Сьогодні знаковий день у долях чорнобильців України

Минає три роки, як було підписано славнозвісний  Меморандум про взаємодію і співробітництво між Кабінетом Міністрів України та Всеукраїнською громадською організацією інвалідів "Союз Чорнобиль України".

Здавалося на перший погляд, що підписання цього декларативного документу не матиме ніяких серйозних наслідків для чорнобильців. Проте, як виявилося, його підписання стало епохальним не лише для самих чорнобильців, але й для самої правової системи України. Меморандумом було дано "зелене світло" Постанові Кабінету Міністрів України за №1210, якою розпочато незворотній процес "розшарування" чорнобильців на бідних і багатих, а за нею наступило порушення прав людини в Україні, що досягло безпрецедентних масштабів.

Практично з того часу і до сьогодні громадянин України втратив остаточно надію, що після його звернення за захистом до останнього арбітра – суду, винесене рішення цією інстанцією у поновленні прав буде гарантовано реалізоване в державі Україна.

Це вже згодом, після "Меморандуму" і "Постанови", чорнобильці поринули в тривалий і виснажливий процес боротьби по відстоюванню своїх прав щодо виплат пенсій по інвалідності згідно норм Закону України  "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", який, на жаль, як ми всі знаємо, не приніс бажаних результатів навіть при зміні влади.

За трирічний період відбулося багато подій і у самому чорнобильському середовищі. Приходили і відходили вожді, які "рвали на собі сорочки" та обіцяли до кінця бути з ошуканим людом, проводилися чисельні мітинги, акції протесту, форуми і з’їзди, тощо. Проте не стало вождів, які "вгамували свою спрагу", однак залишився осад образи і приниження, що кличе до боротьби за право бути людиною і громадянином.

МЕМОРАНДУМ
про взаємодію і співробітництво між Кабінетом Міністрів
України та Всеукраїнською громадською організацією
інвалідів "Союз Чорнобиль України"

м. Київ                                                                                               30 вересня 2011 року

Кабінет Міністрів України, з одного боку, та Всеукраїнська громадська організація інвалідів "Союз Чорнобиль України", з іншого боку (далі — Сторони), з метою збереження злагоди в суспільстві, забезпечення гідного рівня життя громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, створення належних умов для їх життєдіяльності та шанобливого ставлення до них, усвідомлюючи необхідність посилення їх соціального захисту, домовилися про нижченаведене:

І. Кабінет Міністрів України бере на себе такі зобов'язання:

1. Підтримати пропозицію щодо виключення розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" проекту Закону України "Про гарантії держави щодо виконання судових рішень (реєстраційний номер 9127).

2. Забезпечити виплату пенсій, заробітної плати та інших соціальних виплат, надання пільг, гарантій та компенсацій у розмірах, не менше ніж ті, що фактично виплачуються (надаються) на дату підписання Меморандуму.

3. Вжити   у   встановленому   порядку   заходів   щодо   збільшення   у 2012 році:

прожиткового мінімуму для осіб, що належать до основних соціальних і демографічних груп населення, мінімальної заробітної плати, мінімальної пенсії за віком шляхом проведення індексації не менш як на показник інфляції 2012 року;

основного розміру пенсій інвалідам з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у 1986—1990 роках не менш, як на 25 відсотків порівняно з 2011 роком;

обсягу видатків на комплексне медико-санітарне забезпечення та лікування онкологічних і серцево-судинних захворювань, протезування суглобів та встановлення кардіостимуляторів та стентів громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, із застосуванням високовартісних медичних технологій не менш як на 85 відсотків порівняно з 2011 роком;

обсягу видатків на забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, не менш як на 13,6 відсотка порівняно з 2011 роком;

обсягу видатків на забезпечення інвалідів України технічними та іншими засобами реабілітації, не менш як на 155,5 млн. гривень, або на 43 відсотки порівняно з 2011 роком.

4. Забезпечити поетапне осучаснення показника заробітної плати, яка була нарахована за роботу в зоні відчуження особам, що стали інвалідами, з числа      учасників      ліквідації      аварії      на      Чорнобильській      АЕС  у 1986—1990 роках, під час перерахування пенсій.

