, тощо, бо завтра цю державу нікому буде захищати. Захисникам мають віддати те, що їм по праву належить, а постраждалі мають отримати своє. Логіка тут проста і справедлива.

      Видалити
  3. Демократический централизм18 вер. 2014 р., 18:51:00

    На переговорах в ноябре 2011г, Тигипко ,обосновывая позицию правительства,сказал,что ЛЮБАЯ власть НИКОГДА НЕ ПОСТАВИТ НА ОДНУ СТУПЕНЬ ЛИКВИДАТОРА И ПОСТРАДАВШЕГО...по аналогии с участниками ВОВ,еще тогда было ясно ,возможно не для всех,что именно должно быть конструктивной основой переговоров.
    Несомненно закон нужен,но это долгая песня,надо действовать сейчас,параллельно нарабатывать закон для ликвидаторов,

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Цілковито розумний підхід. Одне другому не заважає і немає заважати. Діяти необхідно в усіх напрямках, але не зволікати.

      Видалити
  4. Демократический централизм18 вер. 2014 р., 19:31:00

    Мы просто обязаны ДОГОВОРИТЬСЯ МЕЖДУ СОБОЙ и только после этого выходить на переговоры.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. ЧЕГО-ТО НЕ ПОЙМУ КТО С КЕМ ДОЛЖЕН ДОГОВАРИВАТЬСЯ И КУДА ИДТИ НА ПЕРЕГОВОРЫ…? НИКТО НИКОМУ НЕ ВЕРИТ ПОТОМУ, ЧТО НЕТ ЛИКВИДАТОРСКОГО БРАТСТВА. КОГДА ОДНИ ПОЛУЧАЛИ ПЕНСИИ ПО СУДУ О ДРУГИХ И НЕ ВСПОМИНАЛИ. ПРАВИЛЬНО ПИШЕТ ЗДЕСЬ ЧЕЛОВЕК, ЧТО ЛИКВИДАТОРЫ НЕ МОГУТ ВЫЙТИ НА ПЕНСИЮ В 50 ЛЕТ, А НА ПЕРЕГОВОРАХ В КМУ РЕЧЬ ВЕДЕТСЯ ТОЛЬКО ОБ ИНВАЛИДСКИХ ПЕНСИЯХ. И О КАКИХ ПЕНСИЯХ…? Я, ПРОПАХАВ В ЧЕРНОБЫЛЕ В МАЕ 86 ГОДА 17 ДНЕЙ (26.5 РАДИКОВ) И ОКАЗЫВАЕТСЯ ЗДОРОВЫЙ ХОТЬ ЗАВТРА НА НОВЫЙ ПРИЗЫВ В АРМИЮ, А ВОТ КТО ПРОЖИЛ НЕИЗВЕСТНО ГДЕ, ОТСЕЛИЛСЯ И СДЕЛАЛ ГРУППУ, ВОТ ЭТИ ГЕРОИ!!! ДА ТАМ, В МИНИСТЕРСТВЕ ПОЛОВИНА РАБОТНИКОВ РОДСТВЕННИКИ, КОТОРЫХ ПОСТРАДАЛИ НЕИЗВЕСТНО ОТ КАКОЙ ЧЕРНОБЫЛЬСКОЙ АВАРИИ. Я И МНОГИЕ, ТАКИЕ КАК Я, НИКОМУ НЕ ВЕРЯТ!!! НАС ЛИКВИДАТОРОВ ВСЕ ВРЕМЯ СЛИВАЮТ!!!

      Видалити
    2. Какие переговоры,о чём Вы говорите...Они наобещают,а выборы пройдут и забудут.У нас есть несколько месяцев-пока выборы,а потом пока портфели поделят.Давайте лучше обсудим,что мы хотим от этого закона.Выход раньше на пенсию работает.Выделуется пфу.Если есть все документы разберитесь на какие статьи закона ссылаться и звоните в соответствующий департамент мин.соц.политики.Сам с этим столкнулся,помогал человеку,добился по телефону.На следующий день в пфу по месту жительства перед ним извинились и оформили пенсию.

