Як нараховується пенсія по втраті годувальника - ліквідатора ЧАЕС?

Для того щоб отримати пенсію по втраті годувальника, члену сім'ї останнього потрібно звернутися до відділення Пенсійного фонду України (далі - ПФУ) за місцем проживання / реєстрації члена сім'ї. Після звернення до відділення ПФУ, заявник повинен надати наступний перелік документів:

1) Заява про призначення пенсії по втраті годувальника

2) Довідка про присвоєння померлому годувальнику ідентифікаційного номера

3) Свідоцтво про народження або паспорт особи, яка подає заяву про призначення пенсії по втраті годувальника.

4) Довідка про склад сім'ї та копії інших документів, які підтверджують факт родинних зв'язків між покійним та заявником

5) Свідоцтво про смерть годувальника

6) Довідка з навчальних закладів про те, заявник, навчається за денною формою навчання

7) Довідка про те, що чоловік (дружина), а в разі їх відсутності - один з батьків, дід, бабуся, брат або сестра померлого годувальника незалежно від віку і працездатності, якщо він (вона) не працюють і зайняті доглядом за дитиною (дітьми) померлого годувальника до досягнення нею (ними) 8 років

8) Документи про місце реєстрації

9) Документ підтверджує факт перебування членів сім'ї (крім дітей) на повному утриманні померлого годувальника.

Вищевказаний перелік документів не є вичерпним і в кожній окремій ситуації може бути доповнений, в будь-якому випадку про перелік необхідних документів для призначення пенсія по втраті годувальника, уточнюйте у інспектора ПФУ.

Отже, документи зібрані і подані, а тепер питання, на яку ж пенсію може претендувати заявник. Згідно ч. 1 ст. 37 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», пенсія по втраті годувальника призначається в розмірі 50 відсотків від пенсії за віком померлого годувальника, на одного непрацездатного члена сім'ї.

Що стосується терміну призначення пенсії по втраті годувальника, то виходячи зі змісту ст.ст. 36, 38 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», терміни наступні:

1) Дітям померлого годувальника, до 18 років, в тому випадку якщо діти продовжують навчання на денній основі, то пенсія виплачується до кінця навчання, але не більше ніж до 23 років.

2) Чоловік / дружина, батько, мати померлого годувальника отримуватимуть пенсію, по втраті годувальника в тому випадку якщо останні є інвалідами або досягли пенсійного віку, в такому випадку пенсія по втраті годувальника, буде виплачуватися до смерті перерахованих вище членів сім'ї.

3) Чоловік / дружина, а в разі їх відсутності один з батьків або брат чи сестра, дідусь чи бабуся померлого годувальника незалежно від віку і працездатності, якщо він (вона) не працюють і зайняті доглядом за дитиною (дітьми) померлого годувальника до досягнення нею (ними) 8 років. Іншими словами член сім'ї померлого годувальника буде отримувати пенсію по втраті годувальника до тих пір поки дитині (дітям), померлого не виповниться 8 років.

Немає коментарів:

Дописати коментар