5. З метою забезпечення подальшої взаємодії щодо вирішення протягом п'яти років питань соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської       катастрофи,       опрацювання       пропозицій       стосовно удосконалення законодавства з урахуванням збільшення розмірів соціальних виплат,   які   передбачено   здійснити  у   2012   році,   розгляду   питань  щодо визначення   джерел  додаткових   надходжень  до   бюджетів   усіх   рівнів   та бюджету Пенсійного фонду утворити Консультативну раду з представників центральних  органів  виконавчої  влади   та   всеукраїнських  і   регіональних громадських       організацій       громадян,       які       постраждали       внаслідок Чорнобильської катастрофи (далі — Консультативна рада).

Затвердити протягом трьох тижнів Положення про Консультативну раду за погодженням з громадськими організаціями громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

II.     Всеукраїнська    громадська    організація    інвалідів    "Союз Чорнобиль України" бере на себе зобов'язання:

1.  Брати участь у роботі Консультативної ради.

2.     З  метою  зниження  рівня  соціальної напруги  серед громадян,  які постраждали   внаслідок   Чорнобильської   катастрофи,   провести   відповідну інформаційно-роз'яснювальну  роботу   серед  зазначеної  категорії  громадян щодо положень Меморандуму.

3.  Проводити моніторинг пропозицій, що подаються громадянами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та своєчасно вносити їх на   розгляд   Консультативної   ради   для підготовки   проектів  відповідних рішень.

III.  Строк дії Меморандуму та внесення змін до нього:

1.  Меморандум набирає чинності з дня його підписання Сторонами та діє протягом п'яти років.

2. Сторони     за     взаємною     домовленістю     можуть     вносити     до Меморандуму зміни, які оформляються окремими протоколами і становлять невід'ємну частину Меморандуму.

3. Сторона може припинити виконання умов Меморандуму, надіславши іншій Стороні письмове повідомлення про такий намір за шість місяців до передбачуваної дати припинення дії Меморандуму.

4. Припинення   дії   Меморандуму   не   впливає   на   стан   і   строки здійснення заходів, які не завершені на момент припинення його дії.

5.  У разі коли жодна із Сторін не повідомить іншій Стороні про намір припинити дію Меморандуму, його дія продовжується на один рік.

6.  Узгодження окремих положень Меморандуму здійснюється шляхом проведення переговорів та консультацій між сторонами.

На підтвердження викладеного Меморандум підписали


Від Кабінету Міністрів України
М. Азаров

Від Всеукраїнської громадської
організаціі інвалідів
«Союз Чорнобиль Україна»
Ю. Андреєв

Текст Меморандуму взято з сайту ВГОІ "Союз Чорнобиль України"

5 коментарів:

  1. тигибку пожызненое. Вор должен сидеть в тюрме. Он обворовал всех и стариков инвалидов, пенсионеров. и матерей одиночек,Чернобыльцев, Авганцев. и тд и тп.

    ВідповістиВидалити
  2. дауны изберут его в Раду

    ВідповістиВидалити
  3. Є пропозиція - надрукувати інформацію про фінансування счу із бюджету держави на статутну діяльність за ці три роки, а це мільйони грн. і ми побачимо, як банда янука з рук годувала верхівку счу за роботу по "зменьшеню напруги" в чорнобильському русі в боротьбі за свої права, це ціна Меморандуму. Покійний андреєв все це один не витворяв, на якого сьогодні повісять всіх собак, а його злочинне оточення при їх повній підтримці. Члени СЧУ ви на місцях розберіться з виродками, що йому допомагали.

    ВідповістиВидалити
  4. народ проснитесь кого вы выбираете тигипко нужно под суд у него по локоть руки в крови это третий палец азарова а власть этого не замечает такое впечетление что они за одно с этим иудой

    ВідповістиВидалити
  5. За его пенсионную реформу, пересчет пенсий работающим пенсионерам, повышение пенсий неработающим пенсионерам его нужно линчевать. Посмотрите внимательно кто вместе с ним в так называемой "Партии"

    ВідповістиВидалити