      Видалити
  5. выполнение ЛЮБОГО ВЗЯТОГО В ОТДЕЛЬНОСТИ ЗАКОНА УКРАИНЫ ЗАВИСИТ ТОЛЬКО ОТ ОДНОГО КОНКРЕТНОГО ЗАКОНА УКРАИНЫ -"ЗАКОНА УКРАИНЫ О БЮДЖЕТЕ НА N-ый ГОД.ВОТ ТОТ ЗНАМЕНАТЕЛЬ ПОД КОТОРЫЙ И НУЖНО ПОДВОДИТЬ ВСЕ АКЦИИ, ПРОТЕСТЫ, МИТИНГИ И ВСЮ НАШУ БОРЬБУ ПРОТИВ ПОПРАНИЯ НАШИХ ПРАВ!!!!

    ВідповістиВидалити
  6. Надо создать одну организацию только ликвидаторов и всё -----ни каких переселенцев и эвакуированых и добиваться своих прав и всех льгот особенно пенсий независимо по суду или нет

    ВідповістиВидалити
  7. Не нужно изобретать велосипед. Необходимо все добавленные "льготы" для уравниловки всех чернобыльцев ликвидаторов и пострадавших аннулировать. Вернуть Чернобыльский закон в редакцию 1992 г. оставив ст. 54 в которой четко ограничить размеры пенсий для ликвидаторов и пострадавших. Ликвидаторы должны быть четко защищены по годам лпа. Пострадавшие не должны в дальнейшем уравниваться в льготах на уровне ликвидаторов 1986, 87 гг.

    И самое главное откинуть жлобство, зависть и ложь со стороны как ликвидаторов других годов лпа 1988-90, эвакуированных и потерпевших, так как ликвидаторы 1986 г работали в самый тяжелый и переломный момент лпа на ЧАЭС.

    Согласен, что ни одна власть не будет идти на популизм и идиотскую (шизофреническую) паранойю типа всех ликвидаторов и потерпевших необходимо обеспечивать выплатами на одном уровне без учета социальной справедливости и лпа по годам или уравнять в правах эвакуированных и переселенцев.

    В каждым годом в спорах и лжи чернобыльцы теряют доверие граждан Украины и не находят общего языка с правительствами и ВРУ и рано или поздно добиваясь уравниловки и держась за подлость (я имею ввиду подача проекта СЧУ постановления 1210) все уйдет на нет и все будет забыто (затерто) и все ликвидаторы и потерпевшие будут в проигрыше.

    Злобин Сергей. 1986 .

    ВідповістиВидалити
  8. Обращаюсь в редакцию сайта "Чернобыльский Пресс-Экспресс" о проведении журналистского расследования по поводу незаконного получения статуса инвалида войны 2 группы как участник боевых действий в Афганистане директором департамента Минсоцполитики Сергеем Подорожным. Могу представить документы, но они требуют перепроверки. С помощью СМИ сделать это намного проще. Помогите!

    Сергей С., г. Киев

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Шановний, Сергію! Ваш коментар трохи не в тему, але дякуємо за довіру. Проте повідомляємо вам, що ми не займаємося журналістськими розслідуваннями. Якщо у Вас є інформація на будь-якого високопосадовця, який, на ваш погляд, перевищив свої повноваження, скориставшись своїм службовим становищем, що призвело до порушення законодавства, то радимо звертатися у відповідні органи. Ви також можете звернутися з цього приводу і до голови люстраційного комітету України при Кабінеті Міністрів Єгора Соболєва в м. Києві.

      Видалити
  9. Все какие хитрые стали ,пенсии плотят правильно п.1210 это постановление нормальное ,но правильно справку надо оформить ликвидатору чаэс 86-87год .это не выгодно припятским они же не работали на чаэс а пенсию хотят получать 20 тысяч пенсии, вот и колотят

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Сергей Винница20 вер. 2014 р., 10:18:00

      А как правильно оформить справку? Ведь по судам уже не пересчитаешь зарплату по законам СССР? Подскажи. Парадокс. комиссии по востановлению заработанной платы для лиц чьи предприятия ликвидированны--персчитываают по законам СССР, а для тех, чьи предприятия не ликвидированны, тот нет Разве это правильно?

      Видалити
  10. Собака лает, слоны идут. Начинаем сначала? Что за бред? Какая новая организация?
    "що ліквідатор відсунутий на другий план" Вот точные слова для теперешнего времени. И началось с того, что СЧУ закон разрабатывало. как пишет в своих мемуарах Яценко. так они и пробили 1210 и будут её защищать до последнего. На понедельник была назначена координационная рада. В 15=00, вчера её отменили, то есть в пятницу, еле успела сдать билет. Сновап Подорожный выбирает переговорщиков, но суть не в том. Снова СЧУ не нравится дополнения к постановлению 1210. Березин, так и заявил, !Для всих!, иначе мы поднимем людей)
    Их требование, поэтапное повышение пенсий, для всех категорий, 20% для 2 категгрии, 15 % 3 категория. Вот и вся суть.. А Сушкевич, тогда заявил, если так , то для всех инвалидов, а не только для чернобыльцев. Переговорщики считали, добивались, все сделали, а СЧУ на готовое пришло, и рубает все планы

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Сергей Винница20 вер. 2014 р., 10:14:00

      Интересно. 1210 не согласовывалась с Комитетом инвалидов пр ВРУ, почему же изменения к Постановлению к нему. разработанные переговорщиками, вдруг начали согласовыватся? ПОЧЕМУ ВДРУГ?

      Видалити
    2. Потому. что 1210 не законна.

      Видалити
  11. Я не вижу ничего плохого в подъёме 2 категории всем и 3 категории ликвидаторам.Хоть кто-то вспомнил,а кто это внесёт мне всё равно.За это люди выйдут и не несколько сот.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Сомневаюсь. что люди выйдут. аморфная масса, так и ждет что за неё решат другие. Ведь им уже все выполняется и подарок повышение 20 и 15%, как манна небесная. СЧУ только на то этом и пиарится Как вы не понимаете, поднять сразу. и ВСЕМ--невозможно

      Видалити
    2. Извиняюсь Додаток !Паперові пільги" треба замінити реальними державними гарантіями захисту ліквідаторів"

      Видалити
  12. Повідомляємо, що коментарі неадекватного дописувача з IP-адреси 77.122.157.106 (Khersons'ka Oblast-Krivoy Rog) активовуватись не будуть. Радимо цьому дописувачу звернутися за допомогою до психіатра. (Останній коментар, який було помилково активовано Анонім 20 вер. 2014 03:56:00)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. ОГРОМНОЕ СПАСИБО ЗА ЭТО Я ПОМОЕМУ ВЫЧИСЛИЛ И ф.и.о этого неадеквата но пока боюсь ошибится но предуприждаю ОГЛЫ будиш дальше подлости писать озвучу

      Видалити
  13. ЯК КАЗАВ КОЛИСЬ ВІДОМИЙ,ДУЖЕ ВІДОМИЙ ПРЕЗИДЕНТ;- ЛЮБІ ДРУЗІ, МИ ВОЮЄМО З ВІТРЯКАМИ!! МИ Б*ЄМОСЬ ЗА ВІДНОВЛЕННЯ В ДІЮ НАШОГО ЗАКОНУ З ТИМИ ЧИНОВНИКАМИ, ЯКІ ЗУПИНИЛИ ЙОГО ДІЮ. ЯК ПРАВИЛО ВОНИ ПОСЛУХАЮТЬ. В КРАЩОМУ РАЗІ ЩЕ Й ЗАПРОСЯТЬ ДО СЕБЕ І НА ТОМУ КІНЕЦЬ. ТІЛЬКИ П.О.ПОРОШЕНКО,ГАРАНТ КОНСТИТУЦІЇ, ТОЙ ЩО ДАВАВ ОБІЦЯНКИ І В ЯКОГО В ПЕРЕДВИБОРЧІЙ ПРОГРАМІ ЗАПИСАНО ПРО ВІДНОВЛЕННЯ СОЦІАЛЬНОЇ СПРАВЕДЛИВОСТІ ДЛЯ АФГАНЦІВ.ЧОРНОБИЛЬЦІВ ТА ДІТЕЙ ВІЙНИ. ТІЛЬКИ В ТУ СТОРОНУ ПОТРІБНО НАПРАВЛЯТИ СВОЇ ЗУСИЛЛЯ.

    ВідповістиВидалити